X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciężarówki metodą IVF i IUI
Odpowiedz

Ciężarówki metodą IVF i IUI

Oceń ten wątek:
  • mia6 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2015, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyś gratuluje dwóch serduszek :)

Ja mam wizytę 10-go, bo powiedziałam ostatnio lekarzowi, że nie wytrzymam 3 tygodnie ;) i już też się nie umiem doczekać.

Ja póki co pracuje, nawet nie powiedziałam jeszcze, że jestem w ciąży, jakoś mam jeszcze opory. U mnie sytuacja specyficzna, bo jestem na zastępstwo, więc trochę im namieszam jak pójdę na L4. A że umowa kończy mi się w kwietniu, to nawet macierzyńskiego nie dostanę. I tak rozkminiam cały czas co robić. Póki co czuje się znośnie, pracy nie mam mega obciążającej, aczkolwiek akurat teraz gorący okres jest i więcej zamieszania i nerwów.

ckai3e3kq5o7xu9o.png

• justa1234 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2015, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mia6 wrote:

Ja mam wizytę 10-go, bo powiedziałam ostatnio lekarzowi, że nie wytrzymam 3 tygodnie ;) i już też się nie umiem doczekać.

Ja póki co pracuje, nawet nie powiedziałam jeszcze, że jestem w ciąży, jakoś mam jeszcze opory. U mnie sytuacja specyficzna, bo jestem na zastępstwo, więc trochę im namieszam jak pójdę na L4. A że umowa kończy mi się w kwietniu, to nawet macierzyńskiego nie dostanę. I tak rozkminiam cały czas co robić. Póki co czuje się znośnie, pracy nie mam mega obciążającej, aczkolwiek akurat teraz gorący okres jest i więcej zamieszania i nerwów.
    A czemu macierzyńskiego nie dostaniesz?muszą Ci przedłużyć umowę do dnia porodu i później macierzyński :-) mi się umowa skończyła w maju i przedłużyli mi do daty porodu:-)

• mia6 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2015, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No niestety nie mają takiego obowiązku, bo to nie jest umowa na czas określony, tylko na zastępstwo, a przy takiej umowie kobieta nie ma takich praw :/

ckai3e3kq5o7xu9o.png

• Viki26 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2015, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mia6 wrote:

umowa bedzie przedłużona do dnia porodu. A zasiłek macierzyński , czyli po porodzie tego co pamietam to dostaniesz chyba z Zusu czy jakos tak.

Moniaa lubi tę wiadomość

2014 ISCI1 :( cp 2015 crio :( 05.2015 ISCI2 :) 2017 ISCI3 :( 02.2018 ISCI4 :( 2018 ...?i co teraz?
  • Moniaa Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2015, 23:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mia mają zakichany obowiązek przedłużyć Tobie umowę do dnia porodu.
    I tak jak wyżej dziewczyny pisały to ZUS będzie wypłacać Tobie macierzyński.

• Kava Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2015, 00:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety jeśli w umowie o pracę zapisane jest, ze jest to umowa na zastępstwo, to pracodawca nie ma obowiązku jej przedłużyć do dnia porodu.
    Nie może jej tylko wcześniej rozwiązać. A to marne pocieszenie :(

Anatolka, mia6 lubią tę wiadomość

lprke6ydr0ivk1mg.png
    o148x1hplm8rceto.png
    [*] - 10.2014
    [*] - 02.2015
    [*] - 04.2017
  • Justyś11 Przyjaciółka

Wysłany: 6 listopada 2015, 07:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodzę cały czas prywatnie.

oar8kw7izeijco95.png
  • Antonelka Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2015, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczy moze to nie czas i miejsce ale takimi info warto dzielic sie poczta pantoflowa - jesli, ktoras z Was bedzie szukala prywatnie lekarza to warto rozwazyc przychodnie DebskiClinic w Warszawie na Bielanach.
    Powiem Wam, ze w tym calym moim bolu zostalam bardzo dobrze potraktowana, profesjonalne bylo to, ze lekarz od razu poprosil prof o konsultacje, dostalam wskazowki, poswiecono mi czas, opowiedziano o mozliwosciach. Wizyta nie byla tania bo 300 zl a u prof sa drozsze.
    Bardzo duzo Dziewczyn bylo w zaawansowanych ciazach - oni specjaliuzuja sie w prowadzeniu trudnych ciaz wiec jesli, ktoras z Was bedzie chciala nawet sama dla siebie skonsultowac sie to warto rozwazyc. Ja dzwonilam do mojego lekarza z invicty i powiedzial, ze oni maja bardzo dobry sprzet wiec dobrze, ze tam pojechalam.

Ja mam tam trzech lekarzy z ktorymi mialam stycznosc wiec jak cos to moge podac nazwiska.

Kava, szałwia lubią tę wiadomość

7.03.2017 - Nina jest z nami
  • justa1234 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2015, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się z rana.miałam fatalna noc, prawie nie spalam,wszystkie gnaty mnoe bolą :-( ciało muwi idź spać a oczy jak pieciozłotówki :-P

• justa1234 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2015, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A z dobrych wieści to dziś właśnie wypada że ciąża donoszona hihihi :-D :-D jeju kiedy to zlecialo :-D :-D nie dawno robiłam tescik a tu już za chwilę będę kluła swoją kruszynke <3 <3

Kava, Eliz, magic1, aneczka2015, Viki26, aszka, wiecznie, szałwia, mia6, Lilou1984 lubią tę wiadomość

• magic1 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2015, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiedziałyście? ;-)

http://www.zdrowie.med.pl/
    Zarodki żeńskie wpływają na wzrost poziomu hormonu, który jest produkowany już we wczesnych etapach
    ciąży. Odkrycie może pomóc w ocenie płci zarodka jeszcze przed trzecim tygodniem ciąży - donoszą badacze z USA w
    "Human Reproduction".
    Naukowcy pod kierunkiem dr. Yuvala Yarona z Instytutu Genetyki przy Centrum Medycznym w Tel Avivie
    prowadzili badania na 347 kobietach w ciąży, która była wynikiem sztucznego zapłodnienia. Badacze mierzyli poziom
    hormonu - tzw. ludzkiej gonadotropiny kosmówkowej (hCG) w surowicy krwi matek od 14 do 20 dnia ciąży.
    Ludzka gonadotropina kosmówkowa jest hormonem produkowanym od drugiego tygodnia ciąży przez łożysko, czyli
    miejsce kontaktu matki z płodem (w tworzeniu łożyska bierze udział m.in. błona płodowa o nazwie kosmówka).
    Gonadotropina kosmówkowa ma za zadanie utrzymywać funkcje ciałka żółtego, struktury, która powstaje w jajniku, w
    miejscu uwolnienia komórki jajowej. Ciałko żółte produkuje progesteron, hormon przygotowujący błonę śluzową
    macicy na przyjęcie zarodka. Później jego funkcje przejmuje samo łożysko.
    Oznaczanie obecności gonadotropiny hCG w moczu lub krwi kobiety jest metodą wykorzystywaną w testach
    ciążowych.
    Badania zespołu dr Yarona wykazały, że u matek, które urodziły dziewczynki (184), poziom hCG był już 16 dnia
    ciąży średnio o 18,5 proc. wyższy w porównaniu z matkami, które urodziły chłopców (163).
    Autorzy pracy sądzą, że różnice w poziomie hormonu hCG u matek odzwierciedlają różnice w funkcjonowaniu
    łożyska w zależności od płci płodu. Przypuszczalnie są za to odpowiedzialne geny znajdujące się na chromosomie
    płciowym X, który u dziewczynek występuje w podwójnej kopii.
    Odkrycie zespołu dr. Yarona może być pomocne w przewidywaniu płci zarodka. Jednak, jak podkreślają autorzy,
    samo badanie poziomu hCG u ciężarnej kobiety, bez wykonywania dodatkowych badań, nie wystarczy do tego celu.
    Obecnie badacze chcą prowadzić dalsze prace, które pomogłyby im zaobserwować inne różnice w przebiegu ciąży,
    jakie mogą się wiązać z płcią dziecka.
    Przewidywanie płci dziecka na wczesnym etapie ciąży może być niezwykle ważne tych dla rodziców, którzy są
    "nosicielami" poważnych chorób dziedzicznych związanych z wadami genów na chromosomach płciowych.

justa1234, Viki26, szałwia lubią tę wiadomość

4c3tugpjetqoi3k1.png
  • justa1234 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2015, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale tu cicho dziś :-P

• Kava Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2015, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta, a jak Ty się czujesz?
    Ciężko po cc?
    Odezwij się i napisz jak sobie radzicie :)

lprke6ydr0ivk1mg.png
    o148x1hplm8rceto.png
    [*] - 10.2014
    [*] - 02.2015
    [*] - 04.2017
  • wiecznie Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2015, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mia6 wrote:

Dostaniesz :). Od 2016 r. bezrobotni, studenci czy zatrudnieni na umowy-zlecenia lub o dzieło będą otrzymywali 1000 zł miesięcznie przez rok od chwili przyjścia na świat jednego dziecka. W przypadku ciąży mnogiej takie świadczenie miałoby być wypłacane przez 71 tygodni. Może nie jest to strasznie dużo, ale zawsze to coś i lepiej mieć niż nie mieć ;)

Viki26, justa1234, Kava, mia6 lubią tę wiadomość

E99wp2.png
    klz9hdge68udasjt.png
    Kriotransfer -> 12.06.17 -> Cudzie trwaj! <3
    ICSI -> 23.07.15 -> Mamy córeczkę <3
  • szałwia Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2015, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magic1 No i nam zepsułaś niespodziankę ;-)

• szałwia Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2015, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa1234 wrote:
    A z dobrych wieści to dziś właśnie wypada że ciąża donoszona hihihi :-D :-D jeju kiedy to zlecialo :-D :-D nie dawno robiłam tescik a tu już za chwilę będę kluła swoją kruszynke <3 <3
    Gratuluję!
    A u nas juz 7+0, wiem, że to mało i co prawda liczę dni (zwłaszcza przed kolejnym usg ;-)), ale i tak jakoś szybko leci :)

Viki26, justa1234 lubią tę wiadomość

• justa1234 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2015, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szałwia wrote:
    Gratuluję!
    A u nas juz 7+0, wiem, że to mało i co prawda liczę dni (zwłaszcza przed kolejnym usg ;-)), ale i tak jakoś szybko leci :)
    Szałwia czas ciąży momentalnie ci zleci :-D człowiek żyje od usg do usg :-D też pamiętam jakby to było wczoraj jak miałam pierwsze usg :-D

szałwia, aszka, Viki26 lubią tę wiadomość

• Pola7 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2015, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja też się witam w 9-tym tygodniu. Jutro usg. Boje się jak cholera...

Kava, aszka, magic1, Viki26, aneczka2015, justa1234, Lilou1984 lubią tę wiadomość

09.2015 - 1 ICSI :-)
    06.2016 -Mój Cud ❤

2017 - 2 ICSI - powrót po rodzeństwo-nieudany
    2018 - 3 ICSI
  • szałwia Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2015, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pola7 jak ja Cię rozumiem. Trzymam kciuki!

Pola7 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 listopada 2015, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pola kciuki za usg.

Pola7 lubi tę wiadomość

‹‹ 223 224 225 226 227 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ