Ciąża w Wielkiej Brytanii
-
WIADOMOŚĆ
-
aga1402 u nas też jest farma gdzie zbiera się truskawki, chciałabym iść ale nie wiem czy dam rade w tym roku
Muszka15 tacy sąsiedzi to skarb, mojego sąsiada przed 2,5 roku jak mieszkam to widziałam z 5 razy. Pijaczek, ale nieszkodliwy, cicho jest, mieszka sam, domek widać zapuszczony ale co mnie to. -
nick nieaktualny
-
To ile dostajesz na zwolnieniu zależy od regulaminu w Twojej pracy. U mnie na przykład jest tak że przez pierwsze 4 dni jest te 80F, a później 90% wypłaty. Maksymalnie można być na tym 90-procentowym sicku miesiac lub dwa (w zależności kto jak długo ma kontrakt), później już płacą tyle co państwo, czyli te 80 pare funtów.
Ale w każdym zakładzie jest inaczej, najlepiej zapytaj w HR u siebie jak to wygląda. Zresztą powinnaś mieć to wszystko w swojej umowie o pracę.
Jeśli chodzi o pracę przez agencję to nie wydaje mi się że maksymalnie na sicku można być 2 tygodnie. Ja kiedyś pracowałam przez agencję i miałam straszne problemy ze zdrowiem po wakacjach, chodziłam do GP, do specjalistów, do szpitala na badania, latałam do Polski do różnych lekarzy - w sumie nie było mnie w pracy 5 miesięcy i miałam normalnie płacone co tydzień te 80 funtów. Wydaje mi się że górny limit to pół roku, przynajmniej tak było parę lat temu, może coś się zmieniło...
I jeszcze co do tego ostatniego pytania:"A to odchodzi z macierzyńskiego czy jak ? Ja nie czaje tego."
To znowu zależy od zakładu pracy - jeśli płacą macierzyńskiego tylko tyle co państwo to nic Ci nie odejmą. Jeśli płacą więcej to zależy od tego co masz napisane w umowie. U mnie część macierzyńskiego wyliczają na podstawie zarobków z 3 ostatnich miesięcy. ALe tak jak mówię - w każdym zakładzie może być inaczej -
Miałam dziś wizytę u położnej. O obrzęki mam się nie martwić, bo nie ma białka w moczu, ciśnienie niskie. Dzidzia dalej leży poprzecznie. Za 10 dni mam kolejną wizytę, tym razem w szpitalu gdzie planuję rodzić, żebym mogła pozwiedzać porodówkę. Jeśli dziecko się nie obróci to będę miała od razu USG...
-
100noga,czyli czekanie do czasu ewentualnego usg ...
Ja np pracowalam na part time i moje zwolnienie (3tyg wzielam jak mialam akcje bolowe) bylo calkowicie bezplatne...wiec minsie oplacalo wrocic do pracy jak tylko sie lepiej poczulam....dzisiaj natomiast dostalam papiery z maternity allowance i jestem zadowolona ze wszystko fajnie wyliczyli i pozglaszali nawet i inne miejsca,czyli mam zglowy uff..do lutego nie musze o tym myslec... -
nick nieaktualny
-
Aga. To ile płacą na zwolnieniu zależy od kontraktu, jak już bylo powiedziane. U mnie płacą 100% przez chyba 6 miesięcy a potem wchodzi ten sick leave ustawowy, czyli 80f tygodniowo.
Z macierzyńskiego nie mogą Ci tego odliczyć, ewentualnie będzie to wchodziło do wyliczenia średniej zarobków. Mogą Ci zaliczyć zwolnienie na rzecz macierzynskiego tylko jezeli jesteś na nim chyba 5 tygodni przed porodem, nie wcześniej. Ta liczbę tyg trzeba by sprawdzić, bo dokładnie nie pamiętam.
Dzis chce powiedzieć szefowej o swoich planach łącznie ze zwolnieniem. Trochę sie denerwuje, trzymajcie kciuki, żeby mnie nie wyklęła
💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔 -
nick nieaktualny
-
Annie1981 trzymam kciuki
Jak tak czytam te macierzyńskie, zwolnienia i wypłaty to ciesze się że nie musze pracować i martwić się tym. Strasznie to dla mnie skomplikowane.
Jestem po wizycie u położnej, wyniki krwi bardzo dobre, jestem w 36-37 tygodniu a brzuch mam jak na 34. Troche mnie to dziwi bo widze po zdjęcia że bardzo urósł. Położna wymacała mnie dokładnie i mówi że Lilly będzie na pewno mniejsza niż moje pierwsze dziecko, szacuje że do 3,5 kg max więc superaga1402, 100noga lubią tę wiadomość
-
Aga. Ja powiedziałam w pracy o ciąży po pierwszym stanie czyli koło 13 tc. Z tego co wiem większość kobiet tutaj tak robi, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś powiedziała wcześniej, to dostaniesz wolne.
Olcia. To super, ze dobre wieści z wizyty
W pracy poszło lepiej niż sie spodziewałam. Szefowa była bardzo miła i nie dość, że zrozumiała to jeszcze zachęciła mnie, żebym nie brała macierzyńskiego od lipca, ale ciągnęła zwolnienie do porodu. Co więcej, powiedziała że mam przekazać swoje obowiazki koledze i mogę na zwolnienie isc już teraz skoro GP wyrazil taka opinie.
Także właśnie wyszłam z pracy i wyglada na to, że już tam nie wrócę! Zależy na ile lekarz da zwolnienie, ale podobno nie powinno byc problemu. Nie spodziewałam sie takiego obrotu sprawy, cały czas jestem w szoku
💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔 -
nick nieaktualny
-
Ja o ciąży też powiedziałam po pierwszym scanie (wszystkie wcześniejsze wizyty starałam się umawiać na wolnym). Ale jak chcesz iść w dzień pracujący to powiedz im parę dni wcześniej i już, bez sensu brać np holidaya skoro należy Ci się płatne wolne.
-
Hej dziewczyny
Dlugo mnie nie bylo ale pochlonieta jestem macierzynstwem
Co prawda mały grzeczniutki ale wiadomo nowy czlonek rodziny, nowe obowiazki
Alessandro urodzil sie 8 Maja przez cesarskie ciecie z waga 2895
Dostal 10 punktow i wszystkie zmartwienia
Cukrzyca
Zle wyniki papa
Podejrzenie hipotrofii były niepotrzebne
Maluszek to okaz zdrowia
Teraz walczymy z zoltaczka ale juz bilirubina spada. Polozne przychodzą codziennie sprawdzać i dzieki bogu zoltaczka odpuszcza
Co do zwolnien i macierzynskiego
Ja bylam na zwolnieniu dlugo i ciagnelam je do 5 tyg przed data urodzenia ( liczona ze skanu)
Platne mialam tylko te £84
Macierzysnkie mam z job center £560
Trzymajcie sie i zycze szybkich rozwiazansisi, Annie1981, Muszka15, aga1402 lubią tę wiadomość
-
Ewusia mi tez dretwialy dlonie z miesiac przed porodem...
Mam do Was pytanie w uk szczepia witamina K ale nie mowia nic o witaminie D
Jak wy podchodzicie do tego?
Ja chyba sie zdecyduje podawac
Jeszcze czekam na health visitor ma byc jutro ale ogólnie w pl sie zaleca a tu nie wiem dlaczego pomimo paskudnej pogody i braku slonca nic nie wspominaja o podawaniu dziecku witaminy D -
Carolina dużo zdrówka dla Ciebie i maluszka, u mnie była health visitor i podawanie witaminy D rekomendują od samych narodzin przez rok. Swoją drogą ja na pogode nie narzekam, w PL mieszkałam na północy i była dużo gorsza, teraz na południu Anglii bardzo mi odpowiada klimat
U nas od dziś znowu pięknie, cały przyszły tydzień ma tak być. Do terminu mam nie całe 4 tygodnie i tak za jakieś 2 mała mogłaby już wyjść -
A mowila Wam jaka konkretnie?
Jutro ma byc u mnie to zapytam i zaraz kupię
Tu gdzie mieszkam dzis ladnie ale tak wciaz pada i pada... ja niestety z tych co uk mnie nie przekonało a raczej miasto w ktorym mieszkam
Tesknie za morzem nawet nie zdawalam sobie sprawy, ze nie tylko za rodzina bede tęsknićaga1402 lubi tę wiadomość
-
Mi nie mówiła, ale spotkałam się już u kilku osób z takimi: Baby D drops mini (7.5 µg). Nie pytałam nigdy czy to już od pierwszego dnia się daje, czy po jakimś czasie dopiero, ulotki też nie czytałam. Daj znać w razie czego jakie Ci poleciła, bo ja jeszcze nie kupiłam, chociaż miałam w planie kupić te.
Współczuję Ci że źle się czujesz w swoim mieście, może przenieś się gdzieś do sąsiedniego? Wiem że teraz z dzieckiem trudniej ale wszystko da się zrobić. My na początku też byliśmy w innym mieście i przenieśliśmy się parę mil dalej. Jest dużo ciszej i spokojniej, droga do pracy taka sama, jest gdzie iść na zakupy, pozwiedzać, na spacer. Bardzo pasuje mi to miasto
Pogoda w sumie też nie jest taka zła, wolę łagodne angielskie zimy niż taki mróz jak w Polsce. A i latem tu trafiają się upały.