X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciężarówki metodą IVF i IUI
Odpowiedz

Ciężarówki metodą IVF i IUI

Oceń ten wątek:
  • ComeToMeBaby Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2016, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anatolka- spoko, ogarniaj życie :) poczekam
    Życie jest teraz najważniejsze, choć najmniejsze <3

Anatolka lubi tę wiadomość

Kometowy Kosmita- lądowanie 21.10.2016 :-)
    c5e015d88e.png
  • ComeToMeBaby Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2016, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monia2015 wrote:
    Dziewuszki jestem w 14 tc i lekarz potwierdził nam płeć maluszka...będzie chłopak:)
    no no, ale na wszelki wypadek upewnij się jeszcze na kolejnym usg czy zdania nie zmieni :) gratki!

Anatolka, monia2015 lubią tę wiadomość

c5e015d88e.png
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2016, 02:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ComeToMeBaby wrote:
    no no, ale na wszelki wypadek upewnij się jeszcze na kolejnym usg czy zdania nie zmieni :) gratki!

Bywa, no nie? Hehehe ;-)

Ja byłam 21dpt blastki i był tylko pecherzyk ciążowy, serca nie. Teraz to super laktator ;-) tylko trochę przysnal zamiast jeść właśnie ;-)

ComeToMeBaby, Vaina lubią tę wiadomość

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Serducho Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2016, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masakra..to nie wiem po co mnie tak nastraszyl :-/
    ComeToMyBaby czemu bylas w szpitalu 13dpt ??

endometrioza, 2 operacje
    29 dpt mamy ❤

mhsvupjyytz3xgxj.png
  • agaka Koleżanka

Wysłany: 24 czerwca 2016, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam,
    przede wszystkim gratuluje pięknych wyczekanych ciąż. Ja jestem na początku, 8 tydzień i mam do Was pytanie. Jak długo brałyście leki estrofem i encorton? Ja mam taki problem, że do kliniki mam daleko, więc mam z nimi tylko kontakt telefoniczny i lekarz stamtąd każe odstawić estrofem natychmiast. Chodzę też do lekarza u siebie (z doświadczeniem z ciążami in vitro) i ten mówi, że wszystko bierzemy w niezmienionych dawkach aż do 12 tygodnia. Strasznie martwi mnie ten estrofem. Proszę powiedzcie jak było u Was. Pozdrawiam

• Serducho Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2016, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bralam metypred to chyba cos podobnego do encortonu i mi kazal gin w klinice odstawic po pozytywnej becie, co klinika to opinia :/ tez mialam obawy ale kogoś sluchac musialam i odstawilam..

endometrioza, 2 operacje
    29 dpt mamy ❤

mhsvupjyytz3xgxj.png
  • agaka Koleżanka

Wysłany: 24 czerwca 2016, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki. A estrofem brałaś?

• llallka Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2016, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agaka wrote:
    Witam,
    przede wszystkim gratuluje pięknych wyczekanych ciąż. Ja jestem na początku, 8 tydzień i mam do Was pytanie. Jak długo brałyście leki estrofem i encorton? Ja mam taki problem, że do kliniki mam daleko, więc mam z nimi tylko kontakt telefoniczny i lekarz stamtąd każe odstawić estrofem natychmiast. Chodzę też do lekarza u siebie (z doświadczeniem z ciążami in vitro) i ten mówi, że wszystko bierzemy w niezmienionych dawkach aż do 12 tygodnia. Strasznie martwi mnie ten estrofem. Proszę powiedzcie jak było u Was. Pozdrawiam
    Ja biorę estrofem i luteinę. Z tego co wiem to minimum do 12tyg. Wiem, że za tydzień lekarz ma mi zmniejszyć dawki ale o odstawieniu nie było ani słowa. Chociaż z tego co tu czytam różnie u dziewczyn bywa- ile lekarzy tyle metod.

nzjdyx8dfh9ywefg.png
  • józefka Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2016, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja brałam prognynova i koło 8 tc zmniejszyła mi dawkę to zakończenia opakowania. encorton brałam jakoś do 12tc przy czym ostatnie 5 tabletek brałam na pół (stopniowe zmniejszenie dawki) i odstawienie :) ale fakt co lekarz to inna opinia.

https://www.maluchy.pl/li-72827.png
  • Anuszka Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2016, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agaka wrote:
    Dzięki. A estrofem brałaś?

Ile lekarzy tyle sposobów i też zależy czy miałaś świeży transfer czy crio.
    Ja estrofem i encorton brałam do końca 8 TC stopniowo schodziłam z dawek.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca 2016, 08:41

k0kdanlij48n3q4y.png
  • ComeToMeBaby Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2016, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Serducho wrote:
    Masakra..to nie wiem po co mnie tak nastraszyl :-/
    ComeToMyBaby czemu bylas w szpitalu 13dpt ??
    23dpt. Zaczęłam krwawić, poronienie zagrażające (tak to się fachowo nazywa). Ciąża na szczęście utrzymała się i teraz od czasu do czasu mnie kopnie :-)

Serducho lubi tę wiadomość

c5e015d88e.png
  • agaka Koleżanka

Wysłany: 24 czerwca 2016, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny:) Ja miałam criotransfer - w takim wypadku bierze się dłużej? Na dodatek ciąża jest tydzień młodsza niż wynika z OM. Jestem przerażona tymi wszystkimi lekami.

• Anatolka Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2016, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agaka wrote:
    Witam,

ESTROFEM

embriolog z novum:

"W cyklu bezowulacyjnym podaje się preparaty estrogenów, dzięki którym przygotowywana jest tylko śluzówka macicy bez wystąpienia owulacji. W cyklu sztucznym zazwyczaj nie rośnie pęcherzyk, jeśli dawka podawanego estrogenu hamuje owulację (czyli musi być odpowiednio duża). Jeśli dawka jest zbyt mała, aby zahamować owulację, ale wystarczająca, aby przygotować śluzówkę do transferu, pęcherzyk mimo wszystko może urosnąć. Zazwyczaj nie jest to przeszkodą. Proszę zaufać lekarzowi i stosować się do jego zaleceń. Należy pamiętać, że w wypadku sztucznego cyklu, leki podtrzymujące ewentualną ciążę (estrogeny i progesteron) trzeba brać do 70. dnia jej trwania ze względu na brak ciałka żółtego, które w naturalnym cyklu wydziela te hormony i podtrzymuje ciążę, zatem sam progesteron (Luteina) może być niewystarczający."

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • ComeToMeBaby Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2016, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Apaka, ja też miałam crio. Zależy jeszcze czy jechałaś na cyklu naturalnym (monitorowałaś moment owulacji) czy na cyklu farmakologicznym (brałaś leki i monitorowałaś grubość endometrium).
    Ja miałam właśnie tą drugą opcję, z lekami od początku cyklu - estrofem właśnie. Potem dołączyły inne leki, progesteron (luteina i duphaston) i encorton. Wszystkie te leki, wliczając estrofem, brałam do jakiegoś 12-13 tc, w międzyczasie schodząc powoli z dawek. Od tego czasu nie biorę już nic, poza witaminami, magnezem i kwasem foliowym ;-)

c5e015d88e.png
  • ComeToMeBaby Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2016, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie tak jak pisze Anatolka, czy raczej embriolog z Novum :-P
    Tak właśnie wygląda sprawa estrofemu w cyklu farmakologicznym.

A ponieważ pytasz o estrofem to zakładam, że miałaś właśnie cykl bezowulacyjny.

c5e015d88e.png
  • agaka Koleżanka

Wysłany: 24 czerwca 2016, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam taką samą sytuację jak ComeToMeBaby. Serdecznie Wam dziękuję, uspokoiłam się trochę. Ostatnio dopadły mnie jakieś straszne myśli, że te leki zaszkodzą dziecku. Nie wiem skąd mi się ta panika wzięła. Mam nadzieję, że wszystkie dotrwamy spokojnie do końca:)

• Kaczorek Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2016, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z kolei brałam encorton od dnia po punkcji przez 15 dni oraz estrofem od transferu przez 10 dni i na tym koniec.

Do tego miałam clexane od transferu przez 10 dni, crinone od punkcji-niedawno odstawiłam i od punkcji też duphaston ale jego jeszcze zażywam 3x1.

Tak więc co lekarz i klinika to inaczej.

3 IUI :(długi protokół 15.03 2015 punkcja 5 komórek ( 3 zarodki )18.03.2015 transfer 2 zarodków, Aniołek 7tc [*]
    31.03.2016 punkcja, (13 zarodków)
    5.04.2016 transfer 2 zarodków ( 4 śnieżynki),jedno <3
    f2w3yx8dqelvgt49.png
  • Serducho Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2016, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co lekarz to inna opinia zwlaszcza odnosnie sterydu.
    A ja pisalam do gina innego i napisal ze 21dpt ma byc pecherzyk ciazowy a nie serce.. Trochę sie uspokoilam.
    Aczkolwiek siedzi mi w glowie czemu tak powiedział..moze widzial cos zlego na usg? I nie chcial mi tego powiedziec?

endometrioza, 2 operacje
    29 dpt mamy ❤

mhsvupjyytz3xgxj.png
  • Kaczorek Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2016, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Serducho nie zadręczaj się nic nie możesz zrobić tylko czekać a stres nie jest wskazany.

lilaloo lubi tę wiadomość

3 IUI :(długi protokół 15.03 2015 punkcja 5 komórek ( 3 zarodki )18.03.2015 transfer 2 zarodków, Aniołek 7tc [*]
    31.03.2016 punkcja, (13 zarodków)
    5.04.2016 transfer 2 zarodków ( 4 śnieżynki),jedno <3
    f2w3yx8dqelvgt49.png
  • józefka Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2016, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oj serducho serducho ciesz się ciążą i maleństwem :) głaskaj brzusio, gadaj do maleństwa a 30.06 szybciutko przyjdzie zostały Ci 6 dni a nawet nie 6 tylko 5 dni. Będzie dobrze :)

Serducho lubi tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-72827.png
‹‹ 567 568 569 570 571 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ