X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciężarówki Rocznik'89 :)
Odpowiedz

Ciężarówki Rocznik'89 :)

Oceń ten wątek:
  • arien Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina - dawaj przepis! :D

o1483e5e2gt7h77w.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 listopada 2015, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wlasnie wciagnelam meza chrupki :D moze nie zauwazy :)
    a ja nie umiem piec ciast ;/ az wstyd przyznac ale wystarczy ze maz umie :D

Ide brac sie za obiad ale mam lenia strasznego ;/

• miszkaaa Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorota, ja też zgadzam się z dziewczynami :) nic więcej tu dodawać nie trzeba. Twoje rady tez są dla nas bardzo cenne i wiele możemy sie nauczyć od siebie nawzajem :)

Odebrałam wyniki glukozy
    Na czczo 61
    Po godzinie 152
    Po dwóch godzinach 104

Co o tym myślicie?

Kasia, rozkręciłaś sie z zakupami. Super! Oby tak dalej i wyprawka będzie gotowa.

Kasia k ja tak właśnie myślałam ze przed ząbkowaniem dziąsła puchną wiec są miękkie. Dobrze ze poszłaś do lekarza, przynajmniej wiesz co jest grane. Moj mąż chodzi na rehabilitację gdzie przychodzą takze dzieci. Ostatnio opowiadał o maleństwie 8 tygodniowym które właśnie miało przykurcz jednej strony mięśni szyi przez co spoglądało tylko w jedna stronę. Z tego co podsłuchał rozmowę tej rehabilitantki to powiedziała żeby pilnować i klasc dziecko raz na jednym raz na drugim boku do snu. Poćwiczycie z Tysia i zobaczysz ze wszystko wróci bo normy.

ex2bmg7yxswzkwmo.png
  • littleladybird Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ada, masz normy dla glukozy na czczo? Według norm z mojego labo (ale to się nie liczy) to na czczo jest za nisko. Później w normie ;)

05ludzik.gif "Życie ma tyle samo wad ile zalet."
  • miszkaaa Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A no mam normy :)

Na czczo 65-100
    Po godzinie 65-125
    Po dwóch 65-140

Jak mąż odbierał to Piani powiedziała ze na czczo jest za nisko reszta ok, no ale po godzinie jest jakos chyba za wysoko, nie?

ex2bmg7yxswzkwmo.png
  • Kasiarzynka Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2016, 12:14

wnidtv73dpzdszlc.png
  • Kasiarzynka Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

wnidtv73dpzdszlc.png
  • miszkaaa Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia dzięki za info. Czyli wychodzi na to ze jest ok :) wizyta dopiero 14 grudnia wiec jeszcze troche poczekam

ex2bmg7yxswzkwmo.png

Wysłany: 26 listopada 2015, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przyznam sczzerze, że dla mnie te normy są dziwne :P
    Te, które przytoczyła Kasia, są podobne do moich ;)
    Dobrze, że cukier po 2 godzinach jest niższy od tego po godzinie ;)

Przypomnij, ile miałaś ostatnio na czczo? Bo taki niski może być wyjątkow i akurat trafił Ci się taki dzień na badania ;)

• miszkaaa Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatnio miałam 75, ale na poprzednich badaniach a miałam dwa razy robiony cukier na czczo to bylo ok. 64 jak dobrze pamiętam.

ex2bmg7yxswzkwmo.png
  • Lorka Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zdecydowałam upiec muffinki bo mniej sprzątania po nich :P własnie wyszły z piekarnika :)
    635a9b1b215d8b1fmed.jpg

Kasia zapodaje przepis

Słodka babeczka dla Diabetyków
    Składniki :
    2 szklanki mąki żytniej,
    1 szklanka płatków owsianych,
    1 szklanka startych orzechów włoskich,
    3/4 szklanki startych rodzynek lub suszonej żurawiny
    4 łyżki jogurtu naturalnego,
    6 łyżek oleju,
    2 jajka,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    opakowanie budyniu śmietankowego.

1. Mąkę wsypujemy do miski, dorzucamy płatki owsiane, rodzynki/żurawinę i orzechy włoskie, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i wsypujemy budyń.
    2. Na koniec dodajemy wszystkie mokre składniki, czyli jajka, olej i jogurt naturalny (Jeśli ciasto nie jest wystarczająco słodkie można dodać łyżkę miodu)
    3. Ciasto przekładamy do foremek. Pieczemy ok 30 min ( aż będą miały konkretny, brązowy kolor ) w piekarniku nagrzanym do 180 st C.

Ada ogólnie chyba te wyniki nie wyglądają źle :) zaczynam się stresować swoja glukozą na czczo bo jak ostatnio robiłam to miałam 89 ...

czekolada, arien, 100krotka:), monika_89 lubią tę wiadomość

3jvzzbmhygd0qdzi.png
    010icsqv149by2kh.png
  • arien Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ada, mnie też wydaje się, że jest ok, ale nie wiem co z tym wynikiem na czczo. Bo faktycznie jest chyba troszkę za nisko...ale ja tam nie wiem bo ja mam zawsze powyzej 100 :p

o1483e5e2gt7h77w.png

Wysłany: 26 listopada 2015, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm, no cóż. Tutaj już musi się lekarz wypowiedzieć ;) Dobrze, ze nie masz podwyższonej :) a jak glukoza jest za niska, to zawsze można podjeść troche cukru ;) ale to jak już mówiłam musi lekarz określić, czy jest niedocukrzenie, czy nie. Jeśli nie mdlejesz, nie jesteś osłabiona itp to chyba jest ok? ;)

• czekolada Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola, Dorota patrząc na godziny o której piszecie post można wywnioskować jedno :-P
    i bedę wdzięczna jak przybliżycie temat szczepień, ja trochę czytałam ale dla mnie to nadal temat tabu i czuję się w tym temacie zielona a zawsze przyda się czyjaś opinia, tym bardziej wasza :-)

Iwona, ja też dołączam się do kopniaka teściowej :-P

Magda, zgadzam się z Tobą w 100% na każdym etapie są inne problemy i wcale nie można się za to winić.

Ewelina, ja to po nocy czasem boję się funkcjonować mam takie dziwne sny ale w śnie są tak realne że potem jak budzę się to aż nie możliwe, nie wiem to chyba ciąża wpływa na to. Poza tym śni mi się poród i że ogólnie jakąś traumę przechodzę :/ wrrrr

Aga, brawo za nadrobienie zaległości :-P

Kasia, już sam początek twojego snu rozbroił mnie :-) Ty to jednak przebijasz wszystkich :-D Jak przyjdą fanty dla Tomusia pochwal się koniecznie :-D

Kasiarzynka, woow jestem w szoku, że już Tyście ząbki wchodzą, dośc szybko ale wiadomo każde dziecko to indywidualna sprawa.

Ada, mnie też sie wydaje że na czczo trochę za niski ale ja ekspertem nie jestem ;-)

A ja dziś w nocy nie mogłam spać, budziłam się co chwila jeszcze po 2-giej mąż wrócił z nocki. Przysnęłam nad ranem i spałam do 11tej obudził mnie dopiero telefon i miałam mega wyrzuty że tak długo nic nie jadłam a moje dziecko się obraziło na mnie :-( po 12tej zjadłam obiad i Jakub zaczął szaleć, aż do mojej mamy mówię nie pozwalaj mi następnym razem tak spać, ehhh :-(

Jakub <3
    f2wli09klx6li47m.png
    f2w3rjjgfdv6rpfo.png
  • miszkaaa Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina czuje sie dobrze. Przy tych poprzednich wynikach na czczo 64 lekarz nic nie mówił. No zobaczymy co na to powie :)

ex2bmg7yxswzkwmo.png

Wysłany: 26 listopada 2015, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli nie ma się czym martwić ;)

• Kasiarzynka Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

miszkaaa lubi tę wiadomość

wnidtv73dpzdszlc.png
  • kwiatuszek789 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ada wg mnie wyniki dobre. Ja tez mialam podobne na czczo. Az teraz odkopalam je i:
    Na czczo 63 norma <120
    Po 2h 60 norma 70-99

Lekarz powiedzial tylko tyle ze uciekaja mi te cukry wiec zenym czesciej cos tam zjadla aby je wyrownywac. A to nie bylo wiekszym problemem i rzeczywiscie co jakies 2h musialam cos zjesc bo ssanie czulam w zoladku.

Marlena odespalas niespokojna nocke. Jakby Kunus byl glodny to by Cie wczesniej obudzil :-)
    Na temat szczepiec wypowiem sie jak sie.doszkole w tej dziedzinie ;-)

Ewelina tak jak nie przepadam za muffinkami tak te Twoje bym zeżarla :-D

Tak w ogole to zaczelam jesc coraz wiecej slodkiego, zaczelo sie niewinnie od michalka bialego i przeszlam na herbatniki oblane czekolada :-P

Kasia K mi sie marzy zeby ktos zabral mala na spacer ale meza samego nie chce wysyla bo wole z nim isc sobie na spacer, moja mama cyka sie isc z wozkiem chociaz ostatnio przy mnie prowadzila a tej starej jedzy tesciowej noe dam malej. Przy niej musze miec Jule na oku bo tamta zaraz ja odkryje, czapke poprawi itp. Niech spierdziela z łapami ;-) a rodzenstwa niestety nie mam :-(
    A jak tam Twoj pokarm? Zanika? U mnie juz prawie susza w piersiach :-( mimo ze sama sobie jestem winna ze go nie mam to smutno mi ze nie daje juz Julce tej bliskosci jaka jest podczas karmienia :-( :-(

klz9io4pkfldzhbc.png
  • Robaczek89 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ada, wydaje mi się, że odchył pierwszego wyniku od normy jest tak niewielki, że nie masz się czym martwić.

Dorotko, tak jak piszą dziewczyny, inny etap to inne zmartwienia, ale wszystkie mamy prawo się niepokoić przykrymi rzeczami, które zdarzają się nam w danym momencie życia. Poza tym jesteśmy tu wszystkie razem, wspieramy się i nawet jeśli czyimś problemem będzie to, że kupił cytrynową babeczkę, a w domu się okazało, że ma ochotę na malinową to jesteśmy tu po to, żeby się nawzajem wysłuchać i pomóc. A swoją drogą tylko takich babeczkowych problemów nam życzę :)

Kasia, tak ja miałam takie sny, ale mnie one tak strasznie nie męczą (te z zabijaniem, zdradami i seksem), jak te z przedwczesnym porodem czy powrotem do poronienia, a niestety takie zdarzają mi się regularnie. Potem wstaję zła z samego rana i jestem bardziej kłótliwa.

Kasiarzynko, dobrze, że dotarłaś do pediatry, jednak intuicja Cię nie zawiodła, może łuk się nie zgadza ;), ale problem odgadłaś bezbłędnie.

Niestety nie dam rady reszty odnieść się do reszty, czytałam wszystko na bieżąco cały dzień, ale przed moją wizytą nie miała nastroju do pisania, a teraz wypadło mi z głowy.

Ja już po wizycie i cieszę się, że pojechałam, bo dziś skurcze macicy nie dawały mi zasnąć, a potem obudziły mnie o 2.30 i 4.30, od rana było dobrze, ale bałam się kolejnego wieczoru. W każdym razie po badaniu na fotelu mój lekarz nie widzi nic niepokojącego, a takie skurcze mogą się zdarzyć. Powiedział, że nie możliwe aby trwały aż 3 minuty, ale ja mogę to przez dłuższy czas odczuwać i żebym się za bardzo nie martwiła. Mam brać od teraz luteinę dopochwowo 2x1, no-spę 3x1, aspargin zwiększyć do 3x1, a w przyszłym tygodniu mam zrobić usg z oceną szyjki (liczyłam, że dziś mi takie usg zrobi, ale on chyba nie czuje się pewnie w obrazowaniu przez USG). Jeśli wyjdzie dobrze, no to super, a gdyby było coś niepokojącego w wyniku, to mam do niego wrócić. Poza tym znów zakaz seksu i zalecenie leżenia, mam unikać pozycji siedzącej i zmniejszyć aktywność do minimum...

perelka89 lubi tę wiadomość

43kt9vvjbmmercyy.png
  • A-nisia Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2015, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ada taka szybka konsultacja lekarska forumowa :) dobre masz wyniki, nic sie nie przejumuj.normy są w większości ksiązek powyżej 60, a takie rozbieżności 60-65 są w granicach błędu labolatorium. możesz spac spokojnie :)

kwiatuszek789, Kasiarzynka, miszkaaa, littleladybird lubią tę wiadomość

ex2banlianb8bcf2.png
‹‹ 316 317 318 319 320 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ