Ciężarówki po IVF 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
My mamy osobny pokoik dla dziecka, ale łóżeczko narazie wstawiłam do naszej sypialni. Jak to będzie to wyjdzie po porodzie
będę chciała szybko przenieść malucha do jego pokoju, ale myślę ze pierwsze parę miesiecy wygodniej bedzie miec go przy sobie w nocy. Jeśli będzie czesto płakał w nocy, to mąż niestety tymczasowo będzie musiał przenieść się na kanapę, by się wyspać do pracy. Czytałam, że dziecko lepiej śpi gdy 'slyszy' rodziców w nocy - chrapanie, oddychanie itd. Nie lubi gluchej ciszy.
-
Co do spania dzieci, u nas Adaś spi z nami, choć nasze łóżko jest w tym samym pokoju,mam fotel do karmienia i łóżeczko. I niechciałam żeby młody spał z nami,ale on zdecydował inaczej
już w szpitalu spał ze mna w łóżku bo inaczej albo wisiał na cycu albo budził sie po 10min po dołożenie. To jedyny sposób żeby "przespał" noc. Nawet teraz przy nim leżę bo jak tylko wstane to płacz.
-
Moja ciszy tez nie lubi i u nas nie ma zycia bez szumisia, z szumisiem chodzi na drzemki i na noc tez zasypia i szumis chodzi poki nie kladziemy sie my do lozka...
U nas nie byloby problemu, zeby mala spala u siebie w pokoju, ale spi jeszcze u nas w kolysce z mojej wlasnej wygody, bo nie musze chodzic do niej jak sie przebudzi... malo kiedy sie budzi tak, ze smoczek wystarczy, zazwyczaj konkretnie na mleko sie budzi, no ale sie zdarza...
No i nakarmic ja wziac do lozka bez wstawania prakrycznie, bo mamy lozko na 65cm wysokie, wiec wystarczy, ze siade i moge ja wyciagnac tez jest wygodne...
No ale niedlugo kolyska bedzie mala i trzeba sie bedzie przestawic...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
nick nieaktualnyRubi27 wrote:Co do spania dzieci, u nas Adaś spi z nami, choć nasze łóżko jest w tym samym pokoju,mam fotel do karmienia i łóżeczko. I niechciałam żeby młody spał z nami,ale on zdecydował inaczej
już w szpitalu spał ze mna w łóżku bo inaczej albo wisiał na cycu albo budził sie po 10min po dołożenie. To jedyny sposób żeby "przespał" noc. Nawet teraz przy nim leżę bo jak tylko wstane to płacz.
Zresztą mam świadomość, że takie maleństwo potrzebuje bliskości więc próby odkładania go łóżeczka rozpoczniemy pewnie ok 3 miesiąca, może wtedy się uda
Dziś zaliczyliśmy pierwszy spacer, synek grzecznie spał i nie płakał nawet w czasie ubierania w śpiworekJestem dumna
Paulaa25, MagNolia55 lubią tę wiadomość
-
Olcia super!
Figa uwierz, ze w momencie kuedy pojawi sie dziecko, sen nie bedzie juz taki sam
Bedziesz slyszala kazdy szmer, nawet to, hak twoje dziecko bedzie sie przewracalo na drugi bok... jak dziecko bedzie lezalo u ciebie, bedziesz spala na takim czuwaniu, ze nawet dziecko spiace na twojej klatce piersiowej bedzie bezpieczne...
U mnie jedyna obawa jest to, ze mala moglaby spasc z lozka...
Na szczescie poki co udalo sie i ona bardzo chetnie spi u siebie w lozeczkuFiga88 lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Super Olcia!A wl.miałam pytać kiedy pierwszy spacerek u was
U nas jeszcze nie było ze względu na moje cieżkie gojenie sie rany.Jutro idę do kontroli zobaczymy czy już bd mogla.
Werandowałaś wcześniej?Bo u mnie na szkole zalecali.
Dziś konsultowałam z pediatrą problemy brzuszkowe i kazała mi przejść na dietę NŻT czyli prawie nic nie jeść karmiąc piersią ...no chore ja rozumiem że można ograbiczyć niektore produkty ale żeby tylko kleiki i chleb z masłem...masakra.Zgłupieć idzie.
Olcia stosujesz dietę? -
Paula mozesz jesc suchy chleb i pic wode, a problemy brzuszkowe jak maja byc to beda
Przetestowane przez kuzynke, ktorej coreczka pierwsze 4 miesiace zycia miala dwugodzinne kolki dwa razy dziennie...
Mleko produkowane jest z krwi, a do krwi nie przechodzi jedzenie, ewentualnie alergeny, reszta trafia do jelit z żołądka...
Ile razy ja slyszalam, ze jak to grochowka, mala bedzie miala gazy...
Albo, ze skoro mnie zoladek boli to i ja napewno itp...
Nie ma co dac sie zwariowac, przeciez codziennie nie jesz kapusty, grochu, fasoli i innych...
Jakby mi pediatra cos takiego powiedziala, to konsultowalabym z nia cokolwiek pierwszy i ostatni raz...
Na szczescie moja to rozsadna kobieta, a tez kwestie i diety i alergii itp z nia roztrzasalam, ze wzgledu na to chlustajace ulewanie (alergicy na bmk czesto ulewaja)... u nas to nie bylo to i kazala jesc normalnie...
Zreszta jak jyz pisalam i polozne w szpitalu kazaly jesc normalnie i po porodzie dostalam menu (wybieralam obiad i deser sposrod 3 opcji) normalne, nie jakies dietetyczne (a wiem, ze i takie maja bo lezalam tam tez z hiperka i wtedy byko wskazanie do jak najwiekszej ilosci bialka i mialam inne opcje jak dziewczyna obok z zagrozona ciaza)
Co do werandowania, ja nie werandowalam... pierwszy spacer zaliczylismy w dzien wyjscia ze szpitala, trwal jakies pol godziny...
Pozniej ten czas wydluzalam...
Od tamtej pory chodzimy kazdego dnia, chyba ze leje jak z cebra...
Paulaa25, klamka, Figa88 lubią tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
nick nieaktualnyPaulaa25 wrote:Super Olcia!A wl.miałam pytać kiedy pierwszy spacerek u was
U nas jeszcze nie było ze względu na moje cieżkie gojenie sie rany.Jutro idę do kontroli zobaczymy czy już bd mogla.
Werandowałaś wcześniej?Bo u mnie na szkole zalecali.
Dziś konsultowałam z pediatrą problemy brzuszkowe i kazała mi przejść na dietę NŻT czyli prawie nic nie jeść karmiąc piersią ...no chore ja rozumiem że można ograbiczyć niektore produkty ale żeby tylko kleiki i chleb z masłem...masakra.Zgłupieć idzie.
Olcia stosujesz dietę?
W sobotę było dosyć ciepło więc wystawiliśmy małego na nasz mini balkonik na 15 minut, wczorajszy spacer zajął nam ok 30 min. Teraz planuję wychodzić regularnie, sprawdzam tylko jakie jest powietrze.
Nie jestem na żadnej diecie, Antek jak na razie nie ma żadnych problemów z brzuszkiem. Regularnie robi kupy i puszcza solidne bąki. Mam nadzieję, że tak zostanie bo wiem, że kolki zaczynają się ok 3 tyg.
Natomiast moja położna mówi to samo co Cierpliwa, że dieta matki nie ma większego wpływu na kolki. Ja obecnie jem lekkostrawne posiłki, ale to dlatego, że uważam, że są zdrowsze - wolę np pieczonego lub gotowanego na parze kurczaka niż smażonego. Jem warzywa, owoce (ograniczyłam tylko cytrusy ale myślę, że za jakiś czas spróbuję je jeść).
Paula mam nadzieję, że z Tobą lepiej. Może pogadaj jeszcze z kimś o tej diecie, bo takie głodzenie się nie wiem czy jest dla Ciebie dobre w tym momencie.
No i piję kawę, tylko 1 raz dziennie i z mlekiem ale pijęWiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2019, 10:59
-
Veri wrote:Czekoladka, a zdradzisz proszę jaki fotel kupiliście? Też szukam miętowego lub jasnożółtego. Testowałaś już jego wygodę?
https://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/30361043/
Jest bardzo wygodny ale zarazem nie wpada się w niego. Jest dość twardy, więc jak będę karmić Małego to dam radę wstać z nim na rękach bez wielkiego wysiłkuVeri lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyFiga88 wrote:Wiem, że to może głupie, ale boję się że spiąć w nocy z dzieckiem w łóżku mogę je przygniesc i udusić
Instynkt macierzyński robi swoje
Mnie udało się dzisiaj na chwilę odłożyć małego obok jak karmiłam go na leżąco, ale po godz 3 nie chciał jeść w pozycji leżącej i znów trafił na mój brzuch... Po karmieniu spaliśmy do 7:30Tak więc jeszcze raz to powiem, że lepszy sen z dzieckiem na cycku niż żaden
Figa88 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, nie pamiętam ale wiem, że polecałyście.. Jakie macie termometry dla maluszków? Chcę kupić taki bezdotykowy ale na Gemini wybór spory a to generuje problemy
-
A to ja smazonego tez jem malo, chyba tylko sznycle i jajka sadzone, bo miesa zazwyczaj pieczemy, grillujemy, albo dusimy, jak ziemniaki to tez raczej zapiekane lub gotowane...
Ale bywa, ze do np steka wolowegi zjem frytki...
Pamietam, jak tescie byli i wieczorem maz pyta co mi, a ja na to, zr mnie zoladek boli, na co tescowa wypalila "to dlatego mala bie chciala zasnac, bo ja napewno tez meczy, ja nie wiem czy ty tr kotlety powinnas byla jesc"
Slow mi zabraklo...
Kawe tez pije... z reguly tylko jedna rano, czasem napije sie jak ktos przyjdzie, czy gdzies jestem jakies cappuccino, czy latte ale to sporadycznie druga pije, az takim kawoszem nie jestem... mala ze spaniem problemow nie ma...
Wkoncu litrami kawy nie pije...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Lubię_czekoladę wrote:Dziewczyny, nie pamiętam ale wiem, że polecałyście.. Jakie macie termometry dla maluszków? Chcę kupić taki bezdotykowy ale na Gemini wybór spory a to generuje problemy
Lubię_czekoladę lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Cccierpliwa wrote:Mam Geratherm non contact, nigdy mnie nie zawiódł... ale nie kupowalam na Gemini, bo w kilku innych aptekach byl tanszy, nawet po doliczeniu kw
Widzę, że mierzy też temperaturę wody czy mleka
Ten kupimy
Szybka decyzja
W Gemini jest za 92 zł.
-
Lubię_czekoladę wrote:Dziękuję
Widzę, że mierzy też temperaturę wody czy mleka
Ten kupimy
Szybka decyzja
W Gemini jest za 92 zł.
Ja nim mierze wlasnie rowniez temp mleka jesli moje podgrzewamLubię_czekoladę lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Cccierpliwa wrote:Nie ma za co
Ja nim mierze wlasnie rowniez temp mleka jesli moje podgrzewam
Na liście wyprawkowej mam Espumisan dla niemowląt ale w opisie kropelek widzę, że to dopiero po 1 miesiącu można podawać. Więc chyba nie ma sensu kupować od razu?
Mam też probiotyki i witaminę D.. Czy to obojętne co ja zamówię? -
dziewczyny, super ciekawe rzeczy wydarzyly sie tu na forum w weekend
przede wszystkim dzieki za wszelkie rady dotyczace podrozy! i dobre rady o chrzcinach, tez zaczne o tym myslec. no i w koncu o pokoiku- ja mam takie samo podejscie jak czekoladka- zeby synek szybko spal w swoim pokoju. ale w sypialni mamy miejsce na lozeczko wiec moze zaczniemy w sypialni a potem do pokoju. nasz pies ma swoja poduche tez u nas w sypialni wiec pewnie wszyscy na poczatku bedziemy spali razem
a czy ktoras z was ma fotel bujany? rozwazalam kupienie bujanego do usypiania.
a my sie w koncu przeprowadzilismy. tzn dostalismy klucze 1.02 ale troche trwalo rozpakowywanie. nie jest jeszcze skonczone no ale takie rzeczy jak lustro w lazience juz sateraz kompletujemy lampy no i czekamy na czesc kanapy i juz powinno byc po wszystkim. w weekend byl malarz i pomalowal pokoj synka i przykelil tapete- jest piekna
strasznie sie ciesze. jak juz troche ochloniemy po przeprowadzce to jedziemy po mebelki i wyprawke. wiec mam nadzieje, ze do konca miesiaca podstawowe rzeczy beda skompletowane.
Lubię_czekoladę lubi tę wiadomość