X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciężarówki po IVF 2018
Odpowiedz

Ciężarówki po IVF 2018

Oceń ten wątek:
  • Magkb Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2019, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JVM jeszcze chwilka i na pewno będzie lżej, zobaczysz. Jedne dzieciaczki kończą 4 trymestr szybciej, inne trochę dłużej potrzebują, ale jeszcze trochę. Najgorsze już za Wami ;)

Wiecie co, ja to podeszłam do procedury z wiara, ze wyjdzie za 1 razem i tak się stało. Teraz tez zakładam, ze za 1 razem się uda. Czemu miałaby być inaczej? Wydaje mi się, ze sukces ivh w dużej mierze zależy od głowy.
    Rodzeństwo chce dla synka ponieważ dzieciństwo w pojedynkę jest smutniejsze. Sama mam siostrę i jest mi jedna z najbliższych osób. Chce tez takiej osoby dla mojego małego.

Ostatnio tez myślałam, ze gdyby nie kwestia pieniędzy to ja bym nawet 4 dzieci mogła mieć.

o1489vvjvnnzrzny.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2019, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwka, super, ze y was wszystko dobrze!
    A Emilka duza dziewczyna! Wazy tyle co Mia teraz :D

To ja juz bylam po takich staraniach, ze wychodzilam z zalozenia, ze jakbym bardzo nienwierzyla i nie stanela na glowie, to i tak jest wielka loteria...
    Natomiast do inseminacji podchodzilam tak, ze po wlasciwie bylam wrecz pewna, ze juz jestem w ciazy... i upadki byly bardzo bolesne...
    Przy ivf wolalam sobie tego oszczedzic, tym bardziej, ze od poczatku pod gorke... nawet na transfer mnie ze szpitala wypisywali po hiperce...

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • morganaa Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2019, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja przy procedurze miałam jakiś dziwny spokój, taki luz... jak nigdy przy staraniach, bo tak to zawsze się nakręcałam, doszukiwałam objawów itd. a przy in vitro po prostu czekałam. Za to mój mąż zawsze na zimno nasze starania, żeby się nie nakręcać, a przy in vitro jakoś tydzień po transferze chodził i mówił, że się udało, że on to czuje, że jestem w ciąży. I miał racje :)

jeśli chodzi o rodzeństwo... to generalnie na dzień dzisiejszy czuję, że Karol by mi wystarczył, jest naszym cudem, ale... sama mam rodzeństwo i wiem jak dobrze je mieć choćby tylko po to żeby na rodziców ponarzekać, a że dla naszego skarba wszystko to i rodzeństwo mieć musi :) choć nie wiem jak dam radę z dwójką :D i pomyśleć, że kiedyś chciałam mieć 5 :)

mbnotr8.png
  • Magkb Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2019, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morgana damy radę tak jak wszyscy, a za pare lat to się dzieci same będą chować (tak mówią;)

o1489vvjvnnzrzny.png
  • Vaina Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2019, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motylek1313 wrote:
    Vaina wcale bym sie nie obraziła gdybym miała rodzic wczesniej czy indukcja czy cesarka. 19.7 idziemy na usg 32 tyg i wtedy sie okaze co i jak. Choc jestem ciekawa co w sr powie dr. Ostatnio coraz ciezej mi sie spi, bolą mnie biodra, dretwieja dlonie, mam ciagle zgage i ciezko mi sie przekrecac z boku na bok. A jak Ty sie czujesz?
    To masz wizyty co 2 tygodnie? Ja mam co miesiąc jeszcze.
    Poza spuchniętymi nogami i ogromnym brzuchem to nic mi nie jest :)
    Casem drętwieje mi ręka, ale tylko prawa i nie jest jeszcze źle :)
    Ale ja mam obowiązkową gimnastykę i po tysiąc skłonów dziennie :P - Syn wie że w brzuszku mieszka siostrzyczka, ale reszta go nie obchodzi ::P
    Ja ciągle czekam na decyzję w spraawie porodu, bardzo chciałąbym naturalnie, ale w żadnycm wypadku za wszelką cenę. Ciekawa jestem czy już teraz coś więcej powie na ten temat czy jeszcze nie. Wizytę mam za 1,5tygodnia :)

06.2016 I IMSI -> 03.2017 nasz urwis jest już z nami <3 :)
    12.2018 -pICSI -> 08.2019 nasz drugi urwis jest z nami <3
  • Vaina Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2019, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas przy pierwszej procedurze nie mieiśmy mrozaczków, z dwóch podanych zarodków mam syna. Pomimo iż staram się jak mogę nie rozpieszczać to i tak widzę że jak tak dalej by było to by był mega rozpieszczony, bo ja dla niego wszystko zrobię i to nie zawsze jest dobre.
    Od początku byliśmy pewni ze chcemy więcej dzieci, biorąc ślub mówiliśmy o 3, tak więc decyzja o 2 IVF to była tylko kwestia czasu, wątpiłam żeby udało się z 6 zarodkami ale mieliśmy w głowie, że jakby tak wyszło to zobaczymy, może wrócimy po wszystkie, kwestia otwarta. Został nam 1 mrozaczek - na 100% po niego wracamy i bardzo bym chciała żeby został z nami, bo jak nie to kolejnej procedury nie robimy pomimo ciągłego marzenia o 3.

• Iwkaaa Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2019, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jvm przykro czyta się to co piszesz. Ale niestety czasem tak jest że rodzicielstwo nie jest usłane różami. Nasza mała 1 msc to była bardzo płaczliwa wkładasz do wózka płacz wkładasz do łóżeczka płacz wkładasz do nosidełka płacz i to za każdym razem taki że aż się zanosiła. Teraz już jest lepiej mała się nauczyła i lubi jeździć zwiedzać. Wcześniej każdy płacz to milion łez i kleksy kupy ze złości a teraz już spojniej. Ale wiadomo człowiek nie raz miał kryzys i płakał z bezsilności....
    Ps. My 12lipca też mamy 5 rocznicę ślubu ciekawe jak my spędzimy ten dzień :)

U nas mała coś od 3 dni robi tylko 1 kupę dziennie a zawsze robiła po 3-4 daję jej espumisan ale tyle dało że puszcza brzydkie bąki ale z kupą nic się nie ruszyło ale jakoś więcej i bardziej nie płacze nie ma twardego brzuszka więc nie wiem czemu tak.

IVF - IMSI 03.2018 - 1 zarodek :(
    2 IVF - IMSI - 08.2018 - 1 zarodek ❤

2024-powrót do gry
    09.2024 1 procedura z programu + świeży transfer 👎
    2 ❄️❄️
    10.2024 2 transfer 👎
    11.2024 3 transfer 11dpt beta 42.5 , beta spadła cb 👎
  • Iwkaaa Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2019, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwkaaa wrote:
    Jvm przykro czyta się to co piszesz. Ale niestety czasem tak jest że rodzicielstwo nie jest usłane różami. Nasza mała 1 msc to była bardzo płaczliwa wkładasz do wózka płacz wkładasz do łóżeczka płacz wkładasz do nosidełka płacz i to za każdym razem taki że aż się zanosiła. Teraz już jest lepiej mała się nauczyła i lubi jeździć zwiedzać. Wcześniej każdy płacz to milion łez i kleksy kupy ze złości a teraz już spojniej. Ale wiadomo człowiek nie raz miał kryzys i płakał z bezsilności....
    A powiedz mi proszę co Ty wkładasz małemu na te bąki i kupki ?
    Ps. My 12lipca też mamy 5 rocznicę ślubu ciekawe jak my spędzimy ten dzień :)

U nas mała coś od 3 dni robi tylko 1 kupę dziennie a zawsze robiła po 3-4 daję jej espumisan ale tyle dało że puszcza brzydkie bąki ale z kupą nic się nie ruszyło ale jakoś więcej i bardziej nie płacze nie ma twardego brzuszka więc nie wiem czemu tak.

IVF - IMSI 03.2018 - 1 zarodek :(
    2 IVF - IMSI - 08.2018 - 1 zarodek ❤

2024-powrót do gry
    09.2024 1 procedura z programu + świeży transfer 👎
    2 ❄️❄️
    10.2024 2 transfer 👎
    11.2024 3 transfer 11dpt beta 42.5 , beta spadła cb 👎
  • Figa88 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2019, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wierzyłam, że po ivf zajdę w ciążę, nawet innej opcji nie brałam pod uwagę, byłam pewna ciąży. Dużo komórek, dużo zarodków i takie boom, zderzenie ze straszną rzeczywistością. Pierwszy transfer nieudany, poczułam się jakby ktoś mnie oblał kubłem zimnej wody, że jednak marzenia mogą się nie spełnić... ale spokojnie są jeszcze zarodki. I dalej nic, nieudany kolejny transfer, nieudana cała procedura. bezradność jakiej nie da się opisać. Na szczęście zdecydowaliśmy się spróbować kolejny raz, pierwszy transfer w drugiej procedurze - wierzyłam że się uda. I znowu pudło. Wtedy straciłam wiarę na ciążę, do kolejnego, ostatniego transferu w zasadzie szłam bez wiary w powodzenie. Szłam tylko po to by wykorzystać ostatni zarodek. I Jest do dzisiaj z nami, śpi właśnie w kołysce :) Wiara i to co mamy w głowie jest ważne i na pewno pomaga, ale czasami nic nie jesteśmy w stanie zrobić. Ja już wolę się nie nakręcać niż później się rozczarować, bo to strasznie boli :(

My dzisiaj pierwszy raz zaliczyliśmy dłuższego gila u znajomych. Szymon był grzeczny i nie marudził, leżał w samym pampersie, chwilę pokimał, dwa razy go karmiłam, każdy go ponosił na rękach i teraz mocno śpi po takich emocjach. Po 19 oczywiście zawinęliśmy się już do domu, kąpiel, karmienie i sen.

JVM niedługo maluch wyrośnie z kolek i będzie lżej. A za jakiś czas może zapomnicie o trudach czwartego trymestru i z chęcią wrócicie po zarodki :) Jedne dzieci mają kolki, inne maluchy to omija.

klamka lubi tę wiadomość

860ij44jb8ojlfrj.png
  • Rubi27 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2019, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adaś też był nieodkładalny, i to jeszcze najlepiej żeby był cały czas przy cycu. W okolicach 3 miesiąca jak zaliczył pierwszy obrót na brzuch, ręce zrobiły sie bee i tak jest prawie cały czas. Teraz zaczyna raczkować to w ogóle na podłodze najlepiej albo na łóżku bo może się po nas wspinać :)

oar83e3ker59blqv.png
    3jvzp07wx4745wqo.png
    Starania od 2015r
    Słabe nasienie
    Novum od 09.2017
  • Motylek1313 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2019, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vaina wrote:
    To masz wizyty co 2 tygodnie? Ja mam co miesiąc jeszcze.
    Poza spuchniętymi nogami i ogromnym brzuchem to nic mi nie jest :)
    Casem drętwieje mi ręka, ale tylko prawa i nie jest jeszcze źle :)
    Ale ja mam obowiązkową gimnastykę i po tysiąc skłonów dziennie :P - Syn wie że w brzuszku mieszka siostrzyczka, ale reszta go nie obchodzi ::P
    Ja ciągle czekam na decyzję w spraawie porodu, bardzo chciałąbym naturalnie, ale w żadnycm wypadku za wszelką cenę. Ciekawa jestem czy już teraz coś więcej powie na ten temat czy jeszcze nie. Wizytę mam za 1,5tygodnia :)

Nie, mam wizyty co mc. I teraz ide w sr na kontrole do mojego gina. Ale usg robimy u innego lekarza i 19.7 idziemy a wtedy bedziemy juz zaczynali 33 tc. A czemu nasz obowiazkowa gimnastyke?
    Ciesze sie ze mam jeszcze czas dla siebie i moge poodpiczywac, alw chcialabym juz poznac nasza coreczke:-) dla mnie ciaza to kolejny etap przed zyciem juz z mała:-) odpoczywamy teraz nad morzem, dzielnie znosze upaly.

3jvzzbmhlt3lv9mr.png
  • Vaina Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2019, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motylek1313 wrote:
    Nie, mam wizyty co mc. I teraz ide w sr na kontrole do mojego gina. Ale usg robimy u innego lekarza i 19.7 idziemy a wtedy bedziemy juz zaczynali 33 tc. A czemu nasz obowiazkowa gimnastyke?
    Ciesze sie ze mam jeszcze czas dla siebie i moge poodpiczywac, alw chcialabym juz poznac nasza coreczke:-) dla mnie ciaza to kolejny etap przed zyciem juz z mała:-) odpoczywamy teraz nad morzem, dzielnie znosze upaly.
    Bo syn to ma ała i trzeba podmuchać, pocałować, to się chce przytulić, to trzeba go upomnieć, to trzeba go 'zjeść', złapać itd., gimnastyka non stop :P
    Zazdroszczę Ci tego morza, chciałabym się jesszcze przed porodem wybrać na wakacje np. nad morze, ale najpierw musimy jedną rzecz skończyć i nie wiem czy wyjdzie:( Najwyżej zrobimy sobie wakacje październik/listopad jak małą lekko podrośnie.
    a jak z kopniakami? Ja kiedyś pisałam że słabo, za to teraz to ostra łobuziara, często i mocno kopie, co mnie cieszy :)

• Motylek1313 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2019, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vaina wrote:
    Bo syn to ma ała i trzeba podmuchać, pocałować, to się chce przytulić, to trzeba go upomnieć, to trzeba go 'zjeść', złapać itd., gimnastyka non stop :P
    Zazdroszczę Ci tego morza, chciałabym się jesszcze przed porodem wybrać na wakacje np. nad morze, ale najpierw musimy jedną rzecz skończyć i nie wiem czy wyjdzie:( Najwyżej zrobimy sobie wakacje październik/listopad jak małą lekko podrośnie.
    a jak z kopniakami? Ja kiedyś pisałam że słabo, za to teraz to ostra łobuziara, często i mocno kopie, co mnie cieszy :)

Aha, to taka gimnastyka hihi mi czesto z rąk wszystko leci wiec tez cwicze.
    Zdarza sie ze mala jest leniuszkiem i malo kopie, zwykle gdy malo odpoczywam. Ostatnimi czasy kopie okrutnie, a jak mowie jej dobranoc to sie zaczynaja harce:-( chyba bedzie grala w pilke nozna hihi po urlopie ide dopiero do szkoly rodzenia. A Wy juz byliscie? Musze skonczyc kilka drobiazgow i wyprawka bedzie gotowa. W sierpniu robimy pranie, przenosimy lozeczko do sypialni i pakuje torbe. Jestem strasznie ciekawa ile urosla:-)

3jvzzbmhlt3lv9mr.png
  • morganaa Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2019, 07:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czas się odkuć finansowo :) wniosek o 500+ na Karola złożony :)

jednak jakiś żal pozostaje, że państwo nie stanęło na wysokości zadania w problemie leczenia niepłodności. Ostatnio doszłam nawet do wniosku, że nie ma w zasadzie w ogóle możliwości leczenia niepłodności na NFZ - badania, leki, a przede wszystkim dostępność lekarza zawsze kiedy potrzeba na monitoring :(

Figa88, Jvm lubią tę wiadomość

mbnotr8.png
  • Figa88 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2019, 07:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    morganaa wrote:
    czas się odkuć finansowo :) wniosek o 500+ na Karola
    Niechcaco polubilam. Dobrze, że przypomnialas, odpalam komputer by zlzyc wniosek :)

Mam.nadzieję, ze inna partia wygra wybory to może przywroca dofinansowanie ivf, moze wtedy się skusimy na kolejną procedurę.

860ij44jb8ojlfrj.png
  • Jvm Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2019, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja polubiłam, bo się zgadzam z Morgana w 100 %. Smutne jest to, że osoby mało zarabiajace, które nie mogą mieć dzieci to mogą się chyba tylko modlic, bo nic innego im nie pozostaje. Są pary, które zapożyczają się żeby podejść do procedury, a potem kończą bez dziecka i z długami.
    Ogólnie ludzie bardzo mało wiedza o in vitro, myślałam że może książka Rozenek to zmieni, ale przeczytałam fragment i tam były takie bajeczki, że jestem pewna, że to nie są historie prawdziwych par, tylko historyjki wymyślone przez jakiegoś ghostwritera.

• Rubi27 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2019, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też będziemy składać wniosek, na leczenie poszły wszystkie oszczędności,a szczepienia też nie najtańsze.

oar83e3ker59blqv.png
    3jvzp07wx4745wqo.png
    Starania od 2015r
    Słabe nasienie
    Novum od 09.2017
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2019, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I bardzo dobrze! Ja serio nie kumalam, ze jak juz te 500+ wprowadzaja, to nie na kazde dziecko...

U nas jest na kazde dziecko niecale 200€ a znow o pare € ma sie podniesc...
    A mimo to szczepienia (i to tymi szczepionkami, za ktore w pl sie placi) sa darmowe, leki dla dzieci sa darmowe, ja nawet na dobra sprawe wit.d3 nie musze kupowac, bo na kazdym bilansie dostaje juz na zapas recepte i mam ja za darmo...

Co do leczenia, to naprawde jest straszne, ze bez 💰 nawet czlowiek nie dojdzie do tego, dlaczego sie nie udaje :/

Ja nawet nie chce myslec jakby to wygladalo jakbysmy w pl mieszkali...
    Bylam 3 lata w klinice, do naturalsa stymulowana wylacznie gonalem, bo u mnie tylko gonandotropiny w gre wchodzily, proga tez zawsze utrogest i lutinus, badania w klinice darmowe, leki 5-10€ bo reszte obejmowala kasa chorych...
    Wizyty, monitoringi itp w klinice darmowe...
    Az wkoncu ivf za ktore nie zaplacilam nawet 1€ bo moja kasa chodych wszystko za procedure i leki zwrocila z dokladnoscia co do centa...
    No i w ciazy wszystkie leki na recepte za darmo...
    W pl pewnie bysmy sobie wszystkiego odmawiali, wszystko szloby na leczenie, albo nawet by nie starczalo i kredyt tez bylby potrzebny...

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • Necia124 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2019, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny gdzie wy te wnioski składacie ninja się na żadną stronę zalogować nie mogę. Mój bank ma już informacje że jest problem.technicznybz przyjmowaniem wniosków 500+.

U nas postanowienie jest takie że ta całą kwotę odkładamy na konto dla synka tak do 18 roku życia albo do tego czasu do kiedy będzie 500+. No chyba żebyśmy mieli jakaś wybitnie trudną sytuację to wtedy się je ruszy a tak jest całkowity zakaz. Na takie konto odkładamy też prezenty np. chrzcin czy dnia dziecka.

Co do leczenia to tak jak piszecie nas też nieźle skrobnelo. Sprzedaliśmy samochód i kupiliśmy inny zdecydowanie tańszy. Delikatna pożyczkę wzięliśmy żeby było szybciej bo tak musieliśmy rozbierać na całe leczenie. Ale na szczęście powoli wychodzimy na prostą ;)

ty0qs6r.png
  • Zizu87 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2019, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A do tego wniosku 500 plus to trzeba jakieś skany dokumentów załączyć czy tylko wniosek wystarczy?

‹‹ 667 668 669 670 671 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ