X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciężarne '86
Odpowiedz

Ciężarne '86

Oceń ten wątek:
  • szpilka Autorytet

Wysłany: 16 marca 2015, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia86 wrote:
    U mnie ruchy też coś kolo 18 tygodnia :) a dokladnie to na Mikołaja:)

Mamusie a jak z pampersami? Ile sztuk mniej więcej (wiem ze to wszystko zleży od dziecka) wam szło dziennie na początku?
    Wystarczy mi do szpitala 43 szt rozm.1?czy lepiej więcej?

Sprawdziło sie u Was to powiedzenie żeby obserwować godziny aktywności dziecka w brzuchu bo po urodzeniu są to te same godziny?
    Mialam w szpitalu zielone pampki 43 szt i wystarczyly na 5 dni w szpitalu, przy czym moj nie wnerwia sie jak ma mokro, wiec jak dziecku to przeszkadza moze zejsc wiecej, ale nie ma co targac wiecej paczek, niech sobie leza w domu w miejscu, z ktorego maz wezmie w razie w, niech ta beda tez zapasowe podklady czy podpaski te duze, nawet jak bedziesz takie rzeczy zamawiac przez tel, dobrze pokazac mezowi te rzeczy na polkach w konkretnych hipermarketach blisko domu lub szpitala, zeby w razie czego mogl kupic, bez tłumaczenia sprzedawcy po co przyszedl

Ewik ja nie mialam skurczy przepowiadajacych, wiec jak bol podbrzusza zienil sie w ewidentne skurcze plus plamienie przy podcieraniu wiezialam ze jedziemy nawet jesli to nie to tylko zeby sprawdzic, zanim sie wykapalam zjadlam i ubralam skurcze przybraly na sile i czestotliwosci i wiedzialam juz ze to TO

Ewik, gosia86 lubią tę wiadomość

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • szpilka Autorytet

Wysłany: 16 marca 2015, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i rozmiaru 1 uzywalismy ok miesiaca, bo maly choc ladnie przybieral to nozki chude mial dlugo i rozm 2 byl za duzy (urodzil sie 3250)(poszly 1 zielone pampki, 1 rossmanowe, 4 lub 5 dada)
    dobrze tez kupic sobe po malej paczce roznych producentow, bo jakies pieluchy moga nam nie pasowac albo dziecko odparzac

u nas na styczniowkach jest np loteria jednym smierdza pampersy innym dady, jakies dziecko uczulaja biale pampki inne rossmanowe i nie ma to zadnego zwiazku z tym czy rodzic uczuleniowiec

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • Ewik Autorytet

Wysłany: 16 marca 2015, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szpileczko dziekuje za wypowiedz :) u mnie cisza czop sobie odchodzi lekko brazowy skurcze przepowidajace jakie byly wiec sobie spokojnie czekamy.

szpilka, Eklerka lubią tę wiadomość

mhsv2n0ahsxqjiji.png
  • Anielle Autorytet

Wysłany: 16 marca 2015, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewik wrote:
    A teraz mam pytanie do mamusiek :) jak mam wiedziec kiedy udac sie do szpitala ze to juz czy te skurcze sa inne itp.

Tez sie nad tym zastanawialam i balam sie ze nie wyczuje ze to juz to. Ale jak przychodza skurcze to nie ma juz watpliwosci. Taki chwytajacy bol, jak podczas okresu ale silniejszy no i trzyma chwile. ciezej wtedy oddychac i cos powiedziec i odpuszcza za chwile. Jak sie juz to te skurcze zrobia dosc mocne to trzeba jechac.
    A i powiem Ci Ewik ze mi czop podbarwiony dlugo odchodzil, minimum pare dni wiec nie zawsze sie akcja szybko rozwija po odejsciu czopa neisteyt.
    gosia86 wrote:
    Mamusie a jak z pampersami? Ile sztuk mniej więcej (wiem ze to wszystko zleży od dziecka) wam szło dziennie na początku?
    Wystarczy mi do szpitala 43 szt rozm.1?czy lepiej więcej?

Sprawdziło sie u Was to powiedzenie żeby obserwować godziny aktywności dziecka w brzuchu bo po urodzeniu są to te same godziny?

Gosia na poczatku jak dziecko bylo na piersi to kupek bylo duzo wiec minimum z 10 pieluszek schodzilo na dzien. Ale mysle ze nie ma sensu kupowac hurtowych ilosci na poczatek bo nie wiadomo co dziecku i nam spasuje. Ale Szpilka dobrze mowi, warto mezowi na polce pokazac co ma kupic w razie czego bo jak mojemu powiedzialam zeby kupil rozmiar 1 to wrocil z dwojka, nie wiem naprawde czemu :) A moja Cora dlugo w rozmiarze 1 chodzila, dopiero od jakis 2 tygodni zmienilismy na dwojke pomimo ze to duza dziewczynka, jakos mi ten rozmiar jeden pasowal i nie wydawal sie maly.
    A i jeszcze wlasnie na przyklad niepotrzebnie wzielam cale pudelko wkladek laktacyjnych, zajelo mi duzo miejsca w walizce a zuzylam w szpitalu moze z 6 wkladek bo zanim sie pokarm pojawil to nie potrzeba bylo. Lepiej wziac kilka sztuk do kosmetyczki a w razie czego ktos dowiezie z domu.
    A co do por aktywnosci w brzuszku i w realu to u nas sie nie sprawdzilo wogole.

Pochwale sie, moja coreczka spala dzisiaj od 22 do 6 rano bez przerwy ani jednej:) potem ja nakarmilam i spalysmy jeszcze razem w lozku moim do 9 :) Tak to mozna zyc!

gosia86, ewwiel lubią tę wiadomość

relgjw4z78qot2nk.png
    8p3ogzu3ye28ntmj.png
  • gosia86 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2015, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Szpilka :* mam opakowanie bella mama, opakowanie baby ono i dwie duże paczki always night to dokupić jeszcze?
    Trochę idzie tych pampersów a na razie zapas mam kruchy bo tylko opakowanie 1 43 szt i 2 80 szt
    A chusteczki jakie używasz? Kupiłam dla siebie baby derm rozowe na próbę ale jak dla mnie są jakes dziwne cieniutkie i mają dziwny zapach i jakby suche są

Ewik faceci zawsze mają czas teraz jak juz większość potrzebnych rzeczy mam w domu to jestem spokojniejsza ale pewnie jak będzie blisko terminu to też będę naciskać żeby wszystko było przygotowane
    Mam nadzieję że lekarze podejmą odpowiednia i najlepsza dla Ciebie decyzję odnośnie porodu

Ewik lubi tę wiadomość

8p3os65gknud0twt.png
    iv09tgf6v8u0j0rv.png
  • Ewik Autorytet

Wysłany: 16 marca 2015, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anielle wlasnie to samo mi polozna mowila o czopie wiec sie nie nastawiam na nic. W razie czewgo tesciowie sa w pogotowiu bo maz w pracy na 12 godz.

Gosiu tez mam taka nadzieje i dlatego sie tak boje jeszcze mam swiadomosc ze na meza nie mam co liczyc bo jak sie zacznie to nawet go z pracy nie puszcza i za duza odleglosc.

mhsv2n0ahsxqjiji.png
  • gosia86 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2015, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anielle Tobie również dziękuję:*

Też się zastanawiam jak to u nas będzie bo męża w dzien nie ma nie zawsze tez może odebrać telefon a w maju to sezon będą mieli pełną parą poza mężem raczej nie mam na kogo liczyć chyba ze na brata ale to jeszcze kwestia dogadania
    Na razie o tym nie myślę

A Ty Reik masz jakąś alternatywę jesli męża nie będzie?

8p3os65gknud0twt.png
    iv09tgf6v8u0j0rv.png
  • Ewik Autorytet

Wysłany: 16 marca 2015, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiu wlasnie nie bardzo, ktos na pewno mnie zawiezie do szpitala ale pozniej to bede musiala byc sama. Rodzenstwo mieszka za granica. Tesciowie niby blisko ale jakos tak glupio, rodzice moi pracuja tez non stop i maja zawirowania ze zdrowiem taty wiec nie chce im dokladac.

mhsv2n0ahsxqjiji.png
  • szpilka Autorytet

Wysłany: 16 marca 2015, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chusteczek uzywam biedronkowych dada i fitti
    bella mama zeszlo mi z 5 paczek i dwie canpolu,w domu i szpitalu dopiero po jakis 2 tyg chodzilam w podpaskach (ewentualnie na wyjazdy po wypis czy lekarza)jakos na poczatku podpaski za malo przewiwne byly czulam poczatki takiego uczucia odparzenia(w szpitalu karmilam na siedzaco siedzac na samej ranie wiec moze dlatego) kazdej inaczej podpasowuja te podklady wkurzaly mnie mocno przesuwaniem sie i mala chlonnoscia oraz zbijaniem sie, ale na poczatku podpaski tez mi nie pasowaly wiec korzystalam z tego co mnie mniej wnerwialo i mialam 4 szt tych siateczkowych majtek, bo to co rusz trzeba bylo przeprac, ale za to szybko schly

gosia86 lubi tę wiadomość

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • Ewik Autorytet

Wysłany: 16 marca 2015, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja pewnie jeszcze dokupie tych podkladow mam 3 opakowania bella do szpitala zapakowalam 2 pozniej chcialam uzywac podpasek rosmanowskich no ale wszystko wyjdzie w praniu

mhsv2n0ahsxqjiji.png
  • gosia86 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2015, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Szpilka :*
    Dziewczyny które już rodziły polecały też podkłady Hartmanna bo one są z klejem
    Ogólnie nie lubię podpasek wolę tampony no ale po porodzie to raczej mogę o tym zapomnieć

Ewik mam nadzieję że jak coś zacznie sie u Ciebie dziać to mąż będzie akurat w domu
    Dla mnie idealny termin to byłby weekend majowy bo wtedy mąż będzie miał wolne chyba że sobota lub niedziela
    No ale na to wpływu nie mam ;) niech ta mała kobieta siedzi w brzuchu tyle ile będzie jej trzeba :) póki co to nic mi nie doskwiera że ona sobie tam siedzi :)

8p3os65gknud0twt.png
    iv09tgf6v8u0j0rv.png
  • Ewik Autorytet

Wysłany: 16 marca 2015, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiu ja tez mam taka nadzieje ale to wlasnie mluszki zdecyduja o wyjsciu. Ja wlsnie piore posciel z puchatkiem :D kupilam kiedys w lidlu. Tesciowa mi szyje kocyk manky czy jakos tak. Wozek sie wietrzy.

Jeszcze mam takie glupie pytnie jak mam materacyk gryka pianka kokos to ktora strona go polozyc zeby mlemu bylo wygodnie?

mhsv2n0ahsxqjiji.png
  • gosia86 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2015, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewik najpierw kokos do 8 miesiąca a potem na grykę
    Na tą stronę gryczaną podobno konieczny jest ochraniacz bo nie powinien on przemakać
    Nie chcialam kupować z gryką no ale w sumie zadecydował mąż w tej kwestii
    Ogólnie to byłam pewna że materace są dużo tańsze bo w smyku pianka kokos kosztował 69 zl wiec biorąc pod uwagę ceny w smyku byłam pewna ze kokos lateks dostaniemy za 120 zl okazało się że byłam w ogromnym błędzie i ceny są znacznie wyższe niż myślałam

Kompletuję wyniki badan z całej ciąży tzn teczkę z wynikami i nie wiem czy zdjęcia z usg tez są potrzebne?

Ewik lubi tę wiadomość

8p3os65gknud0twt.png
    iv09tgf6v8u0j0rv.png
  • gosia86 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2015, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie z serii głupich ale ciemna jestem w tej kwestii
    Jak ubierać dziecko Np do lekarza? Jakiś pajac i body czy lepiej kupić jakieś spodenki/sukienkę? Tak żeby się nie wygłupić

8p3os65gknud0twt.png
    iv09tgf6v8u0j0rv.png
  • Ewik Autorytet

Wysłany: 16 marca 2015, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiu dziękuje :)
    Co do wyników ja wszystkie trzymam w teczce do koszulki zapakowałam osobnej te ważniejsze oryginały które na 100 mi będą potrzebne przy przyjęciu do szpitala. Zdjęcia z prenatalnych i te takie wykresy tabelki co ginekolog i drukował z usg, przepływy itp.

Czy któraś z Was miała do czynienia z wiesiołkiem na dojrzewanie szyjki żeby nie przenosić? myślicie,że coś to daje bo już sama nie wiem czy zacząć brać czy nie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2015, 17:06

gosia86 lubi tę wiadomość

mhsv2n0ahsxqjiji.png
  • gosia86 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2015, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewik o wiesiołku nie słyszałam tylko o liściach malin
    Dzieki Ewik tez posegregowałam w koszulki

Mam dzisiaj dzień pytań;)
    Zdradźcie proszę co macie w wózkach? Chodzi mi konkretnie co dajecie na ten materacyk który jest w wózku?
    Zastanawiam sie czy trzeba tam dać jakiś podkład jak do łóżeczka ale co jeszcze?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2015, 17:21

8p3os65gknud0twt.png
    iv09tgf6v8u0j0rv.png
  • ewwiel Autorytet

Wysłany: 16 marca 2015, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiu, ja corcie do lekarza ubierałam tak, żeby w miarę szybko dziecko rozebrać i ubrać, no i żeby wygodnie bylo. Najwygodniejsze dla mnie przy takim maluszku byly body i na to pajacyk. Ale to zależy od tego co kto lubi. Moja kuzynka tylko kaftaniki i śpiochy ubierala, a ja wolałam pajace rozpinane od góry do samego domu.

A co do wózka to nie wiem czy sa jakieś nowe trendy, ale ja ukladalam na spod jakiś milusi kocyk lub taka bardzo cieniutka mini kolderke.

A mnie ciagle brzuch boli. W pierwszej ciąży odczuwalam klucia, ale teraz bardziej mi bol brzucha dokucza. A jak bylo u Was, bo trochę mnie to martwi. Nie mam mdłości, w pierwszej ciąży też nie miałam. Jedyne co to ten bol brzucha i piersi...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2015, 18:36

klz9zbmhhlezszdo.png

jox6io4puam380xd.png
  • gosia86 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2015, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Ewwiel :*
    Mnie brzuch też bolał na początku ciąży taki ból @ to był z tego co pamiętam to do okolo 16-17 t to trwało

8p3os65gknud0twt.png
    iv09tgf6v8u0j0rv.png
  • agatka196 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2015, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewwiel mnie brzuch bolał chyba do 11tc. Najbardziej jak byłam za bardzo aktywna przez cały dzień. Od poczatku brałam magnez to troszkę lżej było, a jak mocniej bolał to nospa i oczywiście odpoczynek działał cuda.

Mam 4 Aniołki w niebie. Boże czuwaj nad nami
    16udk0s3stit4jg4.pngklz9df9hfp6o5oq3.png
  • ewwiel Autorytet

Wysłany: 16 marca 2015, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny :-* bylam dzisiaj na pierwszych ciążowych badaniach i miałam w planach zakupy. Po kolejkach w laboratorium, zakupy musiałam odpuścić, zalatwilam tylko najważniejsze rzeczy. A później to już leżałam i odpoczywalam.

klz9zbmhhlezszdo.png

jox6io4puam380xd.png
‹‹ 152 153 154 155 156 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ