Ciężarówki metodą IVF i IUI
-
WIADOMOŚĆ
-
monia2015 wrote:Dziewuszki jestem w 14 tc i lekarz potwierdził nam płeć maluszka...będzie chłopak:)
gratki!
Anatolka, monia2015 lubią tę wiadomość
-
ComeToMeBaby wrote:no no, ale na wszelki wypadek upewnij się jeszcze na kolejnym usg czy zdania nie zmieni
gratki!
Bywa, no nie? Hehehe
Ja byłam 21dpt blastki i był tylko pecherzyk ciążowy, serca nie. Teraz to super laktatortylko trochę przysnal zamiast jeść właśnie
ComeToMeBaby, Vaina lubią tę wiadomość
-
Witam,
przede wszystkim gratuluje pięknych wyczekanych ciąż. Ja jestem na początku, 8 tydzień i mam do Was pytanie. Jak długo brałyście leki estrofem i encorton? Ja mam taki problem, że do kliniki mam daleko, więc mam z nimi tylko kontakt telefoniczny i lekarz stamtąd każe odstawić estrofem natychmiast. Chodzę też do lekarza u siebie (z doświadczeniem z ciążami in vitro) i ten mówi, że wszystko bierzemy w niezmienionych dawkach aż do 12 tygodnia. Strasznie martwi mnie ten estrofem. Proszę powiedzcie jak było u Was. Pozdrawiam -
agaka wrote:Witam,
przede wszystkim gratuluje pięknych wyczekanych ciąż. Ja jestem na początku, 8 tydzień i mam do Was pytanie. Jak długo brałyście leki estrofem i encorton? Ja mam taki problem, że do kliniki mam daleko, więc mam z nimi tylko kontakt telefoniczny i lekarz stamtąd każe odstawić estrofem natychmiast. Chodzę też do lekarza u siebie (z doświadczeniem z ciążami in vitro) i ten mówi, że wszystko bierzemy w niezmienionych dawkach aż do 12 tygodnia. Strasznie martwi mnie ten estrofem. Proszę powiedzcie jak było u Was. Pozdrawiam -
ja brałam prognynova i koło 8 tc zmniejszyła mi dawkę to zakończenia opakowania. encorton brałam jakoś do 12tc przy czym ostatnie 5 tabletek brałam na pół (stopniowe zmniejszenie dawki) i odstawienie
ale fakt co lekarz to inna opinia.
https://www.maluchy.pl/li-72827.png -
agaka wrote:Dzięki. A estrofem brałaś?
Ile lekarzy tyle sposobów i też zależy czy miałaś świeży transfer czy crio.
Ja estrofem i encorton brałam do końca 8 TC stopniowo schodziłam z dawek.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca 2016, 08:41
-
Serducho wrote:Masakra..to nie wiem po co mnie tak nastraszyl
ComeToMyBaby czemu bylas w szpitalu 13dpt ??Serducho lubi tę wiadomość
-
agaka wrote:Witam,
przede wszystkim gratuluje pięknych wyczekanych ciąż. Ja jestem na początku, 8 tydzień i mam do Was pytanie. Jak długo brałyście leki estrofem i encorton? Ja mam taki problem, że do kliniki mam daleko, więc mam z nimi tylko kontakt telefoniczny i lekarz stamtąd każe odstawić estrofem natychmiast. Chodzę też do lekarza u siebie (z doświadczeniem z ciążami in vitro) i ten mówi, że wszystko bierzemy w niezmienionych dawkach aż do 12 tygodnia. Strasznie martwi mnie ten estrofem. Proszę powiedzcie jak było u Was. Pozdrawiam
ESTROFEM
embriolog z novum:
"W cyklu bezowulacyjnym podaje się preparaty estrogenów, dzięki którym przygotowywana jest tylko śluzówka macicy bez wystąpienia owulacji. W cyklu sztucznym zazwyczaj nie rośnie pęcherzyk, jeśli dawka podawanego estrogenu hamuje owulację (czyli musi być odpowiednio duża). Jeśli dawka jest zbyt mała, aby zahamować owulację, ale wystarczająca, aby przygotować śluzówkę do transferu, pęcherzyk mimo wszystko może urosnąć. Zazwyczaj nie jest to przeszkodą. Proszę zaufać lekarzowi i stosować się do jego zaleceń. Należy pamiętać, że w wypadku sztucznego cyklu, leki podtrzymujące ewentualną ciążę (estrogeny i progesteron) trzeba brać do 70. dnia jej trwania ze względu na brak ciałka żółtego, które w naturalnym cyklu wydziela te hormony i podtrzymuje ciążę, zatem sam progesteron (Luteina) może być niewystarczający." -
Apaka, ja też miałam crio. Zależy jeszcze czy jechałaś na cyklu naturalnym (monitorowałaś moment owulacji) czy na cyklu farmakologicznym (brałaś leki i monitorowałaś grubość endometrium).
Ja miałam właśnie tą drugą opcję, z lekami od początku cyklu - estrofem właśnie. Potem dołączyły inne leki, progesteron (luteina i duphaston) i encorton. Wszystkie te leki, wliczając estrofem, brałam do jakiegoś 12-13 tc, w międzyczasie schodząc powoli z dawek. Od tego czasu nie biorę już nic, poza witaminami, magnezem i kwasem foliowym -
Miałam taką samą sytuację jak ComeToMeBaby. Serdecznie Wam dziękuję, uspokoiłam się trochę. Ostatnio dopadły mnie jakieś straszne myśli, że te leki zaszkodzą dziecku. Nie wiem skąd mi się ta panika wzięła. Mam nadzieję, że wszystkie dotrwamy spokojnie do końca:)
-
Ja z kolei brałam encorton od dnia po punkcji przez 15 dni oraz estrofem od transferu przez 10 dni i na tym koniec.
Do tego miałam clexane od transferu przez 10 dni, crinone od punkcji-niedawno odstawiłam i od punkcji też duphaston ale jego jeszcze zażywam 3x1.
Tak więc co lekarz i klinika to inaczej.3 IUI :(długi protokół 15.03 2015 punkcja 5 komórek ( 3 zarodki )18.03.2015 transfer 2 zarodków, Aniołek 7tc [*]
31.03.2016 punkcja, (13 zarodków)
5.04.2016 transfer 2 zarodków ( 4 śnieżynki),jedno
-
Co lekarz to inna opinia zwlaszcza odnosnie sterydu.
A ja pisalam do gina innego i napisal ze 21dpt ma byc pecherzyk ciazowy a nie serce.. Trochę sie uspokoilam.
Aczkolwiek siedzi mi w glowie czemu tak powiedział..moze widzial cos zlego na usg? I nie chcial mi tego powiedziec?endometrioza, 2 operacje
29 dpt mamy ❤
-
Serducho nie zadręczaj się nic nie możesz zrobić tylko czekać a stres nie jest wskazany.
lilaloo lubi tę wiadomość
3 IUI :(długi protokół 15.03 2015 punkcja 5 komórek ( 3 zarodki )18.03.2015 transfer 2 zarodków, Aniołek 7tc [*]
31.03.2016 punkcja, (13 zarodków)
5.04.2016 transfer 2 zarodków ( 4 śnieżynki),jedno