Ciężarówki po IVF 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Olciaaa wrote:Ja jeszcze tego nie robiłam ale myślę, że wszytko przede mną
Mam już swoje wyniki badań - morfologia i mocz jak najbardziej ok, ale żelazo ponad normę - 202 a norma jest od 60 do 145. Bardzo wypadają mi włosy dlatego zbadałam żelazo, myślałam, że okaże się, że mam niedobór a tu niespodzianka i zdecydowanie jest go za dużo. Nie mam pojęcia dlaczego... -
nick nieaktualnyinka2707 wrote:Ja dziś robiłam krzywą, morfologię, mocz i magnez. Żelaza nie sprawdzałam, ale chyba jest ok.
Kupiłam sobie farbę do włosów Garniera Olia, łagodniejszą, bo bez amoniaku. Moje odrosty krzyczą do mnie, żeby się ich pozbyć
Kochana ja też już bez odrostów Od razu lepiej się poczułam Ja robiłam u fryzjera zwykłą farbą ale myślę, że wszystko OK
-
nick nieaktualnyJvm wrote:Czytałam gdzieś, że poziom żelaza we krwi mówi tylko o tym, ile się go zjadło w ciągu ostatnich paru dni i najlepszym markerem poziomu żelaza jest ferrytyna.
-
nick nieaktualnyOlcia, mi bardzo wypadały wlosy (na szczęście już dorastają, bo mam mnóstwo takich krociutkich). Pisałysmy chyba już o tym wcześniej u mnie przyczyna nie została znaleziona. Endo obstawial żelazo, gin Wit. D, obie przyczyny wykluczone, bo wyniki w normie. Ja sama wymyśliłam, że jak normalnie kobietom wypadają włosy po ciąży, tak przez to, że przez ivf byłam nafaszerowana hormonami na samym początku tak to wszystko się przesunięto i u mnie wystąpiło wcześniej. To moja teoria
Ja kupiłam sobie serum skrzypvita pro, stosuje je po każdym myciu i w końcu włosy wyglądają tak jak w ciąży powinny -
nick nieaktualnymorganaa wrote:Olcia jak tam u lekarza?
Szyjka też prawidłowa. Ogólnie udało mi się pogadać z lekarzem o wszystkim co chciałam, przez co w końcu mi nie powiedział ile cm ma mój maluch. Ale ten doktor potwierdził, że będzie chłopiec
Co do wypadania włosów powiedział, że to wina hormonów i że za jakiś czas to powinno ustąpić. Co do żelaza stwierdził, że mam przestać brać zestaw witamin dla ciężarnych (biorę Femibion), że na tym etapie wystarczy już zwykła zdrowa dieta Powiedział też, że przy wysokim żelazie mogą pojawić się zaparcia
Co do listeriozy to powiedział, że nie jestem pierwszą pacjentką która o to pyta, bo wiele kobiet je coś co im się wydaje niebezpieczne i potem się zamartwia Jednak trzeba mieć ogromnego pecha, żeby coś takiego złapać, a poza tym nasze organizmy są mocniejsze niż nam się wydaje Stwierdził, żebym już lepiej takich rzeczy nie jadła jak mam się stresować, ale to już sama wiem
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2018, 22:23
akilegna♥, inka2707, Paulaa25 lubią tę wiadomość
-
Olciaaa wrote:Wszystko OK, maluszek ma się dobrze, a ja mam spokój z krwiakiem
Szyjka też prawidłowa. Ogólnie udało mi się pogadać z lekarzem o wszystkim co chciałam, przez co w końcu mi nie powiedział ile cm ma mój maluch. Ale ten doktor potwierdził, że będzie chłopiec
Co do wypadania włosów powiedział, że to wina hormonów i że za jakiś czas to powinno ustąpić. Co do żelaza stwierdził, że mam przestać brać zestaw witamin dla ciężarnych (biorę Femibion), że na tym etapie wystarczy już zwykła zdrowa dieta Powiedział też, że przy wysokim żelazie mogą pojawić się zaparcia
Co do listeriozy to powiedział, że nie jestem pierwszą pacjentką która o to pyta, bo wiele kobiet je coś co im się wydaje niebezpieczne i potem się zamartwia Jednak trzeba mieć ogromnego pecha, żeby coś takiego złapać, a poza tym nasze organizmy są mocniejsze niż nam się wydaje Stwierdził, żebym już lepiej takich rzeczy nie jadła jak mam się stresować, ale to już sama wiem
to cieszę się ogromnie, że Cię lekarz uspokoił no i w końcu krwiak bye bye chłopca gratuluję ja jutro może się dowiem -
nick nieaktualnymorganaa wrote:to cieszę się ogromnie, że Cię lekarz uspokoił no i w końcu krwiak bye bye chłopca gratuluję ja jutro może się dowiem
O której masz wizytę?klamka lubi tę wiadomość
-
Olciaaa wrote:Najważniejsze, że jesteś pod stałą opieką lekarską
Możesz powiedzieć nam coś więcej o tym przepływie, jak to się sprawdza i kontroluje? Musisz leżeć?
Przepływy miałyście już pierwszy raz sprawdzane na pewno na badaniu genetycznym. Na obrazie usg lekarz mierzył takie kolorowe plamki - niebieskie i czerwone. Sprawdza się wasze arterie, pepowine i przepływ w główce. Jeden kolor (nie pamiętam który ) pokazuje jak krew wpływa a drugi jak wypływa. U mnie nagorzej ma się pepowina. Nie muszę leżeć, wręcz przeciwnie, spacery są bardzo wskazane i dużo wody. Mi te przepływy już na początku wyszły takie sobie. Dlatego dostałam acard 150.
Drugi raz badanie miałam na połówkowych i wtedy już była duża poprawa, acard dalej brać aż do 34+0. Trzeci raz badali mi już w szpitalu, bo tu musiałam się zgłosić, żeby móc rodzić w tym konkretnym. To był jakoś 24tc i od tamtej pory średnio raz w tygodniu chodziłam już na kontrolę bo się pogorszylo. Nie wiadomo od czego to zależy, poprostu zdarza się i tyle. U mnie to chyba wina wszystkiego po trochu : cukrzyca ciążowa, wiek, duże ryzyko gestozy.
Inka a czemu Ty już robiłaś krzywą? Miałaś problemy z IO przed ciążą, czy na czczo wyszedł Ci zbyt wysoki cukier? Normalnie to badanie robi się dopiero po skończonym 24tc do 28tc bo to wtedy dopiero nasze hormony przeszkadzają w dobrym funkcjonowaniu naszej insuliny. -
Olciaaa wrote:Uspokoił uspokoił Zresztą wszyscy mi mówili, że za bardzo panikuję, a ja mam tego świadomość, ale zwyczajnie martwię się o tego mojego synusia
O której masz wizytę?
Olcia ale jak tu się nie martwić i nie panikować? Skoro nasza walka o upragnione dziecko była ciężka? To normalne w naszym przypadku. Musimy tylko same jakoś poradzić sobie z naszymi obawami.
Gratuluję synka Imię już wybrane?
-
nick nieaktualnyAkilegna dzięki, że opisałaś wszytko o przepływie, mam nadzieję, że u Ciebie będzie dobrze
No właśnie z tym strachem o malucha to ciężka sprawa. Ja mam raczej takie normalne podejście do życia, a jak chodzi o dzidziusia to trochę świruję, ale to właśnie wynika to z troski. Po wczorajszym USG jest mi teraz tak dobrze, widziałam, że mały fajnie się rusza ale niestety nie czuję za wyraźnie jego ruchów, tylko czasem jak się położę. Co do imienia to ciągle nie jesteśmy pewni, może będzie Antoś, chociaż to bardzo popularne teraz imię.
A Ty masz już wybrane imię? -
akilegna♥ wrote:
Inka a czemu Ty już robiłaś krzywą? Miałaś problemy z IO przed ciążą, czy na czczo wyszedł Ci zbyt wysoki cukier? Normalnie to badanie robi się dopiero po skończonym 24tc do 28tc bo to wtedy dopiero nasze hormony przeszkadzają w dobrym funkcjonowaniu naszej insuliny.
Nie, zawsze miałam cukier w normie. Lekarz kazał zrobić, to zrobiłam ;)Teraz mam na czczo 82, godzinę od wypicia glukozy 104, 2 godz. od wypicia 79Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2018, 09:09
Rocznik 83, starania od początku 2016 r., AMH 6,07
2.05 - crio ,8 dpt 128,8;12 dpt 918,8 zostały 3 mrozaczki
-
nick nieaktualny
-
Buko wrote:Olcia, jeszcze bardzo wcześnie u Ciebie na ruchy. Jeśli już czujesz to i tak bardzo szybko. Ja słabe ruchy, w które naprawdę musiałam się "wsłuchać", zaczęłam czuć ok. 22 Tc, takie wyraźniejsze to jeszcze później ok. 28 tc.
Ja też jeszcze nic nie czuję żadnych ruchów dobrze Buko, że napisałaś bo już się martwiłam,że tylko ja nic nie czuję.
W którym tyg dowiedziałaś się o płci malutkiej? -
nick nieaktualny
-
Hej, byłam dziś na badaniu prenatalnym, wszystko piękne na wyniki z krwi muszę parę dni poczekać. Dr powiedział, że dzidzia wygląda bardzo dziewczęco i raczej się nie zmieni
morganaa, inka2707, Paulaa25, akilegna♥, Marin lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyCześć dziewczyny dziś byłam na usg. Ludek wygląda bardzo zdrowo, pięknie reaguje, jest starszy o tydzień i jeden dzień, więc rośnie jak na drożdżach. Zero plamien i mogę wrócić już do pracy. Jestem przeszczesliwa. I wstępnie wygląda na dziewczynkę, ten mój chłopak. Więc zobaczymy. Będę robiła NIFTA więc za jakieś dwa tygodnie będzie wiadomo już na bank co jest.
asias, inka2707, Paulaa25, akilegna♥, Marin lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyPaulaa25 wrote:Ja też jeszcze nic nie czuję żadnych ruchów dobrze Buko, że napisałaś bo już się martwiłam,że tylko ja nic nie czuję.
W którym tyg dowiedziałaś się o płci malutkiej?
Plec wstępnie poznaliśmy na pierwszym usg prenatalnym w 13 tc, ale to dr powiedziala bardziej na zasadzie "jakbym miała obstawiać, to na 70% dziewczynka", więc niewiele więcej niż 50% a potwierdziło się na polowkowym i później na usg III trymestru (usg w czasie wizyty miałam zawsze tylko na podejrzenie serduszka i nic więcej, chociaż moja dr też mówiła jak pytałam o płeć, że wg niej dziewczynka.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2018, 12:41
-
nick nieaktualnyasias wrote:Hej, byłam dziś na badaniu prenatalnym, wszystko piękne na wyniki z krwi muszę parę dni poczekać. Dr powiedział, że dzidzia wygląda bardzo dziewczęco i raczej się nie zmieni
asias lubi tę wiadomość