X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Wielkiej Brytanii
Odpowiedz

Ciąża w Wielkiej Brytanii

Oceń ten wątek:
  • Olcia99 Ekspertka

Wysłany: 18 maja 2017, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aga1402 u nas też jest farma gdzie zbiera się truskawki, chciałabym iść ale nie wiem czy dam rade w tym roku :(
    Muszka15 tacy sąsiedzi to skarb, mojego sąsiada przed 2,5 roku jak mieszkam to widziałam z 5 razy. Pijaczek, ale nieszkodliwy, cicho jest, mieszka sam, domek widać zapuszczony ale co mnie to.

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2017, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    x

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2017, 07:53

• 100noga Ekspertka

Wysłany: 18 maja 2017, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ile dostajesz na zwolnieniu zależy od regulaminu w Twojej pracy. U mnie na przykład jest tak że przez pierwsze 4 dni jest te 80F, a później 90% wypłaty. Maksymalnie można być na tym 90-procentowym sicku miesiac lub dwa (w zależności kto jak długo ma kontrakt), później już płacą tyle co państwo, czyli te 80 pare funtów.

Ale w każdym zakładzie jest inaczej, najlepiej zapytaj w HR u siebie jak to wygląda. Zresztą powinnaś mieć to wszystko w swojej umowie o pracę.

Jeśli chodzi o pracę przez agencję to nie wydaje mi się że maksymalnie na sicku można być 2 tygodnie. Ja kiedyś pracowałam przez agencję i miałam straszne problemy ze zdrowiem po wakacjach, chodziłam do GP, do specjalistów, do szpitala na badania, latałam do Polski do różnych lekarzy - w sumie nie było mnie w pracy 5 miesięcy i miałam normalnie płacone co tydzień te 80 funtów. Wydaje mi się że górny limit to pół roku, przynajmniej tak było parę lat temu, może coś się zmieniło...

I jeszcze co do tego ostatniego pytania:"A to odchodzi z macierzyńskiego czy jak ? Ja nie czaje tego."
    To znowu zależy od zakładu pracy - jeśli płacą macierzyńskiego tylko tyle co państwo to nic Ci nie odejmą. Jeśli płacą więcej to zależy od tego co masz napisane w umowie. U mnie część macierzyńskiego wyliczają na podstawie zarobków z 3 ostatnich miesięcy. ALe tak jak mówię - w każdym zakładzie może być inaczej :)

9f7janlii84l7liv.png
  • 100noga Ekspertka

Wysłany: 18 maja 2017, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam dziś wizytę u położnej. O obrzęki mam się nie martwić, bo nie ma białka w moczu, ciśnienie niskie. Dzidzia dalej leży poprzecznie. Za 10 dni mam kolejną wizytę, tym razem w szpitalu gdzie planuję rodzić, żebym mogła pozwiedzać porodówkę. Jeśli dziecko się nie obróci to będę miała od razu USG...

9f7janlii84l7liv.png
  • Muszka15 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2017, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    100noga,czyli czekanie do czasu ewentualnego usg ...

Ja np pracowalam na part time i moje zwolnienie (3tyg wzielam jak mialam akcje bolowe) bylo calkowicie bezplatne...wiec minsie oplacalo wrocic do pracy jak tylko sie lepiej poczulam....dzisiaj natomiast dostalam papiery z maternity allowance i jestem zadowolona ze wszystko fajnie wyliczyli i pozglaszali nawet i inne miejsca,czyli mam zglowy uff..do lutego nie musze o tym myslec...

0MPT.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2017, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    x.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2017, 07:53

• Annie1981 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2017, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga. To ile płacą na zwolnieniu zależy od kontraktu, jak już bylo powiedziane. U mnie płacą 100% przez chyba 6 miesięcy a potem wchodzi ten sick leave ustawowy, czyli 80f tygodniowo.
    Z macierzyńskiego nie mogą Ci tego odliczyć, ewentualnie będzie to wchodziło do wyliczenia średniej zarobków. Mogą Ci zaliczyć zwolnienie na rzecz macierzynskiego tylko jezeli jesteś na nim chyba 5 tygodni przed porodem, nie wcześniej. Ta liczbę tyg trzeba by sprawdzić, bo dokładnie nie pamiętam.

Dzis chce powiedzieć szefowej o swoich planach łącznie ze zwolnieniem. Trochę sie denerwuje, trzymajcie kciuki, żeby mnie nie wyklęła ;)

mnNAp0.png
    80wKp0.png

💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2017, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    x

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2017, 08:01

• Olcia99 Ekspertka

Wysłany: 19 maja 2017, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annie1981 trzymam kciuki :)
    Jak tak czytam te macierzyńskie, zwolnienia i wypłaty to ciesze się że nie musze pracować i martwić się tym. Strasznie to dla mnie skomplikowane.
    Jestem po wizycie u położnej, wyniki krwi bardzo dobre, jestem w 36-37 tygodniu a brzuch mam jak na 34. Troche mnie to dziwi bo widze po zdjęcia że bardzo urósł. Położna wymacała mnie dokładnie i mówi że Lilly będzie na pewno mniejsza niż moje pierwsze dziecko, szacuje że do 3,5 kg max więc super :)

aga1402, 100noga lubią tę wiadomość

• Annie1981 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2017, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga. Ja powiedziałam w pracy o ciąży po pierwszym stanie czyli koło 13 tc. Z tego co wiem większość kobiet tutaj tak robi, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś powiedziała wcześniej, to dostaniesz wolne.

Olcia. To super, ze dobre wieści z wizyty :)

W pracy poszło lepiej niż sie spodziewałam. Szefowa była bardzo miła i nie dość, że zrozumiała to jeszcze zachęciła mnie, żebym nie brała macierzyńskiego od lipca, ale ciągnęła zwolnienie do porodu. Co więcej, powiedziała że mam przekazać swoje obowiazki koledze i mogę na zwolnienie isc już teraz skoro GP wyrazil taka opinie.
    Także właśnie wyszłam z pracy i wyglada na to, że już tam nie wrócę! Zależy na ile lekarz da zwolnienie, ale podobno nie powinno byc problemu. Nie spodziewałam sie takiego obrotu sprawy, cały czas jestem w szoku :)

mnNAp0.png
    80wKp0.png

💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2017, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    x

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2017, 08:01

Annie1981 lubi tę wiadomość

• 100noga Ekspertka

Wysłany: 20 maja 2017, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja o ciąży też powiedziałam po pierwszym scanie (wszystkie wcześniejsze wizyty starałam się umawiać na wolnym). Ale jak chcesz iść w dzień pracujący to powiedz im parę dni wcześniej i już, bez sensu brać np holidaya skoro należy Ci się płatne wolne.

9f7janlii84l7liv.png
  • Carolina Autorytet

Wysłany: 20 maja 2017, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny
    Dlugo mnie nie bylo ale pochlonieta jestem macierzynstwem
    Co prawda mały grzeczniutki ale wiadomo nowy czlonek rodziny, nowe obowiazki :)
    Alessandro urodzil sie 8 Maja przez cesarskie ciecie z waga 2895
    Dostal 10 punktow i wszystkie zmartwienia
    Cukrzyca
    Zle wyniki papa
    Podejrzenie hipotrofii były niepotrzebne
    Maluszek to okaz zdrowia
    Teraz walczymy z zoltaczka ale juz bilirubina spada. Polozne przychodzą codziennie sprawdzać i dzieki bogu zoltaczka odpuszcza

Co do zwolnien i macierzynskiego
    Ja bylam na zwolnieniu dlugo i ciagnelam je do 5 tyg przed data urodzenia ( liczona ze skanu)
    Platne mialam tylko te £84
    Macierzysnkie mam z job center £560

Trzymajcie sie i zycze szybkich rozwiazan <3

sisi, Annie1981, Muszka15, aga1402 lubią tę wiadomość

relgx1hpfcnqer7q.png
    Alessandro Paul <3 <3 <3

27 tydzień 800g szczęścia <3
    34 tydzien i 4 dni 2kg szczęścia <3
    35 tydzien i 4 dni 2072g szczęścia <3
    36 tydzien i 4 dni 2477g szczescia <3
  • 100noga Ekspertka

Wysłany: 20 maja 2017, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wy też się trzymajcie, dużo zdrówka dla Małego i siły dla Ciebie :)

9f7janlii84l7liv.png
  • EwusiaCh Koleżanka

Wysłany: 21 maja 2017, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carolina jak dobrze ze już jesteś po,gratulacje i powodzenia ...
    A ja zauważyłam ze zaczęły drętwienie mi dłonie szczególnie lewa no i chyba zaczyna sie etap puchnięcia :-/

eiktpc0zdn58lkb6.png

23/05/17 moja kruszynka wazy już 2kg i 268 gram :-)
  • Carolina Autorytet

Wysłany: 21 maja 2017, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewusia mi tez dretwialy dlonie z miesiac przed porodem...
    Mam do Was pytanie w uk szczepia witamina K ale nie mowia nic o witaminie D
    Jak wy podchodzicie do tego?
    Ja chyba sie zdecyduje podawac
    Jeszcze czekam na health visitor ma byc jutro ale ogólnie w pl sie zaleca a tu nie wiem dlaczego pomimo paskudnej pogody i braku slonca nic nie wspominaja o podawaniu dziecku witaminy D

relgx1hpfcnqer7q.png
    Alessandro Paul <3 <3 <3

• Olcia99 Ekspertka

Wysłany: 21 maja 2017, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carolina dużo zdrówka dla Ciebie i maluszka, u mnie była health visitor i podawanie witaminy D rekomendują od samych narodzin przez rok. Swoją drogą ja na pogode nie narzekam, w PL mieszkałam na północy i była dużo gorsza, teraz na południu Anglii bardzo mi odpowiada klimat :D
    U nas od dziś znowu pięknie, cały przyszły tydzień ma tak być. Do terminu mam nie całe 4 tygodnie i tak za jakieś 2 mała mogłaby już wyjść :)

• 100noga Ekspertka

Wysłany: 21 maja 2017, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też health visitor mówiła żeby dawać wit D.

9f7janlii84l7liv.png
  • Carolina Autorytet

Wysłany: 21 maja 2017, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mowila Wam jaka konkretnie?
    Jutro ma byc u mnie to zapytam i zaraz kupię
    Tu gdzie mieszkam dzis ladnie ale tak wciaz pada i pada... ja niestety z tych co uk mnie nie przekonało a raczej miasto w ktorym mieszkam
    Tesknie za morzem nawet nie zdawalam sobie sprawy, ze nie tylko za rodzina bede tęsknić

aga1402 lubi tę wiadomość

relgx1hpfcnqer7q.png
    Alessandro Paul <3 <3 <3

• 100noga Ekspertka

Wysłany: 22 maja 2017, 00:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi nie mówiła, ale spotkałam się już u kilku osób z takimi: Baby D drops mini (7.5 µg). Nie pytałam nigdy czy to już od pierwszego dnia się daje, czy po jakimś czasie dopiero, ulotki też nie czytałam. Daj znać w razie czego jakie Ci poleciła, bo ja jeszcze nie kupiłam, chociaż miałam w planie kupić te.

Współczuję Ci że źle się czujesz w swoim mieście, może przenieś się gdzieś do sąsiedniego? Wiem że teraz z dzieckiem trudniej ale wszystko da się zrobić. My na początku też byliśmy w innym mieście i przenieśliśmy się parę mil dalej. Jest dużo ciszej i spokojniej, droga do pracy taka sama, jest gdzie iść na zakupy, pozwiedzać, na spacer. Bardzo pasuje mi to miasto :)

Pogoda w sumie też nie jest taka zła, wolę łagodne angielskie zimy niż taki mróz jak w Polsce. A i latem tu trafiają się upały.

9f7janlii84l7liv.png
‹‹ 443 444 445 446 447 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking aplikacji miesiączkowych dla kobiet starających się o ciążę

Jak wybrać najlepszą aplikację miesiączkową? Zapytaliśmy o to tysiące kobiet starających się o dziecko odwiedzających nasz portal. Najlepsza aplikacja miesiączkowa to taka, która spełnia szereg wymagań np. wyznacza owulację dla cykli nieregularnych, ma codziennie dopasowane porady tworzone przez ekspertów albo ciekawe funkcjonalności specjalnie dla kobiet starających się o dziecko. Wyniki rankingu nawet nas w niektórych aspektach zaskoczyły. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ