Ciężarne '86
-
WIADOMOŚĆ
-
Szpilka, cieszę się, że zdrowo rośniecie Ja jutro idę na badania, morfologia, mocz, krzywa cukrowa i odczyn Combsa (ja jestem rh-, mąż jest rh+). A w piątek wieczorem idę do kontroli, więc na weekendzie dam znać o i jak z nami. Już się nie mogę doczekać kiedy dziecko zobaczę. Ciekawa jestem ile waży. No i może wreszcie uda się potwierdzić płeć.
szpilka, agatka196 lubią tę wiadomość
-
Szpilka, cieszę sie, ze u Was ok. Szybko rośnie Ci córunia:-)
Gosiu, gratuluje!!!
U nas ok. Ala ostatnio mniej je cyca w dzien, za to chętnie je wieczorem, w nocy i rano. Rozszerzamy dietę, wiec 2-3 karmienia w dzien zamieniamy innymi posilkami. Zabkow dalek brak. Aluska sobie pelza, robi papa i dużo gada (sylabuje).
Dziewczyny mam pytanko, moze ktoras z Was mi podpowie czy dobrze mysle. Planujemy z mężem jeszcze jednego szkraba (wypatruje powrotu cykli, póki co nie wracają)i mam wątpliwości natury kadrowej. Chcialabym nie stracić zasilkow. Moja sytuacja wygląda następująco. W listopadzie 2014 poszlak na L4 (po operacji) w trakcie L4 zaszlam w ciaze, wiec, wiadomo, byla kontynuacja L4. A jeszcze zanim zaszlam w ciąże a w trakcie L4 0pooperacyjnego zmieniono mi etat z 3/4 na 0,5 przymusowa redukcja). L4 przez cala ciaze i teraz macierzynski mam liczony od 3/4 etatu. I Teraz pytanie czy jest jakaś możliwość, zeby dalej dostawać pieniądze od 3/4 etatu?gosia86 lubi tę wiadomość
-
Ewwiel jezeli zajdziesz w ciaze w trakcie macierzynskie to chyba obowiazuje stara podstawa, bo bedzie ciaglosc a jak wtocisz to niestety nowe. Gdyby nie bylo zmiany umowy stara podstawa liczylaby sie jeszcze przez 3 miesiace. Ale moge sie mylic
-
Wydaje mi sie, ze L4 automatycznie prarwaloby macierzynski, ale nie wiem. Moze zadzwon na infolinie zus powiedz ze korzystasz z mavierzynskiego.ciaze zle znosisz i lelarz sigeruje l4 no i nie wiesz czy mozesz bez powrotu do pracy miec l4
-
Ok. Dzięki za porady :-*
W necie znalazlam takie info na poradach ZUSowskich:
"W sytuacji, kiedy zaszła Pani w ciążę będąc na urlopie macierzyńskim, aby uzyskać prawo do 100 % zasiłku chorobowego do dnia porodu musi spełnić Pani warunek, który wynika z ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa – musi Pani wrócić do pracy przynajmniej na jeden dzień, zatem musi przerwać urlop macierzyński wrócić do pracy na jeden dzień i przekazać pracodawcy zwolnienie lekarskie do dnia porodu, a po porodzie przysługuje Pani urlop wypoczynkowy oraz zasiłek macierzyński z tytułu urodzenia drugiego dziecka."
W moim przypadku takie rozwiązanie przerwaliby ciągłość świadczeń za 3/4 etatu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca 2016, 10:51
-
Gosia, gratuluje!
Aja, jak przetrzymałaś badanie na krzywą cukrową? Ja tam kilka razy schodziłam. Schodząc modliłam się, żeby wyszło wszystko ok i żebym nie musiała tego badania powtarzać.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca 2016, 12:24
matko-polko-rodzicielko.blog.pl - o macierzynstwie i ciazy
Mama w Krakowie - fanpage na facebooku dla krakowskich Mam i nie tylko.
-
Gosiu, u mnie już (albo dopiero ) 28tc.
Under, nie było tak źle. Wzięłam sobie cytrynę, ale jak pokazałam skierowanie, to panie powiedziały, że zrobią mi cytrynową glukozę, że to taka specjalna dla kobiet w ciąży. Było słodkie i miało posmak cytrynowy, ale nawet sprawnie udało mi się wypić, aż się sama zdziwiłam. Nie wiem czy to przez glukozę czy przez muzykę na poczekalni, ale dziecko tak intensywnie brykało, że usiedzieć nie mogłam Dobrze, że szybko zleciało. Delikatnie mnie mdliło, ale dało się wytrzymać. Pamiętam jak w trakcie starań o dzidzie też robiłam krzywą cukrową, to wtedy się namęczyłam z wypiciem. Potem nie mogłam patrzeć na słodycze.
Ewwiel, to powodzenia w staraniach -
Badanie na wyszło dobrze, tzn. nie wykryto przeciwciał. Ale poleciała mi morfologia i w moczu mam bakterie i leukocyty ;/ a na krzywej cukrowej się nie znam. W każdym razie przed wypiciem glukozy miałam glukoze w normie.
-
Gosiu nie dotuczy to sytuacji gdy zmieniasz prace lub masz aneks do umowy zmieniajacy wymiar godzin
Aja normy podane najczesciej przy wynikach nie sa dla ciezarnych, wiec mozliwe ze wciaz w normie dla ciezarnych jestes. A bakterie w moczu moga byc ze zle pobranej probki z martwieniem sie poczekaj na opinie lekarza. Choc wiem jak to jest. Latwo mowic -
My już po wizycie. w dalszym ciągu Kinder Niespodzianka, bo doktorka stwierdziła, ze za 3 tyg na wizycie zrobimy usg. Tak to wszystko w miare ok oprócz tego, że anemie mam. Zmieniła mi żelazo na mocniejsze. Co do bakterii w moczu stwierdziła, że tak może być przy ciąży. Dziecko jak zwyczajnie nie chciało dać posłuchać tętna i miało słabsze niż zazwyczaj. Zawsze ponad 140 a dziś 132 ;/ A teraz jak siedzę w domu, to się rusza. Może ja się zestresowałam i przez to dziecko miało słabsze tętno. Ale nic nie mówiła doktorka czy to źle. Więc spokojnie. Idziemy od poniedziałku na L4.
-
Aha w końcu sobie odpoczniesz na L4.
Jeśli lekarka nic nie mowila to na pewno wszystko jest ok.
Ps wieść gminna podobno głosi że chłopcy mają niższe tętno ale ile w tym prawdy to pewnie tak samo jak ze smakami w ciąży że słodkie dziewczynka a kwaśne na chłopca