Ciąża w Wielkiej Brytanii
-
WIADOMOŚĆ
-
Witam! Właśnie wróciłam z pierwszej wizyty u GP i myślałam, że już dziś zostanę umówiona z położną, bo 12 tydzień zbliża się wielkimi krokami i zaczynam się obawiać, czy zdąże...a tu się okazało, że muszę jeszcze w poniedziałek spotkać się z lekarzem. Ten dzisiejszy przeprowadził ze mną wywiad, zważył, zmierzył, zbadał ciśnienie, pobrał krew i próbował namówić na szczepionkę przeciwko grypie ale powiedziałam, że sie zastanowię. I stąd moje pytanie: czy Wy drogie koleżanki szczepiłyście się? I co sądzicie na temat szczepień? Proszę, doradźcie czy się zaszczepić.
POZDRAWIAMZancia28, energytrip lubią tę wiadomość
-
onka79 ja sie zaszczepilam i sie ciesze bo mam 2 dzieci ktore chodza do szkoly i sie balam za bede czesto chorowac ale po szczepieniu nic mnie nie bierze:)) wiec jestem zadowolona ja do polozniej ide w poniedzialek a 10 grudnia mam usg
onka79 lubi tę wiadomość
-
onka79 wrote:Witam! Właśnie wróciłam z pierwszej wizyty u GP i myślałam, że już dziś zostanę umówiona z położną, bo 12 tydzień zbliża się wielkimi krokami i zaczynam się obawiać, czy zdąże...a tu się okazało, że muszę jeszcze w poniedziałek spotkać się z lekarzem. Ten dzisiejszy przeprowadził ze mną wywiad, zważył, zmierzył, zbadał ciśnienie, pobrał krew i próbował namówić na szczepionkę przeciwko grypie ale powiedziałam, że sie zastanowię. I stąd moje pytanie: czy Wy drogie koleżanki szczepiłyście się? I co sądzicie na temat szczepień? Proszę, doradźcie czy się zaszczepić.
POZDRAWIAM
Hey Onka,
Widze, ze mialas dobra wizyte, jak ja bylam na pierwszej to na mnie babka tylko spojrzala raz, nikt mnie nie wazyl, mierzyl.... Ja bym sie nie przejmowala zabardzo, juz jestes w systemie, wiec jesli nie powiedzieli Ci dzisiaj to powinni sami zorganizowac USG i listem dostaniesz powiadomienie. ALe oczywiscie jak masz jakies watpliwosci to zadzwoni do GP. Ja moja moje USG mialam na poczatku 14 tygodnia, bo 12 i 13 tydzien bylam na wakacjach. Jest troche czasu, to nie musi sie odbyc dokladnie w 12 tygodniu, a le na tyle blisko zeby wszystkie pomiary byly i cale badanie mialo sens.
Powodzenia.onka79 lubi tę wiadomość
-
Onka ja w ciazy odmówiłam, ale poprzednie 2 lata sie szczepilam i musze isc sie znowu zapisać, bo sobie chwale.
Moje małe juz pokazują rożne haraktery oj pokazują
Energy hak u ciebie? Jakies znaki z niebios? Ile jeszcze ci pracy zostało?Zancia28, energytrip, onka79, Plumb80 lubią tę wiadomość
-
hahaha! witam,
Ja sie jeszcze klulam, ze swoja pileczka i chyba znowu uroslam - tak mi przynajmnie wszyscy mowia.
Jeszcze mam nastepny tydzien pracy i fajrant!
W poniedzialek zaczyna prace nowa dziewczyna w moim departamencie, a moj asystent, ktory bedzie robil moj maternity cover tez od poniedzialek zaczyna shaddowing....a w piatek pozegnalny orange juice po pracy i odpalam wrotki. To wszystko oczywiscie, jak maluszek nie zmieni moich planow.
Mialam juz pare dni, gdzie pomyslam sobie.... ojjj to moze byc to, ale to byl chyba nastepny zwrot malca w brzuszku.
Jutro mam plan wyskoczenia do sklepu homeopatycznego i zakupienia zestawu:
http://www.homebirthsupplies.co.uk/helios-homeopathic-home-birth-kit-15-p.asp
Ula i reszta mam, tutaj cos dla was:
http://www.youtube.com/watch?v=nWQ51099C24
Zancia28, Limerikowo, Kropka lubią tę wiadomość
-
hehe Ula, a w jaki sposób pokazują charakterki???
Musze się Was zapytać o cos. Czy miała któraś z Was w ciąży palpitacje??
Wczoraj o 6 rano obudziły mnie palpitacje i trwały około godziny, nic nie pomagało, pozycja, szklanka wody, głębokie oddechy, wiec zadzwoniłam do Devon Doctors. Oddzwonił polski lekarz, byłam bardzo zaskoczona, bo nie wiedziałam, ze mamy w mieście polskiego lekarza. On powiedział, żeby umówić się na ekg w przychodni i następnym razem jak się to zdarzy, to dzwonić na pogotowie, przestraszył mnie tym, ale stwierdził, ze by przyjechali i mi na miejscu zrobili usg. A w późniejszej ciąży będzie wiadomo co to jest, jeśli się znowu zdarzy.
No wiec umówili mnie na ekg na 16 w przychodni. GP na wstępie powiedziała, ze nie ma dziś na to czasu i umówiła mnie dopiero na piątek za tydzień, byłam w szoku i strasznie się martwiłam. Ciśnienie miałam ok, ale puls był przyspieszony do 88, a rano miałam 127. I stwierdziła, ze to w ciąży normalne.
Czytałam na polskich stronach, ze dziewczyny z arytmia w ciąży dostają leki i ze to może zagrażać i matce i dziecku w późniejszej ciąży. Wiec nie rozumiem czemu mi powiedziała, ze to normalne. -
hej dziewczyny co slychac?
))
http://www.ebay.co.uk/itm/170695772783?_trksid=p2055119.m1438.l2649&var=470039117410&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT
http://www.ebay.co.uk/itm/4moms-mamaRoo-Baby-Bouncer-Chair-in-Silver-From-Birth-/350940373933?pt=UK_Baby_Baby_Feeding_Bibs_Muslins_LE&hash=item51b5ad23ad -
mychowe,
nie mialam takich rzeczy jak palpitacje, nie wiem co powiedziec... ale na pewno dobrze zrobilas, ze od razu zadzwonilas do lekarza. Na pewno postaraj sie, zeby to bylo sprawdzone wczesniej niz poziej i nawet jak cos jest w ciazy normalne to i tak naciskaj na nastychmistowa pomoc, sprawdzenie czy badanie. Lepiej jest spac spokojnie...
trzeba tez uwazac jak sie czyta rozne rzeczy na internecie, zwlaszacza porady medyczne, nie zawsze znamy cala historie i podloze danego stanu.
Ja mam uczulenie na ludzi ktorzy mi mowia ze cos jest normalne i zebym wziela paracetamol. Bardzo czesto jest normalne....ale jak sie bedziesz zamartwoac, to na pewno nie bedzie to dobre dla malenstwa. Malenstwo wie kiedy mama jest poddenerwowana.
Mychowe jak nie dzwiami to oknem! Trzymaj sie cieplo.Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2013, 16:59
Zancia28, mychowe, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
Mi tez jak w offa wypoczywam spokojnie na sofce wydaje mi sie, ze serducho wali jak szalone, ja mam klopot z nadcis, szczegolnie dolne rokurczowe powyzej 90 i zbijam lekami
wyczytalam ze moga byc takie sporadyczne palpitacje bo organizm ma wiecej do przetloczenia krwi i wieksza prace wykonuje plus tlen przeniesc do Baby
fakt nie jest to walenie szalone serducha przyjemne i czl martwi sie
mysle, ze ekg tak jak powyzej napisano jest dobrym rozwiazaniem plus mozna takze usg serca zrobic, ktore pokaze czy moze jest czasem przerost ktorejs komory, czy zastawki aorty plus serca sie ok zamykaja, wielkosc serca, prace przedsionkow
warto tez kupic ok naramienny cisnieniomierz i dokonywac pomiarow, ja mierze na Omnronie ( z allegro)i jestem b.zadowolona
Zancia28, mychowe lubią tę wiadomość
-
odyseja-zycia-przebudzenie-zmyslow ja poszukalabym na chomikuj.pl moze jest tam jakims cudem
tez mnie wkurza to blokowanie stronek "tylko na widzow z Pl" albo "mozna odtworzyc tylko na terytorium Polski" 21 wiek a tu takie klocki amerykanska ACTA normalnie ;--((Zancia28 lubi tę wiadomość
-
a przypomnialo mi sie,ze moja kol w Pl w 3mcu miala tez takie poranne sensacje z serduchem plus nocne pobudki z powodu braku oddechu, jak obudzila sie w nocy to nie mogla powietrza zlapac i maz bil ja, mocno w plecy by "zaskoczyla" z oddechem, ale to chyba taki extremalny przypadek
poszla do lekarza i na badania, niestety nic nie znalezli, stwierdzili ze to ataki paniki ze stresu skoro wczesniej tak dl starala sie o Baby, przepisany miala magnez z wit B6, przeszlo jej... po wizytach u lekarza i badaniach ;;--))Zancia28 lubi tę wiadomość
-
U mnie właśnie była mama z wizytą na kilka dni, niestety dziś już wyjechała
Energytrip świetny link, od dziś wsłuchuję się co mój synek do mnie mówi - ciężko jest rozpoznać, ale ten filmik przynajmniej da mi jakieś podstawy czego słuchać
teraz Twoja kolej na dzidziusiaPamiętaj, ze masz nam pisać wszystko co u Ciebie się dzieje i jakie masz sygnały od maleństwa, czy już się szykuje na wyjście
Jeszcze tydzień w pracy
Dzielna jesteś
Mychowe dobrze że zadzwoniłaś do lekarza, mam nadzieję że wszystko będzie dobrze, ale jak palpitacje będą sie powtarzać, to zawsze dzwoń, nie daj się zbywać.energytrip, Zancia28, Limerikowo, mychowe lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyCześć dziewczyny.Ja jutro idę na pierwszą wizytę do położnej w GP.Zobaczymy,jakie będzie podejście i co jutro uda mi się tam dowiedzieć.Chciałabym usłyszeć serduszko
Zancia oglądałam "One born every minute",wszystkie sezony tutaj,ale wiesz - człowiek zawsze się przekona dopiero na własne oczyDziewczyny uspokoiły mnie co do tego tematu i jestem pozytywnie nastawiona.A wszystkiego dopytam się u położnej.Każdy szpital ma swoje prawa.
Pozdrawiam dziewczyny - mamusie i te oczekujące
Limerikowo, Ulala lubią tę wiadomość
-
halo Plumb,
oj to serduszko chyba jeszcze nie, chyba ze masz early scan, ale jak to tylko wizyta z polozna to bedzie rozmowa, wywiad na temat twojej histori medycznej i tyle.... a no wreczenie bibli ciazowe wraz z pierwsza bpunty pack.
JAkby nie bylo, zycze udanej wizyty i pozdrawiam.