X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciężarówki Rocznik'89 :)
Odpowiedz

Ciężarówki Rocznik'89 :)

Oceń ten wątek:
  • perelka89 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2016, 02:34

blumen21 lubi tę wiadomość

klz920mm8wuzprdr.png
  • kwiatuszek789 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czytalam ze taki niski cukier doprowadzi do hipoglikemii a to tez moze prowadzic do cukrzucy. Chociaz zawsze wydawalo mi sie ze cukrzyca to za wysoki cukier... Wiec albo ja czwhos nie rozumiem albo to jakies cuda wianki :-P generalnie jesli nie insulina to trzeba wprowadzic sobie diete jak dla cukrzykow bo ona narxzo czesto jest wystarczajaca przy cukrzycy ciazowej. Ja to owocami duzo slodkiego dostarczam do organimu bo naaardzo duzo ich jem.

Zazdrosze usg 4d. Juz sporo bedzie widac ale podobno 3 i 4d najlepiej robic od 30tc no wtedy juz ladnie malucha widac.
    Ja sie wlasnie zastanawiam czy robic ale moze sie skusze w sierpniu :-)

Monika wydaje mi sie ze na BBF zawyzaja wszystkie wartosci. Jak porownuje wielkosc dziecka w danym tygodniu to duzo za duze podaja wartosci niz sa rzeczywoscie. Niby to pewnie jakies statystyki ale niepotrzebnie nas stresuja.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2015, 21:50

klz9io4pkfldzhbc.png
  • Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kwiatuszek nas też czeka remont sypialni. Trochę zaczyna mnie to wszystko przerażać...

Fantastyczne wieści dziewczyny, mamy ze szlachetnego rocznika ;)

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • czekolada Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miszka super Garatuluje :-)

wiem nie ma co się nakręcać ale zaczynam się zastanawiać czy z moją dzidzią jest wszystko ok...byłam w 5tyg1dzień i nie widziałam bijącego serduszka a tu już 2 z Was widziało w wcześniejszym stadium. Umrę przecież do tej wizyty 21 lipca :-(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2015, 22:28

Jakub <3
    f2wli09klx6li47m.png
    f2w3rjjgfdv6rpfo.png
  • dmuchawiec Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    100krotko trzeba być dobrej myśli:) donosisz:)

Własnie doskwierają mi te bóle i że tak powiem tyłek mnie boli:/
    Do którego tygodnia Ci doskwierały?

Monia świetnie że wszystko dobrze:D

Ada świetna wiadomość ale jak wcześnie widac serduszko że bije !
    Strasznie się ciesze!!

Ja jutro mam USG więc także dam znać:)

Czekoladko spokojnie, zobaczysz serduszko a jak nie to leć może wcześniej prywatnie?

perelka89 lubi tę wiadomość

Nigdy nie wmawiaj sobie, że nie dasz rady, wiara w siebie to podstawa osiągnięcia sukcesu!!
    17u9i09kie6sdzrt.png
  • perelka89 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2016, 02:34

klz920mm8wuzprdr.png

Wysłany: 30 czerwca 2015, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie tak samo przeraza remont bo nie mam gdzie za bardzo isc na noc jak bedzie malowane ale cis sie wymodzi.

Czekolada zabraniam Ci myslec w ten sposob! Wszystko bedzie dobrze zobaczysz! Musisz w to wierzyc i nie przyciagac zlych mysli bo stresujesz maluszka. Pojdz do innego lekarza za jakis tydzien. Ja bym nie wytrzymala tak dlugo w stresie.

Dmuchawiec kciulam za jutrzejsza wizyte. Szczerze mowiac to nawet nie pamietam kiedy dokladnie mnie bolaly ale chyba tak na tym erapie co Ty jestes albo i naert wczesniej. Bol mchyba odczuwalam jakis 2 czy 3 tyg ale nie tak, ze codziennie. Najgorzej jak nisko siadalam na miekkim i jak po schodach chodzilam.

Dziewczyny dzis jak czekalam na swoja wizyte przed gabinetem to przyszla dziewczyna w ciazy i do poloznej w recepcji mowila o L4 i ja to zrozumialam tak, ze jak ma sie 30 lub ponad 30dni zwolnienia (w sensie tak jednorazowo napisane na zwolnieniu) to lepiej finanansowo na tym sie wychodzi bo wtedy chorobowego nie placi pracodawca. I adekwatnie jesli zwolnienie krotsze niz te 30dni to kasa mniejsza bo i skladki chorobowe dochodza. Orientujecie sie o co moglo chodzic? Bo mowi sie ze L4 ciazowe platne jest 100% ale czy faktycznie? Niby w ciazy i tak ma sie darmowa opieke na nfz ale czy nie lepiej odprowadzac skladek normalnie? Heelp :-/

klz9io4pkfldzhbc.png

Wysłany: 30 czerwca 2015, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Perelka narazie nie musze wprowadzac diety co mnie bardzo cieszy bo nigdy nie bylam na zadnej diecie i byloby mi ciezko przyzwyczaic sie :-)

klz9io4pkfldzhbc.png
  • miszkaaa Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2015, 07:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czekolada. Wiele zalezy od sprzętu jakim lekarz sie posługuje. Pewnie serduszko Twojego kropka bije tylko ze nie bylo tego widać na usg. Moze faktycznie umów sie do innego lekarza na usg w miedzy czasie. Będziesz spokojniejsza. :)

Ja jakos nie martwię się tym ze ciążą jest młodsza niż OM, wiem, Ze to sie jeszcze wiele razy zmieni.

Kwiatuszek zwolnienie jest 100%płatne. Nie ważne jest czy zwolnienie przedłużasz co tydzień czy jest na caly miesiąc bo i tak zasiłek wypłacany jest po okresie danego zwolnienia na podstawie zarobków z ostatnich 12miesiecy. Wiec na dobra sprawę dla Ciebie nie ma żadnej różnicy bo kasa będzie ta sama.

Jak masz zwolnienie na caly miesiąc po zakończeniu zwolnienia wypłacany jest zasiek tak jak pisałam ze wyliczany jest na podst. ost 12mcy

Jak masz zwolnienie na tydzień obliczana jest kwota zasiłku na ten wlasnie tydzień i jak wrócisz do pracy to owszem za resztę dni pracodawca musi odprowadzić składki. Ale jezeli po tygodniu przeniesiesz kolejne zwolnienie to znoi jest obliczany zasiłek za ten czas. Przez czas zwolnienia pracodawca nie odprowadza składek. Od kwoty zasiłku pobierana jest zaliczka na podatek I nie można mylić ubezpieczenia chorobowego i ubezpieczenia zdrowotnego jakim jest nfz.

Mam nadzieje ze nie zmieszałam za mocno. :)

ex2bmg7yxswzkwmo.png

Wysłany: 1 lipca 2015, 07:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki Miszka :-)
    Mniej wiecej juz rozumiem. Wazne ze i tak jest platne 100% i tak. Ta dziewczyna cos o chorobowym gadala ale moze sama zle zrozumiala swoje kadrowe z pracy.

Jeny jak mi sie spac chce. Chyba organizm juz zmeczony ale musze jeszcze wytrzymac 2 tygodnie i wolne :-)

Milego dnia mamusie :-)

klz9io4pkfldzhbc.png
  • miszkaaa Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2015, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dmuchawiec powodzenia na wizycie. Czekamy na wieści :)

Perelka mam nadzieje ze pochwalisz sie zdjęciem 4d :)

ex2bmg7yxswzkwmo.png
  • blumen21 Ekspertka

Wysłany: 1 lipca 2015, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czekoladka nie masz co się stresować jest widocznie za wczesnie ja serduszko widzialam ok 8 tyg czy nawet 9. CO do rementów ;/ już zaczeliśmy;/ co do usg 4 d robie 29 lipca dopiero;)

24afed3688.png
  • monika_89 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2015, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)
    Nasz maluch będzie mieć swój pokoik, póki co mamy całe piętro dla siebie. W marcu zmarła moja babcia i zwolniła nam pokój że tak powiem. Mebli nie kupujemy, wykorzystamy te po babci, odmalujemy jednie i wstawimy łóżeczko. Docelowo myślę że za max 2 lata uda nam się już wprowadzić do domu więc nie ma sensu robić wielkich remontów

Dorotko może wybierz sie do diabetologa? też słyszałam, że za niski cukier to nic dobrego. Ja chyba przestanę się sugerować BBF, wg niego fasola powinna mieć już 4,5 cm co przy moich 3 wygląda kiepsko, za to jak cofnę się o tydzień w przebiegu ciąży to jest akurat, tym bardziej, że wg wszystkich innych nomrm fasolka jest jednak dobrej wielkości. Z tym l4 chodzi o to, że do 30 dni płaci pracodawca, po 30 dniach pensję wypłaca Ci zus, w ciaży 100%. Nie musi to być jedno l4 tylko ciągiem. Po prostu po 30 dniach obowiazek wyplacania świadczeń przechodzi na zus

czekolada ja wizytę miałam 6+3 i jeszcze nie było serduszka wiec spokojnie, wszystko zalezy od tego kiedy była implantacja

dmuchawiec o ktorej masz dziś wizytę?

13.02.2015 - Aniołek (7tc)
    21.01.2016 - P. <3
    24.04.2017 - M. <3

Wysłany: 1 lipca 2015, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do diabetologa nie ide dopoki lekarz mi tego nie zaleci. Mysle ze wie co robi.

My tez duzego remontu nie robimy bo mam nadzieje ze za rok pojdziemy na swoje wiec nie oplaca sie tutaj gdzie mieszkamu wydawac duzej kasy.

klz9io4pkfldzhbc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lipca 2015, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! Muszę się Wam pochwalić, że od wczoraj czuję ruchy maleństwa! Jakie to dziwne uczucie!! tak jakby bańka mydlana pękała mi w brzuchu! na razie bardzo delikatnie, bo to jeszcze za wcześnie na jakieś super kopniaki, ale cieszę się,że już coś czuć ;) swoją drogą... straszny rozrabiaka z tego naszego synka, bo ciągle się wierci ;)

Czekoladka- nie ma się co martwić! niektóre mamy widzą serduszko dopiero około 8 tygodnia, inne szybciej, dzieci różnie się rozwijają, a 5 tydzień to bardzo wcześnie!

miszkaaa, dmuchawiec lubią tę wiadomość

Wysłany: 1 lipca 2015, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia gratulacje :) człowiek w szoku ze tak duzo się rusza nie? ;)

Madzia890722 lubi tę wiadomość

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • monika_89 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2015, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia cudnie :) zazdroszczę :P

ja umówilam się na prenatalne, idę 16.07 mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze. Dziewczyny czy Wy za te badania płaciłyście? Ja ze względu na wcześniejsze poronienie mam je mieć za darmo o czym dowiedziałam się telefonicznie. Nie wiedziałam, że to znowu ewentualnie dodatkowa kasa

13.02.2015 - Aniołek (7tc)
    21.01.2016 - P. <3
    24.04.2017 - M. <3

Wysłany: 1 lipca 2015, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruchy malenstwa to dziwne, czasem niemile ale mimo wszystko cudowne uczucie <3

Monika ja za polowkowe tylko placilam ale to dlatego ze bylam u innego lekarza niz mialam pierwsze badanie prenatalne. Tylko ze ja chodze prywatnie, nie na NFZ i nie wiem jak to jest w innych prypadkach niz moje. Bo pozoatale wizyty i badania mam na karte lux medu.

klz9io4pkfldzhbc.png
  • miszkaaa Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2015, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia gratuluje. To na pewno fajne uczucie :)

Monia u mnie prenatalne kosztują 350-400zl zaś połówkowe 200zl. Moj lekarz ich nie wykonuje wiec musze robic w innej klinice.

ex2bmg7yxswzkwmo.png

Wysłany: 1 lipca 2015, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia prenatalne należą się za darmo jeśli kobieta przekracza 35 rok życia, jest po poronieniu lub w rodzinie występowały choroby. Ja nie robiłam

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
‹‹ 19 20 21 22 23 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ