Ciężarówki metodą IVF i IUI
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja juz po wizycie. Wszystko raczej ok. Dzieciak jeden mi się miejscem zamienił i teraz oba leżą posladkowo. Ważą po 480 gram. Szyjka mierzona dopochwowo 36 mm doktor powiedział ze kawał szyi. Za dwa tygodnie obciążenie glukoza. A za 3 po wizycie na dwa dni do szpitala na podanie sterydów na płucka w razie W. Także same mnie ciekawe rzeczy teraz czekają.
Zdziwiło mnie ze powiedział ze przy skracaniu szyjki przy blizniakach nie zakłada się szwów ani pessara bo to jeszcze szkodzi hmm -
Karmimy sie właśnie:-) waga 3500
Kanalik narazie ok ale jeszcze 3dni masarzu i zakrplania.
Dalam jednak espumisan i robię masaże i chyba lepiej dzis pierwsza nocna drzemkę miał 5h, druga 2,5h trzecia 2h.
Pojawila sie wysypka na buzi w sr ma być polozna i zobaczyć czy konieczna interwencja lekarza. Chodź to pewnie trądzik niemowlęcy.Anatolka lubi tę wiadomość
-
MatyldaG, nie daj sobie wmówić, że się nie zakłada. Proszę Cię. Jestem na bieżąco w kontakcie z dziewczyną, która straciła bliźniaki przez skrawająca się szyjke. Lekarka z łaską dała pessar ale szwu nie chciała. Nie pomogło. Tydzień dłużej i może dzieci by żyły. Wczesniaki ale żywe... Tak się złożyło, że w drugiej ciąży zarodek też się podzielił i znów były bliźniaki, lekarka od razu szew chciała, zaraz po pierwszych prenatalnych. Jak będzie trzeba to wizyta u tyłu ginow, aż Znajdziesz takiego,.który zabezpieczy szyjke.
-
Anatolka tez byłam w szoku jak to usłyszałam bo pierwszy raz się z tym spotkałam. Na szczęście jak narazie u mnie szyjka długa i mam nadzieje ze tak zostanie i nie będę musiała się tym martwić
Nadira co do sterydów na pluca to nie wiem jak to jest praktykowane czy zawsze podają. Dla mnie ogólnie w tej ciąży to same nowości wszystko -
Nadira mój lekarz podaje sterydy jak istnieje realne zagrożenie przedwczesnym porodem. Mimo moich problemów (stawianie macicy i twardy brzuch), stwierdził, że póki co nie ma takiej potrzeby. Co do szyjki w 3 trymestrze, ja mam wizytę i ktg co dwa tygodnie. Na każdej wizycie oceniany jest stan szyjki.
Nadira lubi tę wiadomość
-
Ja swojemu lekarzowi tez sama powiedziałam żeby mi szyjkę zmierzył bo pewnie by tego nie zrobił gdybym się nie upomniala. A wizyty co 3 tygodnie mam tylko dlatego ze bliżniaki normalnie ustala co 4 tygodnie
-
Nadira tak jak pisałam wcześniej, w szpitalu w 30-31 tc pomimo zdiagnozowania stanu przedrzucawkowego i białkomoczu i ryzyka przed wczesnego porodu nie podali mi sterydów. uciekłam ze szpitala i moja prowadząca pierwsze co zrobiła to wypisała recepty i kazała jak najszybciej podać. Dodała oby nie były potrzebne ale nie chciała ryzykować i za to jestem jej wdzięczna.
co do mierzenia szyjki mi sprawdza na każdej wizycie na fotelu, potem mam USG dowcipne kontrolne i dopiero zmienia głowicę i wykonuje USG przez brzuch. U niej czujemy się cholernie bezpieczni!Nadira lubi tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-72827.png -
Aaa zapomniałam o sterydach Wam napisać. Wg najnowszych badań sterydy podaje się w momencie realnego zagrozenia a nie profilaktycznie. Dlaczego? Dlatego, że realny czas działania sterydow to tydzień, niektórzy mówią, że max 2. Po tym czasie lek przestaje działać i nie można go podawać drugi raz. To nie jest tak, że dzięki sterydom plucka dziecka są już na zawsze "do przodu". Nie.
Nadira lubi tę wiadomość
-
Ja nie miałam podanych sterydów w razie w, dopiero w 33 tyg jak trafiłam do szpitala z zagrożeniem przedwczesnego porodu, tutaj czytałam już i mój gin mówił tak samo że te sterydy najlepiej działają 2 tyg z tego co pamiętam
Anatolka a co u niej? Podchodzą znów do ivf czy opuścili?Nadira lubi tę wiadomość
-
Moja teściowa tez tak gada ze juz lepiej wczesniaki z 7 miesiąca niż z 8 bo niby silniejsze ja też nie rozumiem tego gadania...
Iva79 lubi tę wiadomość
-
To są bzdury, każdy dzień w brzuszku jest ważny
gdzieś czytałam skąd to się wzięło ale już nie pamiętam
Iva79 lubi tę wiadomość
-
Mi teściowa te kity też wciskała że dziecko urodzone w nieparzystym miesiącu zdrowe a w parzystym chore się urodzi większych głupot chyba już nie można wymyślać... Przecież wiadomo że czym dłużej w brzuszku tym lepiej nie na darmo lekarze walczą o każdy dzień.
-
Anuszka czyli urodzone w 9 miesiacu w terminie bedzie chore a w 8 zdrowe??
Powiem Wam ze te zabobony to mnie przerazaja a najgorsze jest to ze starsi ludzie naprawde w nie wierza -
Hej dziewczyny, jestem w 6tym tygodniu ciąży. Od tygodnia leżę w szpitalu z OHSS (czuję się dobrze, ale mam ogromne jajniki).
Przed sekundą dowiedziałam się że to bliźniaki!!!!!!
Jakieś rady, gdzie szukać informacji, jak się przygotować? Szczerze mówiąc jestem w lekkim szoku.
Joanna85, asia-m-b, Tilka lubią tę wiadomość