Ciężarówki metodą IVF i IUI
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja też robię sobie czasem peelingi ale ze sklepu
mi owłosienie też rośnie szybko ale napewno wolniej niż w pierwszym trymestrze
A cellulit mam taki na udach i pupie że aż jestem przerażonano ale sporo już przytyłam i może też dlatego, ale też przed ciąża zawsze Miałam problem z cellulitrm,w sumie teraz to co druga kobiet się boryka z tym dziadostwem :@ widziałam nad morzem i na mazurach jak łaski wyglądały, praktycznie każda nawet nastolatka były w cellulicie.
Anko:-) lubi tę wiadomość
-
Tak Justa to prawda. Teraz 15 latki mają. Z racji zawodu wiem:-)
Dużo tych dup pańskich się naogladalam.
No ale ja mimo że nie byłam ani chuda ani gruba to miałam super zbite ciałko a teraz się nie poznaje.
Ziaja bielan da itd dla mnie za mało natluszczaja i za delikatnie peelinguja dlatego wolę domowy.
Ja brzuszek robie. Delikatnie ale Hanke masuje peelingiem. Zawsze po masażu i zimnej kąpieli się budzi:-)aszka, Kava, justa1234 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAnko kup gruboziarnisty to mozna skore zetrzec
A ja nie mam cellulitu i nigdy nie miałam, ale wole scruby, peelengi bo lepiej myja skore. Moj sie nazywa myjacy peeleng i mozna uzywac jak zelu, a na dodatek dobrze doczyszcza i pachnie obłednie.
W ogole babki na forach tez chwala serie Ziajki dla dzieci, u mnie jak sa mega promocje to po 5 zł mozna kupic krem itd.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2015, 16:04
Viki26 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnywiecznie wrote:Ja też krem rozsmarowuję. W ogóle dla mnie traumą jest smarowanie ciała
. No nienawidzę
. Więc i tak postępem uważam że się przełamuję i wcieram balsam w ciało 2 razy dziennie
-
Aszka fajnie że mamy polecają Ziaję. Ale ja jednak nie wsmarowywałabym jednak PEG, parabenów, olei mineralnych i Bóg wie czego jeszcze. Polska firma fakt, ale patriotyzm i cena to jednak nie wszystko.
Juz lepiej smarować dzieciaczka zamiast takimi mazidłami zwykłym olejem kokosowym tłoczonym na zimno.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2015, 16:40
Anko:-) lubi tę wiadomość
-
Hej Dziewczyny
Chciałabym się przyłączyć do Was
Co prawda pierwsze usg po transferze ciągle przede mną, jednak wynik bety 11dpt 158 i 14dpt 622 jest obiecujacy. Mam nadzieję, że w najbliższą sobotę ( wg kalendarza belly będzie to koniec 7 tyg) usłyszę od lekarza dobre wiadomosci
Pozdrawiam serdecznie Dziewczyny z wątku infi nowe koleżanki
Lila84, Anna255, kmb, Moniaa, Kava, Anko:-), aszka, Marta1986, wiecznie, Viki26, justa1234, agulas, Konwalia lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyhejka - a ja mam kolejne pytanie
bo w I trymestrze wykonuje sie tzw badania prenatalne - co to dokladnie oznacza, co badaja? To sa te badania genetyczne? Ile wy placilyscie za takie badania? sorki, ze tak ciagle o ceny wypytuje, ale poki co srednio z kasa i staram sie przygotowac na ewentualne koszty
przeczytalam o testach:
- Test PAPPA (PAPP-A) (nie wiem jaka cena)
- Test Nifty (to koszt ponad 2 tys prywatnie)
jak to u was wygladalo?Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2015, 17:46
-
Ja wprawdzie z innego wątku, ale odpowiem
Badania prenatalne to USG lub USG + test PAPPA. Za pełne badania (USG + PAPPA) zapłacisz 550zł. Samo USG ok. 200-300zł, zależnie od miejsca.
Ja od siebie powiem, że jeśli nie masz wskazań do szerokiej diagnostyki prenatalnej (np. liczne poronienia, wady wrodzone u Ciebie, męża, czy w rodzinie; choroby dziedziczne; wiek pow. 35 lat), to zrób samo USG.
Na USG oceniają prawidłowość narządów, serduszko, grubość fałdu karkowego (wykluczenie zespołu Downa), czy widać kostkę nosową itd.
To jest normalne USG, tylko bardziej dokładne,trwa dłużej i wszystko dokładnie mierzą.
Test PAPPA to test z krwi, który określa ryzyko zespołu Downa, zespołu Edwardsa i zespołu Patau.Anna255 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyLiskova wrote:Ja wprawdzie z innego wątku, ale odpowiem
Badania prenatalne to USG lub USG + test PAPPA. Za pełne badania (USG + PAPPA) zapłacisz 550zł. Samo USG ok. 200-300zł, zależnie od miejsca.
Ja od siebie powiem, że jeśli nie masz wskazań do szerokiej diagnostyki prenatalnej (np. liczne poronienia, wady wrodzone u Ciebie, męża, czy w rodzinie; choroby dziedziczne; wiek pow. 35 lat), to zrób samo USG.
Na USG oceniają prawidłowość narządów, serduszko, grubość fałdu karkowego (wykluczenie zespołu Downa), czy widać kostkę nosową itd.
To jest normalne USG, tylko bardziej dokładne,trwa dłużej i wszystko dokładnie mierzą.
Test PAPPA to test z krwi, który określa ryzyko zespołu Downa, zespołu Edwardsa i zespołu Patau.
slicznie Ci dziekuje za objasnienie Liskova - narazie to wszystko dla mnie jak czarna magia.
Pozdrawiam serdecznieLiskova lubi tę wiadomość
-
Widzę, że jeszcze edytowałaś i dopytałaś o Nifty - to jest jeszcze szersza diagnostyka.
Generalnie w przypadku braku problemów o których pisałam wyżej, poleca się drogę:
USG prenatalne, gdyby wyszło coś nie tak/byłaby wątpliwość --> PAPPA, gdyby tu znów coś nie tak, to --> Nifty/Harmony, a gdyby nadal było coś niejasne, to --> amniopunkcja.Anna255 lubi tę wiadomość
-
Anna255 ja u siebie w Białymstoku zrobiłam Prenstalne wraz z PAPPA za 400 zł. Najlepiej poszukać placówki z dobrym sprzętem, która się w tym specjalizuje. Warto zrobić USG+PAPPA ponieważ jeśli podchodzimy do ivf i jeśli może to nie jest pierwsze podejście, myślę że warto w to badanie zainwestować.
Badanie NIFTY z tego co mi się wydaje to zalecają jak właśnie PAPPA coś wskażeAnna255, Kava, Marta1986, Viki26 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyLiskova wrote:Widzę, że jeszcze edytowałaś i dopytałaś o Nifty - to jest jeszcze szersza diagnostyka.
Generalnie w przypadku braku problemów o których pisałam wyżej, poleca się drogę:
USG prenatalne, gdyby wyszło coś nie tak/byłaby wątpliwość --> PAPPA, gdyby tu znów coś nie tak, to --> Nifty/Harmony, a gdyby nadal było coś niejasne, to --> amniopunkcja.
nie bylo przypadkow takich u mnie i mojego, wiec mysle, ze PAPPA zrobie dla wiekszej pewnosci, a tamte rozszerzone odpuszcze... -
Anna, wiekszosc klinik daje pacjentkom skierowania na takie badnaia. np nasze gyncentrum dje prawie wszytskim. Wtedy obejmuje ono 1 i drugie polowkowe prenatalne. A co do testow Nifty i Harmony to testy, ktore wykluczaja najczestsze trisomie, czyli wlansie zespol Downa, Patau i Edwardsa. Robi sie je wtedy, kiedy z badan usg plus pappa wychodzi wysokie prawdopodobienstwo, czyli powyzej 1:300. Ja malam 1:44 ryzyko zespolu Downa i robilam test Harmony
Anna255 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMoniaa wrote:Anna255 ja u siebie w Białymstoku zrobiłam Prenstalne wraz z PAPPA za 400 zł. Najlepiej poszukać placówki z dobrym sprzętem, która się w tym specjalizuje. Warto zrobić USG+PAPPA ponieważ jeśli podchodzimy do ivf i jeśli może to nie jest pierwsze podejście, myślę że warto w to badanie zainwestować.
Badanie NIFTY z tego co mi się wydaje to zalecają jak właśnie PAPPA coś wskaże
dzieki Moniaa za informacjeWiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2015, 17:56
Moniaa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyFistaszek wrote:Anna, wiekszosc klinik daje pacjentkom skierowania na takie badnaia. np nasze gyncentrum dje prawie wszytskim. Wtedy obejmuje ono 1 i drugie polowkowe prenatalne. A co do testow Nifty i Harmony to testy, ktore wykluczaja najczestsze trisomie, czyli wlansie zespol Downa, Patau i Edwardsa. Robi sie je wtedy, kiedy z badan usg plus pappa wychodzi wysokie prawdopodobienstwo, czyli powyzej 1:300. Ja malam 1:44 ryzyko zespolu Downa i robilam test Harmony
polowkowe - to tez wtedy sie na USG tylko bada dluzej malucha, czy dodatkowo tez jakies testy sa wykonywane? -
nick nieaktualnyMoniaa wrote:Aszka fajnie że mamy polecają Ziaję. Ale ja jednak nie wsmarowywałabym jednak PEG, parabenów, olei mineralnych i Bóg wie czego jeszcze. Polska firma fakt, ale patriotyzm i cena to jednak nie wszystko.
Juz lepiej smarować dzieciaczka zamiast takimi mazidłami zwykłym olejem kokosowym tłoczonym na zimno.
Viki26 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyRóżyczka wrote:Hej Dziewczyny
Chciałabym się przyłączyć do Was
Co prawda pierwsze usg po transferze ciągle przede mną, jednak wynik bety 11dpt 158 i 14dpt 622 jest obiecujacy. Mam nadzieję, że w najbliższą sobotę ( wg kalendarza belly będzie to koniec 7 tyg) usłyszę od lekarza dobre wiadomosci
Pozdrawiam serdecznie Dziewczyny z wątku infi nowe koleżanki
-
nick nieaktualnyAnna255 wrote:hejka - a ja mam kolejne pytanie
bo w I trymestrze wykonuje sie tzw badania prenatalne - co to dokladnie oznacza, co badaja? To sa te badania genetyczne? Ile wy placilyscie za takie badania? sorki, ze tak ciagle o ceny wypytuje, ale poki co srednio z kasa i staram sie przygotowac na ewentualne koszty
przeczytalam o testach:
- Test PAPPA (PAPP-A) (nie wiem jaka cena)
- Test Nifty (to koszt ponad 2 tys prywatnie)
jak to u was wygladalo?Anna255 lubi tę wiadomość