X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciężarne '86
Odpowiedz

Ciężarne '86

Oceń ten wątek:
  • gosia86 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2015, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam też pytanie do doświadczonych mam kiedy można obciąć pierwszy raz paznokcie?

Agatka dobrze ze ból s boku nie nawraca a na rwę to pewnie tylko masaż
    Mi sie zmarzło kilka razy ale przychodziło samo a mialam do takiego stopnia że nie mogłam chodzic bo mi cala noga aż drętwiała

8p3os65gknud0twt.png
    iv09tgf6v8u0j0rv.png
  • Eklerka Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia, ja obcinałam już 3 razy, bo rosną mu w zastraszającym tempie :D

Napisałam się jak głupia i wiadomość skasowało...

Od siebie polecam:
    1) majtki siateczkowe - absolutny hicior :) ja kupiłam majtasy Hartmann na 100-160cm w pasie i były genialne :) wielorazowe, szybko schną, dobrze przytrzymują wkładkę :) Zużyłam 2 sztuki a korzystałam z nich w szpitalu i 2 tygodnie po porodzie :)
    2) wkładki bella mamma albo hartmann - te pierwsze nie mają paska klejowego i niestety szybko tracą fason, jak dla mnie kiepsko wchłaniają wydzielinę i czasem mi przeciekały zaraz po całożeniu, ale hartmann były genialne, bo nie dość, że nie latały po gaciach (mają pasek kleju jak podpaski), to jeszcze mają gumki po bokach jak pampersy ;)
    3) octenisept - u mnie sprawdził się głównie do przemywania rany po cesarce (pępuszka nie przemywałam niczym, w kąpieli traktowałam normalnie, a odpadł po tygodniu i pięknie się wszystko zagoiło bez krwawienia), ale na pewno jeszcze wiele razy się przyda,
    4) pampersy - ja miałam z początku dwie małe paczki "jedynek" babydream, ale teraz używamy "dwójek" z Dady biedronkowej i nie mam na co narzekać, na pewno przy nich zostanę :) a chusteczki nawilżane polecam z pampersa, ale te lidlowe też się dobrze sprawdzają i jak zużyję 24 paczki pampersów, które kupiłam na promocji, przerzucę się na te z Lidla ;)
    5) kremik na odparzenia - w domu nie miałam z tym problemu, ale w szpitalu widac jak często mu pampersy zmieniali, bo po 3 dniach była na tyłku jedna wielka rana i wrzeszczał jak mu dupkę przecierałam chusteczkami... sudocrem nie pomógł, ale po 2 dniach smarowania kremikiem Babydream panthenol wyndschutzcreme odparzenia zniknęły i dupcia była normalnych kolorów :)
    6) kąpiel - ja kupiłam Oilan Baby i nie anrzekałam, ale Karolek nie miał i nie ma problemów z suchą skórą... nie używam żadnych mydełek, szamponów, oliwki czy emolientów, bo nie widzę takiej potrzeby :) teraz przed spacerkiem smaruję mu buźkę kremem Bambino albo kremikiem Ziajka do pielęgnacji dzieci i niemowląt od 1 dnia życia i też nic złego się nie dzieje :)
    7) butelki do karmienia - u nas sprawdziła się butla tommee tippe - chętnie z niej je, nie ma od pierwszej chwili problemów ze ssaniem, widać, że musi się napracować żeby mleko popłynęło; odradzam natomiast butelkę z Lovi aktywne ssanie - mleko wycieka już w chwili gdy przekręcimy butlę do góry nogami, więc Mały nie nadążał mleka połykać i albo mu wyciekało z buźki, albo co chwilę się krztusił :/ teraz już ją ogarnął, ale początki były trudne...
    8) smoczki - dla mnie rzecz niezbędna ;) Mały pokochał smoczek uspokajający Lovi, toleruje też smoczek z Aventu, a co do Nuk zgadzam się z Gosią, zwłaszcza jeśli chodzi o smoczki lateksowe - dostałam w prezencie i już leży w koszu... nie wiedzieć jak... zrobiła się w nim dziura, ślina dostawała się do smoka i guma zaczęła się sklejać, tandeta... z Lovi i Avent na razie nic się nie dzieje mimo sterylizacji ;)
    9) przewijak - my mamy nakładany na łóżeczko i przynajmniej nie muszę wisieć zgięta w pół przy zmianie pieluchy :D
    10) karuzela do łóżeczka - Karolek szybko zaczął reagować na dźwięki i teraz nic tak na niego nie działa, jak pozytywka ;) czaję się właśnie na jakąś karuzelę, ale w oko wpadły mi na razie z Fisher Price Rainforest albo Tiny Love karuzela klasyczna, bo lubię żywe kolory ;D

Jak coś mi się jeszcze przypomni, dam znać :)

Polecam też podgrzewacz do butelek (dla mnie rewelacja), a co do laktatora, ja bym się wstrzymała z zakupem... Rzuciłam się na niego i fakt, użyłam kilka razy, ale teraz leży i się kurzy... Zamiast tego wolałabym kupić nebulizator, bo byle jaki katar czy kaszel i będzie nieoceniony, a teraz mają opcje maseczek dla dzieci i dorosłych oraz smoczki do inhalacji dla noworodków, a cena niższa niż za laktator i na pewno długo posłuży :)

Szukam dobrego termometru, bo na razie wszystkie testowane przekłamują temperaturę... Zdarzało się już, że wskazywała u Małego gorączkę, a po minucie temperatura książkowa...

Anielle, u nas stosowali te dwa terminy zamiennie :) Mały ma znamię identyczne jak u Waszej córci, tyle że na szyjce i to ma od urodzenia, a w trzeciej dobie pojawiła mu się czerwona plamka z tyłu na główce (ta jest ciemnoróżowa) i też nazwali go tym naczyniakiem, ale wszyscy twierdzą (a widziało go 3 pediatrów w przychodni i kilku lekarzy w szpitalach), że to samo zaniknie po jakimś czasie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2015, 15:46

agatka196 lubi tę wiadomość

5fjzaeq.png
    6d4a1fa03ada290f9163e68d0b61b673.png
  • gosia86 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki Eklerka

Moja Pola ma czerwone plamki na powiekach ale też nikt na to nie reaguje
    Myślałam że to może powysiłkowe po porodzie i samo zniknie ale nic sie nie zmienia wiec jak w czwartek będzie położna to zapytam

Paznokcie obcinacie na śpiocha?

8p3os65gknud0twt.png
    iv09tgf6v8u0j0rv.png
  • agatka196 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny za wasze opisy. Każda rada jest dla mnie cenna i czekam na więcej :-P

Eklerka ja ostatnio kupiłam termometr ten co był w lidlu na podczerwień, ale nie wiem czy na 100% mierzy dobrze. W razie co mam jeszcze stary niezawodny rteciowy i owulacje :-P. Mam nadzieje ze któryś zda egzamin.

A do noska polecacie zwykła tradycyjna gruszke czy ta Fryide?

Mam 4 Aniołki w niebie. Boże czuwaj nad nami
    16udk0s3stit4jg4.pngklz9df9hfp6o5oq3.png
  • gosia86 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatka ja polecam gruszkę na małe kozy bo tymi fridami, katarkami ich nie wyciągniesz (albo ja nie umiejętnie to robiłam) dlatego mam gruchę i sopelek

8p3os65gknud0twt.png
    iv09tgf6v8u0j0rv.png
  • szpilka Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje za zyczenia

paznokcie na poczatku mial tak delikatne, ze sane sie zadzierały i trezba im było tylko pomoc wiec pierwsze obcinanie mial ok 1 miesiaca, teraz robie to jak ma dobry humor po kilka paluszków, u nog po kapieli duzy palec poki co 2 razy mu na tyle urosl a male paluszki to dopiero niedawno pierwszy raz bo dopiero urosly, obcinam obcinaczem dla niemowlat, nozyczki dla niemowlat mi nie podeszły

Agatka co mi sie przydalo do porodu i potem

bella mama duzo, jeszcze w domu w nich chodziłam bo choc przeciekajace i latajace po całych majtkach jakos było mi w nich ok (normalnie na okres to mam zawsze takie z dobrym klejem, skrzydłami i wogole full wypas a wtedy te mi podpasowały) mialam tez te canpol z klejem, ale mimo czestego zmieniania ciagle mialam uczucie jakbym miala sie odparzyc a czeste zmienianie konieczne, bo co karmisz to fontanna przynajmniej u mnie
    podklady te na łózko u mnie w szpitalu duzo nie zeszło 2 lub 3 ale kolezanka obok co chwile zmieniała, te co mi zostaly mam teraz na przewijaku ( Przewijak rzecz niezbedna dla mojego kregosłupa)

majtki siateczkowe wielorazowe miałam 2 op po dwie sztuki jak jedne sie przelały przy karmieniu to w rekach w zlewie druie na tylek a te schły i dwa by wystarczyły, ale cztery nie zaszkodza

laktator reczny tommee tippee kupilam i wzielam do szpitala i to byla dobra decyzja, bo nawal mnie dopadl jak młody byl w inkubatorze jedna dobe i bez bym padła (w aptece szpitalnej mozna kupic zestaw medeli taki do szpitalnej pompy za podobno 30-40 zł ale dziala tylko z pompa wiec jak wydac 40 na czesc to lepiej dolozyc drugie tyle i kupic jakis reczny (karmie cycem ale na wyjscia jest super ze go wtedy kupilam)

staniki do karmienia przydały sie w szpitalu jak mialam nawal i w domu mam z fiszbinami ale dobrze dobrane czyli fiszbiny nie uciskaja piersi, w domu tez hit chyba ze ktos lubi sportowe (ja nie kupilam tylko jeden na noc zeby w normalnym nie musiec spac jak mnie zalewa lub musze kapuste czyms przytrzymac) i koszule nocne do karmienia (z biedry na wyprzedazy za 15 zł a jak juz koncowki byly to jedna za 9,90 wyszarpałam)i na wyjscie z domu kuszlki do karmienia mam dwie bo w domu to zwykly t-shirt podciagasz i tyle ale miedzy ludzmi nie lubie brzucha pokazywac a cyc na wierchu jakos juz mnie nie krepuje po byciu macana po cyckach miliard razy w szpitalu jak mlody mial problemy z jedzeniem

do mycia bialy jelen z kora debu (polecyny na sr)

a i Agatko w naszym cudnym szpitaliku przy tej zarotnej ilosci prysznicy przydaje sie butelka pol litrowa z korkiem niekapkiem bo mozna sobie nalac cipelej wody i sie podmyc, że sie dosadnie wyraze nad kiblem
    jak mi sie cos przypomni to napisze
    pozdrawiam Was Kochane

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/ba83074cf189.jpg

agatka196, gosia86, Eklerka lubią tę wiadomość

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • ewwiel Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dziękuję za wsparcie :-*

AnaR, witaj :-)

klz9zbmhhlezszdo.png

jox6io4puam380xd.png
  • Ewik Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eklerka ja polecam termometr z lidla ostatnio kupilam za 50zl bo. Z apteki za 100 mozn sobie wsdzic w d... Taki jest beznadziejny.

My lubimy do mycia produkty z ziajki plyn do kapieli z oliwka lub kremowy olejek do mycia calego ciala. Na buzke teraz uzywamy krem z filtrem z flos lek dla dzieci bo byle jakie slonce i juz chwyta.

Chusteczki nawilzane lubimy z biedronki lub baby dream takie rozowe lub takie zolte juz naoliwkowne ale uzywamy ich tylko na wyjsciach w domu dupcie myjemy woda i platkami kindi.

Pieluszki najbardziej podpasowaly nam dady.

Co do pazurkow obcinmy co 3 dni tak rosna.

mhsv2n0ahsxqjiji.png
  • Ewik Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczynki w biedronce są fajne rzeczy dla mamy i dziecka pieluszki, chusteczki kosmetyki itp.

mhsv2n0ahsxqjiji.png
  • Eklerka Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo super, mama mi kupiła ten termometr z Lidla, więc mam nadzieję, że będzie ok :)

Szpilka, widzę, że wybieramy te same zabawki dla Maluchów :D Najpierw mata edukacyjna oball, teraz zabawki Lamaze... :D Swoją droga jak dla mnie rewelka :)
    Z Pawełka to już niezły kawaler się zrobił ;D

Agatka, ja polecam Katarek :) Z początku miałam opory żeby coś co podłączam do odkurzacza przykładać dziecku do noska, ale odciągał rewelacyjnie całą wydzielinę, a Mały to wręcz uwielbiał i uspokajał go odgłos odkurzacza :D

Aktualizacja Karolka, widać że Pyza z niego ;D :)

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/172af553cc00.jpg
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/5902914d6d82.jpg
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/e0b5304f1dd6.jpg

agatka196, ewwiel, Ewik lubią tę wiadomość

5fjzaeq.png
    6d4a1fa03ada290f9163e68d0b61b673.png
  • Ewik Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eklerka ten z lidla pokazuje prawidlowa temp.niz z apteki roznica jest o stopien.
    My tez uzywamy katarku i wody morskiej super odciaga wszystko a Miki przy tym potrafi spac

mhsv2n0ahsxqjiji.png
  • rah Autorytet

Wysłany: 22 maja 2015, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O! Jesteście tu wszystkie:)
    Czeeeesc! :D
    Piszę pierwszy raz, bo jak kiedys zajrzałam to stwierdziłam, ze nigdy nie wejdę. I tak robiłam od 4 miesiecy.
    Boję się forum belly jak ognia! Tu same nieszczęścia wypisują:( choroby, problemy, komplikacje...

Eklerka lubi tę wiadomość

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • gosia86 Autorytet

Wysłany: 22 maja 2015, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rah nareszcie sie zdecydowałaś
    Co Ty wygadujesz jakie choroby, komplikacje
    Zobacz jakie śliczne zdjęcia dzieciaczków <3 i kopalnia wiedzy
    A tak naprawdę to ptawdziwa kopalnia dopiero po porodzie wtedy gdy ma sie najwięcej pytań i wątpliwości

Eklerka lubi tę wiadomość

8p3os65gknud0twt.png
    iv09tgf6v8u0j0rv.png
  • rah Autorytet

Wysłany: 22 maja 2015, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No na Wasz wątek az tak się nie bałam wejsc :) mam tyyyyyyyyle do przeczytania teraz ;p

No a kiedys jak weszłam, to w ciagu kilku dni kilka dziewczyn poroniło, skarżyły sie na bóle, dziwne objawy, złe wyniki, krwawienia, wady płodów itp!!!! Wszystko od razu bym u siebie znalazła i umierała z nerwów! Dzis z ciekawości weszłam na wątek o łożyskach ;p to sie naczytałam o krwawieniach, tygodniach w szpitalu, cięciu niemal na żywca bo brakowało czasu zeby czekać az znieczulenie zadziała, usuwaniu macicy itp!! Tylko tu bede wchodzić ;p

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • Ewik Autorytet

Wysłany: 22 maja 2015, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rah gratulcje i nie czytaj innych watkow tylko ten :) bo zwariujesz.

U nas pogoda do kitu nie ma jak wyjsc co za tym idzie Mikus marudny nie daje odpoczac. Chcialam poprsowac sterte jego ubranek a tu lipa nie ma mowy o tym. Na szczEscie kolki nie sa juz az tak bolesne pomagaja te kropelki niemieckie delicol i czopki virbucol w ostatecznosci rurki windi. Wczoraj maly dzidyga tak szalal na przewijku i jak nie nie kopna z calej sily w brzuch :) taki silny jest okropnie a traf chcial ze to akurat ta nozka w gipsie wiec zabolalo

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2015, 13:01

rah lubi tę wiadomość

mhsv2n0ahsxqjiji.png
  • rah Autorytet

Wysłany: 22 maja 2015, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewik czemu ma nóżkę w gipsie???

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
  • Ewik Autorytet

Wysłany: 22 maja 2015, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rah synek ma wde stopki. Gipsik mamy juz od 1 doby zycia dlugo by pisac ale w pon.juz scigmy gips i zakldamy butki z szyna. Pocieszenie takie ze mamy tylko jedna nozke a nie dwie

mhsv2n0ahsxqjiji.png
  • vincaminor Autorytet

Wysłany: 22 maja 2015, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weszłam zobaczyć jak tu u Was jest, zobaczyłam, że Rah dzisiaj się przywitała to i ja się przywitam, chociaż ciąża jeszcze maleńka, ale wierzę, że tym razem wszystko będzie w porządku. :)

gosia86, agatka196, Ida, rah, Eklerka, szpilka lubią tę wiadomość

grudzień 2013 - śpij mój Aniołku... :*
    h84fi09kllurhqo8.png
  • Ida Autorytet

Wysłany: 22 maja 2015, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rah, vincaminor - wielkie gratulacje!!! :-)

• rah Autorytet

Wysłany: 22 maja 2015, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewik to dobrze, ze juz z górki! Biedaczek tak z gipsem...bedzie musiał pewnie duzo nóżkę potem ćwiczyć. Trzymam kciuki zeby wszystko szło w dobrym kierunku!

Ida, po tylu tygodniach prawie nie boje sie powiedzieć "dziekuje" ;) wczesniej paniczniebalam sie zapeszać.

Vinc mamy duzo do nadrabiania :)

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
‹‹ 178 179 180 181 182 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ