Ciężarówki metodą IVF i IUI
-
WIADOMOŚĆ
-
Justyś gratuluje dwóch serduszek
Ja mam wizytę 10-go, bo powiedziałam ostatnio lekarzowi, że nie wytrzymam 3 tygodniei już też się nie umiem doczekać.
Ja póki co pracuje, nawet nie powiedziałam jeszcze, że jestem w ciąży, jakoś mam jeszcze opory. U mnie sytuacja specyficzna, bo jestem na zastępstwo, więc trochę im namieszam jak pójdę na L4. A że umowa kończy mi się w kwietniu, to nawet macierzyńskiego nie dostanę. I tak rozkminiam cały czas co robić. Póki co czuje się znośnie, pracy nie mam mega obciążającej, aczkolwiek akurat teraz gorący okres jest i więcej zamieszania i nerwów. -
mia6 wrote:Justyś gratuluje dwóch serduszek
Ja mam wizytę 10-go, bo powiedziałam ostatnio lekarzowi, że nie wytrzymam 3 tygodniei już też się nie umiem doczekać.
Ja póki co pracuje, nawet nie powiedziałam jeszcze, że jestem w ciąży, jakoś mam jeszcze opory. U mnie sytuacja specyficzna, bo jestem na zastępstwo, więc trochę im namieszam jak pójdę na L4. A że umowa kończy mi się w kwietniu, to nawet macierzyńskiego nie dostanę. I tak rozkminiam cały czas co robić. Póki co czuje się znośnie, pracy nie mam mega obciążającej, aczkolwiek akurat teraz gorący okres jest i więcej zamieszania i nerwów.mi się umowa skończyła w maju i przedłużyli mi do daty porodu:-)
-
Ja póki co pracuje, nawet nie powiedziałam jeszcze, że jestem w ciąży, jakoś mam jeszcze opory. U mnie sytuacja specyficzna, bo jestem na zastępstwo, więc trochę im namieszam jak pójdę na L4. A że umowa kończy mi się w kwietniu, to nawet macierzyńskiego nie dostanę. I tak rozkminiam cały czas co robić. Póki co czuje się znośnie, pracy nie mam mega obciążającej, aczkolwiek akurat teraz gorący okres jest i więcej zamieszania i nerwów.Moniaa lubi tę wiadomość
2014 ISCI1cp 2015 crio
05.2015 ISCI2
2017 ISCI3
02.2018 ISCI4
2018 ...?i co teraz?
-
Niestety jeśli w umowie o pracę zapisane jest, ze jest to umowa na zastępstwo, to pracodawca nie ma obowiązku jej przedłużyć do dnia porodu.
Nie może jej tylko wcześniej rozwiązać. A to marne pocieszenieAnatolka, mia6 lubią tę wiadomość
-
Dziewczy moze to nie czas i miejsce ale takimi info warto dzielic sie poczta pantoflowa - jesli, ktoras z Was bedzie szukala prywatnie lekarza to warto rozwazyc przychodnie DebskiClinic w Warszawie na Bielanach.
Powiem Wam, ze w tym calym moim bolu zostalam bardzo dobrze potraktowana, profesjonalne bylo to, ze lekarz od razu poprosil prof o konsultacje, dostalam wskazowki, poswiecono mi czas, opowiedziano o mozliwosciach. Wizyta nie byla tania bo 300 zl a u prof sa drozsze.
Bardzo duzo Dziewczyn bylo w zaawansowanych ciazach - oni specjaliuzuja sie w prowadzeniu trudnych ciaz wiec jesli, ktoras z Was bedzie chciala nawet sama dla siebie skonsultowac sie to warto rozwazyc. Ja dzwonilam do mojego lekarza z invicty i powiedzial, ze oni maja bardzo dobry sprzet wiec dobrze, ze tam pojechalam.
Ja mam tam trzech lekarzy z ktorymi mialam stycznosc wiec jak cos to moge podac nazwiska.Kava, szałwia lubią tę wiadomość
7.03.2017 - Nina jest z nami
-
A z dobrych wieści to dziś właśnie wypada że ciąża donoszona hihihi
jeju kiedy to zlecialo
nie dawno robiłam tescik a tu już za chwilę będę kluła swoją kruszynke
Kava, Eliz, magic1, aneczka2015, Viki26, aszka, wiecznie, szałwia, mia6, Lilou1984 lubią tę wiadomość
-
wiedziałyście?
http://www.zdrowie.med.pl/
Zarodki żeńskie wpływają na wzrost poziomu hormonu, który jest produkowany już we wczesnych etapach
ciąży. Odkrycie może pomóc w ocenie płci zarodka jeszcze przed trzecim tygodniem ciąży - donoszą badacze z USA w
"Human Reproduction".
Naukowcy pod kierunkiem dr. Yuvala Yarona z Instytutu Genetyki przy Centrum Medycznym w Tel Avivie
prowadzili badania na 347 kobietach w ciąży, która była wynikiem sztucznego zapłodnienia. Badacze mierzyli poziom
hormonu - tzw. ludzkiej gonadotropiny kosmówkowej (hCG) w surowicy krwi matek od 14 do 20 dnia ciąży.
Ludzka gonadotropina kosmówkowa jest hormonem produkowanym od drugiego tygodnia ciąży przez łożysko, czyli
miejsce kontaktu matki z płodem (w tworzeniu łożyska bierze udział m.in. błona płodowa o nazwie kosmówka).
Gonadotropina kosmówkowa ma za zadanie utrzymywać funkcje ciałka żółtego, struktury, która powstaje w jajniku, w
miejscu uwolnienia komórki jajowej. Ciałko żółte produkuje progesteron, hormon przygotowujący błonę śluzową
macicy na przyjęcie zarodka. Później jego funkcje przejmuje samo łożysko.
Oznaczanie obecności gonadotropiny hCG w moczu lub krwi kobiety jest metodą wykorzystywaną w testach
ciążowych.
Badania zespołu dr Yarona wykazały, że u matek, które urodziły dziewczynki (184), poziom hCG był już 16 dnia
ciąży średnio o 18,5 proc. wyższy w porównaniu z matkami, które urodziły chłopców (163).
Autorzy pracy sądzą, że różnice w poziomie hormonu hCG u matek odzwierciedlają różnice w funkcjonowaniu
łożyska w zależności od płci płodu. Przypuszczalnie są za to odpowiedzialne geny znajdujące się na chromosomie
płciowym X, który u dziewczynek występuje w podwójnej kopii.
Odkrycie zespołu dr. Yarona może być pomocne w przewidywaniu płci zarodka. Jednak, jak podkreślają autorzy,
samo badanie poziomu hCG u ciężarnej kobiety, bez wykonywania dodatkowych badań, nie wystarczy do tego celu.
Obecnie badacze chcą prowadzić dalsze prace, które pomogłyby im zaobserwować inne różnice w przebiegu ciąży,
jakie mogą się wiązać z płcią dziecka.
Przewidywanie płci dziecka na wczesnym etapie ciąży może być niezwykle ważne tych dla rodziców, którzy są
"nosicielami" poważnych chorób dziedzicznych związanych z wadami genów na chromosomach płciowych.justa1234, Viki26, szałwia lubią tę wiadomość
-
Ja póki co pracuje, nawet nie powiedziałam jeszcze, że jestem w ciąży, jakoś mam jeszcze opory. U mnie sytuacja specyficzna, bo jestem na zastępstwo, więc trochę im namieszam jak pójdę na L4. A że umowa kończy mi się w kwietniu, to nawet macierzyńskiego nie dostanę. I tak rozkminiam cały czas co robić. Póki co czuje się znośnie, pracy nie mam mega obciążającej, aczkolwiek akurat teraz gorący okres jest i więcej zamieszania i nerwów.. Od 2016 r. bezrobotni, studenci czy zatrudnieni na umowy-zlecenia lub o dzieło będą otrzymywali 1000 zł miesięcznie przez rok od chwili przyjścia na świat jednego dziecka. W przypadku ciąży mnogiej takie świadczenie miałoby być wypłacane przez 71 tygodni. Może nie jest to strasznie dużo, ale zawsze to coś i lepiej mieć niż nie mieć
Viki26, justa1234, Kava, mia6 lubią tę wiadomość
-
justa1234 wrote:A z dobrych wieści to dziś właśnie wypada że ciąża donoszona hihihi
jeju kiedy to zlecialo
nie dawno robiłam tescik a tu już za chwilę będę kluła swoją kruszynke
A u nas juz 7+0, wiem, że to mało i co prawda liczę dni (zwłaszcza przed kolejnym usg), ale i tak jakoś szybko leci
Viki26, justa1234 lubią tę wiadomość
-
szałwia wrote:Gratuluję!
A u nas juz 7+0, wiem, że to mało i co prawda liczę dni (zwłaszcza przed kolejnym usg), ale i tak jakoś szybko leci
człowiek żyje od usg do usg
też pamiętam jakby to było wczoraj jak miałam pierwsze usg
szałwia, aszka, Viki26 lubią tę wiadomość
-
To ja też się witam w 9-tym tygodniu. Jutro usg. Boje się jak cholera...
Kava, aszka, magic1, Viki26, aneczka2015, justa1234, Lilou1984 lubią tę wiadomość
09.2015 - 1 ICSI
06.2016 -Mój Cud ❤
2017 - 2 ICSI - powrót po rodzeństwo-nieudany
2018 - 3 ICSI -
nick nieaktualny