Ciąża w Wielkiej Brytanii
-
WIADOMOŚĆ
-
wrocilam dziewczyn, czesc... wszystko mi sie nalozylo na siebie, przeprowadzka i szpital i chyba za duzo nerwow. wypuscili nnie teraz do domu, cesarke wyznaczyli na 19 sierpnia, (to bedzie vdokladnie 39 plus 0)a jak cos wczesniej to mam rodzic naturalnie(po dwochncesarkach;()siedze i rycze teraz... a do tego mala jest bardzo nisko, mamy 36 tydzien plus 1 dzien, a wymiary brzuszka sa na 39 tydzien, reszta (glowka, kossc udowa itd)w dolnych normach(bardzo dolnych...)mam dosyc i modle sie zeby sie mojemu dziecku nie zachcialo wyjsc wczesniej i wg usg wazy na zien wczorajszy 2969 gram, wiec jest malutka. mam dosyc, uwierzcie
Weridiana lubi tę wiadomość
-
Jasmine89 kochana nie martw się będzie dobrze
Ja w pierwszej ciąży już od początku 8 msc miałam bardzo nisko brzuch od znajomych których spotykałam słyszałam ((ooo a widzę ze ty już na dniach?)) a ja im ze skąd ze jeszcze 2 miesiące to każdy w szoku że tak nisko brzuszek miałam
początkiem 9 msc na usg lekarz mówił ze Julia już gotowa do wyjścia więc mam być już przygotowana do porodu a wcale nie urodziłam wcześniej, mojej Julii nic się nie śpieszyło
4 dni przed terminem byłam na wywołaniu porodu gdyby nie to to na pewno urodziła bym po terminie
tak wiec kochana głowa do góry
odpoczywaj i nie denerwuj się bo to na pewno nie pomoże
jasmine89, Asha, Plumb80 lubią tę wiadomość
-
Hey, dostałam wkoncu list o spotkaniu z midwife mam dopiero na 10tyd. Czy któraś z was miała pierwsze spotkanie tak późno,
Nie wspomnę o tym ze godzę indziej będę widywać midwife a gdzie indziej będzie scan , i cała ciąża prowadzona oraz poród.
Oczywiście jak byłam u GP to podałam wszystkie daty w których nie ma mnie w Londynie no ale i tak umówili mnie wtedy kiedy mnie nie ma ale na szczęście zero problemów z przełożeniem ale kurczę 10tyd?
Zdazylam juz srobic jeden scan prywatnie dwa dni temu 5tyd1d ale było widać tylko sack i yolk 5.3mm. Z kolejnym doktor kazała poczekać dwa tygodnie to będzie juz serducho.
PozdawiamWeridiana lubi tę wiadomość
-
Hej Katiesz16
Ja miałam pierwsze w 8 tygodniu, ale jeśli chodzi o różne miejsca spotkań i skanów to wyglada na to, że w UK to norma bo też mam midwife w jednej placówce a skany w innej a rodzić będę też całkowicie gdzieś indziej.
I ja nie mogłam się doczekać tego skanu pierwszego i zrobiłam w prywatnej klinice dwa dni temuWidzieliśmy jak bije serduszko (dziś jest 9tc + 1d) i spokojnie możemy czekać do następnego - a to dopiero 18 sierpnia
Pozdrawiam i życzę wspaniałego samopoczucia w tym pięknym czasie
Bąbelek w drodze -
Languska,
Myślałam ze tylko mi tak namieszali z tymi wszystkimi wizytami, na początku to sie przeraziłam bo midwife appoitment mam w szpitalu który jest tragiczny zeby tylko go unikną przy porodzie to poleciałam do GP juz w 3tyg6d zeby tylko request inny szpital:-) ja juz tez nie mogę sie doczekać serducha.
Zrobiłam jeden scan za szybko wiedziałam ze jeszcze nie bedxie ale wyzezdzalismy na urlop następnego dnia i tak jakoś chciałam juz cos zobaczyć. Teraz jesteśmy na corfu na kilka nocy.
Kurczę 12tyg to tak długo zeby czekać na NHS scan. My na dodatek wyjeżdżamy kolejny raz w 10tyg5d na dwa tygodnie wiec wrócimy do UK dopiero 12tyg6d wiec juz napewno bym nie wytrzymała tak długo.
-
Katiesz ja dwa razy miałam pierwsze spotkanie z położną w 10 tyg i też ją mam gdzie indziej niż scany.
W tej ciąży też wakacje mi wypadły w datach pierwszego scanu. Miałam więc robiony w 13+1, ale ja się cieszyłam, ze właśnie po wakacjach się dowiem czy wszystko jest w porządku
Tutaj niestety trzeba nauczyć się cierpliwości, ale mi to nie przeszkadza, ciąża na luzie, bez ciągłego latania do lekarzaWeridiana lubi tę wiadomość
-
Kropka, w sumie masz racje tylko ze jak sie człowiek przez rok zanim zajdzie w ciaze naczyta na polskich stronach to potem naprawdę podejście jak do choroby sie ma. Do tego w moim zawodzie spotykam codziennie mnóstwo kobiet i jestem w dzielnicy gdzie są chyba same starające sie babeczki wiec spotkałam sie z tyloma problemami , ze cieszko sie zrelaksować. Teraz jesteśmy na wakacjach i wydaje mi sie ze nie mam juz żadnych objawów w porównaniu do nawet tydzień temu wiec juz sie martwię ale swojemu nic nie mowię. Nie plamie, ani nie krwawię wiec to mi musi narazie wystarczyć. Kolejny scan pójdę 15.08 czyli 7tyd3d zabiorę swojego na bicie serca
w sumie staram sobie teraz tłumaczyć ze nic nie mogę juz teraz zmienić jak nasz "blob" będzie chciał zostać tam gdzie jest to zostanie
-
nick nieaktualnyKatiesz spokojnie ciesz sie z urlopu na pewno z malenstwem jest wszystko dobrze. Ja w pierwszej ciazy tez nie mialam objawow,moze cycki jedynie I raz mnie zemdlilo ale to pozniej. W drugiej tez na poczatku cycki a od 8 tyg.jesli sie nie myle czulam sie caly czas jak na kacu
I trwalo to jakos do 11 tyg. Moze troszke dluzej albo krocej I tylko z dwa razy zwymiotowalam
zobaczysz szybko zleci I bedziesz coraz spokojniejsza
a jesli chodzi o prowadzenie ciazy tutaj to mi podobnie jak Kropce odpowiada to,ale tez bo nie mam zlych doswiadczen I jak narazie pierwsza I ta ciaza bezproblemowa:) oczywiscie jak mam okazje bedac w Pl czy tez w Bulgarii robimy dodatkowe Usg,bo zostaje niedosyt ze tak powiem I czlowiek zaraz spokojniejszy,ze u malucha wszystko dobrze
-
nick nieaktualny
-
pati_zuzia wrote:Aaa dziewczynki powiedzcie mi jak u Was bylo z nocnikowaniem,bo my wlasnie walczymy,w sumie to juz drugie podejscie
chetnie przyjme rady
to juz dawno temu bylo
pamietam ze dopiero jak zdjelam pieluszke i pozwolilam biegac w dzien i w nocy to zaczela chwytac. oczywiscie wiazalo sie to z pozniejsza wymiana wykladzinyno nie wspominajac o materacu...
-
Weridiana wrote:Ell czy uzywasz caly czas chusty? w domu rowniez?
ja caly czas sie zastanawiam nad kupnem bo widze ze moje malenstwo coraz bardziej przyzwyczaja sie do noszenia. W piatek bylysmy na pierwszym szczepieniu i przy okazji ja zwazyli. 5,2 kg, wiec rosnie kluseczka, ale w tej chuscie nawet nie czuc ciezaru.
A do odpieluchowywania nie pomoge, bo my wciaz w trakcie heh. Ale nie mam cisnienia na to, wiec pewnie dlateo tak wolno nam idzie. Eric w dzien nosi pull upsy i czasem zawola, czasem nie, a czasem ja nie mam czasu z nim pojsc.pati_zuzia, Weridiana lubią tę wiadomość
-
hellooo
mamy PIERWSZY ząbek!
od 28/07
późno chyba, do Victorka nam troche zostało
, teraz już kiełek ostry rysuje po łyżeczce gdy jemy obiadek, no i wiedziałam normalnie wiedziałam, że tak będzie, ząbek wyszedł akurat ten, który braciszkowi wypada
dolna lewa jedyneczka hihi
CZEMU ONI TAK SZYBKO ROSNĄ?!
witam gorąco nowe mamusietrzymać się mocno
pati_zuzia, Weridiana, ell, Kropka lubią tę wiadomość
-
Ell gratuluje
musze wygrzebac twoj link i chyba kupie ta chuste dzisiaj
Ap superoj tak rosna nam dzieciaczki, az uwierzyc
niedawno Laura byla taka mala jak Emma, a teraz juz idzie do secondary school, eh i wcale nie jest latwiej
jak to mowia male dzieci-maly klopot, duze dzieci-duzy klopotell lubi tę wiadomość
-
Ell i dziewczyny pytanie odnosnie szczepien
Emma dostala w szpitalu tylko wit.K
powinna dostac jeszcze jedna szczepionke ale podobno nie maja w magazynach i beda wzywac lol
mysle ze to chodzilo o gruzlice TB (BCG vaccine) czy wasze dzieciaczki dostaly taka?
wiem ze w uk nie jest wszedzie obowiazkowa.
to samo z wzwB- czyli hepatitis B w PL jest obowiazkowa, daja ja w szpitalu tutaj nie, hmm
za to wiem ze tutaj daja jako part NHS vaccination na rotawirusy, pneumokoki i meningokoki , w PL za oplata - co kraj to obyczaj, reszta jest podobna
co o tym myslicie?
i jeszcze pytanie o witamine D i K
czy dajecie w kropelkach
pamietam ze podawalam Laurze wit D
teraz sama nie wiem bo zdania sa podzielone -
nick nieaktualnyMoj synek dostal w szpitalu tylko wit K,ale to bylo 20 miesiecy temu I nie wiem czy u nas w szpitslu cos sie zmienilo. Bede musiala wypytac o wszystko mojej zakreconej poloznej
a jesli chodzi o wit D ja nie podawalam I wszystko bylo I jest ok. Ja w czasie karmienia bralam wit dla kobiet karmiacychvz dodatkowa wit d chyba jak sir nie myle,nie wiem czy to mialo jakies znaczenie. Mam kolezsnke w pl I jej coreczka miala zaczatek krzywicy mimo przyjmowania wit d,okazalo sie ze musiala o wiele wieksza dawke brac. Podobno jsk dziecko jest karmione formula to tez nie muso brac. Pamietam,ze mialam dosc duzy dylemat z tym I coraz sie pytalam GP czy HV a w pirrwszych dniach I poloznej
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2015, 18:56
Weridiana lubi tę wiadomość
-
Ja kropli nie podaje, bo moja mala jest tylko na mm. A co do tego szczepienia na gruzlice - moj synek byl szczepiony w 2 albo 3 tygodniu, a tym razem nie oferowali tego szczepienia. Pewnie zalezy gdzie sie mieszka, bo wtedy mieszkalismy w manchesterze, a teraz jestesmy pod miastem.
Weridiana, pati_zuzia lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyap1526 wrote:hellooo
mamy PIERWSZY ząbek!
od 28/07
późno chyba, do Victorka nam troche zostało
, teraz już kiełek ostry rysuje po łyżeczce gdy jemy obiadek, no i wiedziałam normalnie wiedziałam, że tak będzie, ząbek wyszedł akurat ten, który braciszkowi wypada
dolna lewa jedyneczka hihi
CZEMU ONI TAK SZYBKO ROSNĄ?!
witam gorąco nowe mamusietrzymać się mocno
Brawo gratuluję
A u nas kolejny ząbek, dziewiąty. Wychodzi prawa górna trójka. Bez temp, apetyt dobry, za to noce od 2 tyg beznadziejne przez to. Victor wciąż się budzi, a od 5:00 wstaje i tak wypoczęty. Ale damy radę
Ja podaję wit w kroplach. Na bilansie dwa mies temu midwife powiedziaa, że teraz już mam podawać, bo Victor pije mniej mm, ma więcej stałych posiłków. Dopóki spijał dziennie 500 ml mm to ok. Natomiast teraz podawać o,3 ml raz dziennie.
Weridiana, pati_zuzia lubią tę wiadomość
-
Pati ja tez mam dylemat , pediatrzy tez maja różne opinie..
Ell rzeczywiscie w twoim przypadku malenka otrzymuje wit.z mlekiem , a co do szczepienia to pewnie Luton jest objete z powodu lotniska i duzej liczby przyjezdnych z Azji itd.
Plumb to ciekawe , ze teraz masz podawac. To do kiedy stosuje sie suplementacje? Ja myslalam ze podaje sie tylko w pierwszych miesiacach.
Dobrej nocki dziewczyny, ide polknac witaminy , zostaly jeszcze z ciazypati_zuzia lubi tę wiadomość