Ciąża w Wielkiej Brytanii
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny, wobraźcie sobie co zaszło. Wczoraj potwórzyłam wyniki w brytyjskim labie i oto moje wyniki:(9 tydz. i 2 dn)
TSH 1.73 mIU/L (0.27 - 4.2)
FT4 13.8 pmol/L (12.0 - 22)
Dla porównania wyniki z dni. 19/03/2016 (5 tydz i 6 dn)
TSH 3,28 ulU/ml (0.55 - 4.00)
FT4 18.19 pmol/L (11.5 - 22.70)
Nie zażywam hormonu, a suplementuje jedynie witaminki z jodem i selen, czy to możliwe by TSH tak spadło, a ft4 poleciało na łeb na szyję, jaka może być przyczyna ? Od razu skontaktowałam sie z moim endo z PL, ale w dalszym ciagu czasu czekam na odpwoiedż, zastanawiając sie nad przyczyną.
Pozdrawiam wiosennie -
Witam nowe dziewczyny.Fajnie ze jest nas coraz więcej
My w środę wróciliśmy z Pl. Pobyt nie należał niestety do udanych. Po 4 dniach Juleńke dopadło jakieś paskudne przeziębienie że trzyma ją do dzisiaj. Katar, kaszel, brak apetytu do tego jest strasznie marudna. Choróbsko nie ominęło również mnie. Po przylocie tutaj dostałam antybiotyk od gp. Ze mną jest lepiej ale nie mogę patrzyć jak moje kochane maleństwo się meczy.
Podczas pobytu w Pl odwiedziłam mojego gina. W 27 tyg synuś ważył 987g. Dość rezolutny z niego maluch kopie tak że mam wrażenie że zaraz wyskoczy;) -
Maciejka, w ciazy to sie rozne cuda moga dziac. Dzidzia zabiera hormony tarczycowe wiec moga one spadac. Ja tez tak mialam, ze tsh spadlo i ft4 rowniez. Moje ostatnie wyniki tsh 3,19 ft4 12,5 a miesiac wczesniej tsh 3,91 ft4 12,6. Tak widocznie naszym organizmom pasuje. Ja nic nie ruszam. Suplementuje sie jedynie : kompleks wit b, magnez, wapn, czasem zelazo, jod, selen i wit c. Kilka dni temu dorzucilam olej kokosowy. Nie wiem czy to zbieg okolicznosci ale przyspieszyla mi sie przemiana materii. Jem ok 2 tys kalorii i nie tyje.
A no i jestem na diecie bez glutenu i z ograniczeniem nabialu i Tobie tez polecam.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2016, 13:29
-
Ivi, dostalas antybiotyk? Jezu ja to jestem im mocno przeciwna. Nie biore nic i synowi tez nic nie daje a jak cos mu dolega to maz robi syrop z cebuli i czosnku z miodeem. Jakies 3 tyg trmu nasz syn wymiotowal, mial rozwolnienie i okropna pokrzywke. Normalnie ogromne, swedzace bable, ktore po godzinie schodzily. Poszlam do lekarza i okazalo sie, ze to wirus. Tydzien go meczyl. Dawalam tylko wit c, tran i samo mu przeszlo.
Nie ma to jak czuc silne kopniaki. Ja od paru dni czuje tez takie silne wlasnie. Porownujac to dziecko do mojego syna to widze, ze bedzie miec temperament. Syn nic nie slucha, robi jak u sie podoba, nawet jak w dupe dostanie to za 5 min powtorka. Nie wyobrazam sobie co sie bedzie wyprawialo z 2 dzieckiem, skoro jest jeszcze bardziej energiczne. Hahaha, chyba osiwieje.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2016, 13:32
-
Ja byłam wczoraj w poradni gastronomicznej w sprawie moich jelit powtarzają badania jeżeli wyniki znowu wzrosną to zmienia mi leki wyniki do 4 dni... Zobaczymy co to będzie...
A dzisiaj byłam w poradni z ciążą plus tej wizyty taki ze córeczka obróciła się główka do dołu ale w tym szpitalu lekarz twierdzi ze nie ma potrzeby wywoływania jak to było w przypadku synka na tydzień przed terminem nie jestem w ogóle zadowolona z tej decyzji bo już ledwo chodzę. Według usg mała jest duża i idzie na ponad 4 kg a z synkiem miałam już problem urodzić przez wąska miednica a ważył 3600 wiec się nieźle boje oby się ewakuowala przed terminem... -
Cześć dziewczyny, chciałam się wczoraj do was przyłączyć ale zaczęłam plamić, dziś poroniłam... To moje drugie poronienie w uk, oba we wczesnej ciazy, 5tyg2 dni, 5 tyg6 dni. Chciałam was zapytać jeśli może macie pojęcie na ten temat, co mogę zrobić teraz, o co prosić GP do czego mam prawo jeśli chodzi o badania?
Szkoda, że nie mogę tu z wami cieszyć się ciążą. PozdrawiamWiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2016, 20:33
dwie córeczki i...
[*] aniołek 5tyg 2dni
[*] aniołek 5tyg 6 dni
[*] aniolek 10 tyg -
Maredd, w Uk robia konkretne badania dopiero po 3 poronieniu ale co Ci szkodzi isc do GP i poprosic o jakies badania. Z mojego doswiadczenia wynika, ze mozesz miec za niski progesteron. Kiedys mialam z nim problem ale zmienilam diete i wszystko sie naprawilo. Powiedz jaka masz diete?
-
adora nic nie ćwiczę na początku nic mi nie było wolno tzn miałam bardzo na siebie uważać i mój mąż spytał się jej czy mogę chodzić na spacery to ona odpowiedziała ,że jeśli jestem przyzwyczajona do spacerów to tak ale mam uważać (zero gwałtownych ruchów ,szybkich itp.) więc odebrałam to ,że jeśli przed ciąża nie ćwiczyłam to odpuszczę sobie. Ale za tydz mam wizytę USG to się spytam czy mogę jakieś wykonywać ćwiczenia dla kobiet w ciąży nie chciałabym później wyglądać jak pół tora nieszczęścia no i przy porodzie może dzięki nim sobie polepszyła. Diety tez żadnej nie stosuje jem to na co mam ochotę i co akurat mam w domu (wiem powinnam lepiej się odżywiać ) ale jak ja wielu produktów warzyw nie lubię
. kiedyś przed ciążą mało jadłam miałam taką prace że nie miałam kiedy także 1-2 posiłki dziennie mi wystarczały nieraz miedzy czasie choć rzadko cos sobie kupiłam drożdżówkę czy frytki, a teraz jak jestem częściej głodna to jestem przerażona bo chyba nie lubię jeść ale muszę i się zmuszam bo mi nie dobrze i wiem że mam drugie serduszko w sobie. wiec staram się cos tam podjadać miedzy posiłkami a to owoce jakieś a to jakiś jogurt. Najgorsze jest to ,że ostatnio nie mam ochoty w ogóle na jakiekolwiek mięso więc obiady w ostatnich dniach są kiepskie
. dziś chce zupę ogórkową zrobić a na drugie blee może zrobię naleśniki z dżemem ale nie wiem jeszcze ,choć one są mi bliższe niż jakieś mięso.
-
hej dziewczyny mam pytanie jak to jest gdziekolwiek wyliczam tydz ciąży (wpisując termin porodu) pokazuje mi 12 tc a tu na owu ze 13 tc próbuję zrozumieć ale chyba jestem za głupia, czy chodzi o to ze jest skończony 12 tydz i zaczynam 13? i kiedy w końcu kończy się pierwszy trymestr ? Wg ovu 2 trymestr zaczynam 21 kwietnia czyli za tydz. a na innych stronach gdzie się wylicza tydz ciąży pokazuje mi ze zaczynam 28 wiec w końcu jak mam patrzeć? nic z tego nie rozumiem
-
Madziaaa mimo problemow z pierwszym porodem nie proponowali Ci cesarki? Moze warto zapytac bo rzeczywiscie duza ta Twoja corunia.
Adora pisz jak po usg
Fryzjerka apartamencik w rozbudowie. Zgrabny brzusio
Ja tez kiepsko sie odzywiam. Strasznie dokucza mi zgaga a przez to wiele rzeczy nie jem. Dotego Julenka jest dosc absorbujacym dzieckiem I czesto brak czasu na jedzenie. Bede jednak musiala sie wziac troche za siebie I zaczac jesc zdrowo.
Bereda co u Ciebie?Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2016, 16:33
-
Adora, super, że maluszek zdrowo rośnie, ja z niecierpliwieniem czekam na skan, na którym coś więcej zobaczę. Pierwsze usg mialam w PL w 5 tygodniu, ale widoczny był tylko malutki kropek, kolejne (early scan) robiłam w 8 tyg na EPU w szpitalu w UK i już można było dostrzeć serduszku, odróżnic główkę itd. Oboje ogromnie się rozczuliliśmy
W temacie tsh, moj endo napisal mi, że tsh jest ok bez leków, no a ft4 po prostu spada fizjologicznie. Nie wiem, czy moge mu ufac, tym bardziej, że podczas wizyty powiedział, że jeśli ft4 spadnie poniżej 15 to będzie trzeba mysleć o letroxie 25 mg. Żaluję, że w Polsce zabrakło mi czasu na konfrontacje moich wyników z innym endokrynologiem. Szczerze przyznam, że mam ten letrox i od 3 dni zaczęłam przyjmować go w dawce 25 mg, byłam i jestem okropnie rozdarta miedzy tym co mówił na wizycie, a tym co napisał teraz. Wiem, że być może postępuje beznadziejnie głupio, ale jakoś czuję się z tą tabletką bezpieczniej. Nie wiem czy spowodowane jest to dziesiątkami różnych forów przez które przebrnęłam i które sprowadzały sie do jednego - mianowicie tego, ze nawet przy najdrobniejszych "wyżynach" hormonalnych dziewczyny łykają hormony. Nie wiem co myśleć, brakuje mi tu bardzo prywatnej opieki medycznej.
Fryzjerka- piękny brzuszek,ja codziennie oglądam swój, ale jak narazie to tylko ten sam tłuszczyk co był przed ciążąWiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2016, 22:23
-
Ja nie mialam zamiaru brac hormonow mimo, ze ft4 bylo 12,5 . Wiadomo, ze to spadnie, bo dziecko zabiera hormony. Kupilam sobie tyrozyne, bo ona ponoc pomaga w wytwarzaniu hormonu i pije jod. Wole naturalne sposoby, zwlaszcza, ze dziecko dobrze sie rozwija.
Podpowiem Ci, ze jesli bedziesz brala za mala dawke to braknie Ci hormonu, bo gdy sztucznie suplementujesz, tarczyca zwykle przestaje pracowac. Lepiej wiec nie kombinuj.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2016, 11:58
-
Adora, dziekuje za dawke zdrowego rozsadku. Chyba teho mi trzeba bylo. Czlowiek glupieje jak za duzo czyta. W sumie letrox biore od wtorku wiec mam nadzieje, ze szkod nie narobilam. Czy tyrozyne mozna suplementowac juz w 1 trymestrze?
adora lubi tę wiadomość