X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciężarówki Rocznik'89 :)
Odpowiedz

Ciężarówki Rocznik'89 :)

Oceń ten wątek:
  • kwiatuszek789 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Miszka :) ja szukałam na allegro, może trafie na fajny używany tym bardziej, ze jeszcze sporo czasu zostało do zimy.

Co do zmeczenia.. od kilku tygodni jak dmuchałam nos to skrzepy krwi mi wylatywały albo odrobinka samej krwi ale nie leciała. W sobotę troszkę popracowałam w ogródku, przerywałam marchewkę, myłam ją i jak wrócilismy do domu to przy czyszczeniu nosa już jakieś naczynko nie wytrzymało. I tak samo wczoraj jak odkurzyłam w domu. A dużego nie mam wiec chwila moment i czysto było a z nosa poleciało.
    Jak wyjdziemy na miasto to po około 20 minutach chodzenia już mi ciężko i musze przystanąć na troche jak stara babka :p

Ciąża to mega obciązenie dla oranizmu.

klz9io4pkfldzhbc.png
  • Robaczek89 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak sobie myślę, że jak teraz tak się czuję i mi się słabo robi to co będzie z wielkim brzuchem. Współczuję wam dziewczyny trzeciego trymestru w tych upałach.

Kwiatuszku,a nie wystarczyłby sam śpiworek? Taki z miejscami na pasy, żeby można było dziecko w foteliku zapiąć. Słyszałam, że to wygodne rozwiązanie, bo po pierwsze dziecko tak szybko nie wyrasta, po drugie jest mu ciepło a zyskuje się czas na ubieraniu i jest mniejsze prawdopodobieństwo, że się przegrzeje zanim wyjdziecie z domu,a pod spód wystarczy cieplejszego pajaca założyć, np. polarowego.

Dobranoc dziewczyny, życzę Wam przespanej nocy w tym upale.

43kt9vvjbmmercyy.png

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 00:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robaczku ja sama sobie co raz bardziej wspolczuje chodzenia w te upaly z brzuchem. W ogole nawet kiedy chlodno jest to irytuje sie kiedy nie moge normalnie usiasc czy wstac z lozka. Ale ja pierwsza i nie oatatnia. A nie mam co narzekac ho brzuch mam w sumie maly jak na 7msc.

Robaczku nie mam pojecia czy spiworek wystarczy. Totalnie zielona jestem w tym temacie i jutro a w sumie juz dzis przekopie internet i poczytam o tym :-)

klz9io4pkfldzhbc.png
  • miszkaaa Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 07:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lotta gratuluję! Dopiero teraz cofnęłam sie do Twojego posta.

Arien pytalas o badania prenatalne ja nie robię ich wcale, po rozmowie z lekarzem zdecydowaliśmy ze jest to nam niepotrzebne.

Pleasure. Dobrze ze plemienia juz się nie powtórzymy widocznie przyczyną bylo za dużo stresu.

Kwiatuszek ciężko tak trafić co będzie odpowiednie dla dziecka bo rynek oferuje wiele różnych rzeczy i chyba nie pozostaje nic innego jak zaufać swojemu instynktowi.

Robaczku i co byla szefowa?

ex2bmg7yxswzkwmo.png
  • monika_89 Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)

Dorotko krwawień z nosa nie zazdroszczę, nie mnęczy tylko ciagle zatkany nos :P Chyba sama powoli będę musiala myśleć o śpiworku skoro rodzę w styczniu. (chcociaż termin mam podobny jak szwagierka 3 lata temu i licze na to, że w ubrankach które dostanę juz będzie coś odpowiedniego)

W lidlu jest tydzień azjatycki gorąco polecam Wam lody kokosowe w połowce kokosa, są przepyszne! wczoraj po pracy mąż mi przywiózł :)

13.02.2015 - Aniołek (7tc)
    21.01.2016 - P. <3
    24.04.2017 - M. <3
  • Robaczek89 Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miszka, ale USG z przeziernością karkową też nie robisz? Moja kuzynka też podjęła taką decyzję, jest bardzo wierząca i stwierdziła, że ta informacja do niczego jest jej nie potrzebna. Teraz będzie miała dopiero połówkowe.

Nie, nie rozmawiałam z szefową, bo nie przyjechała wczoraj. Co więcej nie wiem czy przyjedzie dzisiaj i mam wrażenie, że nie. Ja pracuję spory kawałek od domu i nikomu nie jest do mnie po drodze. Ale to jutrzejsze spotkanie z nowym klientem też stoi pod znakiem zapytania i nie wiem czy się odbędzie, więc najwyżej wstrzymam się do poniedziałku.

Zaczynam mieć problem ze spodniami. Niby schudłam już 3 kg. (choć wyglądam jakbym schudła z 5) spodnie, które dotychczas nosiłam zaczęły wisieć mi na nogach i w pasie też mocno odstają, wczoraj prawie zdjęłam bez rozpinania, a równocześnie jak siedzę lub leżę to mi opinają brzuszek i muszę rozpinać guzik.

43kt9vvjbmmercyy.png
  • miszkaaa Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robaczku za tydzień mam wizytę i powinnam miec na niej tzw badanie I trymestru, lekarz powinien sprawdzić kość nosowa, przezierność karkowa k ogólnie pomierzyć dziecko czy rośnie prawidłowo. Mam nadzieje ze tak wlasnie będzie. Bynajmniej tak ja zrozumiałam ale nie jest to usg prenatalne.

Ładnie waga Ci poleciała. Moze kup sobie jakies wygodne legginsy które sie dopasuja do brzuszka i nie będę uciekać. Ja dostałam od koleżanki takie z hm mama i są rewelacyjne.

ex2bmg7yxswzkwmo.png
  • arien Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    miszka, mnie sie wydaje, że własnie sprawdzanie kosci nosowej i przeziernosc karkowa to jest to usg genetczne...

o1483e5e2gt7h77w.png
  • miszkaaa Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niby tak, ale zobacz co tu piszą

W Polsce standard ultrasonograficznego badania położniczego opracowany przez Polskie Towarzystwo Ginekologiczne obejmuje trzy badania ultrasonograficzne - przesiewowe w ciąży wykonywane w: 11 - 14 tygodniu ciąży, 20 tygodniu ciąży (+/- 2 tygodnie ), 30 tygodniu ciąży (+/- 2 tygodnie).

USG I trymestru

Badanie to ma na celu:

określenie liczby pęcherzyków ciążowych, kosmówek i owodni w jamie macicy.
    ocenę czynności serca płodu (FHR)

W celu ustalenia wieku ciążowego ocenia się parametry biometryczne dziecka. Należą do nich:

długość ciemieniowo-siedzeniowa (CRL) - czyli upraszczając jest to odległość od czubka główki do końca tułowia dziecka.
    wymiar dwuciemieniowy główki płodu (BPD) - czyli szerokość główki od ciemienia do ciemienia.

Osoba wykonująca badanie powinna ocenić również ogólną budowę anatomiczną dziecka:

budowę i zawartość czaszki,
    ściany powłok brzusznych,
    żołądek,
    pęcherz moczowy,
    lokalizację i czynność serca,
    kręgosłup oraz kończyny dolne i górne.

Dodatkowo ocenia się kosmówkę, przezierność karkową (NT) i kość nosową (NB). Podczas badania należy odnotować ruch dziecka.
    W trakcie badania ultrasonograficznego ocenia się kształt, budowę i wielkość macicy oraz lokalizacje i budowę przydatków.
    W uzasadnionych klinicznie przypadkach pojedyncze badania wykonuje się w I trymestrze głowicą dopochwową - w celu oceny długości i kształtu ujścia wewnętrznego szyjki macicy, oceny czynności serca płodu, oraz ilości płynu owodniowego.

ex2bmg7yxswzkwmo.png
  • arien Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm...to ja już nie wiem :/

o1483e5e2gt7h77w.png
  • monika_89 Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    na badaniu pierwszego trymestru sprawdza się to co na genetycznych, normalnie gin może też to sprawdzić, ale żeby zrobić genetyczne jako genetyczne lekarz musi mieć specjalne uprawnienia i teoretycznie ma większą wiedzę, łatwoej mu wyłapać nieprawidłowości

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 sierpnia 2015, 11:28

13.02.2015 - Aniołek (7tc)
    21.01.2016 - P. <3
    24.04.2017 - M. <3
  • miszkaaa Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokladnie, tak tez to zrozumiałam jak Monia napisała dlatego zrezygnowałam z genetycznych

I na podstawie badan genetycznych mozna podjąć decyzje o zakończeniu ciąży jezeli wyszli by cos nie tak zaś na podstawie zwykłego badania nie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 sierpnia 2015, 11:30

ex2bmg7yxswzkwmo.png
  • arien Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://mataja.pl/2015/06/musze-to-miec-o-tym-ile-kosztuje-dziecko/

całkiem fajny artykul, wydaje mi się, że dośc trafny też

Zjadłam dziisja dwie papierówki, popilam sokiem multiwitamina i tak mnie przeczysciło, że czuje sie lzejsza o 5kg :D

o1483e5e2gt7h77w.png
  • Robaczek89 Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha, niezłe kombo dla żołądka :), przynajmniej masz z głowy zaparcia na kilka dni.

Ostatecznie jestem umówiona z szefową w piątek po popołudniu, powiedziałam jej, że wolałabym żeby sama wybrała się na spotkanie z klientem i, że musimy porozmawiać, więc na pewno już się domyśla. Legginsy u mnie odpadają, bo niestety noszę rozmiar 42 i to naprawdę nie wygląda dobrze. Coś wykombinuję:)

Fajny ten artykuł, choć jak znam siebie to i tak kupię mnóstwo rzeczy ze względu na to, że są piękne :). Mam na oku kilka dość drogich kocyków, ale najpierw na próbę moja mam spróbuje takie uszyć. Już mi podsyła tkaniny do wyboru. Wtedy ona ma radość, a ja zapłacę tylko za materiał :). Jeśli jej wyjdzie to kupię tylko jeden dziergany. Ja mam generalnie już wszystko rozpisane, łącznie z cenami w tabeli w excelu. Czekam tylko do potwierdzenia, że wszystko jest ok i jaka jest płeć, a wtedy pewnie wpadnę w szał zakupów :)

43kt9vvjbmmercyy.png

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam sie w kolejny upalny dzień :/

Monia na szczescie tylko 2 razy po ciutkę większym wysiłku krwawiłam z nosa. Osłabione mam naczynka bo też mam ciągle zatkany nos. Chociaż moze nie jakos zatkany a przesuszony w srodku i staram sie go nawilżać przez co próbuje go oczyszczac i naczynka sie osłabiają.

Robaczku na serio strasznie schudłaś ale każda z nas ma inną tendencję. JA np nawet dkg nie schudłam a od razu waga stopniowo się podnosila. Ale jeśli wyniki krwi są w takiej sytuacji ok to nie ma chyba czym sie martwic.
    Szkoda, ze szefowa nie podjcechała do Ciebie, mialabyś juz rozmowę z głowy.

Co do badan genetycznych, prenatalnych, badań danego trymestru. Mój lekarz nawet nie miał możliwości zrobienia takiego dokładniejszego usg (kwestia sprzetu i tego ze nie ma uprawnień) i od razu sam z siebie wysyła do lekarza, który takie uprawnienia ma. Do wyboru mi tylko dał czy chce robic test PAPPA.
    I w sumie dla mnie tak jak pisze Adrien, ze sprawdzanie przeziernosci i kości kosowej to badanie genetyczne bo w koncu tu chodzi o to czy geny dobrze sie zmutowały. Ale nie wiem lekarzem nie jestem. Ja i tak przy zespole downa nie przerwałabym ciąży, jedynie w sytuacji kiedy dziecko bylo by tak chore ze cierpiałoby albo nie mialo szans na przezycie.

Ostatnio zapytaam meża co by zrobił gdyby przy porodzie okazalo sie, ze albo moje zycie albo dziecka...

Arien super, ze znalazłaś metode na zaparcia :) ja właśnie zrobiłąm sobie cappucino i chyba sam kawowy zapach na mnie dziala :P

klz9io4pkfldzhbc.png

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robaczku fajnie, ze Twoja mamuśka umie szyć :) u mnie w domu to tylko ja potrafie cos tam przeszyć. A ile kosztuje sam materiał na kocyk? Bo jak przedwczoraj zaplaciłam 13zł za 0,5m2 cienkiego materiału na halkę to nie woborazam sobie ile kosztuje taki gruby materiał

klz9io4pkfldzhbc.png
  • Robaczek89 Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kwiatuszku, moja mama jakiś czas temu kupiła maszynę i sama wszystkiego się nauczyła, bardzo ładne rzeczy robi. A materiał zobacz tu np.

http://allegro.pl/polar-plusz-minky-w-gwiazdki-jasny-szary-i5573666280.html
    http://allegro.pl/polar-minky-chevron-blush-silver-white-i5558814295.html

Z jednej strony będę miała taki minky/polarek, a z drugiej taką szarą dresówkę np.

http://allegro.pl/dresowka-szary-melanz-30-230g-petelka-polska-i5037284559.html

I do tego na brzegach kolorową lamówkę.

Ostatecznie wyjdzie coś takiego:

http://www.czikimonkey.pl/product-pol-525-Kocyk-MALUCHA-kolorowe-grochy-z-zielonym-Minky.html tylko wzór inny

43kt9vvjbmmercyy.png
  • arien Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a właśnie w tym artykule ktory podesłałam napisane jest zeby malucha najlepiej niczym nie przykrywac bo jak sobie na buzie zarzuci to moze byc klopot. Pytalam brata ktory odchowuje 3 dzieci i oni mieli takie kocyki cienutkie bardzo, wrecz polprzezroczyste, ze nawet jakby sobie zarzucilo to moglo by oddychac. Ale oni szybko sie na spiworki przerzucili i trzymali w nich dzieci do spania do okolo 2 lat

o1483e5e2gt7h77w.png

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm jakoś chyba bym nie chciala dziecka męczyć w spiworku bo wydaje mi sie ze organicza to jego ruchy ale moge sie mylić.

Robaczku zainspirowałaś mnie! Tylko czy moje lenistwo pozwoli na uszycie czegos? Ale mega satysfakcja cos uszyc dla własnego dziecka czy nawet tak jak Twoja mama dla wnuka/ wnuczki :)

klz9io4pkfldzhbc.png
  • Robaczek89 Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale to raczej kocyk do wózka czy żeby położyć na kanapie pod dzieckiem. Do spania na początek planuję rożek, a potem śpiworek. A jeśli będzie ciepło to rozważam takie coś: http://otulacz.pl/

43kt9vvjbmmercyy.png
‹‹ 76 77 78 79 80 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ