X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Wielkiej Brytanii
Odpowiedz

Ciąża w Wielkiej Brytanii

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2016, 05:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ap pozazdroscic takiej randki :) My sami dopiero sie wyrwiemy jak pojedziemy do Pl ochrzcic malego. Narazie jednak musimy wyrobic psszport,dokumenty juz skompletowane,zdjecie podpisane,formularz wypelniony wiec wysylamy I czekamy. Tym razem poczekam do kupienia biletow do momentu az bede miec paszport malego w reku :)

Lilouk witaj I gratuluje :) ja swoj scan mialam chyba w 19 tyg.albo pod koniec jak znajde list to napisze ile wczesniej go dostalam. U nas dodatkowo odrazu ustalas date po pierwszym scanie,szlo sie do recepcji mowilo co I jak I wpisywali date w appointment card,a list to byla juz tylko formalnosc. :)

LilouK lubi tę wiadomość

• Olafasola Ekspertka

Wysłany: 11 lutego 2016, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane mam prośbę, czy któraś z WAS byłaby tak uprzejma wysłać mi opis po ang z swojego usg połówkowego (z zasłonięciem danych oczywiście), niestety okazało się, że mąż musiał wyjechać do stanów, mam do niego dołączyć, ale muszę przetłumaczyć dokumentację medyczną. Jestem w trakcie, trochę tego się nazbierało, przez połowę ciąży i nie chciałabym użyć jakiś niemedycznych terminów. Będę bardzo bardzo wdzięczna za każdą pomoc,[email protected]

• LilouK Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ivi, Pati, dzięki bardzo za odpowiedź. Mam nadzieję, że Wasze scany udały się i wszystko z maleństwami w porządku :-)

Wydaje mi się, że scan będę miec nieco później niż Wy, prenatalne miałam dosyć pożno, bo w 13t1d ciązy. Już na pierwszym usg położna w szpitalu poinformowała mnie, że jesli do 19tyg nie otrzymam listu to mam dzwonić. Moja położna właściwie powiedziała to samo. Niby terminy są przyznawana z 2tyg. wyprzedzeniam. No nic, poczekam jeszcze na listonosza jutro, jak nic nie przyjdzie to dzwonię. Aż mnie trzepie na samą myśl o umawianiu się z NHSem na wizyty przez telefon.

• Naditta Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LilouK wrote:
    Witajcie dziewczyny.

Przede wszystkim na wstępie chciałabym serdecznie pogratulować obecnym mamom w UK jak i tym przyszłym :-)

Mam nadzieję, że któraś z Was mnie poratuje, bo od jak jakiegoś czasu mnie nerwy zżerają. W którym tygodniu miałyście usg połówkowe? Zaczynam 18tydzień, a póki co nadal nie dostałam listu ze szpitala z terminem wizyty. Poczekam jeszcze kilka dni i chyba będą dzwonić do nich. Ponoć w zależności od rejonu na scan połówkowy zapraszają między 18-21 tygodniem, a czasami nawet po 22tyg. Jak było w Waszym przypadku?

Mnie na połówkowe umówili na pierwszym scanie od razu, będę miała za 4 tygodnie, gdzie będzie już 22 tydzień. Chyba dość późno.

LilouK lubi tę wiadomość

17.07.2016

mhsve6yd8ca1xiv9.png
  • Naditta Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a macie jakieś doświadczenie jeśli chodzi o zmianę szpitala? Przeprowadzam się wkrótce i będę miała inny, a do tego lepszy szpital bliżej, więc planuję się tam przenieść. Tylko co wtedy z moim scanem? Bo nie chcę czekać zbyt długo, a nie wiadomo jak to z terminami.
    Czy najpierw muszę zmienić GP, a potem szpital?
    Będę wdzięczna za jakieś podpowiedzi ;)

17.07.2016

mhsve6yd8ca1xiv9.png
  • LilouK Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Naditta, dziękuję za odpowiedź. Chyba tylko ja mam takie wyjątkowe "szczęście" z tymi scanami ;-) Jak widać co jeden szpital to inna polityka wobec pacjenta.

Co do Twojego pytania, myślę, że powinnaś zerkąć na stronę nowego szpitala. U mnie np możesz online zmienić i "zabukować" opiekę w szpitalu w każdej chwili bez porozumieia z gp i bez konieczności posiadania skierowania od niego. Trzeba wypełnić formularz na stronie, podac dane gp (w Twoim wypadku jeszcze tego do którego chodzisz) i niestety czekać. Podejrzewam, że resztą oni się już zajmną. Jak taka zmiana wygląda w praktyce, niestety nie wiem

• Naditta Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No na to wygląda, chyba każdy szpital ma inne zwyczaje...
    Dzięki LilouK, zerknę na stronę szpitala, może tam coś będzie ;)

17.07.2016

mhsve6yd8ca1xiv9.png
  • ivi Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Naditta moze poczekaj do usg i pozniej zmien szpital albo zmien przychodnie albo zarejestruj sie w nowej przychodni i tam dopytaj o zmiane szpitala. Mozesz rowniez porozmawiac ze swoja polozna i nia dopytac o zmiane szpitala.

LilouK daj znac co z Twoim usg. Widac co szpital to inne zwyczaje

• Naditta Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2016, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie myślałam o tym, żeby zmienić dopiero po usg. Kolejną wizytę u położnej i tak mam dopiero pod koniec kwietnia,więc w zasadzie chodzi tylko o usg. No i jeszcze GP bo u niego też mam jakąś wizytę, której nie rozumiem zupełnie.
    Co może mieć na celu wizyta u GP w ciąży?

17.07.2016

mhsve6yd8ca1xiv9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2016, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LilouK moj sie udal,ale to juz bylo tak dawno temu,ze nie pamietam ;) od dwoch miesiecy cieszymy sie naszym drugim synkiem :)

Nadita, a moze mialas anemie czy cos bo wtedy GP musi Ci przepisac suplement diety :)

• Elza1986 Znajoma

Wysłany: 24 lutego 2016, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny mam pytanie w ktorym miesiacu najlepiej powiadomic pracodawce o ciazy ?

• ivi Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To zalezy jaka masz prace. Jesli jest to praca fizyczna to ze wzgledu na swoje i dziecka bezpieczenstwo jak najszybciej. Jesli nie to proponuje poczekac do 12tyg ciazy

• Elza1986 Znajoma

Wysłany: 24 lutego 2016, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ivi wrote:
    To zalezy jaka masz prace. Jesli jest to praca fizyczna to ze wzgledu na swoje i dziecka bezpieczenstwo jak najszybciej. Jesli nie to proponuje poczekac do 12tyg ciazy

No wlasnie jestem w 12 tygodniu ciazy i mam prace fizyczna wiec mam zamiar powiadomic jutro swojego pracodawce. A czy orientujesz sie moze czy jao kobieta w ciazy mam prawo do mniejszej ilosci godzin pracy poniewaz pracuje po 12 h i czy moge prosic tylko o dzienna zmiane poniewaz mam tez i nocki :( dziekuje za odpowiedz :)

• Elza1986 Znajoma

Wysłany: 24 lutego 2016, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam tez pytanko odnosnie latania samolotem czy jezeli jestem w 12 tygodniu ciazy sa jakies przeciwskazania do latania samolotem czy ktoras z was latala bedac w ciazy ?

• Naditta Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2016, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja powiedziałam pracodawcy jak skończył się pierwszy trymestr, chciałam z tym zaczekać, ale niestety byłam zmuszona bo dali mi obowiązki których w ciazy wykonywać nie mogłam. Mój szef był troszkę na mnie zły, że tak późno powiedziałam, bo powinni mi od początku zapewnić bezpieczeństwo itd. Tak powiedział. Myślę, że nie powinnaś już z tym czekać.
    Co do godzin, to wydaje mi się że kobieta w ciąży nie może pracować dłużej niż 8 godzin dziennie, ale poczytaj może na jakiś stronach typu gov jak to jest na prawdę.

Elza1986 lubi tę wiadomość

17.07.2016

mhsve6yd8ca1xiv9.png
  • Elza1986 Znajoma

Wysłany: 25 lutego 2016, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Naditta dziekuje bardzo za Twoja odpowiedz. jak Twoje samopoczucie w ciazy ? Zadowolona jestes z angielskiej slozby zdrowia ? Planujesz rodzic w Anglii czy w Polsce ?

• ivi Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza ja tez pracuje w trybie 12-godzinnym. W pierwszej ciazy pracowalam tak do 37 tyg ciazy wiec nie ma co do tego przeciwskazan. Jesli zas chodzi o nocki to wydaje mi sie ze powinni cie przeniesc na zmiane dzienna. Zassze tez mozesz poprosic o zmiane godzin i pracowac przez 5 dni po 8 godz. Znam dziewczyny ktore tak zrobily.
    Co do latania samolotem to jesli nie masz zadnych przeciwskazan i wszystko jest dobrze z ciaza to oczywiscie mozna. Ja lecialam zaraz na poczatku i pozniej po 20 tyg. Jesli masz obawy to zapytaj polozna lub lekarza
    W pracy powiedz jak najszybciej tymbardziej ze pracujesz fizycznie i na nocna zmiane

• Elza1986 Znajoma

Wysłany: 25 lutego 2016, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ivi dziekuje za odpowiedz milo jest jak ktos doradzi :) Dzisiaj mam zamiar powiedziec bo czuje sie tragicznie co zjem to zwracam i jestem bez sily :( na dodatek ide na nocna zmiane co tez mnie dobija i na 12 h :( Ivi a jak mialas tutaj w Anglii z wolnym po urodzeniu dziecka i jak mialas za to platne ogolnie to nie orientuje sie w tym wszystkim za dobrze jedynie to jak cos wyczytam w internecie ale to tez roznie pisza ze sama nie wiem co mi sie nalezy a co nie :(

• ivi Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza tak mi sie jeszcze przypomnialo ze mozesz poprosic o zmianie stanowiska jesli praca ktora wykonujesz moze zagrazac ciazy lub jest poprostu za ciezka dla Ciebie. Pracodawcy raczej dobrze traktuja tutaj kobiety w ciazy. Pozniej napisze Ci o srtonie finansowej. Powodzenia

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2016, 12:56

• Elza1986 Znajoma

Wysłany: 25 lutego 2016, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje bardzo ivi za wszelkie informacje bardzo milo z Twojej storny.

Pozdrawiam

‹‹ 394 395 396 397 398 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ