X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Wielkiej Brytanii
Odpowiedz

Ciąża w Wielkiej Brytanii

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2016, 05:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ap pozazdroscic takiej randki :) My sami dopiero sie wyrwiemy jak pojedziemy do Pl ochrzcic malego. Narazie jednak musimy wyrobic psszport,dokumenty juz skompletowane,zdjecie podpisane,formularz wypelniony wiec wysylamy I czekamy. Tym razem poczekam do kupienia biletow do momentu az bede miec paszport malego w reku :)

Lilouk witaj I gratuluje :) ja swoj scan mialam chyba w 19 tyg.albo pod koniec jak znajde list to napisze ile wczesniej go dostalam. U nas dodatkowo odrazu ustalas date po pierwszym scanie,szlo sie do recepcji mowilo co I jak I wpisywali date w appointment card,a list to byla juz tylko formalnosc. :)

LilouK lubi tę wiadomość

• Olafasola Ekspertka

Wysłany: 11 lutego 2016, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane mam prośbę, czy któraś z WAS byłaby tak uprzejma wysłać mi opis po ang z swojego usg połówkowego (z zasłonięciem danych oczywiście), niestety okazało się, że mąż musiał wyjechać do stanów, mam do niego dołączyć, ale muszę przetłumaczyć dokumentację medyczną. Jestem w trakcie, trochę tego się nazbierało, przez połowę ciąży i nie chciałabym użyć jakiś niemedycznych terminów. Będę bardzo bardzo wdzięczna za każdą pomoc,[email protected]

• LilouK Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ivi, Pati, dzięki bardzo za odpowiedź. Mam nadzieję, że Wasze scany udały się i wszystko z maleństwami w porządku :-)

Wydaje mi się, że scan będę miec nieco później niż Wy, prenatalne miałam dosyć pożno, bo w 13t1d ciązy. Już na pierwszym usg położna w szpitalu poinformowała mnie, że jesli do 19tyg nie otrzymam listu to mam dzwonić. Moja położna właściwie powiedziała to samo. Niby terminy są przyznawana z 2tyg. wyprzedzeniam. No nic, poczekam jeszcze na listonosza jutro, jak nic nie przyjdzie to dzwonię. Aż mnie trzepie na samą myśl o umawianiu się z NHSem na wizyty przez telefon.

• Naditta Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LilouK wrote:
    Witajcie dziewczyny.

Przede wszystkim na wstępie chciałabym serdecznie pogratulować obecnym mamom w UK jak i tym przyszłym :-)

Mam nadzieję, że któraś z Was mnie poratuje, bo od jak jakiegoś czasu mnie nerwy zżerają. W którym tygodniu miałyście usg połówkowe? Zaczynam 18tydzień, a póki co nadal nie dostałam listu ze szpitala z terminem wizyty. Poczekam jeszcze kilka dni i chyba będą dzwonić do nich. Ponoć w zależności od rejonu na scan połówkowy zapraszają między 18-21 tygodniem, a czasami nawet po 22tyg. Jak było w Waszym przypadku?

Mnie na połówkowe umówili na pierwszym scanie od razu, będę miała za 4 tygodnie, gdzie będzie już 22 tydzień. Chyba dość późno.

LilouK lubi tę wiadomość

17.07.2016

mhsve6yd8ca1xiv9.png
  • Naditta Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a macie jakieś doświadczenie jeśli chodzi o zmianę szpitala? Przeprowadzam się wkrótce i będę miała inny, a do tego lepszy szpital bliżej, więc planuję się tam przenieść. Tylko co wtedy z moim scanem? Bo nie chcę czekać zbyt długo, a nie wiadomo jak to z terminami.
    Czy najpierw muszę zmienić GP, a potem szpital?
    Będę wdzięczna za jakieś podpowiedzi ;)

17.07.2016

mhsve6yd8ca1xiv9.png
  • LilouK Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Naditta, dziękuję za odpowiedź. Chyba tylko ja mam takie wyjątkowe "szczęście" z tymi scanami ;-) Jak widać co jeden szpital to inna polityka wobec pacjenta.

Co do Twojego pytania, myślę, że powinnaś zerkąć na stronę nowego szpitala. U mnie np możesz online zmienić i "zabukować" opiekę w szpitalu w każdej chwili bez porozumieia z gp i bez konieczności posiadania skierowania od niego. Trzeba wypełnić formularz na stronie, podac dane gp (w Twoim wypadku jeszcze tego do którego chodzisz) i niestety czekać. Podejrzewam, że resztą oni się już zajmną. Jak taka zmiana wygląda w praktyce, niestety nie wiem

• Naditta Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No na to wygląda, chyba każdy szpital ma inne zwyczaje...
    Dzięki LilouK, zerknę na stronę szpitala, może tam coś będzie ;)

17.07.2016

mhsve6yd8ca1xiv9.png
  • ivi Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Naditta moze poczekaj do usg i pozniej zmien szpital albo zmien przychodnie albo zarejestruj sie w nowej przychodni i tam dopytaj o zmiane szpitala. Mozesz rowniez porozmawiac ze swoja polozna i nia dopytac o zmiane szpitala.

LilouK daj znac co z Twoim usg. Widac co szpital to inne zwyczaje

• Naditta Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie myślałam o tym, żeby zmienić dopiero po usg. Kolejną wizytę u położnej i tak mam dopiero pod koniec kwietnia,więc w zasadzie chodzi tylko o usg. No i jeszcze GP bo u niego też mam jakąś wizytę, której nie rozumiem zupełnie.
    Co może mieć na celu wizyta u GP w ciąży?

17.07.2016

mhsve6yd8ca1xiv9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2016, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LilouK moj sie udal,ale to juz bylo tak dawno temu,ze nie pamietam ;) od dwoch miesiecy cieszymy sie naszym drugim synkiem :)

Nadita, a moze mialas anemie czy cos bo wtedy GP musi Ci przepisac suplement diety :)

• Elza1986 Znajoma

Wysłany: 24 lutego 2016, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny mam pytanie w ktorym miesiacu najlepiej powiadomic pracodawce o ciazy ?

• ivi Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To zalezy jaka masz prace. Jesli jest to praca fizyczna to ze wzgledu na swoje i dziecka bezpieczenstwo jak najszybciej. Jesli nie to proponuje poczekac do 12tyg ciazy

• Elza1986 Znajoma

Wysłany: 24 lutego 2016, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ivi wrote:
    To zalezy jaka masz prace. Jesli jest to praca fizyczna to ze wzgledu na swoje i dziecka bezpieczenstwo jak najszybciej. Jesli nie to proponuje poczekac do 12tyg ciazy

No wlasnie jestem w 12 tygodniu ciazy i mam prace fizyczna wiec mam zamiar powiadomic jutro swojego pracodawce. A czy orientujesz sie moze czy jao kobieta w ciazy mam prawo do mniejszej ilosci godzin pracy poniewaz pracuje po 12 h i czy moge prosic tylko o dzienna zmiane poniewaz mam tez i nocki :( dziekuje za odpowiedz :)

• Elza1986 Znajoma

Wysłany: 24 lutego 2016, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam tez pytanko odnosnie latania samolotem czy jezeli jestem w 12 tygodniu ciazy sa jakies przeciwskazania do latania samolotem czy ktoras z was latala bedac w ciazy ?

• Naditta Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja powiedziałam pracodawcy jak skończył się pierwszy trymestr, chciałam z tym zaczekać, ale niestety byłam zmuszona bo dali mi obowiązki których w ciazy wykonywać nie mogłam. Mój szef był troszkę na mnie zły, że tak późno powiedziałam, bo powinni mi od początku zapewnić bezpieczeństwo itd. Tak powiedział. Myślę, że nie powinnaś już z tym czekać.
    Co do godzin, to wydaje mi się że kobieta w ciąży nie może pracować dłużej niż 8 godzin dziennie, ale poczytaj może na jakiś stronach typu gov jak to jest na prawdę.

Elza1986 lubi tę wiadomość

17.07.2016

mhsve6yd8ca1xiv9.png
  • Elza1986 Znajoma

Wysłany: 25 lutego 2016, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Naditta dziekuje bardzo za Twoja odpowiedz. jak Twoje samopoczucie w ciazy ? Zadowolona jestes z angielskiej slozby zdrowia ? Planujesz rodzic w Anglii czy w Polsce ?

• ivi Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza ja tez pracuje w trybie 12-godzinnym. W pierwszej ciazy pracowalam tak do 37 tyg ciazy wiec nie ma co do tego przeciwskazan. Jesli zas chodzi o nocki to wydaje mi sie ze powinni cie przeniesc na zmiane dzienna. Zassze tez mozesz poprosic o zmiane godzin i pracowac przez 5 dni po 8 godz. Znam dziewczyny ktore tak zrobily.
    Co do latania samolotem to jesli nie masz zadnych przeciwskazan i wszystko jest dobrze z ciaza to oczywiscie mozna. Ja lecialam zaraz na poczatku i pozniej po 20 tyg. Jesli masz obawy to zapytaj polozna lub lekarza
    W pracy powiedz jak najszybciej tymbardziej ze pracujesz fizycznie i na nocna zmiane

• Elza1986 Znajoma

Wysłany: 25 lutego 2016, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ivi dziekuje za odpowiedz milo jest jak ktos doradzi :) Dzisiaj mam zamiar powiedziec bo czuje sie tragicznie co zjem to zwracam i jestem bez sily :( na dodatek ide na nocna zmiane co tez mnie dobija i na 12 h :( Ivi a jak mialas tutaj w Anglii z wolnym po urodzeniu dziecka i jak mialas za to platne ogolnie to nie orientuje sie w tym wszystkim za dobrze jedynie to jak cos wyczytam w internecie ale to tez roznie pisza ze sama nie wiem co mi sie nalezy a co nie :(

• ivi Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza tak mi sie jeszcze przypomnialo ze mozesz poprosic o zmianie stanowiska jesli praca ktora wykonujesz moze zagrazac ciazy lub jest poprostu za ciezka dla Ciebie. Pracodawcy raczej dobrze traktuja tutaj kobiety w ciazy. Pozniej napisze Ci o srtonie finansowej. Powodzenia

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2016, 12:56

• Elza1986 Znajoma

Wysłany: 25 lutego 2016, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje bardzo ivi za wszelkie informacje bardzo milo z Twojej storny.

Pozdrawiam

‹‹ 394 395 396 397 398 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ