Ciąża w Wielkiej Brytanii
-
WIADOMOŚĆ
-
hej haylwaya
moje gratki
nudnej ciazy zycze
Ap z czystym sercem polecam schwartzkopf essence ultime odbudowa( z Claudia shiffer )oczywiscie cala serie szampon +odzywka + maska + kremik . efekty super wlosy miekkie I mocniejszenajtaniej (normalna cena za szt ok 6£ ) w saver 2,50
(tyle tez w marketach jak sa w promocji )
Ja przybralam minimalne 12 kg no ale gdyby dodac jeszcze miesiac to ciekawe ile by przyszloszybko wrocilam do wagi przed ciaza jednak juz nadrabiam kolejne kg
hihi
ohhh colusiamoj ulubiony napoj moge go pic litrmi . w ciazy na poczatku sie powstrzymywalam bo kofeina itp ... ale pozniej jak sie dopadlam tak mmm taka ulga
pilam oczywiscie w miare rozsadnych ilosciach nie tak jak teraz ze butla na max 2 dni
ja majty w Tesco kupilam podpaski tez mialam swoje chodz te ich byly lepszenajlepsze jest to ze majtki mialam w domu rozmiar m a moj m kupil jedne dodatkowo rozmiar xl w ktorych plywalam
a te male w domu zostawil
Pogoda chyba zwariowala :{ my juz zadamy wiosny takiej cieplusiej I milusiej ...
Wczoraj mialam rozmowe o prace na stanowisko QC ... nienawidze czekac na wyniki a dopiero sie dowiem po swietach bo czekaja na kogos kto jest na urlopie
a dzis z kajka bylysmy u dietetyka ... masakra /... babka spisala co je w ciagu dnia breakfast , dinner , luch , tea time ? ( nic nie je na tea time ?! ) I mowi a diete ma ? no niby ma ale mowie ze wydaje mi sie ze to nie jest problem mlea na co pani doctor to sprobuj diete masz kartke co po koliei wprowadzac . I to wszystko . zero wyjasnien ani nie obejrzala ani nie zwazyla nic .... stracone 20 minut .ap1526, Weridiana lubią tę wiadomość
-
Choć termin mam na koniec lipca to pewnie już w maju będę spakowana:-)
Czuję że dopóki wszystkiego nie kupię dopóty nie zaznam spokoju
Prawdopodobnie spowodowane jest to przedwczesnym pierwszym porodem i wiem ze teraz może być zupełnie inaczej ale i tak się denerwuję -
Weridiana wrote:Dziewczyny czy kupowalyscie specjalne koszule do szpitala, majtki jednorazowe, podklady (ile?, co jeszcze warto mieć?
http://www.babycentre.co.uk/i/Antenatalclasses/hospital_checklist.pdf
Od siebie dorzucilam jeszcze smoczek, mleko mm w jednorazowych buteleczkach w kartonie i gore od stroju kompielowego, bo chcialabym rodzic w wodzie znowu.
Za pierwszym razem niewiele przydalo mi sie, bo bardzo szybko wyszlam, ale kto wie jak bedzie tym razem. Spakowalam wiec paczke jednorazowych majtek i 2 paczki maternity towels (ostatnio starczylo, bo pozniej uzywalam zwykle podpaski, type tylko ze te wieksze ze skrzydelkami). W szpitalu je daja, ale bez kleju, wiec niezbyt komfortowe.
Zaskoczylyscie mnie z tymi podkladami, bo nie ma ich na liscie i nawet o tym nie pomyslalam. Pod jaka nazwa je sprzedaja? Moze warto kupic na wszelki wypadek.
Ja koszuli nie pakowalam, tylko zwykla pizame. Mam nadzieje, ze i tak nocy tam nie spedze
Weridiana, ja prawie cala torbe spakowalam zaraz po skanie polowkowym, bo tez czulam, ze nie zaznam spokoju haha... na dzien dzisiejszy musze tylko dopakowac jakies przekaski i napoje (te sprtowe z witaminami ale bez kofeiny sie dobrze sprawdzaja), bo balam sie, ze zjem wszystko przed porodem haha... no ale teraz musze sie za to zabrac, a pozniej to juz silna wola
Weridiana lubi tę wiadomość
-
Dzięki dziewczyny, czyli moje reakcje mieszczą się w granicach normy
cha cha
rozumiem ze maternity towels to po prostu grubasne podpaskii lepsze te z klejem (kupię)
Teraz sobie przypominam ze tez miałam w PL i były bez kleju ale pozwalali nosić luźne majtki. Pamiętam również ze nawet nie pozwalali używać swoich ubranek dla dziecka (dopiero na wyjście)
Ell zaraz sobie zerkne na listę
Dobrze ze wy mnie rozumiecie bo mój mąż niby kiwa głową ale czasem patrzy na mnie jakbym z innej planety była (dziewczyno jeszcze tyle miesięcy zostało, zdążysz) ...
Dobrze ze wózek i pierwszy fotelik kupiony
ell lubi tę wiadomość
-
Tak, tak - maternity towels to te grube pontony
Moj maz tez nie rozumie tego pospiechu, ale wspiera (moze i ze smiechem troche, ale trudno). Ja zaczynam czuc troche presje, bo na tej grupie czerwcowej kolejne dziecko sie urodzilo, ale tak sie stresuje a pewnie urodze po terminie.
Dzisiaj zamowilam na amazon tabletki z wyciagiem z lisci malin i zaczne brac po 32 tygodniu. Teoretycznie liscie malin wzmacniaja macice i usprawniaja porod. Czy pomoga to nie wiem, ale osatnio rodzilam ponad 2 dni, wiec lapie sie kazdej opcji. Jesli jest szansa, ze skroca wszystko chociaz do 1 dnia to nie moge tego przegapic haha
Weridiana lubi tę wiadomość
-
A widzisz Weridiana, ja wozka jeszcze nie mam. Tzn. Mam spacerowke, bo wciaz jej z synkiem uzywamy, ale mysle ze bedziemy musieli kupic cos takiego
Nie jest zbyt piekny, ale licze, ze ulatwi mi zycie troche. Ma opcje wpiecia fotelika, wiec nadaje sie od niemowlaka. Ale poczekam z zakupem do samego konca, bo szczerze mowiac wizja tego wozka az tak mnie nie ekscytuje, a w razie czego mam prawie niezuzyta gondole po ErykuWeridiana lubi tę wiadomość
-
Ja do szpitala się przygowtałam cacy
miałam koszulę do porodu, koszulę po porodzie - ale co z tego jak i tak musiałam się przebrać w ichni szpitalny płaszczyk, bo przy moich bólach zażyczyłam sobie epidural
A co do podkładów kupiłam sobie pieluchomajtkite na nietrzymanie moczu - z firmy Tena - cudowna sprawa.. nic nie przeciekało, przesuwało się i nie zlatywało - teraz też sobie zakupię.
Weridiana, ell, ap1526 lubią tę wiadomość
-
Ell tak sobitą tak robiłam Jeszcze nie zdążyły się znieczulicła pyszna herbatka. Mam dwie maliny w ogródku może też spróbuję (oczywiście po 36 tyg.
) , muszę poczytać.
Ten wózek podwójny to chyba dobre rozwiązanie. Często widzę mamy które korzystają z tej opcji. Zobaczysz sama ale pewnie synek będzie chciał się przyłączyć do wspólnego podróżowania
halwaya dzięki za pomysł, rzeczywiście nie pomyślałam o pielucho majtkach. Fajna sprawa.
Ap ja wanienke używałam bo stawialam ją na łóżku, nie mogłam się na poczatku schylac nad wanną.
Co do porodów w PL to z czystością było lepiej niż piszesz, jednak to pewnie tylko dlatego że oddział polozniczy należał do ordynatora szpitala i tam pilnowali aby codziennie była zmieniana pościel i koszule przed obchodem haha
ell lubi tę wiadomość
-
Homeopatia, którą możesz zastosować w ciąży lub przed porodemAconitum: aconitum ma dizałanie znieczulające, dlatego jest stosowany przy dokuczliwych skurczach lub wysuszonych śluzówkach. Działa także uspokajająco, dlatego można go użyć do leczenia napięcia nerwowego lub ataków paniki. arnika górska, zawierająca pośród substancji czynnych barwniki karotenowe o działaniu przeciwbólowym i przeciwzapalnym. Jest to lek szeroko stosowany w leczeniu następstw urazów. Może pomóc także złagodzić skurcze.Belladonna:wilcza jagoda, homeopatia stosowana przy mocnych skurczach, dadmiernej potliwości, czy wahaniach nastroju.Caulophyllum: świeży korzeń Caulophyllum thalictroides jest lekiem łagodzącym bóle miesiączkowe, stosowanym takżebezpośrednio przed porodem, ułatwiającym poród. Wspomaga rozwieranie szyjki macicy, gdy jest ona sztywna i niepodatna. Powoduje większą skuteczność skurczów porodowych, szczególnie gdy początkowo – mimo ich dużego nasilenia – nie dawały postępu porodu. Zapobiega trudnościom w obkurczaniu macicy w przypadkach, gdy wzmożone krwawienie ma charakter bierny i trwa długo po porodzie. Homeopatia ta jest zalecana w ostatnich 4 miesiącach ciąży.Cantharis: mucha hiszpańska, zawiera substancję czynną, kantarydynę. Homeopatia zalecana w przebiegu infekcji dróg moczowych. Natomiast podczas porodu ułatwia wydalenie łożyska. rumianek pospolity działa rozkurczowo, przeciwgorączkowo, poprawia trawienie, ma właściwości uspokajające i kojące.Cimicifuga: pluskwica groniasta, homeopatia tosowana w celu regulacji czynności skurczowej macicy podczas porodu. Ułatwia rozwierania szyjki macicy oraz zapobiega występowaniu krwotoków poporodowych.Kalium carbonicum: węglan potasu, łagodzi silny ból pleców u ciężarnych.Nux vomica: homeopatia polecana przede wszystkim rozdrażnionym i zestresowanym kobietom, a także tym, które podczas porodu odczuwają potworne nudności.Pulsatilla: sasanka zwyczajna, homeopatia stosowana m.in. w przebiegu leczenia zaburzeń nastroju. Pomaga także w przygotowaniach do porodu, gdyż zmiękcza i uelastycznia ona mięśnie szyjki macicy. Poza tym łagodzi bóle podczas akcji skurczowych.Sepia: wydzielina gruczołu czernidłowego mątwy. Ta homeopatia zalecana jest przede wszystkim wszystkim kobietom, które rozważają poród w wodzie oraz odczuwają ostre skurcze, także pochwy.
ll na tej liście do szpitala zaciekawiło mnie ze rekomendują arnike po porodzie i inne ziołowe leki.
Oto co znalazłam na polskiej stronie chociaż warto też poczytać British homeopathic association.
Być może uda się złagodzić bóle lub inaczej sobie pomóc
ell lubi tę wiadomość
-
Ja mam to arnice w tabletkach. Podobno super po cesarce czy jak sie popeka. Kazdy porod inny, wiec wole sie przygotowac. Ja ostatnio nie mialam szwow, licze ze znowu sie uda, ale (uwaga, teraz bedzie za duzo informacji
) mam nadzieje, ze pomoga mi w gojeniu sie hemorojdow. Ostatnio zrobily mi sie w czasie porodu, choc nigdy wczesniej nie mialam i teraz zaczely znowu wylazic, wiec strasznie sie boje, ze popekaja od tego parcia
Haha... o tych lewatywach to tez ostatnio czytam na forach, dziewczyny nawet kupuja sobie nawet zestawy typu zrob to samTo juz lepiej chyba rodzic tutaj.
Nawet nie pomyslalam o wynalazku typu pieluchomajtki, przemysleWeridiana lubi tę wiadomość
-
O nawet nie pomyslalam o pielucho majtkach
Pamietajcie o wkladkach do stanikow
Fajny pomysl wozkiem niestety nie kazde dziecko jest na tak
mi juz kaja nie chce w wozku siedziec mimo ze zmienilismy na zwykla spacerowke
znajoma ma 2,5 letniego syna I juz dlugi czas bez wozka chodzi
Dzis zauwazylam ze kajce idzie drugi zabekwczoraj juz cos widzialam ale nie bylam pewna a dzis juz go wyczulam . jak w takim tempie beda jej wychodzic to ciekawe jak to bedzie na razie jest bez placzu
Jesli chodzi o rozwoj to kazde dziecko indywidualnie . kaja dopiero teraz po malu raczkowac zaczyna ale moze dlatego ze od niedawna spedzamy wiecej czasu w sypialni gdze mamy dywan bo w salonie panele I sie na brzuszku slizgala sie . stac stabilnie sama nie stoi ale podciagnac sie probuje . I pod paszkami jak ja sie trzyma to dreptano I do siadu sie podciaga ale chyba za ciezko jej I nie potrafi
Weridiana, ell lubią tę wiadomość