X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciężarówki metodą IVF i IUI
Odpowiedz

Ciężarówki metodą IVF i IUI

Oceń ten wątek:
  • agulas Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2015, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mycha28 wrote:
    Takanijaka u ciebie jeszcze przyjdzie czas na tycie :-) a z duzym brzuchem wcale nie jest lepiej uwierz ;-)

Popieram :) Agatę depiluje się na wyczucie, bo nie widać :) nogi tylko przy podpieraniu się o coś, skarpety i rajstopy zakładamy na siedząco i takie tam :D

mycha28, pragnaca dzidziusia, Takanijaka, sylwiaśta159, wiecznie, mia6, Idgie lubią tę wiadomość

ug37trd8yp0c7r9f.png
  • mycha28 Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2015, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agulas wrote:
    Popieram :) Agatę depiluje się na wyczucie, bo nie widać :) nogi tylko przy podpieraniu się o coś, skarpety i rajstopy zakładamy na siedząco i takie tam :D

Dokladnie tak jest :-) a ile sie trzeba nasapac, nastekac przy tym, nadyszec jak lokomotywa :-P

agulas, mia6 lubią tę wiadomość

Wojtus 2530 g, 50 cm <3 Szymus 2380 g, 50 cm <3
    201602151781.png
  • Kamila8k Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2015, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mycha28 wrote:
    Dokladnie tak jest :-) a ile sie trzeba nasapac, nastekac przy tym, nadyszec jak lokomotywa :-P
    O tak. Mnie jeszcze założenie wciąganych butów sprawiało mega problem, a jakoś wielkiego brzucha nie mam!
    agulas wrote:
    Ja depiluję się na zasadzie lusterka. Ale zakładanie skarpet jest dla mnie wyzwaniem maratończyka!

mia6 lubi tę wiadomość

klz9df9h204986rx.png
    w57vlbet2okrugwn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 grudnia 2015, 00:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamila8k wrote:
    Trzymamy kciuki! U Nas jest jedna panna solo, ale przewinęła mi się tu gdzieś trójeczka- dobrze widziałam?

Bardzo dobrze widzialas :) :) :)

Lilou1984 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 grudnia 2015, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O jaaaaa trojaczki <3 wiesz już co będzie?

• szałwia Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2015, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny, też się witam po Świętach :-) Jakoś dużo odwiedzin i obowiązków rodzinnych i ruchu. Powiedzieliśmy rodzinie i był płacz :) A właśnie co do ruchów, zaczęłam czuć maleństwo, takie smyranie czasem, myślałam, że to za wcześnie, ale Internet poszedł w ruch i koło 15 tygodnia niektórzy już czują, zwłaszcza szczupłe dziewczyny :) Boskie uczucie.

Moniaa, mia6, Inska lubią tę wiadomość

• szałwia Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2015, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taka nijaka, co za baran z tego szefa. Co do chrztu, to zaproponowałam mężowi, że chrzcić nie będziemy, bo po co pchać się w drzwi Kościoła, wg nauk którego nasze dziecko w ogóle by nie powstało. Poza tym i tak do niego nie chodzimy, a w Czechach z faktem nieochrzczenia zdecydowanie prościej żyć niż w PL.
    Lilou1984 wrote:
    Masz rację, niektórzy ludzie nie mają za grosz taktu, o ile ton wypowiedzi był złośliwy i miał na celu postawienie w trudnej sytuacji... Ale takich ludzi trzeba eliminować ze swojego życia.

Cieszę się, że już coraz bliżej końca 1 trymetru. zobaczysz, że szybciutko zleci :)

a wracając do tematu in vitro to zgadzam się, że są to trudne i osobiste przeżycia,
    mi jednak było łatwiej przejść przez to ze wsparciem rodziny i przyjaciół.
    Osobiście smuci mnie fakt, że jest to temat tabu. Że oprócz forum internetowego, nie ma wielu miejsc, gdzie można o tym swobodnie porozmawiać, że nikt otwarcie o tym nie mówi, jakby to było coś złego albo nienormalnego
    My mamy z mężem trochę inne podejście - nie ukrywamy in vitro przed nikim - rodziną, przyjaciółmi, znajomymi, ludźmi z pracy itd
    jeżeli ktoś jest niedoinformowany to cierpliwie tłumaczymy na czym to tak naprawdę polega, często ze szczegółami :) i spotykamy się raczej z pozytywnymi reakcjami, wręcz wielkim zrozumieniem. Wielu ludzi coś słyszało na ten temat ale ich wiedza jest naprawdę niewielka, albo żadna. Często ludzie się otwierają... słyszymy - podziwiam Was że tak otwarcie o tym mówicie, my też korzystaliśmy z tej metody ale nikomu nie powiedzieliśmy.
    i to jest smutne, bo większość ludzi nie zdaje sobie nawet sprawy z tego jak częsty jest to problem. i niestety pewnie będzie się pogłębiał...

:) więc zachęcam do otwierania się, żeby inni mieli kiedyś łatwiej od Nas :)
    oczywiście rozumiem, ze nie wszędzie jest to proste, niektóre środowiska są szczególnie hermetyczne, ale tam też będzie trzeba kiedyś dotrzeć
    Popieram nietabuizowanie, jeśli ktoś chce dzielić się tym z otoczeniem. Ja też zamierzam dokształcić środowisko ;-)

Takanijaka lubi tę wiadomość

• szałwia Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2015, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martita86 witaj :-) Twarda babka z Ciebie, trzymam kciuki, żeby w tej ciąży wszystko było ok :)

Martita86, Inska lubią tę wiadomość

• szałwia Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2015, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inska Ci znajomi wigilijni to chyba typowi ciekawscy co? Ten typ, co jak się przeprowadzisz, to się po stu latach zapowie na wizytę, co by obejrzał nowe włości i mógł potem skrytykować ;-) A co do bycia spokojną po pierwszym trymestrze, to ja mam jakoś odwrotnie, w pierwszym się trzymałam, a teraz panikuję. Chyba sobie kupię Angel Sounds, żeby sprawdzać, czy serducho bije, bo nie wytrzymuje od wizyty do wizyty.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2015, 09:38

Inska lubi tę wiadomość

• Tilka Ekspertka

Wysłany: 29 grudnia 2015, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki powiedzcie prosze czy takie mocne ciagniecie w pachwinach jest normalne? Juz drugi raz mnie to chwyciło:-( Jestem w 10tc a wizyte mam dopiero za tydzien :-(

Obustronna niedrożność, endometrioza, PCOS, teratozoospermia
    01.04.2015 - I IVF punkcja 03.04.2015 transfer 4A :( 06.05.2015 transfer 4BB :(
    18.09.2015 II IVF punkcja 10.11.2015 transfer 2x 4AA 7dpt 161,1 9dpt 610,80 13dpt 4442,00 mIU/ml :D
  • szałwia Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2015, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tilka wrote:
    Dziewczynki powiedzcie prosze czy takie mocne ciagniecie w pachwinach jest normalne? Juz drugi raz mnie to chwyciło:-( Jestem w 10tc a wizyte mam dopiero za tydzien :-(
    Mnie chwyta jak szybko wstanę, teraz rzadziej niż w pierwszym trymestrze.

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 grudnia 2015, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale brzuchy dziewczyny! :D ALE ROLETKA- bijesz wszystkich na lopaki :D Ciekawa jestem brzuszka pragnącej tak ok 30 tc :D

Taka nijaka- taki gość powinien dostać po pysku za swój niewyparzony jęzor... ;/

justa1234, mycha28, Takanijaka, mia6, Konwalia, Inska lubią tę wiadomość

• szałwia Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2015, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Roletka, Mycha, zgadzam się z Sylwią, piękne brzunia :-)

mycha28 lubi tę wiadomość

• Moniaa Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2015, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tilka jeśli to taki kłujący ból tak jakby po jednej bądź obu stronach spojenia łonowego to faktycznie mogą być ścięgna. Ja jak szybciej wstawałam bądź kichałam nieuważnie to mnie chwilowo bolały. A jeśli te bóle troszkę wyżej to może macica się troszkę rozrasta.
    Jak masz możliwość to poleż odpocznij. Weź sobie oczywiście no-spę. Powinno przejść.
    Takie różne pobolewania na różnych etapach ciąży to w każdym przypadku indywidualna sprawa. Jedna nic nie czuje a inną łupie od samego początku do końca :)

Danae lubi tę wiadomość

• Tilka Ekspertka

Wysłany: 29 grudnia 2015, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uffff a już się martwiłam, że coś się poważnego dzieje ;-) no to plan na dzisiaj - nie wstawać z łóżka ;-)

Moniaa lubi tę wiadomość

Obustronna niedrożność, endometrioza, PCOS, teratozoospermia
    01.04.2015 - I IVF punkcja 03.04.2015 transfer 4A :( 06.05.2015 transfer 4BB :(
    18.09.2015 II IVF punkcja 10.11.2015 transfer 2x 4AA 7dpt 161,1 9dpt 610,80 13dpt 4442,00 mIU/ml :D
  • monia2015 Ekspertka

Wysłany: 29 grudnia 2015, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny:) narazie jestem po różowej stronie...i mam ogromną nadzieję dołączyć do fioletowej:) jestem pierwszy cykl na tabletkach antykoncepcyjnych..na wyciszenie, bo miałam torbiele z niepękniętego pęcherzyka. Od następnego mam przystąpić do in vitro. Bardzo Was proszę czy możecie dokładnie opisać cała procedurę i koszty? Ja będę robiła to prywatnie, jestem z mężem po wszystkich badaniach łącznie ok 500 zł... chcemy skorzystać przynajmniej z dofinansowania leków, bo na program już za późno się załapać nie ma miejsc. Będę wdzięczna za każde info. Dodam, że problem po mojej stronie - nie pękające pęcherzyki i robiące się torbiele czynnościowe, a tak wszystkie wyniki są super - ja 31 lat, a mąż 38. Pozdrawiam

918c1e85a0ffa937ee73d74553cc838e.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • Moniaa Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2015, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monia2015 wrote:
    Hej dziewczyny:) narazie jestem po różowej stronie...i mam ogromną nadzieję dołączyć do fioletowej:) jestem pierwszy cykl na tabletkach antykoncepcyjnych..na wyciszenie, bo miałam torbiele z niepękniętego pęcherzyka. Od następnego mam przystąpić do in vitro. Bardzo Was proszę czy możecie dokładnie opisać cała procedurę i koszty? Ja będę robiła to prywatnie, jestem z mężem po wszystkich badaniach łącznie ok 500 zł... chcemy skorzystać przynajmniej z dofinansowania leków, bo na program już za późno się załapać nie ma miejsc. Będę wdzięczna za każde info. Dodam, że problem po mojej stronie - nie pękające pęcherzyki i robiące się torbiele czynnościowe, a tak wszystkie wyniki są super - ja 31 lat, a mąż 38. Pozdrawiam
    Hej Moniu... polecam wątek od którego w zasadzie każda z nas tu zaczynała.
    https://ovufriend.pl/forum/starajac-sie-z-pomoca-medyczna/ivf,60,1.html
    Dziewczyny to kompendium wiedzy o in vitro. One są teraz na bieżąco z cenami bo co i rusz któraś z nich podchodzi do ivf-u. Skopiuj to pytanie które nam tu zadałaś i wklej tam. One na pewno i pomogą. A i one będą ci służyły pomocą i wsparciem na każdym etapie procedury.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2015, 13:49

pragnaca dzidziusia, Inska lubią tę wiadomość

• monia2015 Ekspertka

Wysłany: 29 grudnia 2015, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniaa wrote:
    Hej Moniu... polecam wątek od którego w zasadzie każda z nas tu zaczynała.
    https://ovufriend.pl/forum/starajac-sie-z-pomoca-medyczna/ivf,60,1.html
    Dziewczyny to kompendium wiedzy o in vitro. One są teraz na bieżąco z cenami bo co i rusz któraś z nich podchodzi do ivf-u. Skopiuj to pytanie które nam tu zadałaś i wklej tam. One na pewno i pomogą. A i one będą ci służyły pomocą i wsparciem na każdym etapie procedury.

Dziękuję i pozdrawiam:)

Moniaa lubi tę wiadomość

918c1e85a0ffa937ee73d74553cc838e.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • Anko:-) Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2015, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja wczoraj puściłam małej muzykę której sluchalam w wannie i glaskalam piękny kragly brzuch....mała nagle zastopowala z jedzeniem i odwracala wzrok za siebie jakby chciała zobaczyć skąd ta muzyka leci. Ponieważ wiele muzyki jej puszczamy i na nic nigdy tak ni reagowala to aż łzy mi poplynely. Bo mimo że patrze na nią godzinami każdego dnia to ciężko wyobrazić sobie ze to ona była tymi ruchami brzuszka kilka tygodni temu! A tu taki namacalny dowód.....
    I jeszcze jedno- najwazniejsze- kochajcie i starajcie się nacieszyć brzuszkami i ciaza!
    Ja wczoraj plakalam z tęsknoty do tego ze zaciera się w głowie uczucie kopniakow, czkawki, zaciera się pamięć o tym wspaniałym stanie.
    Kocham Hanie najbardziej na świecie ale żałuję dziś ze chciałam aby ciaza tak szybko przeleciała (wiadomo strach)....tak samo boje się tego jak uciekają mi teraz dni. Dzień za dniem, mój mały paczek rośnie, a wszyscy mówią ZE HANIA BĘDZIE TAKA FAJNA ZA 3 MIESIACE. Wkurza mnie to niemiłosiernie bo mimo że dziś dużo płacze i mało się z nami komunikuje,to ten stan również uwielbiam. Widocznie widzę więcej w jej oczach niż pozostali. Dla mnie to tak wiele nimi mówi. Może jestem nieobiektywna mamusia ale widzę sporo mądrości i widzę przede wszystkim duszę w jej oczach:-)

Takanijaka, Moniaa, roletka, mia6, mycha28, Viki26, Kava, Konwalia, wiecznie, sylwiaśta159, Inska, pragnaca dzidziusia, justa1234, Astra, Idgie lubią tę wiadomość

dfe01f0225.png
  • Kamila8k Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2015, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anko:-) wrote:
    A ja wczoraj puściłam małej muzykę której sluchalam w wannie i glaskalam piękny kragly brzuch....mała nagle zastopowala z jedzeniem i odwracala wzrok za siebie jakby chciała zobaczyć skąd ta muzyka leci. Ponieważ wiele muzyki jej puszczamy i na nic nigdy tak ni reagowala to aż łzy mi poplynely. Bo mimo że patrze na nią godzinami każdego dnia to ciężko wyobrazić sobie ze to ona była tymi ruchami brzuszka kilka tygodni temu! A tu taki namacalny dowód.....
    I jeszcze jedno- najwazniejsze- kochajcie i starajcie się nacieszyć brzuszkami i ciaza!
    Ja wczoraj plakalam z tęsknoty do tego ze zaciera się w głowie uczucie kopniakow, czkawki, zaciera się pamięć o tym wspaniałym stanie.
    Kocham Hanie najbardziej na świecie ale żałuję dziś ze chciałam aby ciaza tak szybko przeleciała (wiadomo strach)....tak samo boje się tego jak uciekają mi teraz dni. Dzień za dniem, mój mały paczek rośnie, a wszyscy mówią ZE HANIA BĘDZIE TAKA FAJNA ZA 3 MIESIACE. Wkurza mnie to niemiłosiernie bo mimo że dziś dużo płacze i mało się z nami komunikuje,to ten stan również uwielbiam. Widocznie widzę więcej w jej oczach niż pozostali. Dla mnie to tak wiele nimi mówi. Może jestem nieobiektywna mamusia ale widzę sporo mądrości i widzę przede wszystkim duszę w jej oczach:-)
    Moja mała jak tylko wchodzę do wanny, to szaleje. Kręci się wierci się, dupkę do głaskania wypycha:) Fantastycznie to wygląda.

A dziś punkt 10,30 (tak jem 2 śniadanie z racji na cukrzycę ciążową) moja Zuzanna stukała mocno w brzuch na pobudkę, bo się matka z cateringiem spóźniła!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2015, 16:24

mycha28, Kava, sylwiaśta159 lubią tę wiadomość

klz9df9h204986rx.png
    w57vlbet2okrugwn.png
‹‹ 362 363 364 365 366 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ