X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciężarówki metodą IVF i IUI
Odpowiedz

Ciężarówki metodą IVF i IUI

Oceń ten wątek:
  • Serducho Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2016, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jozefka dzięki! :-)
    A czy czeste usg na poczatku ciazy szkodza?

endometrioza, 2 operacje
    29 dpt mamy ❤

mhsvupjyytz3xgxj.png
  • adrenalina Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2016, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Serducho, co do usg sa rożne opinie ja chodziłam do dwóch lekarzy jeden z kliniki a drugi z NFZ i miałam co Chwile usg i jeden i drugi mówił ze nie szkodzi. Nic złego sie do tej pory nie działo. Od drugiego trymestru chodzę tylko na NFZ ale wizyty mam co 2 albo co 3 tyg i przy każdej wizycie mam usg a do kliniki jezdze tylko na połówkowe , prenatalne.

• józefka Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2016, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gdzieś przeczytałam, że jak ciąża rozwija się prawidłowo to nie ma potrzeby robić USG częściej niż co 2 tygodnie. Początkowo miałam właśnie co 2 tygodnie teraz juz raz miesięcznie :)

https://www.maluchy.pl/li-72827.png
  • Serducho Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2016, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja odnosnie tego ze w 21dpt nie było serduszka napisałam do embriolog, super babka i mnie uspokoila. Ale tez zwróciła uwage na czeste usg ze to moze doprowadzic do przerwania ciazy a miałam 16dpt i 21 dpt i w klinice teraz bede miec 29 dpt (30.06) i kazala juz nigdzie nie latac tylko czekac do 30.06

endometrioza, 2 operacje
    29 dpt mamy ❤

mhsvupjyytz3xgxj.png
  • asia-m-b Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2016, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze nie straszcie.. Bo ja miałam usg już 4 razy A jestem w 10 tyg. Ale tak jakoś się złożyło. Na początku mieliśmy wypadek więc pogotowie mnie zabrało i miałam usg. Później w 25dpt żeby sprawdzić czy jest serdunio. Następnie byłam już u swojego lekarza który prowadzi ciąże no i zrobił usg i ostatnio po krwawieniu gdzie znaleźli krwiaka. No i teraz mam miec kontrole w przyszlym tygodniu ale juz mój doktorek powiedział ze przylozymy głowicę. Czy to znaczy ze chce zrobić usg przez brzuch? Nie za wcześnie? Będę 10t i 5d.

Anielka & Antek ♥
    Aniołek ♥
    211xe6yduj4ncphs.png
    "Nie war­to uciekać przed nieunik­nionym, gdyż wcześniej czy później tra­fia się w miej­sce, gdzie nieunik­nione właśnie przy­było i cze­ka."

• józefka Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2016, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oj serduszko przeoczyła wpis ze miałaś 2 USG praktycznie jedno po drugim. cierpliwie czekaj do 30.06

asia-m-b ja pierwsze USG brzuszne miałam w 13 tc ale może dlatego, ze tak mi wypadła wizyta spokojnie. lekarz wie co robi :)

https://www.maluchy.pl/li-72827.png
  • Serducho Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2016, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czekam i juz nie ide wczesniej na usg. Jeszcze tylko jedno mnie martwi..biore luteine dopochwowo i resztki jej na aplikatorze i w lazience po zalatwianiu sie zostaja takie szaro-lekko w braz :-/ moze tak byc ? Pisalam maila do kliniki i nie odp mi :-(

endometrioza, 2 operacje
    29 dpt mamy ❤

mhsvupjyytz3xgxj.png
  • ComeToMeBaby Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2016, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agaka wrote:
    Miałam taką samą sytuację jak ComeToMeBaby. Serdecznie Wam dziękuję, uspokoiłam się trochę. Ostatnio dopadły mnie jakieś straszne myśli, że te leki zaszkodzą dziecku. Nie wiem skąd mi się ta panika wzięła. Mam nadzieję, że wszystkie dotrwamy spokojnie do końca:)
    Przepraszam małe sprostowanie. Encorton zaczęłam brać jak endo było już ok, 5dni przed podaniem blastki, natomiast brałam do bety i kontynuowałam do końca opakowania. Łącznie jedno opakowanie, dawki 1-0,5 -0. Więc długo to nie trwało.

Kometowy Kosmita- lądowanie 21.10.2016 :-)
    c5e015d88e.png
  • ComeToMeBaby Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2016, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Serducho wrote:
    Co lekarz to inna opinia zwlaszcza odnosnie sterydu.
    A ja pisalam do gina innego i napisal ze 21dpt ma byc pecherzyk ciazowy a nie serce.. Trochę sie uspokoilam.
    Aczkolwiek siedzi mi w glowie czemu tak powiedział..moze widzial cos zlego na usg? I nie chcial mi tego powiedziec?
    On ci powiedział, "że crl jest za małe żeby było widać serce", co należy odczytać jako płód jest jeszcze na tym etapie za mały i jeszcze serduszko nie zdążyło się wykształcić, należy poczekać. Przy crl 3mm to choćby miał kosmiczny sprzęt to by nie wypatrzył serduszka bo go fizycznie jeszcze nie było uformowanego na tyle żeby podjęło pracę i było wówczas widoczne na usg.

I jeszcze się odniosę do opinii,że co lekarz i klinika to inne leki, dawki i długość ich przyjmowania. Bez przesady, większość z nas miała podobnie, należy jednak wziąć pod uwagę że mamy tu różne przypadki - różne czynniki niepłodności, różne procedury, różne stymulacje, różne cykle, różne transfery (świeże i crio) oraz różne zarodki... Stąd poprostu niemożliwe jest żebyśmy wszystkie dostały to samo, tyle samo i na tyle samo. Howgh.

Anuszka, Serducho lubią tę wiadomość

c5e015d88e.png
  • Kati86 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2016, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Serducho wrote:
    Czesc Dziewczyny :)
    Jestem po inv 1.06 transfer dwóch blastek, wizyta w klinice 30.06 dopiero. Poszłam do innego gina w pt 16dpt i na usg byl pecherzyk ciazowy z zoltkowym, lekarz byl pewny ze wczoraj czyli 21dpt bedzie juz serduszko, nie bylo.. Crl 0.22cm jak to powoedzial powinno byc trochę wieksze a tak to "crl zarodka jest za male zeby zabilo serduszko" wyjechal ze statystykami ze 90% ciaz ma juz serce na tym etapie, no i albo poslizg 2 dni albo puste jajo lyzeczkowanie i czarne scenariusze..od wczoraj nie moge funkcjonować normalnie :( co wy na to?? Pomozcie:-(

Zobaczyłam Twój wpis przeglądając forum i chciałam Cię uspokoić. Ja trafiłam do gin 26dpt i o 14.00 widziała pęcherzyk ciążowy i żółtkowy dostałam skierowanie do szpitala ze względu na krwawienie/plamienie, w szpitalu nr 1 o godz 19.00 gin widziała "jakiś pęcherzyk", w szpitalu nr 2 o 22 zobaczyliśmy zarodek 0,37cm i pulsujące serducho ;)
    Wszystko zależy od sprzętu jak widać.
    Mi w klinice powiedziano że 90% ciąż po IVF ma plamienia. Nie denerwuj się i nie stresuj, pooglądaj TV i poczytaj książki. Wiem że ciężko się nie stresować ale sama przeszłam koszmar w poniedziałek.

Trzymaj się, do 30 czerwca niedaleko :)

Serducho lubi tę wiadomość

IVF MAJ 2016 <3 beta - 175,5, 20.06 - serduszko puka <3
    14.08.2016 ;( żegnaj synku
    krio 19.XII.2016 9dpt beta - 208, 12.01 <3
    Bruno 18.07.2017
    krio 25.07.2018 9dpt beta 154,3, kolejny syn :)
    Aleks 5.04.2019
  • ComeToMeBaby Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2016, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Serducho wrote:
    Czekam i juz nie ide wczesniej na usg. Jeszcze tylko jedno mnie martwi..biore luteine dopochwowo i resztki jej na aplikatorze i w lazience po zalatwianiu sie zostaja takie szaro-lekko w braz :-/ moze tak byc ? Pisalam maila do kliniki i nie odp mi :-(
    Aplikator to ty teraz wyrzuć do kosza. Paluchem aplikuj. Teraz pod wpływem hormonów jesteś cała rozpulchniona i łatwo jest uszkodzić śluzówkę aplikatorem. Stąd być może to zabarwienie? W każdym razie jeśli zaczniesz plamić to skonsultuj to z ginem (zazwyczaj wystarcza zwiększenie progesteronu), jeśli krwawić - od razu na izbę przyjęć.

Anatolka, Konwalia lubią tę wiadomość

c5e015d88e.png
  • adrenalina Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2016, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Serducho wrote:
    Ja luteinę aplikowałem palcem. Wydaje mi sie ze palec umyjesz dokładniej niz ten aplikator. Ja nie miałam żadnego zapalenia ( moze dzieki temu) ani nie krwawiłam. Aplikator moze tez gdzieś tam jakaś błonkę badz skórę podrażnić, palcem bardziej wyczujesz.
    Moze spróbuj palcem i zobacz czy tez bedziesz miała takie upławy

• agaka Koleżanka

Wysłany: 24 czerwca 2016, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ComeToMeBaby masz rację, nie można tak dosłownie wszystkiego porównywać bo to tylko generuje obawy i stresy niepotrzebne. Także Serducho też się nie denerwuj. Trzymam kciuki i powodzenia

• agaka Koleżanka

Wysłany: 24 czerwca 2016, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ucięło mi posta. Chciałam jeszcze napisać że jak pozwolicie to będę zaglądać tu czasami. Powodzenia

• Serducho Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2016, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kati86 wrote:
    Zobaczyłam Twój wpis przeglądając forum i chciałam Cię uspokoić. Ja trafiłam do gin 26dpt i o 14.00 widziała pęcherzyk ciążowy i żółtkowy dostałam skierowanie do szpitala ze względu na krwawienie/plamienie, w szpitalu nr 1 o godz 19.00 gin widziała "jakiś pęcherzyk", w szpitalu nr 2 o 22 zobaczyliśmy zarodek 0,37cm i pulsujące serducho ;)
    Wszystko zależy od sprzętu jak widać.
    Mi w klinice powiedziano że 90% ciąż po IVF ma plamienia. Nie denerwuj się i nie stresuj, pooglądaj TV i poczytaj książki. Wiem że ciężko się nie stresować ale sama przeszłam koszmar w poniedziałek.

Trzymaj się, do 30 czerwca niedaleko :)

I Jeszcze mi powiedz ze w ten dzień robili Ci 3 razy usg dopochwowe?
    Plamienie krwia czy takie brudne brazowe?

endometrioza, 2 operacje
    29 dpt mamy ❤

mhsvupjyytz3xgxj.png
  • Serducho Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2016, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moze macie racje z tym aplikatorem.. Dzis spróbuje palcem..

endometrioza, 2 operacje
    29 dpt mamy ❤

mhsvupjyytz3xgxj.png
  • Kati86 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2016, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Serducho wrote:

Tak, 3 razy miałam USG.

Kilka dni miałam takie brunatne, tak jak dziewczyny piszą - aplikator do kosza bo może podrażniać, sama myślałam że od tego. Po kilku dniach tuż przed wizytą poszła krew - wkładkę zalało a na wizycie gin widziała już tylko plamienie. Na USG chyba dojrzała drugi pęcherzyk ale już zapadnięty i też możliwe że krew z od tego. Od pozytywnej bety badalo mnie 5 gin i każdy powiedział że brunatnymi nie ma się co przejmować. Ja biore 4x1luteine dopochwowe i 4x1Duphaston.
    Niestety wszyscy też mówią że skoro jest progesteron podawany z zewnątrz to nic więcej nie można zrobić i trzeba tylko odpoczywać.

Bruno 18.07.2017
    Aleks 5.04.2019
  • ComeToMeBaby Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2016, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Serducho wrote:
    Jak trzeba to trzeba. Fakt, trzy usg w ten sam dzień to dużo, ale nie niemożliwe. Usg jest bezpieczne, więc nie rozumiem tej paniki. Nie mamy średniowiecznych aparatów, które grożą wybuchem, więc naprawdę. Jest czasem konieczność i już. To nie rentgen. A ci wszyscy co krzyczą żeby ostrożnie to chyba dawno się nie dokształcali albo krzyczą na zapas, na wszelki wypadek. Panikarze.

Kati86, Serducho, Anuszka, Anatolka, justa1234 lubią tę wiadomość

c5e015d88e.png
  • Serducho Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2016, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja trafiam na panikarzy a jeden wyluzowany to ten w klinice co ide 30.06
    Wszystkim mi sie odbija, nie moge patrzec na jedzenie i w ciągu paru dni -3kg mniej.
    U mnie na wkladce nic nie ma tylo ta luteina brudna z takimi zylkami jak by brunatnymi.
    Biore 3x1 luteine 200 mg

endometrioza, 2 operacje
    29 dpt mamy ❤

mhsvupjyytz3xgxj.png
  • Kati86 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2016, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Serducho wrote:
    Ja trafiam na panikarzy a jeden wyluzowany to ten w klinice co ide 30.06
    Wszystkim mi sie odbija, nie moge patrzec na jedzenie i w ciągu paru dni -3kg mniej.
    U mnie na wkladce nic nie ma tylo ta luteina brudna z takimi zylkami jak by brunatnymi.
    Biore 3x1 luteine 200 mg

Wyrzuć aplikator ;) pewnie też masz póki co zakaz współżycia to chociaż palcem pomiziasz ;) tylko z wyczuciem bo orgazm nie wskazany ;)

Bruno 18.07.2017
    Aleks 5.04.2019
‹‹ 568 569 570 571 572 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ