X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciężarówki Rocznik'89 :)
Odpowiedz

Ciężarówki Rocznik'89 :)

Oceń ten wątek:
  • arien Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My obcinaliśmy przedwczoraj. Takie twarde mu się juz zrobiły, teoretycznie widac bylo ze sie jeszcze niby wykruszają, ale właśnie z powodu ich twardości polozna poleciła aby troche im pomóc nożyczkami.

Tak, z ta miłością po porodzie to wszystko jest takie przereklamowane. I do mnie dotarło tez ostatnio ze nawet sama z mężem nie będę mogla sie ruszyć nigdzie. Niby wiedziałam to wcześniej ale dopiero teraz naprawde to do mnie dociera. Głupie to :/ a i ja się zastanawiałam czy przypadkiem moj mąż nie boi sie zostawiać małego ze mną. Póki co siedzimy w domu we troje i Michal naprawde ogromnie pomaga. A wychodzi z domu codziennie ale na jakies 2 gora 3 godziny. Moze taki mi trening robi przed swoim powrotem do pracy :)

o1483e5e2gt7h77w.png
  • kwiatuszek789 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamila pozwolilam sobie przeczytac mojemu mezowi to co napisalas i skwitowal cwaniak krotko "bo wy baby teraz slabe jestescie, kiedys..." i juz wiedzialam ze chce dodac, ze kiedys kobiety nie narzekaly a jego matka sama wychowala trojke dzieci.
    Aby skwitowalam ze gowno wie czy narzekaly a jego matka jak sie wpieprzyla w trojka to wychowac musiala. Zamknal sie. A teraz oczywiscie poszedl spac do naszego a'la aneksu gdzie spi juz min 4 miesiace. Ciekawe kto tu jest slaby! Faceci!

Ada ja niestety nie pamietam kiedy obcielam pazurki u Juli ale jej sie ladnie wykruszyly wszystkie i od razu rosly juz mocne wiec zaczelam je obcinac.

Kasia tez mam te mysli ze juz sami nie mozemy sie nigdzie ruszyc..jeju jak czlowiek mial dziwne wyobrazenia na temat macierzynstwa, ze tak cudnie bedzie i w ogole. Zycie szybko to zweryfikowalo :-/

Zaczelam dzisiaj malej wprowadzac sloiczki, dalam marchewke z ziemniakiem ale ewidentnie jej nie toleruje i strasznie sie meczy. Ciezka noc przed nami a ja juz najchetniej bym przytulila sie do podusi :-/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2016, 22:07

klz9io4pkfldzhbc.png
  • Robaczek89 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2016, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamila, piękny opis, roześmiałabym się w głos, ale chłopaki śpią :)

Kasia, gdyby małemu nosem poszło to chyba bym padła na miejscu. Na szczęście wszystko wskazuje, że to była jednorazowa akcja. Mąż to ogromna pomoc, fajnie że Twój Cię wspiera. A co do zostawiania Cię na 2-3h, to chyba trochę Ci ufa. Wiesz ile krzywdy można zrobić w 3h?! ;)

Ada, nam położna w szpitalu mówiła, żeby obciąć po miesiącu, ale mały zaczyna mieć twarde paznokcie i chwilami jak chwyci np. pierś to zaczyna boleć, więc pewnie za kilka dni obetniemy.

Z tym ruszaniem się to fakt, ja to sobie uświadomiłam jakoś dopiero w 8 miesiącu. Stałam w sklepie, stwierdziłam że jeszcze zerknę do HM i pomyślałam, że to już nigdy nie będzie takie proste. No, może po 40tce. Że nie wyjdę nogdzie sama lub z mężem, chyba że zorganizuję opiekę dla małego, a to nie to samo, bo moja głowa będzie wiecznie zaprzątnięta myślą o maluchu.

U nas dziś super noc. Ostatnie dwa dni były ciężkie, mały wymiotował, miał wzdęcia i wczoraj krew poleciała mu z pępuszka, przez to wszystko słabo spał i jadł, poza tym nosek ma lekko przytkany i miałam emocjonalny zjazd, co chwilę łzy w oczach. Za to dzisiejsza noc była super i nastraja mnie to bardzo pozytywnie na przyszłość.

43kt9vvjbmmercyy.png
  • miszkaaa Autorytet

Wysłany: 19 marca 2016, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas za to ciężka noc :( od 19 do 3 w nocy jazda. Nie wiem co jej jest. Kolka? Ale kupy ładnie robi i to często a przy tym bączki tez idą. Przystawiona do piersi chwile possie i zaczyna kopać i wymachiwać rączkami zanosząc sie płaczem. Myślałam ze jest glodna. Zrobiłam nawet sztuczne mleko ale nie chciała pic. Siedziałam z nią i sama płakałam z bezsilności. Dzisiaj mąż kupi jakies kropelki na kolki i tak zastanawiam się nad kropelkami typu bio gaja czy dicoflor.

Kasia. Nie doszukuj sie podstępu tam gdzie go nie ma. ;) mąż wychodne sobie robi pewnie nie w tym celu co myślisz.

ex2bmg7yxswzkwmo.png
  • arien Autorytet

Wysłany: 19 marca 2016, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ada, mój mały podobnie ma. Często też jes tak, że juz przysypia i nagle coś go wybudza i w płacz. W łóżeczku to samo, na rękach trochę lepiej ale bez rewelacji. Podaje mu smoczek też na chwile lepiej. Kupy też robi dobre, tylko u nas te wymioty, które mu się zdarzają mnie niepokoją. Na kolki to podobno za wcześnie. Ponoć pojawiają się w 3-4 tygodniu życia. Czasem zastanawiam się, czy w ogóle wiązać jego zachowanie z brzuszkowymi kłopotami. Może to ten niezaspokojony odruch ssania? Chociaż niby skoro ma smoczek to powinien być spokój...Brzuszek ma raczej miękki, chociaż jak marudzi i sie wierci to napinają mu się mięśnie i chyba za bardzo z mężem nie potrafimy odróżnić czy to mięsień czy wzdecie ;)
    Anyway, współczuje wszystkim gorszej nocy :/ Oby weekend przyniósł trochę odpoczynku.

o1483e5e2gt7h77w.png
  • wisieninka_89 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2016, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do nas polozna jak przyszla gdy dzidzia miala 3 tyg stwiedzila ze jak do tej pory nie ma placzu kolkowego to juz sie pewnie nie pojawi, a siostrzenica miala juz w 1 tyg wiec na kolke napewno nie jest za wczesnie, chociaz nie twierdzę ze to musi byc to...:-/

zrz6x1hpk730yji7.png
    f2wlh371shb33oc3.png
  • adk_1989 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2016, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jezzzuuuuu! Jak mnie takie gadki jak twojego męża Dorota wkur... Bo on wie czy narzekały czy nie. Uwielbiam to! "Kiedy rodziny w polu, podcieraly sie i szly robic dalej" i inne tego typu mądrości. Prawda jest taka ze to co zle to się zapomina. Ja juz nawet do konca nie pamiętam jak to naprawde bylo i troszkę mi się te pierwsze miesiące podkolorowały.

Nam raz mały ulal nosem jak tesciowa go karmila, ale się wystraszyła! Widok byl przerażający :/

A wiazecie dzieciaki do spania w becik ciasno? Nam to pomagalo na mocny sen, nie wybudzal sie tak. U nas długo byl problem z odruchem moro i to go budziło.

U nas kolka pojawila sie w 2 dobie zycia wiec niestety nigdy nie jest za wcześnie :/ my stosowalismy espumisan regularnie a potem jeszcze dodatkowo dicofolor i byla poprawa.

ckaivfxm1aofa92y.png

atdcx1hp01myo4wh.png
  • Robaczek89 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2016, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też położna zaleciła Espumisan. Ja się obawiałam, bo ulotka wyraźnie mówi, żeby nie stosować w pierwszym miesiącu, ale położna stwierdziła, że to po prostu standardowy zapis i na pewno nie zaszkodzi. Poza tym on jest obojętny dla żołądka i wątroby i nie można go przedawkować, więc jest raczej bezpieczny. My skorzystaliśmy raz i bardzo pomógł na gazy i bolesne wypróżnienia. Dałam małemu 13 kropelek.

43kt9vvjbmmercyy.png
  • miszkaaa Autorytet

Wysłany: 19 marca 2016, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie ten zapis przy kropelkach na kolki żeby stosować po pierwszym miesiącu troche mnie zniechęcił. Mąż kupił dzisiaj dicoflor i zobaczymy czy pomoże. W przyszłym tyg przyjedzie moja siostra z Niemiec i przywiezie mi Sab simplex wiec będę miała w razie potrzeby.

Kasia u nas smoczek nie przejdzie :/ pluje nim i prawie wymiotuje. Takze nie próbuje więcej jej wciskać. I raczej nie chodzi o odruch ssania bo jak wczoraj płakała to za bardzo nie chciała cycka.

Kamila. Ja nie opatulam ciasno bo właśnie Klara lubi miec rączki na wierzchu. Najczęściej układa je sobie pod buzia jak poduszkę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2016, 17:45

ex2bmg7yxswzkwmo.png
  • Robaczek89 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2016, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytałam wczoraj o sab simpleksie, że substancją czynną jest symetikon, czyli to samo co w Espumisanie, tylko dawkowanie jest większe. U nas 40-80mg na dobę, a tam 40mg przy każdym karmieniu. Co więcej espumisan ma inne dawkowanie w Niemczech a inne w Polsce. W niemieckiej ulotce też zalecają 40mg do każdego posiłku.

Co do otulania, to wydawało mi się, że Franek, jak Klara woli wolność, ale z ciekawości dziś nad ranem zawinęłam go w cienki bawełniany otulacz i dużo spokojniej w nim spał. Zobaczymy czy tendencja się utrzyma.

43kt9vvjbmmercyy.png
  • miszkaaa Autorytet

Wysłany: 19 marca 2016, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycja to racja. Sab simplex ma ta sama substancje co esspumisan, bobotic czy inne kropelki dostępne w Polsce. Ale różnią sie one substancjami pomocniczymi i niby to robi dużą różnice. No zobaczymy. Mam nadzieje ze nie będę musiała ich używać i obejdzie sie u nas bez kolek.

ex2bmg7yxswzkwmo.png

Wysłany: 20 marca 2016, 07:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak mi sie przypomniało ze u nas w pierwszym tyg placz taki na brzuszek byl prawdobodobnie spowodowany przejadaniem. Dopiero zastapienie cycka non stop smoczkiem co jakis czas rozwiazalo problem. A jesli chodzi o kropelki to u nas wywolywaly kolki, widocznie dziecie jest nadwrazliws na jakis skladnik. "Kolke" mielismy przez tydz po tym jak dalam pierwszy raz sab na bolacy brzuszek. Po tyg odstawilam spr reakcje, wieczor godz kolkowa wiec juz w gotowoscj a tu cisza... za jakis czas dostal tez espuminas na gazy i powtorka z rozrywki wiec wiecej nie podawalismy wiec trzeba naprawde uwaznie obserwowac reakcje...:-/
    Sorrki ze sie znowu wtracam, ale moze wam sie taka info przyda

zrz6x1hpk730yji7.png
    f2wlh371shb33oc3.png
  • Robaczek89 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2016, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wisieninka, dzięki za radę. Obserwacja malucha to podstawa. Tak samo ponoć u części dzieci koper włoski powoduje gazy, choć niby powinien je niwelować.

43kt9vvjbmmercyy.png
  • arien Autorytet

Wysłany: 20 marca 2016, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mąż dziś kupi espumsan i zobaczymy czy będzie jakas poprawa. Najgorsze jest to ze nie potrafimy jednoznacznie stwierdzić, ze niepokój Tomka spowodowany jest brzuszkiem. Będzie zgadywanie metoda prób i błędów. Niestety.

A tak z innej beczki. Jak dziewczyny u Was z wypróżnieniami? Bo u mnie to jakas masakra jest. Po porodzie zalatwilam sie moze ze 4 razy z czego dwa z czopkiem :/

I jesCze chciałam Was zapytać o brzuszki :) pamiętam, ze Dorotka miała płaski prawie zaraz po (zazdroszczę :p). U mnie 3 tygodnie od porodu a brzuch duży. Macica niby obkurcza sie prawidłowo, jest tam tez trochę skóry, wiadomo, ale mam taka twarda pileczke. I jeszcze o ile leze to ona sie rozplaszcza i jest ok to jak stoję wyglądam jakbym dalej w ciąży była. Moze potem na fb fotę wrzucę to zobaczycie.

A z tymi kolkami to widzę, ze co polozna to inna teoria.
    Aaa. I zapomniałam. Byli u nas teściowie wczoraj, pierwszy raz widzieli wnuka bo teściową chorowala. I wiecie co? Wyszlo tak, ze musiałam ich zaprosić do nas na święta :/ bo oni maja remont i jest straszny syf. Remontują teraz łazienkę aktualnie. I stwierdziłam ze w te pyly wszystkie nie wezmę małego. Wiec musiałam zaproponować żeby przyjechali do nas na co ochoczo przystali.

A Wy? Jakie macie plany na święta z naszymi swiezynkami? :) my w pierwszy jedziemy do moich rodziców. Fajnie, pierwsza taka wyprawa :)

o1483e5e2gt7h77w.png

Wysłany: 20 marca 2016, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po cc i pileczka takka jak opisujesz jest nadal, u mnie do tego rozeszly sie miesnie i cw zeby sie zblizyly ale brzuch ciazowy sie utrzymuje i obawiam sie ze po cc tak latwo sie go nie pozbede jak po naturalnym

zrz6x1hpk730yji7.png
    f2wlh371shb33oc3.png
  • miszkaaa Autorytet

Wysłany: 20 marca 2016, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia. U mojej tez ciężko powiedziec co jej jest. Czy to brzuszek czy kaprys. Wczorajsza noc supe. Ładnie spala, ale dzisiaj od rana śpi niespokojnie, przy robieniu kupy płacze i szarpie sie. Przez to jednego sutka mam tak poranionego ze mi samej płakać sie chce. Dzisiaj ściągnęłam z tej piersi mleko i jakoś wcisnęłam jej w butelce, bo nie byłam w stanie dać jej bezpośrednio z piersi.

Ja na wypróżnianie nie narzekam. Przynajmniej raz dziennie robię.

A jesli chodzi o mój brzuch to jest ok. Jest dziwnie miękki i jeszcze daleko mi do tego co było ale nie wygląda juz na ciążowy.

ex2bmg7yxswzkwmo.png
  • Robaczek89 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2016, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie to samo z małym, płacze przy bączkach i kupce, po Espumisanie jest nieco lepiej, ale czasami podczas karmienia, tak po 15 minutach, zaczyna płakać i napinać się, i niby chce chwycić sutek, ale jest tak rozdrażniony, że nie może i wtedy odpycha się ode mnie rękami.

Co do dwójeczek, to ja robię tak co drugi dzień, ale mało to przyjemne, bo biorę Tardyferon teraz i mam problem z zaparciami.

Z brzuchem też miałam Was ostatnio pytać, bo zaraz po porodzie, jak leżałam płasko jeszcze znieczulona to wydawał mi się ten brzuch taki płaski. Potem jak wstałam to się załamałam, bo miałam z przodu taką oponkę, jakby mi ktoś poduszkę przytwierdził, obejmowało to aż biodra i w ogóle brzuch był zdrętwiały, a w okolicy blizny siny i opuchnięty. Teraz z każdym dniem jest lepiej, Biodra są już normalne, nad pępkiem w miarę płasko, a niżej jest jeszcze taki flaczek, bardzo miękki i taki lejący. Trochę mnie to martwi, ale smaruję kremem z Ziai i pocieszam się, że jeszcze dwa tygodnie od CC nie minęły a mieszczę się w normalne spodnie (jeszcze nie wszystkie). Właśnie, jak u Was z wagą?

43kt9vvjbmmercyy.png
  • Robaczek89 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2016, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze jedno pytanie. Czy okolica Waszej blizny jest twarda?

43kt9vvjbmmercyy.png
  • arien Autorytet

Wysłany: 20 marca 2016, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja okolica jest zdrętwiała, na brzuchu jest najpierw warstwa skory takiej miękkiej właśnie i lejącej ale pod spodem twarde. Tak poniżej pępka. A z waga extra bo mam juz dwa kilo mniej niż przed zajściem. No tylko ta piłeczka:/

o1483e5e2gt7h77w.png
  • miszkaaa Autorytet

Wysłany: 20 marca 2016, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tez okolica blizny jest zdrętwiała. A z waga u mnie to -6kg jak na razie. A przytyłam 13kg w ciąży. Mam nadzieje ze wrócę do swojej wagi.

ex2bmg7yxswzkwmo.png
‹‹ 451 452 453 454 455 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ