Ciężarne '86
-
WIADOMOŚĆ
-
Może coś w tym być. To może nasz nie chce się pokazać, bo ani Michalina ani Ksawery mu się nie podoba Ostatnio zaczynam czuć, że jednak to będzie dziewczynka - po tych fikołkach z powodu powrotu taty, bo na co dzień wszystkie małe dziewczynki lgną do mojego Męża, a ma chłopcy raczej z dystansem
Martynaaa lubi tę wiadomość
-
hej, byłam we wtorek na usg dzidzia rosnie serduszko bije i rusza się i to tak, że bardzo ciężko było zmierzyć, więc gin stwierdził, że chyba trzeba powtórzyć, jako, że miał problemy z tym moim ruchliwym maluchem zapytałam czy może usg genetyczne zrobić stwierdził, że jeśli chcę to nawet lepiej, bo tam się w tym specjalizują
wg tego co pomierzył wszystko ok, ale sam stwierdził, że to mierzenie nie do konca wiarygodne, no i oczywiście okres urlopowy, więc udało mi się zarejesrować dopiero na przyszły piątek a to będzie 14t 0d wg om a 13t 5d wg owulacji i mam nadzieję, że jeszcze się będzie mieścić w normie wzrostowej do pomiarów, mimo wszystko ten gin od genetycnych sprawdzi też inne rzeczy i dokładniej wszytsko pomierzy -
szpilka wrote:hej, byłam we wtorek na usg dzidzia rosnie serduszko bije i rusza się i to tak, że bardzo ciężko było zmierzyć, więc gin stwierdził, że chyba trzeba powtórzyć, jako, że miał problemy z tym moim ruchliwym maluchem zapytałam czy może usg genetyczne zrobić stwierdził, że jeśli chcę to nawet lepiej, bo tam się w tym specjalizują
wg tego co pomierzył wszystko ok, ale sam stwierdził, że to mierzenie nie do konca wiarygodne, no i oczywiście okres urlopowy, więc udało mi się zarejesrować dopiero na przyszły piątek a to będzie 14t 0d wg om a 13t 5d wg owulacji i mam nadzieję, że jeszcze się będzie mieścić w normie wzrostowej do pomiarów, mimo wszystko ten gin od genetycnych sprawdzi też inne rzeczy i dokładniej wszytsko pomierzy
14 tc to już trochę późno (tak powiedział mój spec od usg płodu) - te normy są ustalane dla wieku, o ile dobrze pamiętam 11-13tc. Ale jak bardzo wprawiony lekarz, to może obada jak trzeba. Gdyby jednak pomiary ciutkę odbiegały od normy, to się nie stresuj i weź pod uwagę, że to jednak troszkę późno.
Ja mam jutro USG III trymestru, synuś w 29tc ważył 1854g, obstawiam, że kloc może koło 3kg ważyć jużhttps://www.maluchy.pl/li-68923.png -
Zwolniło się miejsce na genetyczne na dziś i byłam dzis jest 13t 0d wg om
przezierność wyszła niestety znacznie ponad normę, 2,7 mm a norma do 2,5, reszta markerów ok, czekam jeszcze na wyniki badan krwi, mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze, dzidzia ma już prawie 7 cm -
szpilka wrote:Zwolniło się miejsce na genetyczne na dziś i byłam dzis jest 13t 0d wg om
przezierność wyszła niestety znacznie ponad normę, 2,7 mm a norma do 2,5, reszta markerów ok, czekam jeszcze na wyniki badan krwi, mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze, dzidzia ma już prawie 7 cm
To może wynikać z błędu pomiarowego i aparatu, nie denerwuj się nic! U mnie w 12tc w EnelMedzie wywróżyli 0,6 a że im nie ufam i zawsze poprawiam u świetnego specjalisty, to się od niego dowiedziałam, że taki wynik to bullshit i u niego zupełnie inny wyszedł.
Ja dziś też miałam usg rozszerzone, mój olbrzym jest na 96 centylu. Waży 2,5kg! Przez 3 tyg przytył 0,7kg. Niestety przytula się buzią do łożyska, więc nie dał sobie zrobić pamiątkowego zdjęcia Udało się na siedząco go trochę przydybać, ale niestety jest zniekształcony. Mimo wszystko widać jaki jest grubasek Oto on:
lkc lubi tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-68923.png -
betinka wrote:To może wynikać z błędu pomiarowego i aparatu, nie denerwuj się nic! U mnie w 12tc w EnelMedzie wywróżyli 0,6 a że im nie ufam i zawsze poprawiam u świetnego specjalisty, to się od niego dowiedziałam, że taki wynik to bullshit i u niego zupełnie inny wyszedł.
Ja dziś też miałam usg rozszerzone, mój olbrzym jest na 96 centylu. Waży 2,5kg! Przez 3 tyg przytył 0,7kg. Niestety przytula się buzią do łożyska, więc nie dał sobie zrobić pamiątkowego zdjęcia Udało się na siedząco go trochę przydybać, ale niestety jest zniekształcony. Mimo wszystko widać jaki jest grubasek Oto on:
u nas to na pewno nie błąd pomiarowy, bo sprzet był tak dobry, że sama widziałam, ale po przeczytaniu kilku artykułów na amerykańskich i brytyjskich stronach (łącznie z dziennikami medycznymi) trochę się uspokoiłam, na pewno dopóki dzidzi nie urodzę gdzieś sie ta myśl będzie kołatać, ale ryzyko znacznie wzrasta dopiero przy nt powyżej 3,5mm a my minimalnie przekroczyliśmy 95 centyl, więc wierzę, że dzidzia będzie całkiem zdrowa -
Witam I ja jestem rocznik '86 i udało mi się dołączyć niedawno do fioletowej strony;) Zazdroszczę Wam trochę,że już widzicie swoje Maluchy. Ja dopiero 24.07 mam wizytę i po raz pierwszy zobaczę/usłyszę serduszko mojego Skarbka;) Mam nadzieję,ze wszystko będzie dobrze bo więcej strat nie przewiduję
Także trzymajcie kciuki Pozdrawiambetinka, lkc, Martynaaa, Ewik lubią tę wiadomość
-
upały znoszę wg mnie całkiem nieźle. W tygodniu są mniej dokuczliwe, bo mam w pracy klimatyzację, więc w sumie mam lepiej niż w domu W weekend byłam na jednodniowej wycieczce i dorównywałam kroku towarzyszom. Nawet chodzenie po wrocławskim rynku przy 31 stopniowym upale nie dało mi w kość, nogi nie spuchły mi bardziej niż przed ciążą. Dużo większy problem mam w zamkniętych pomieszczeniach - zwiedzanie zamku było dość uciążliwe, bo duszno, a na dodatek ten zapach starych mebli itp. Mój Mąż był ze mnie dumny w sobotę
Ewik lubi tę wiadomość
-
A co do senności to powiem Ci, że ja ją mam do tej pory! Podobno w drugim trymestrze miało się poprawić, ale u mnie guzik. Każdą wolną chwilę przeznaczyłabym na sen, zresztą to właściwie jedyny dokuczający mi w ciąży objaw.
Ewik lubi tę wiadomość
-
Ewik - ja na pierwszej wizycie byłam w 6 tygodniu, bo to było przed samymi świętami i chciałam się upewnić czy mogę informować rodzinę Wtedy na usg widoczny był tylko pęcherzyk ciążowy. Pani doktor kazała przyjść za 2 tygodnie i wtedy już było widać dzieciątko.
Niunia - ja też początkowo miałam problem z mdłościami, nie były jakieś silne, ale dokuczliwe. Mi pomagało żucie owocowej gumy do żucia między posiłkami.Niunia86 lubi tę wiadomość
-
Dziękuje Kor_a za odpowiedż. A ja się umówiłam na wizytę w środę u innego lekarza wiem,że może panikuje ale moja Gin na urlopie i a chciałabym wiedzieć czy jest ok bo boli mnie podbrzusze i moze trzeba zwiekszyc dawke letrox i dupka wole sie upewnic