X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciężarówki Rocznik'89 :)
Odpowiedz

Ciężarówki Rocznik'89 :)

Oceń ten wątek:
  • miszkaaa Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2016, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia, mydlo dzidziusia kupuje dla siebie do mycia bo nie daje żadnych zapachów. Noworodek jest wrażliwy na zapachy i na poczatku nie chciałabym sie niepotrzebnie smrodzić.

Cieszę się z udanej wizyty, najważniejsze ze rozwarcie dalej nie idzie i szyjka tez jest spoko. A witaminy K+d podaje sie od 2 tygodnia zycia przy karmieniu piersią, przy karmieniu mlekiem modyfikowanym podaje sie wit d.

Monia to teraz wspólnymi siłami wypędzamy Paulinke :)

ex2bmg7yxswzkwmo.png
  • kwiatuszek789 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2016, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi polozna mowila ze jak mm przekracza polowe dziennych karmien to odstawic K a o D czesto zapominam. Ortopeda mowil mi ze zaleca suplemetacje wit D przez kilka lat nawet i podobno cos rusza w tej kwestii aby to bylo powszechne i zgodne z jakimis am zaleceniami, ustawami czy czyms tam

Mysle ze kwestia w czym kapac to wlasnie zalezy od skórki i samemu trzeba dopasowac co bedzie najlepsze :)

Kasia a okulista to standardowe badanie u maluszków czy jakies specjalne zalecenie mialas? Ciesze sie ze Tyśkowe oczka zdrowe :)

edit
    co do tego plynu/mydla dla siebie to wydaje mi sie troszke na wyrost stosowanie czegos bezzapachowego. Ja miałam dosc mocny palmolive (czy jak to sie tam pisze) i Juli nic nie draznilo. Niech sie przyzwyczajaja do naszego normalnego zapachu. Ale oczywiscie nie neguje jak ktos tak chce robic :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2016, 18:40

klz9io4pkfldzhbc.png
  • Kasiarzynka Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2016, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2016, 12:26

wnidtv73dpzdszlc.png

Wysłany: 4 stycznia 2016, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to ja bede musiala podpytac naszej dr. Zawsze lepeij sprawdzic. Widziec to mala widzi bo na nasz widok zaciesza, za swiecacymi zabawkami wodzi wzrokiem ale wiadomo ze to nie da jednoznacznej odpowiedzi czy oczka zdrowe. Ja tez juz mialam zrezygnowac z jej plynu do prania i chcialam przejsc na nasze kapsulki ale maz chcialbzebym w tym delikatniejszym jeszcze prala. Ale powoli sie plyn konczy i chyba kolejnego nie kupuje. Uczulenia na kapsulki nie ma bo kiedys juz testowalam.

klz9io4pkfldzhbc.png
  • monika_89 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2016, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorotko czyli co impreza jednak aktualna? Nawet jak wyjdziecie po kilku godzinach to miej głęboko i szeroko teściową. Przecież Wy chcieliście być, a że mała marudziła? Nie wasza wina ;)
    O tym olejku wiem, ale na razie nie ryzykuję. Najwyżej łyknę jak będę w szpitalu i mnie oxy nie ruszy, takie chwytanie się brzytwy tonącego :P
    Hemoroidy tez mi sie zrobily, właściwie jeden a nie wiem z czego skoro nie mam problemów z wypróżnianiem. Nie tyle boli ile drażni mnie fakt, że tam jest. Póki co mam maść na to. Jedna styczniówka chwaliła criorectum, podobno po 2 tyg stosowania w ogóle się pozbyła tych paskudztw

Kasia a. cieszę sie, że dobre wieści u lekarza. Cukry u mnie nie szalały, rano przy insulinie (10j wieczorem) w granich 90/95 potem w ciągu dnia różnie 90-115, sporadyczne przekroczenia dobijające do 140.
    Co do witamin to podobno podaje się przynajmniej do 1 r.ż., najlepiej dłużej. Z tego co mówiła położna na SR zestaw K+D do końca 3mż przy kp (i 1 góra 2 dokarmianiach mm). Przy większej ilości mm i po 3mż też już tylko witamina D. Najczęściej kupuje się takie kapsułki/rybki z olejkiem i przed karmieniem wyciskasz to na wew stronę policzka dziecka

Madzia malowaliśmy Altaxem szybkoschnącym, taki z certyfikatem "bezpieczeństwo zabawek". Faktycznie schnie szybciutko, zapach też ledwo wyczuwalny

Kasia k. jak bryka jest to niech wychodzi :D bo teraz nie wiem na który samochód nakleić kartę dziecko w aucie :P Super, że oczka Tyśki zdrowe

13.02.2015 - Aniołek (7tc)
    21.01.2016 - P. <3
    24.04.2017 - M. <3

Wysłany: 4 stycznia 2016, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia tylko ze te moje sa w srodku. Chyba ze to zylaki albo inne dziadostwo. To pewnie jakies czopki by byly dobre. Ledwo siedze na dupsku :-/

Mam nadzieje ze jednak przed czasem zacznie sie akcja u Ciebie. Lepiej by bylo i dla Ciebie i dla Paulinki :-)

klz9io4pkfldzhbc.png
  • miszkaaa Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2016, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ze szkoły rodzenia dostałam jeszcze takie info dzisiaj.
    Najmniej uczulające pampersy to Dada i pampers zielony(ten co jest gladki wewnątrz pieluchy, zaś pampers bialy często uczula( w środku pieluszki ma strukturę jakby plastra miodu. Chusteczki nawilżane powinny być używane tylko poza domem- u lekarza itp. W domu waciki i woda do przemywania pod pieluszka) taa juz to widzę :P no i tak jak dziewczyny piszą nie oliwkować. Miejsca łuszczące sie czy suche smarować zwykłym alantanem. A na ciemieniuche podobno najlepszy jest szampon z rossmanna babydream. Odparzona pupę można przecierać wywarem z szałwi, ma działanie ściągające i bakteriobójcze. Przy odparzeniu koniecznie odstawić chusteczki nawilżane. A i położna zachwala wiaderko do kąpieli.

Ogólnie wg niej myć dziecko w emoliencie typu emolium, oliatum czy ziajka klementyna, żadnych żeli do mycia itp. Tak jak pisałam wczesniej nie oliwkowac nie smarować niczym. Do pupy na codzien poleca linomag zielony, alantan lub bephanten, kremy z tlenkiem cynku jak jest odparzenie. To byly by chyba na tyle z dzisiejszych zajęć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2016, 20:53

kwiatuszek789 lubi tę wiadomość

ex2bmg7yxswzkwmo.png

Wysłany: 4 stycznia 2016, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taaa woda i waciki to mega upierdliwe. Własnie tak walczylismy z odparzeniem i fakt faktem ładniej sie domywało ale tez wole jednak chusteczki :D
    My na odparzenie z zalecenia pediatry stosowalismy clotrimazolum taki jak dla nas.

klz9io4pkfldzhbc.png
  • arien Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2016, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika, zazdroszczę cukrów :) Ja na czczo nigdy nie zeszłam poniżej 100 a 140 to takie średnie wyniki u mnie. A biorę 68 jednostek insuliny dobowo już. Trzymam kciuki za Ciebie i Paulinkę :) I zazdroszczę, że już będziesz tulić swoją małą :)
    Mój dzisiaj strasznie rozrabia, cały dzień. Teraz chyba poszedł spać bo mam chwilę spokoju :) ale uwielbiam to <3

Co do wyprawki, ciuszków nie będę pisać, bo jak wspominałam wcześniej nie bardzo się orientuję :) Czekam na Wasze opinie i komentarze. Wyprawkę podzieliłam na ubranka, pielęgnację i akcesoria.

PIELĘGNACJA:
    CO MAM:
    alantan - do pupci
    bepanthen - do pupci jak juz zrobią się odparzenia
    krem do buzi Ziaji
    Oliwka Ziaji
    płyn do kąpieli Ziaji natłuszczający (skoro mówicie, że to za dużo i oliwka i natłuszczacz do kapieli to albo nie będę smarować po kąpaniu niczym albo tym kremem do buzi, który na ciałko też sie nadaje)
    szczotke w do włosów z grzebykiem
    nożyczki do pazurków
    octanisept i do pępka i dla mnie w razie cesarki
    chusteczki nawilżane dla noworodków Cleanic Kindii
    kupiłam też już pampersy newborn (od 2 do 5kg) Bella Happy z wycięciem na pępuszek
    100 ampułek soli fizjologicznej do przemywania oczek, noska czy siurka.
    Płatki kosmetyczne dla niemowląt Cleanic Kindii - one są takie kwadratowe jak gaziki zdaje się.
    wkładki lakracyjne NUK
    Podkłady poporodowe Bella (3 paczki po 10 szt)
    termometr bezdotykowy (dostalismy w prezencie)
    waciki do uszu z ogranicznikami
    proszek do prania i płyn do płukania JELP
    majtki poporodowe siateczkowie wielorazowe, tylko 2 sztuki w rozm M. (na moją małą dupkę)
    CZEGO NIE MAM:
    nie mam maltanu a slyszałam ze rewelacja. Łudzę się, że może nie będzie potrzebny a na dodatek sutki można traktować alantanem.
    chciałam kupić płyn do higieny intymnej ale też słyszałam właśnie, że można używać swojego sprawdzonego więc od zakupu odeszłam.
    nie mam podkadów na łóżko bo nie znalazłam ich na gemini a w szpitalu dają ;)

AKCESORIA:
    CO MAM:
    rożek - 1 sztuka
    śpiworek - 1 sztuka
    ręczniki- 1 mniejszy i 1 większy
    kocyki: 1 cieniutki, aurowy, 1 z cienkiego polarku i 1 gruby minky
    prześcieradła w gumkę - 3 szt
    ceratki pod prześcieradło - 2szt
    butelka - 1 szt
    smoczek uspakajcz - 3 szt (dostane)
    tetrówki - mam 15 sztuk białych i 10 kolorowych. Dwie flanelowe kolorowe i dwie białe bambusowe
    frida
    przewijak
    wózek
    łóżeczko

CZEGO NIE MAM:
    mam tylko jedną butelkę - 150 ml i boję się, że to za mało.
    laktator (ale nie wiem czy kupować już teraz)
    pojemniki na pokarm (ale to też później bo oczywiscie nie wiadomo jak z karmieniem będzie)
    wanienki ze stelażem (wanienkę chcemy rozmiar 102 a stelaż mamy dostać pod koniec stycznia)
    karuzela nad łóżeczko
    mata edukacyjna
    leżaczek bujaczek
    prześcieradła do wózka
    staników do karmienia (i w ogóle nie wiem kiedy je zakupić).

Nie wiem od kiedy zaczyna używać się maty?
    Pościeli nie kupujemy bo uważamy, że nie będzie nam potrzebna.
    Karuzelę podobno najlepiej od jakiegoś 3 mż malucha (tak mówił fizjoterapeuta na warsztatach).

Jakieś pomysły? Czegoś brakuje?
    I muszę się pożalić, że mega brzuch mnie swędzi i zaczęły pojawiać się na nim rozstępy. O :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2016, 21:20

o1483e5e2gt7h77w.png
  • miszkaaa Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2016, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia chyba o wszystkim pomyślałaś. Ja bym się ewentualnie zaopatrzyła w jeszcze jedna butelkę. Później przyda sie do herbatki czy cos.

ex2bmg7yxswzkwmo.png

Wysłany: 4 stycznia 2016, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia ja octanisept tez stosowaam na rane po nacieciu, lekko szczypalo ale fajnie goiło :)

Z pościeli zaczelam korzystac jak mala wyrosła z rożka.
    Rozki musialam dokupic bo a to nie zdazyl wyschnac po praniu a to jak ulała to zabrudzil sie. Teraz skladam go na pól i albo w wózku mam albo np jak karmie czy ją usypiam to kłade ją na nim i jest wygodniej nam. Łącznie miałam 4 sztuki.

Karuzelą moja dopiero powoli zczyna sie interesowac ale woli świecące zarowki na suficie :P a maty jeszcze nie mam ale juz sie zbieram od dawna zeby kupic bo chyba pora na to nastala ;)

My butelkę mieliśmy jedna 125ml, szybko zmienilismy na 260ml ale oczywiscie nie zjada całej. Wystarcza nam jedna. Ta mniejsza czasami przydaje sie tylko do przepojenia ale ona nie lubi jak sie ja przepaja wiec w sumie bezuzyteczna jest.

Tylko nie pomyślcie ze sie mądrze :P

klz9io4pkfldzhbc.png

Wysłany: 4 stycznia 2016, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    miszkaaa wrote:
    Kasia chyba o wszystkim pomyślałaś. Ja bym się ewentualnie zaopatrzyła w jeszcze jedna butelkę. Później przyda sie do herbatki czy cos.
    Ada uśmiałam sie z tego "czy coś" bo pomyslałam o tym "czyms' jako o %% :P

miszkaaa lubi tę wiadomość

klz9io4pkfldzhbc.png
  • arien Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2016, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorota, na pewno nikt nie pomyśli, że się mądrzysz. Masz już Julkę na świecie więc masz większe doświadczenie niż my :) a co do % to głodnemu chleb na myśli ;)

Co do rozków. Plan jest taki, że jak skonczymy rożkować to przesadzamy małego do śpiworka.... więc pościel dalej niepotrzebna :) Ale faktycznie, jeden rożek może być za mało. Ale z drugiej strony boimy się kupować więcej, bo może okazać się, że np nie lubi? sama nie wiem.

o1483e5e2gt7h77w.png
  • miszkaaa Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2016, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia dokladnie to samo chciałam napisać :P głodnemu chleb na myśli :D

A jak brzuszek swędzi to pod prysznicem masuj szorstką stroną gąbki. To pomaga uelastycznić skórę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2016, 22:06

ex2bmg7yxswzkwmo.png

Wysłany: 4 stycznia 2016, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A zebyscie wiedzialy ze glodnemu chleb na mysli :-D gdyby nie maz to po ciazowej abstynencji chyba byl zostala alkoholiczka bo carlo rossi rządzi ostatnio :-D Pink mosqito czy jakies takie. Ale na pewno pink ;-)

klz9io4pkfldzhbc.png
  • Kasiarzynka Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2016, 23:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

wnidtv73dpzdszlc.png

Wysłany: 4 stycznia 2016, 23:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Winka musujace tez sa ok :-) a ja wlasnie na pustej butelce sprawdzilam i to moje to pink moscato :-)
    Mysle ze jak malutkiego kieliszka wypijesz to sie nic nie stanie. Chyba ze przy malej wolisz nie ryzykowac.
    Chyba ta cela to fajna sprawa :-D

Zaraz dziewczyny nas zlinczuja za temat o winach :-D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2016, 23:33

klz9io4pkfldzhbc.png
  • Kasiarzynka Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2016, 23:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

wnidtv73dpzdszlc.png

Wysłany: 4 stycznia 2016, 23:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spi od ponad godzinki przy suszarce :-P jak wylacze to bedzie sie wiercila pewnie. Wieczorem obsikala mnie łobuziara prawie :-P w ogole od dwoch dni chyba z 3/4 dnia mi przesypia ;-) noce tez byly w miare. Wczoraj przez swoja glupote poszlam spac o 2.30 a mala zbudzila sie po 8. To se pospalam ;-) ale lubie wieczory jak ona juz spi :-) bloga cisza i spokoj :-P

klz9io4pkfldzhbc.png
  • Kasiarzynka Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2016, 23:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

wnidtv73dpzdszlc.png
‹‹ 349 350 351 352 353 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ