Ciąża w Wielkiej Brytanii
-
WIADOMOŚĆ
-
Zancia28 wrote:a nie wiem moze od dochodu meza to obliczaja?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2013, 22:33
-
hey, witam.
Ula, piszesz ze moze za pare tygodni/miesiecy jak obnizy ci sie maciezynskie bedziesz sie kwalifikowac na cos wiecej? - dobrze zrozumialam?
Generalni plan wyglada tak, ze pierwsze 12 tygodnie mam 100% wyplaty, nastepne 12% tyg. 50%, nastepne 12 tygodnie statutory ML i ostatnie tygodnie do 52 tygodnia bezplatnie. (jak sie nie pomylilam to jakos tak to wyglada)
musze powiedziec, ze jak tylko zarobki zaczna mi sie obnizac to bedzie ciezko, bede mogla starac sie o cos?
Jak na razie, tylko sie kwalifikuje na child benefit (20 tygodniowo) - troche lipa!
Mieszkanie kupilismy 5 lat temu i splacamy mortgage, jest ok jak oboje pracujemy, ale moj maz sam nie da rady spacac kredytu i utrzymac 3 osob, jak znikna moje zarobki.
Nie wiem, jak wybrnac z tej sytuacji....
Ja mam jutro ostatni dzien w pracy, choc juz dzisiaj mi sie troche lezka zakrecila, bo juz zaczelam dostwac, przytulenia, kartki, upominki. Jak ja dam jutro rade (emocjonalnie) to ja nie wiem. Okolo 900 ludzi pracuje u mnie, ja jestem zatrudniona prawie 11 lat i wiekszosc ludzi znam po imieniu, a reszte przynajmniej z widzenia (moja pozycja tego wymaga) - az mi dreszcze po plecach chodza jak o tym pomysle.
Ja niby taka twarda jestem, ale jak przychodzi co do czego to rozklejam sie jak male dziecko.... ahhh!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2013, 22:44
-
Energy dokładnie tak, bo jednak średnia zarobków z ostatnich kilku mcy ci spadnie wiec a nuz zaczniemy sie kwalifikować, musze w koncu usiąść i to policzyć na stronie.
I wiesz ja mam maciezynski płatne dokładnie tak samo jak ty!
Co do child benefit to wlasnie na jedno dziecko jest cos koło £80 a na dwójkę juz mniej bi cos koło 140.energytrip lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Zancia28 wrote:http://www.ebay.co.uk/itm/2012-BLACK-RED-CARRERA-SPORT-3-in-1-Baby-Travel-System-Pushchair-Pram-Stroller-/110938704652?pt=UK_Baby_BabyTravel_Pushchairs_GL&hash=item19d4764b0c
-
Ale się wkurzyłam. Zadzwoniłam do Revenue bo już drugi rok z rzędu przysłali mi list że niby im podałam tylko szacunkowe zarobki M za zeszły rok. Odebrał ciapol, proszę o tłumacza bo wiem że przy tych ich pytaniach sobie nie poradzę sama (próbowałam sama w zeszłym roku i nie udało się) a on mnie pyta ile lat tu jestem, wiec mu odpowiedziałam że od 2006. A on mi wykład że ja już powinnam płynnie mówić po angielsku po tylu latach i że mam znaleźć sobie kogoś z rodziny lub przyjaciół którzy zadzwonią za mnie i się pożegnał. Co za rasista jeden. Tak się ściełam że napisałam list od nich z zapytaniem dlaczego oni żądają ode mnie kontaktu skoro wysłałam do nich formę z aktualizacją i że pan z którym rozmawiałam odesłał mnie z kwitkiem bo nie znam angielskiego. Napisałam im też że uważam to za dyskryminację. Zobaczymy jak zareagują na to. Za chwilkę idę im to wysłać.
-
alkak12 ja nie mialam jeszcze takiej sytuacji zeby mi tak powiedzieli i tlumacza nie dali a ja w uk od 2007 i tez mialam probelmy co roku w lipcu jak pojechalam do polski to mi kase odbierali i bo podobno nie wyslalam nowego p60 meza to teraz co roku wysylam papiery i dzwonie jeszcze to wtedy jest oki
-
Cześć dziewczyny, dziś miałam ekg, ale nic podobno nie wykazało, palpitacje się nie pojawiły od około tygodnia, może teraz będzie lepiej, nie mogę uwierzyć, że już zaczęłam 19 tydzień
Dobrze, że poruszacie temat Child Tax Credit, my z mężem do tej pory mieliśmy około 33tys. Rocznie razem i po urodzeniu dziecka będziemy mieli tylko około 22-23tys., bo firma, w której pracuje nie daje dodatkowego macierzyńskiego, tylko będę miała pierwsze 6 tygodni 90% zarobków, kolejne 33 tygodnie SMP, a później po 39 tygodniu już nic, wiec wezmę jedynie 39 tygodni macierzyńskiego, a resztę może mój mój mąż weźmie, bo jego firma mu zapłaci 100% przez pozostałe 13 tygodni. Kalkulator na stronie pokazuje, że się kwalifikuje na Child Fax Credit, ale wychodzi to około 100 funtów miesięcznie, wiec jest to trochę śmiechu warte. Oboje splacamy kredyt za dom, będzie trochę ciężko...
Ale będzie dużo miłościWiadomość wyedytowana przez autora: 6 grudnia 2013, 15:38
xcarolinex, energytrip lubią tę wiadomość
-
Zancia ale ja też co roku do nich wysyłam maksymalnie 2 tygodnie po tym jak dostaje od nich formę i do zeszłego roku nie było problemu. Dopiero w zeszłym roku w listopadzie dostałam list i dzwoniłam, to samo w tym roku i nie mam pojęcia dlaczego mi piszą że tylko szacunkowe zarobki podałam im.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 grudnia 2013, 17:15
-
Zancia28 wrote:http://www.ebay.co.uk/itm/2012-BLACK-RED-CARRERA-SPORT-3-in-1-Baby-Travel-System-Pushchair-Pram-Stroller-/110938704652?pt=UK_Baby_BabyTravel_Pushchairs_GL&hash=item19d4764b0c
Ja mam pieluchy tetrowe kolorowe kupilam na allegroo i sa super
Zgubnie bardzo podobny do Bugaboo Cameleon
W filmiku pokazali, ze nie opuszcza sie tego oparcia, tylko reguluje/opuszcza sie cale siedzisko, identycznie jak w Cameleonie
Tez je kiedys widzialam jak szukalam naszego Moodda na ebay
-
Ulala co do cot mobile to nam sie widzi Tiny Love Soothe n Groove, tylko ta zwykla nie rozowa
Mialam zamowic jak bylam w ciazy, ale na wtedy wybralam play gym, wiec moze po swietach na promocji kupimyjest 3w1 wiec jest nawet do zabawy dla starszego Malucha
Zancia28 lubi tę wiadomość
-
Dziękuje Xcarolinex, no już niedługo połowa, wciąż nie mogę uwierzyć, czas tak szybko leci. Długo mówiliśmy, że nie chcemy do końca znać płci, ale ostatnio dostaliśmy dużo ubranek dla dziewczynki od niemowlaka do 2 lat, wiec chciałabym wiedzieć czy się przydadzą, czy nie. Jest tego bardzo dużo, z mniejsza ilością dalej bylibyśmy cierpliwi:)wiec się dowiemy.
Zancia28, xcarolinex, energytrip lubią tę wiadomość
-
A wiecie ani trochę nie żałuję, że nie znałam płci i z drugim dzieckiem też bym chciała niespodziankę. W trakcie porodu moja ekscytacja sięgała zenitu, bo strasznie byłam ciekawa co nosiłam pod sercem i w trakcie przygotowań do cesarki, to nie obchodził mnie strach ani ból, ja tylko myślałam o tym, ze zaraz się dowiem. I te łzy szczęścia jak położna pokazała mi pupkę małego i powiedziała It's a boy
Mychowe,to trzymam kciuki za dziewczynkę
Energytrip dużo płakałaś w swój ostatni dzień pracy? W końcu nadszedł ten dzieńZancia28, xcarolinex, mychowe, energytrip lubią tę wiadomość