Ciąża w Wielkiej Brytanii
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja uzylam kalkulatora na Child Tax Credit i wyskoczylo mi, ze nie kwalifikujemy sie, choc zarabiamy ok 47-50tys rocznie
Ulala, myslalam, ze bedzie bardziej bolec, juz nawet nie pamietam jaki to bólwracam po wiecej juz za chwile i sie doczekac nie moge
z tym imieniem to zawsze moze zakryc nowym tattoo, S robi pelny rekaw za chwile i tez wdraza moje imie - co by nie bylo zawsze wazna role dla siebie bedziemy pelnic
Ja mam kilka pieluszek tetrowych z Asdy George i sa tez super - 3szt £3,50tez polecam
Ulala lubi tę wiadomość
-
http://www.ebay.co.uk/itm/2012-BLACK-RED-CARRERA-SPORT-3-in-1-Baby-Travel-System-Pushchair-Pram-Stroller-/110938704652?pt=UK_Baby_BabyTravel_Pushchairs_GL&hash=item19d4764b0c
Ja mam pieluchy tetrowe kolorowe kupilam na allegroo i sa superWiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2013, 21:15
energytrip lubi tę wiadomość
-
u mnie będzie mniej niż 50 tyś to na pewno- bardziej coś koło 40, ale zrobie na necie i zobaczę co i jak.
Zancia no mama miała mi kupić na allegro ale zapomniała i musiałam kupić tutaj. mówię boots niezłe, ale te mothercare to totalna porażka...
a co będziesz sobie taki wózek kupiwać??
xcarolinex no pewno,że można zakryć- zwłaszcza jak jest imie wkomponowane ogólnie w tatu. znajoma walnęła sobie tylko imie na plecach i potem miała problem....
Kropkus ja może bym sobie zrobiła datę urodzenia czy imie ale nie po polskiemu tylko zrobić tak,że ja będę wiedziała co to oznacza. jakoś takoś mam
a czy wracam do pracy?? no raczej nie...ja zarobie na nockach 1200 a za żłobek zapłacę 1400 no chyba ze państwo mi dopłaci trochę to mniej....opłaca się?? nie bardzo.....na dzieci dostanę child benefit 140 funtów, do tego może jakiś tax credit =-musze sie w to zagłębic. a i tak mąż chce już wracać do pl...zobaczymy
-
No ja np mam z Polski takie tetrowki w jakieś misie, żyrafki etc to sie po jednym praniu szmatki zrobiły
Kropka, do żłobka raczej nie damy, mamy w pracy scheme na £25 voucher na childcare na tydzień a na nas dwoje x 2 to byłoby £50/tydzien wiec źle nie jest ale no nie chce naraziezreszta Tata pracuje tylko 3 razy w tyg po 12,5h wiec ja jak będę na nockach to bedziemy sie wymieniać bo oboje pracujemy w szpitalu wiec mamy jak
ja po nockach i tak duzo nie śpię ok 3-4godz wiec chyba dam radę
a raz lub 2 w tyg myśle komuś Rosie podrzucać jak będę na siłownie szła jak Tata w pracy bedzie lub jak razem będziemy szli - a rąk do opieki peeeełno dzięki Bogu
Aha, w żłobkach przeraża mnie ten depozyt - koleżanki płaciły po 200-400 £Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2013, 22:03
-
Xcarolinex u nas pracuje tylko M I mamy 4 dzieci ponizej 16 lat. Roczne zarobki to niecale 25 000 I przy tych dochodach nie dostajemy z ctc za duzo. Oni wszystko to naliczaja wedlog tego ile jest osob na utrzymaniu ale do kwietnia bardziej sie oplacalo miec duzo dzieci I nie pracowac ( tak jak moja byla sasiadka angielka. Ma 9 dzieci I oboje nie pracowali a dostawali duzo + oplacali im dom. Niestety zmienili prawo I jedno z nich musialo isc do pracy bo by stracili sporo). Jezeli oboje rodzicow pracuje I maja w miare zarobki oraz 1-2 dzieci to moga nie uzyskac nic niestety.
-
Alkak no wlasnie,,,oni wszytko teraz poucinali..ja do pracy nie wracam bo mi sie nie opłaca ale jak na razie te kilka mcy wstecz mam pełne wypłaty wiec pewno bede musiała poczekać....coz zrobie kalkulator i zobaczymy co mi wyjdzie.
Kropek co do małych czy dają pospać? Jak babcia jest na nocnej zmianie to dająnie no nie mam co narzekać, bo dziewczynyny dają odetchnąć. Ja wczoraj poszłam spać tak koło 22 i wstalam koło 5 bo mama z mezem siedzieli. Ja patrze na listę karmienia a dziewczyny ładnie co 3 godz jadły wiec szło by sie zdrzemnac miedzy karmieniami. Mam nadzieje,ze do czasu jak maz pójdzie do pracy to w nocy beda jadły tak co 4 godziny to normalnie sie wyspie.
Pisałam,ze byłyśmy na ważeniu ? Bi juz tracę rachubę co pisałam.dziewczyny przybrały w 2 tyg po 300 gram wiec rosną mi małe kluseczki
A i teściowej kupiłam bilet na 6lutego za £25 a z powrotem na 13 marca na teściowa, mnie, i małe Plus bagaż dałam 120£! Normalne żebyś. Lato takie ceny były.....Kropka lubi tę wiadomość
-
Ja ostatnio tv nie oglądałam, ale wczoraj przyjechała koleżanka i mówiła, ze w pogodzie zapowiadają spadek temp o 10st w tym tyg i jakiś storm znowu niby.. U nas tak super zimno na dworzu brrr..
U nas jak wazyłam Rosie na początku co tydzien to przybierałam ok 170-200g i lekarze zadowoleni etc, a głupia health visitor, która widziała nas po raz pierwszy uznała mnie za matkę karmiąca butelka z wygody, skomentowała ze nawet złym mlekiem ja karmie bo na normalnym chciałaby pic po 30-40ml co godzinie zamiast 80-90ml co dwie jak je teraz... I nawet ta swoją durna opinie wpisała nam do książeczki nie zapoznając sie z naszym backgroundteraz we wtorek bedziemy szły na ważenie
w sumie Rosie choć sie urodziła z 3,51 i 49cm to do pulchnych dzieci nie należy, bo ma 2,5mca a wazy gdzieś 5kg ale za to wydłużyła sie, bo śpiochy na 0-3 czyli do 62cm są w sam raz
Co do tych benefitow to szybko sie tez obudzili, żeby je uciąć haha! Wystarczy wziąć w rękę najzwyklejszy magazyn w uk i nagłówki same krzyczą ZASZŁAM W CIĄŻE BY DOSTAĆ DOM Z COUNCIL, wiec ludzie robili z nimi co chcieli a oni rozdawali pieniądze na prawo i lewoa jak ktoś nagle znajdzie sie w gorszej sytuacji i prosi o pomoc to nie ...
Szkoda, ze to nasze pieniądze z podatków idą na takie osoby, w moim mieście jest pełno takich rodzin niestety a jak spojrzymy to ubrani w markowe ciuchy.
Albo ile matek polek tu znam, w związkach i nie maja najgorszej sytuacji finansowej a chodzą do Revenue i podają sie za samotne matki, byle by dostać pieniądze.. Szkoda ze tak późno sie za to wzieliWiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2013, 16:32
-
Xcarolinex mnie troche drażni jak za każdym razem każdy sie pyta jak karmie- czy położna, czy health i pewno na bilansie tez beda sie pytać. Ludzie no. Na szczęście położna juz wypisana.mi sie tez juz mleko w cyckach kończy bo nie mam fizycznie czasu co 3h pompowac i pokarm mi naturalnie sam zanika....
Moje małe tez wyrastają z body wlansie w zadłuż niz w szefa, kupiłam takie fajne sukienusie na siwieta i mam obawy ze na Werke ta sukienka teraz jest na styk, musze przymierzyć żebym sie nie zagapila.
A takie wyludzaczki to bym normalnie lala. Potem przychodzą naprawdę potrzebujący ludzie i nie dostają....ja tez czylatalam ze ludzie potrafią sie rozwieść tylko po to by dostać benefity...
-
Ja tu przyjechałam prawie rok po moim M który załatwił sobie prace będąc jeszcze w PL, czyli przyjechał w niedzielę a już w poniedziałek poszedł do pracy ( w której do dzisiaj pracuje i nie chcieli go zwolnić jak im zaniósł wypowiedzenie. Woleli dać mu podwyżkę
). Niestety ja po przyjeździe nie mogłam pracować bo przywiozłam ze sobą dzieci w wieku 4 i 2 lata oraz 10 miesięcy. Kiedy po 5 miesiącach okazało się że jestem w ciąży postanowiliśmy złożyć aplikację o dom. Po 2 miesiącach od urodzenia przyznano nam, ale nigdy nie składaliśmy o żadne dofinansowanie tylko sami je opłacaliśmy w całości. I muszę powiedzieć że bardzo się z tego cieszę bo znam sporo osób które kombinowało a teraz musi spłacać bo się dopatrzyli. Ja osobiście nie czuję się pasożytem dlatego że M pracuje i płaci Tax a ja wychowuję dzieci które będą w przyszłości tak samo pracować i płacić bo z domu wyniosą takie wychowanie a nie tak jak anglicy. Ja oczywiście jak już odchowam ostatnie maleństwo też mam zamiar podjąć pracę lub założyć działalność ( wszystko zależy czy sprawdzi się mój plan).
A co do wiatru to myślałam że mi głowę urwie jak poszłam dzisiaj na zakupyWiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2013, 12:34
Kropka lubi tę wiadomość
-
Ale widzisz nie orzyjechaliscie specjalnie do uk zeby tutaj żyć na socialach i to rozumiem. No a z tym kombinowaniem to wlasnie tez slyszkam,ze ludzie nie informowali revenue o np podjętej pracy a potem musieli oddawać duuuuzo pieniędzy.
No a ja szukałam koszy na śmieci po drodze i znalazłam ok10 m od domu, koszy do recyklingu puszek nigdzie nie widac...pewno poleciały...trzeba bedzie dzwonić do cuncillu i zamówić nowe. -
Ula mój M przyjechał tutaj tylko na kilka miesięcy a że pracowało mu się dobrze stwierdził że chce dłużej tu popracować. Niestety nie było mowy żebym sama z 3 dzieci siedziała w PL a on tutaj więc podjął decyzję że mamy do niego przyjechać. Na początku mieliśmy tu troszkę pomieszkać, odłożyć , pobudować się w PL i zjechać ale w tej chwili już wiemy że jednak zostaniemy tu na stałe bo nasze dzieci na pewno będą wolały tutaj zostać niż wracać do PL a sami nie wrócimy. Mam nadzieję że nigdy nie będziemy żałować naszej decyzji
Mi zabierali dzisiaj tylko czarny kosz a że był bardzo ciężki bo M robił porządki w garażu to nie przewróciło go a zaraz po tym jak wysypali z niego mama zabrała go do ogroduUlala, energytrip lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyCześć dziewczyny
U mnie też wieje i pada deszcz. Okropnie dzisiaj z tą pogodą. Ula,dziewczynki pięknie rosną i ładnie jedzą.Taka 3 godzinna przerwa między posiłkami to dobra sprawa,zawsze można w nocy trochę pospać.Miałam tak z synkiem.Natomiast córeczka budziła się co godzinę,aby 40 min jeść,wtedy usypianie.Jak w końcu zasnęła,kładłam się,a ona za chwilę znowu krzyczała.Pokarmu miałam dużo,niestety zrobiła sobie smoczka ze mnie.Mam nadzieję,że tym razem będzie lżej w nocy,tym bardziej że trzeba rano wstać i prowadzić dzieci do szkoły.
Ogólnie udało nam się,bo mam termin na 13 lipca.Natomiast wakacje są od 18 lipca.Zanim dzieci wrócą do szkoły we wrześniu,mam nadzieję że uda nam się wejść w nowy rytm.Ulala lubi tę wiadomość
-
ulala a co nie ladny wozek?? sorki ze tak pozno odpisuje ale musialam zakupy na mikolaja zrobic:)
alkak12 to ile ty CTC na 4 dostajesz skoro mowisz nie duzo??? Ja mam 2 dzieci a dostaje 160 tygodniowo
Pogoda okropna wieje zimno;(Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2013, 18:13
-
Zancia no wlasnie fajny i dlatego pytam
My budujemy sie w pl wiec maz juz coraz częściej mowi o powrocie,ale tak jak piszecie, jakbym miała wracać i wynajmować to never ever! Bo co to za zycie...a tak na swoim to juz inaczej. Ale wiem,ze ciezko mi bedzie bo jednak całe dorosłe zycie tutaj spędziłam i zajmie mi odnalezienie sie w polskich realiach....
No a dziewczyny musze kupic sobie ten cot mobile bo dziewczyny juz ładnie patrzą- polecacie jakies moze?