X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciężarówki metodą IVF i IUI
Odpowiedz

Ciężarówki metodą IVF i IUI

Oceń ten wątek:
  • mia6 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2015, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyś gratuluje dwóch serduszek :)

Ja mam wizytę 10-go, bo powiedziałam ostatnio lekarzowi, że nie wytrzymam 3 tygodnie ;) i już też się nie umiem doczekać.

Ja póki co pracuje, nawet nie powiedziałam jeszcze, że jestem w ciąży, jakoś mam jeszcze opory. U mnie sytuacja specyficzna, bo jestem na zastępstwo, więc trochę im namieszam jak pójdę na L4. A że umowa kończy mi się w kwietniu, to nawet macierzyńskiego nie dostanę. I tak rozkminiam cały czas co robić. Póki co czuje się znośnie, pracy nie mam mega obciążającej, aczkolwiek akurat teraz gorący okres jest i więcej zamieszania i nerwów.

ckai3e3kq5o7xu9o.png

• justa1234 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2015, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mia6 wrote:

Ja mam wizytę 10-go, bo powiedziałam ostatnio lekarzowi, że nie wytrzymam 3 tygodnie ;) i już też się nie umiem doczekać.

Ja póki co pracuje, nawet nie powiedziałam jeszcze, że jestem w ciąży, jakoś mam jeszcze opory. U mnie sytuacja specyficzna, bo jestem na zastępstwo, więc trochę im namieszam jak pójdę na L4. A że umowa kończy mi się w kwietniu, to nawet macierzyńskiego nie dostanę. I tak rozkminiam cały czas co robić. Póki co czuje się znośnie, pracy nie mam mega obciążającej, aczkolwiek akurat teraz gorący okres jest i więcej zamieszania i nerwów.
    A czemu macierzyńskiego nie dostaniesz?muszą Ci przedłużyć umowę do dnia porodu i później macierzyński :-) mi się umowa skończyła w maju i przedłużyli mi do daty porodu:-)

• mia6 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2015, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No niestety nie mają takiego obowiązku, bo to nie jest umowa na czas określony, tylko na zastępstwo, a przy takiej umowie kobieta nie ma takich praw :/

ckai3e3kq5o7xu9o.png

• Viki26 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2015, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mia6 wrote:

umowa bedzie przedłużona do dnia porodu. A zasiłek macierzyński , czyli po porodzie tego co pamietam to dostaniesz chyba z Zusu czy jakos tak.

Moniaa lubi tę wiadomość

2014 ISCI1 :( cp 2015 crio :( 05.2015 ISCI2 :) 2017 ISCI3 :( 02.2018 ISCI4 :( 2018 ...?i co teraz?
  • Moniaa Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2015, 23:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mia mają zakichany obowiązek przedłużyć Tobie umowę do dnia porodu.
    I tak jak wyżej dziewczyny pisały to ZUS będzie wypłacać Tobie macierzyński.

• Kava Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2015, 00:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety jeśli w umowie o pracę zapisane jest, ze jest to umowa na zastępstwo, to pracodawca nie ma obowiązku jej przedłużyć do dnia porodu.
    Nie może jej tylko wcześniej rozwiązać. A to marne pocieszenie :(

Anatolka, mia6 lubią tę wiadomość

lprke6ydr0ivk1mg.png
    o148x1hplm8rceto.png
    [*] - 10.2014
    [*] - 02.2015
    [*] - 04.2017
  • Justyś11 Przyjaciółka

Wysłany: 6 listopada 2015, 07:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodzę cały czas prywatnie.

oar8kw7izeijco95.png
  • Antonelka Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2015, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczy moze to nie czas i miejsce ale takimi info warto dzielic sie poczta pantoflowa - jesli, ktoras z Was bedzie szukala prywatnie lekarza to warto rozwazyc przychodnie DebskiClinic w Warszawie na Bielanach.
    Powiem Wam, ze w tym calym moim bolu zostalam bardzo dobrze potraktowana, profesjonalne bylo to, ze lekarz od razu poprosil prof o konsultacje, dostalam wskazowki, poswiecono mi czas, opowiedziano o mozliwosciach. Wizyta nie byla tania bo 300 zl a u prof sa drozsze.
    Bardzo duzo Dziewczyn bylo w zaawansowanych ciazach - oni specjaliuzuja sie w prowadzeniu trudnych ciaz wiec jesli, ktoras z Was bedzie chciala nawet sama dla siebie skonsultowac sie to warto rozwazyc. Ja dzwonilam do mojego lekarza z invicty i powiedzial, ze oni maja bardzo dobry sprzet wiec dobrze, ze tam pojechalam.

Ja mam tam trzech lekarzy z ktorymi mialam stycznosc wiec jak cos to moge podac nazwiska.

Kava, szałwia lubią tę wiadomość

7.03.2017 - Nina jest z nami
  • justa1234 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2015, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się z rana.miałam fatalna noc, prawie nie spalam,wszystkie gnaty mnoe bolą :-( ciało muwi idź spać a oczy jak pieciozłotówki :-P

• justa1234 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2015, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A z dobrych wieści to dziś właśnie wypada że ciąża donoszona hihihi :-D :-D jeju kiedy to zlecialo :-D :-D nie dawno robiłam tescik a tu już za chwilę będę kluła swoją kruszynke <3 <3

Kava, Eliz, magic1, aneczka2015, Viki26, aszka, wiecznie, szałwia, mia6, Lilou1984 lubią tę wiadomość

• magic1 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2015, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiedziałyście? ;-)

http://www.zdrowie.med.pl/
    Zarodki żeńskie wpływają na wzrost poziomu hormonu, który jest produkowany już we wczesnych etapach
    ciąży. Odkrycie może pomóc w ocenie płci zarodka jeszcze przed trzecim tygodniem ciąży - donoszą badacze z USA w
    "Human Reproduction".
    Naukowcy pod kierunkiem dr. Yuvala Yarona z Instytutu Genetyki przy Centrum Medycznym w Tel Avivie
    prowadzili badania na 347 kobietach w ciąży, która była wynikiem sztucznego zapłodnienia. Badacze mierzyli poziom
    hormonu - tzw. ludzkiej gonadotropiny kosmówkowej (hCG) w surowicy krwi matek od 14 do 20 dnia ciąży.
    Ludzka gonadotropina kosmówkowa jest hormonem produkowanym od drugiego tygodnia ciąży przez łożysko, czyli
    miejsce kontaktu matki z płodem (w tworzeniu łożyska bierze udział m.in. błona płodowa o nazwie kosmówka).
    Gonadotropina kosmówkowa ma za zadanie utrzymywać funkcje ciałka żółtego, struktury, która powstaje w jajniku, w
    miejscu uwolnienia komórki jajowej. Ciałko żółte produkuje progesteron, hormon przygotowujący błonę śluzową
    macicy na przyjęcie zarodka. Później jego funkcje przejmuje samo łożysko.
    Oznaczanie obecności gonadotropiny hCG w moczu lub krwi kobiety jest metodą wykorzystywaną w testach
    ciążowych.
    Badania zespołu dr Yarona wykazały, że u matek, które urodziły dziewczynki (184), poziom hCG był już 16 dnia
    ciąży średnio o 18,5 proc. wyższy w porównaniu z matkami, które urodziły chłopców (163).
    Autorzy pracy sądzą, że różnice w poziomie hormonu hCG u matek odzwierciedlają różnice w funkcjonowaniu
    łożyska w zależności od płci płodu. Przypuszczalnie są za to odpowiedzialne geny znajdujące się na chromosomie
    płciowym X, który u dziewczynek występuje w podwójnej kopii.
    Odkrycie zespołu dr. Yarona może być pomocne w przewidywaniu płci zarodka. Jednak, jak podkreślają autorzy,
    samo badanie poziomu hCG u ciężarnej kobiety, bez wykonywania dodatkowych badań, nie wystarczy do tego celu.
    Obecnie badacze chcą prowadzić dalsze prace, które pomogłyby im zaobserwować inne różnice w przebiegu ciąży,
    jakie mogą się wiązać z płcią dziecka.
    Przewidywanie płci dziecka na wczesnym etapie ciąży może być niezwykle ważne tych dla rodziców, którzy są
    "nosicielami" poważnych chorób dziedzicznych związanych z wadami genów na chromosomach płciowych.

justa1234, Viki26, szałwia lubią tę wiadomość

4c3tugpjetqoi3k1.png
  • justa1234 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2015, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale tu cicho dziś :-P

• Kava Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2015, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta, a jak Ty się czujesz?
    Ciężko po cc?
    Odezwij się i napisz jak sobie radzicie :)

lprke6ydr0ivk1mg.png
    o148x1hplm8rceto.png
    [*] - 10.2014
    [*] - 02.2015
    [*] - 04.2017
  • wiecznie Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2015, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mia6 wrote:

Dostaniesz :). Od 2016 r. bezrobotni, studenci czy zatrudnieni na umowy-zlecenia lub o dzieło będą otrzymywali 1000 zł miesięcznie przez rok od chwili przyjścia na świat jednego dziecka. W przypadku ciąży mnogiej takie świadczenie miałoby być wypłacane przez 71 tygodni. Może nie jest to strasznie dużo, ale zawsze to coś i lepiej mieć niż nie mieć ;)

Viki26, justa1234, Kava, mia6 lubią tę wiadomość

E99wp2.png
    klz9hdge68udasjt.png
    Kriotransfer -> 12.06.17 -> Cudzie trwaj! <3
    ICSI -> 23.07.15 -> Mamy córeczkę <3
  • szałwia Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2015, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magic1 No i nam zepsułaś niespodziankę ;-)

• szałwia Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2015, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa1234 wrote:
    A z dobrych wieści to dziś właśnie wypada że ciąża donoszona hihihi :-D :-D jeju kiedy to zlecialo :-D :-D nie dawno robiłam tescik a tu już za chwilę będę kluła swoją kruszynke <3 <3
    Gratuluję!
    A u nas juz 7+0, wiem, że to mało i co prawda liczę dni (zwłaszcza przed kolejnym usg ;-)), ale i tak jakoś szybko leci :)

Viki26, justa1234 lubią tę wiadomość

• justa1234 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2015, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szałwia wrote:
    Gratuluję!
    A u nas juz 7+0, wiem, że to mało i co prawda liczę dni (zwłaszcza przed kolejnym usg ;-)), ale i tak jakoś szybko leci :)
    Szałwia czas ciąży momentalnie ci zleci :-D człowiek żyje od usg do usg :-D też pamiętam jakby to było wczoraj jak miałam pierwsze usg :-D

szałwia, aszka, Viki26 lubią tę wiadomość

• Pola7 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2015, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja też się witam w 9-tym tygodniu. Jutro usg. Boje się jak cholera...

Kava, aszka, magic1, Viki26, aneczka2015, justa1234, Lilou1984 lubią tę wiadomość

09.2015 - 1 ICSI :-)
    06.2016 -Mój Cud ❤

2017 - 2 ICSI - powrót po rodzeństwo-nieudany
    2018 - 3 ICSI
  • szałwia Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2015, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pola7 jak ja Cię rozumiem. Trzymam kciuki!

Pola7 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 listopada 2015, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pola kciuki za usg.

Pola7 lubi tę wiadomość

‹‹ 223 224 225 226 227 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ