Ciężarne '86
-
WIADOMOŚĆ
-
Szpilka dziekuje
a jeszcze mi powiedzcie czy biustonosz do karmienia uzywacie jakiejs konkretnej firmy? Mi polozna mowila ze najlepiej jak kupie po porodzie bo nie wiadomo jak piersi beda duze a spokojnie w szpitalu mi wystarczy taki ktory teraz nosze. -
tommee tippee sa ciensze niz rossmannowe, ale tez ok, staniki mam dwa alles kupione i mierzone 3 tyg przed porodem pod biustem kupowalam rozmiar mniej niz wtedy mierzony i kupowany z przedluzeniem haftek a miska o rozmiar wiecej niz tamtwgo dnia pasowala, jeden ze sztywnymi miskami, jeden z miekkimi
-
To pewnie sie wstrzymam bo mam rossmana pod nosem i sklep z akcesoriami dla dzieci i mam pod nosem w razie czego bede zamawiac na necie. Nie chce tracic niepotrzebnie pieniadzy bo zapewne nie trafie teraz z rozmiarem bo intensywnie mi sie piersi powiekszaja.
-
chcialam czekac do mniej wiecej po 18 stycznia z kupnem, zeby byc jak najblizej daty porodu, ale jak pod koniec grudnia gin powiedzial, ze nie mam szyjki, to popedzilam, ale wiadomo inaczej jak sie ma wszystko pod domem a inaczej jak tak jak ja trzeba jechac pol godziny do sklepu a te staniki alles jak patrze na ich tabele rozmiarow to nie zgadza mi sie z mierzeniem wg cm wzielabym mniejsza miske i bylaby za mala, ale to pewnie dlatego ze moj biust jest pod pachami
Ewik lubi tę wiadomość
-
No takie rzeczy lepiej samemu zmierzyc bo wtedy mamy pewnosc ze wszystko dobrze lezy ale wiadomo czasami z braku czasu czy innych przyczyn trzeba zamawiac przez internet. Ja bede szukac takiego z miseczkami usztywnianymi na dzien a na noc taki cienki albo sportowy z lidla bo wygodnie mi w nim.
-
Ja kupilam jeden, tani stanik do karmienia przed porodem na oko poprostu troche wiekszy od rozmiaru jaki wtedy mialam i przydal sie, chociaz nie pasowal idealnie i troche byl za szeroki w obwodzie. Jak mialam nawal pokarmu to wygladalam jakby mi ktos w nocy implanty w cycki wlozyl i tez bym sie za cholere nie zmiescila w swoj normalny stanik. Ale u mnie ten nawal trwal dwa dni, teraz moj rozmiar jest bardzo zblizony do mojego starego rozmiaru, jakos mi ten biust strasznie sie nie powiekszyl. Jak sie juz rusze z domu to sobie kupie jakies fajne, wygodne i pasujace staniki. O ile wogole jeszcze bede karmic bo juz mnie wkurza to karmienie piersia, moja corcia dalej sie przy cycku denerwuje i sie nie najada, zawsze musze jej dorobic z 60 ml mm i strasznie mnie meczy taki mieszany system.
-
Ja mam sportowe staniki i chyba na początku będę stosowała je w szpitalu i po powrocie do domu zanim będę mogła wybrać się na zakupy konkretnego stanika do karmienia... nie umiem określić jaki będzie odpowiedni rozmiar.
Wkładki laktacyjne zamawiałam w internecie i mam z firmy Canpol.
Dziś moja siostra zrobiła nam małą sesję ciążową, chciałabym się pochwalić aktualnymi zdjęciami brzuszka, według belly - dziś jesteśmy dokładnie na etapie 90% aż nie chce się wierzyć, a wydaje się, że dopiero zrobiłam test...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2015, 22:06
szpilka, Ida, Martynaaa, Anielle lubią tę wiadomość
-
Skoro o stanikach mowa, to ja miałąm zawsze problem, bo mam duży biust i strasznie ciężko coś znaleźć pasującego. Zawsze z tego powodu cierpiałam.
Do 7 miesiąca ciąży chodziłam bez problemu w swoich normalnych, ale później fiszbiny mi się wżynały, więc popędziłam do TkMaxxu po takie miękkie sportowe. Cóż, może nie unoszą dostatecznie wysoko biustu, ale nie dbam o to, bo naprawdę już teraz nie wyobrażam sobie męczyć się ze sztywnym stanikiem z fiszbinami.
W moim przypadku kupowanie online kompletnie odpada, muszę mierzyć. A że położna mówiła, że na początek wystarczą te, które miałyśmy w ciąży, to tak właśnie zrobi - do karmienia kupię później. Mieszkam w samym centrum miasta, więc myślę, że nie będzie takiego problemu. Ale szczerze mówiąc liczę na to, że te sportowe mi posłużą, bo są baaaardzo miękkie i wygodne. Wkładka laktacyjna i można śmigać
Bo dziś w nocy pierwszy raz zauważyłam plamkę na piżamie i na sutku. Laktacja mi się zaczęła -
Hej Dziewczynki! Na początek życzę wytrwałości mamom obecnym i tym, które czekają na swoje Kruszynki
Długo mnie nie było.... ale wynika to z tego, że Michalina tak jak i w brzuchu nie chce spać w dzień. W nocy śpi fajnie, a w dzień tylko a spacerze lub w samochodzie. Tym sposobem - jak jestem z nią w domu to muszę poświęcić czas mojej córce, a na spacerze nie mam jak do Was pisać... Z karmieniem jest lepiej - sporadycznie Mała dostaje butelkę (np. wtedy gdy nie śpi cały dzień i pod koniec dnia jest tak marudna, że nie potrafi ssać piersi a nawet i z butlą ma problemy). Jesteśmy po pierwszym szczepieniu (zniosła go bardzo dzielnie), po pierwszej wymianie ubranek z rozmiary 56 na 62, a mama jest po pierwszej wizycie po połogu. Nie jest przyjemna - ja miałam wrażenie że razem z macicą skurczyło mi się wszystko Na szczęście kolejna za pół roku
Co do staników do karmienia to długo szukałam i odkryłam firmę Alles. Biustonosze tej firmy są naprawdę prześliczne (bo jako mamy nie przestajemy być kobietami )! Pierwszy kupiłam w sklepie, a drugi na Allegro bo był tańszy. Ja pierwszy kupiłam w 9 miesiącu o rozmiar większy i pasuje. Co do sportowych to ja używam ich tylko w nocy - w dzień mój biust wymaga większego poskromienia co pewnie wynika z jego rozmiaru.Ewik, szpilka, Anielle, gosia86 lubią tę wiadomość
-
Malgo86 gratulacjie i witamy
Mon, super brzuszek! Jejku ja juz prawie zapomnialam jak to jest miec brzuch
Kora, jak to zrobilas ze karmisz juz prawie wylacznie piersia? Ja juz mam troche dosyc i stracilam juz troche ochote do walki o kp. Moja mala sie strasznie denerwuje i dokarmiam mm za kazdym razem, chyba ze odciagne duzo laktatorem i jej wystarczy moje mleko z butelki. Jakie mialyscie problemy i jak sobie poradzilas?
Michalinka juz taka duza, widac roznice straszna w porownaniu z pierwszym zdjeciem ktore dodalas Sliczna dziewczynka
A ja sie pochwale, przekroczylysmy w koncu wage urodzeniowa! Utuczylismy nasza kluseczke, juz ma drugi podbrodek Martwilam sie ta waga, ale juz jestesmy na dobrej drodze.
I pepuszk nam w koncu odpadl! Bylismy dumni jak pawie z mezem
A jeszcze skoro byl temat co wziac do szpitala to ja ze swojej strony powiem ze jesli chodzi o koszule nocne to minimum tyle ile sie w szpitalu zostaje nocy. Ja sie strasznie pocilam w ciagu dnia, goraco na tym oddziale, latwo sie poplamic (wiadomo) a jak juz zacznie sie naplyw pokarmu to przy karmieniu cieklo mi doslownie wszedzie. A jak czlowiek wezmie prysznic i ubierze swieza koszule to sie od razu inaczej czuje.
Wzielam tez spray z woda zeby sobie psikac na twarz w czasie porodu, ale mi sie nie przydalo.
A i o kilogramach byla mowa dziewczyny, nie przejmujcie sie nic. Ja sie dzis zwazylam i waze tyle ile przed ciaza! Szok. Przytylam 11-12 kilo, moze nie za wiele, ale zeszlo ze mnie momentalnie, wiec jesli macie na liczniku troche wiecej, to tez zejdzie szybko napewno. Tyklo skora na brzuchu taka dziwna, rozciagnieta, ciekawe kiedy wroci do normalnosci.Ida, gosia86 lubią tę wiadomość
-
Anielle - ja nie jestem specjalistką, bo jeszcze nawet nie wiem jak to jest karmić piersią, ale wszędzie mówią nam, że największy błąd to właśnie dokarmianie mm... Ja wiem, że to trudne jest do ogarnięcia, żeby i dziecko się najadło i żeby mleko leciało. Ale nam to tłumaczono na zasadzie błędnego koła. Ponoć kilka dni trzeba się przemęczyć i później pójdzie, ale prz dokarmianiu się nie uda - tak nam wkładano do głowy na sr...
-
Ja przychodzę z nowinkami
Maluch waży już 1145g wg usg, wymiarami 2 tygodnie do przodu
U mnie niestety cholestaza i ścisła dieta wątrobowa z zaznaczeniem, że będę rodziła przynajmniej n2 tygodnie wcześniej, w związku z czym za miesiąc mam mieć podane sterydy na rozwój płucek Ale mam nadzieję, że dane mi będzie urodzić sn tak jak planowałam...
Co do wyprawki do szpitala, to naprawdę zależy od placówki... Leżałam w jednym i tam wymagali 3 koszule ciążowe, 3 szt. body z krótkim i długim, skarpetusie, niedrapki, chusteczki 2 op., octanisept, pampersy, pieluchy tetrowe 3 szt., emolium do kąpieli, podkłady do przewijania 2 szt., sudocrem itd., a tam gdzie zamierzam rodzić wymagają jedynie paczkę pieluch, chusteczek i ubranko na wyjście, bo wszystko inne zapewnia szpital, poród w koszuli szpitalnej, na pierwszą dobę po porodzie koszula szpitalna (rzecz jasna czysta )...
Moja siostra męczyła się z karmieniem niemiłosiernie... Siostrzenica miała taki apetyt, że w nocy jadła co 2h, a siostra nie wyrabiała z produkcją pokarmu Wisiała na piersi 40min, po czym z płaczem się od niej odrywała, bo była nadal głodna... Nie pomógł laktator ręczny, elektryczny, herbatki na laktację... Po ponad miesiącu walki poddała się i przeszła na mm, Mała była zadowolona
Anielle wrote:A i o kilogramach byla mowa dziewczyny, nie przejmujcie sie nic. Ja sie dzis zwazylam i waze tyle ile przed ciaza! Szok. Przytylam 11-12 kilo, moze nie za wiele, ale zeszlo ze mnie momentalnie, wiec jesli macie na liczniku troche wiecej, to tez zejdzie szybko napewno. Tyklo skora na brzuchu taka dziwna, rozciagnieta, ciekawe kiedy wroci do normalnosci.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego 2015, 11:52