X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciężarówki Rocznik'89 :)
Odpowiedz

Ciężarówki Rocznik'89 :)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ja dopiero wróciła do domku jestem zmęczona ale i bardzo zadowolona z efektu :-) zaraz biorę się za czytanie:-)

• arien Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, które sa juz po prenatalnych? Robilyscie tylko usg czy razem z krwią? A dziewczyny przed, robicie cały "pakiecik"?

o1483e5e2gt7h77w.png
  • Kasiarzynka Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2015, 19:58

wnidtv73dpzdszlc.png
  • kwiatuszek789 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robiłam tyko usg bo stwierdzilam, ze niewiele zmieni to jesli bym wiedziała, ze dziecko chore. Wiem, ze są możliwe operacje w łonie matki ale nie wydaje mi sie to realne w naszym chorym kraju tym bardziej na NFZ a nie stac by mnie by bylo na taka operacje za granicą. Dobrze zrobione usg daje już dużo pewności, ze dziecko bedzie zdorowe (chyba 80%, chyba dodakowo 10% daje PAPPA a ostatnie 10% to i tak niewiadoma do samego porodu). Wynik z krwi to tylko statystyka a nie gwarancja czy dziecko zdrowe.

klz9io4pkfldzhbc.png
  • monika_89 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    arien ja robiłam usg i krew. Jak po 2 tyg dalej nie mialam wyników zaczęłam się denerwować, a okazało się, że już po tygodniu były wysłane tylko mój mail ich nie przepuścił. Wysłali drugi raz i ok.
    Pewnie gdybym musiała za nie płacić to bym się nie zdecydowała, ale po poronieniu miałam darowe więc stwierdziliśmy czemu nie

13.02.2015 - Aniołek (7tc)
    21.01.2016 - P. <3
    24.04.2017 - M. <3
  • arien Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm...ja się skuszę tylko chyba na usg. Po poronieniu darmowe mówisz? Mnie nic takiego niestety nie obowiązuje a też poroniłam.

Kurczę, strasznie chodzi za mną wołowina. Albo meeega wielki stek, albo burgery...steki probowalam kiedys robic ale za cholere mi nie wychodziły, burgery tez robiłam ale mialy troche za krwiste mięso...ale musze cos wykombinowac. Chociaz to chyba na zachcianki troche za wcześnie...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2015, 16:57

o1483e5e2gt7h77w.png
  • czekolada Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika jak darmowe ?? A chodzisz prywatnie czy na nfz ?
    U mnie wątpie żeby lekarz wziął pod uwagę poronienie i wykonał za darmo.

Jakub <3
    f2wli09klx6li47m.png
    f2w3rjjgfdv6rpfo.png
  • monika_89 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    każdej kobiecie ze względu na poronienie przysługuje bezpłatne badanie prenatalne I trymestru na pewno (drugie podobno tez z tego co mi mówił mój gin).
    Do gina chodzę prywatnie, dostałam skierowanie do prywatnej kliniki która ma umowę z nfz, musiałam wziać ze sobą wypis ze szpitala i nie musiałam za banie płacić. test pappa też był za darmo

arien my zawsze sami robimy domowe burgery z wołowiny, wolę taakie niż kupne. Stek mi sie też marzy, ale ja lubię średnio wysmażone więc teraz odpada

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2015, 16:59

21.01.2016 - P. <3
    24.04.2017 - M. <3
  • Robaczek89 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobno dopiero przy dwóch poronieniach jest darmowe z marszu, ale niektóre jednostki dają już po jednym.

Ja planuję samo USG, mój lekarz mówi, że test Pappa jest przestarzały, niemiarodajny i nie ma sensu go robić, a ja trochę poczytałam i się z nim zgadzam. Jeśli USG wskaże, że są jakieś nieprawidłowości to zrobię test Nifty lub Harmony, a jeśli wyjdzie ok, to będę się bardzo cieszyć :)

43kt9vvjbmmercyy.png
  • monika_89 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robaczku ja mam za sobą jedno, dziewczyny ktore poznałam na wątku ciąży po poronieniu też są po jednym i tez miały darmowe badania :)
    Spytajcie dziewczyny swoich lekarzy, że słyszałyście, że przysługuje Wam darmowe badanie

21.01.2016 - P. <3
    24.04.2017 - M. <3
  • arien Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie ja z moim gadałam i mówił tak: nie ma pani wiecej niz 35 lat, nie ma w pani rodzinie ani w rodzinie meza wad genetycznych. Czyli co? Czyli placimy.
    A nie sądze zeby probowal mnie naciagac bo po pierwsze nic z tego chyba nie ma, a po drugie on nie z tych

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2015, 17:17

o1483e5e2gt7h77w.png
  • arien Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A powiedzcie jak to z macierzynskim jest? Jak sie idzie na pol roku to ile sie dostaje? 80% a jak na rok to 60%?
    Jeszcze nie mam malenstwa, ale nie wyobrazam sobie zeby je zostawic po roku :( to bedzie baaaardzo bolesne :( takie roczne ddzieciaczki sa takie fajne, tyle sie uczą a to nas (mnie przynajmniej) bedzie omijac :(

o1483e5e2gt7h77w.png
  • monika_89 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    arien spróbować możesz zagadać, ze po poronieniu masz za darmo. Najwyżej zapłacisz a może będziesz do przodu te pare stów? :P
    z macierzyńskim to nie mam pojęcia jak wygląda. Zanim my urodzimy to się zdąży jeszcze 100 razy zmienić :P
    Ja nie mam zamaiaru zostawiać rocznego malucha w domu, liczę, ze wtedy znowu będę w ciązy :P
    Jak skończy Ci się macierzyński to możesz wykorzystać potem od razu zaległy urlop z poprzedniego roku

21.01.2016 - P. <3
    24.04.2017 - M. <3
  • arien Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zaległego urlopu to bede miala az 2 tygodnie :) dalej nie usmiecha mi sie zostawiac malucha po roku i 2 tygodniach ;) A nie, czekaj. 2 tyg to bede miala za 2015 a jeszcze przeciez za 2016 :)
    Kurczę, my po prostu finansowo nie damy rady, zebym mogla nie pracować. A o drugim maluchu to bedziemy myslec pewnie dopiero za jakis czas :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2015, 17:48

o1483e5e2gt7h77w.png

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arien najprosciej chyba by bylo wygooglowac, np:
    http://kadry.infor.pl/kadry/indywidualne_prawo_pracy/uprawnienia_rodzicielskie/672674,Roczny-urlop-macierzynski.html
    To chyba najnowsze info w sprawie macierzynskiego

klz9io4pkfldzhbc.png
  • Robaczek89 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arien, jest kilka opcji:

Cały rok 80%
    Pół roku 100%
    Pół roku 100% a potem drugie pół 60%

Dzięki Monika, dopytam o ten Pappa, choć nie jestem przekonana do niego, ale zaciekawiłaś mnie :)

43kt9vvjbmmercyy.png

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jaki kombinezon dla malucha na zime? Taki jakby jednoczęsciowy, ze i na stópki jest czy taki bez normalny niczym spodnie do kostek i do tego jakieś buciki? Zaczełam sie rozglądać za tym i zdębiałam. jakoś nie wyobrażam sobie wciskać maluchowi butów zimowych na malusie stópki ale też mi sie wydaje dziwnie bez nich mimo okrycia gondoli i ciepłego koca. Chyba, że jeszcze śpiwór jest konieczny ew. w zamian za koc. Heeelp :/

klz9io4pkfldzhbc.png
  • miszkaaa Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojej padam na ryj!
    Po pracy poleciałam do rodziców, później zakupu, do domu, zupa marchewkowa z pulpetami na jutro, latanie za rocznym dzieckiem... Dopiero usiadłam. To nie na moje sily!

Kwiatuszku ja bym wybrała jaki ze stópkami i najlepiej z dopinanymi rączkami. Moze znajdę kombinezon mojego chrześniaka to podesle ci link, dobrze się sprawdził.

Arien ja tez nie wyobrażam sobie powrotu q roku do pracy no ale silą wyższa. Trzeba na rate kredytu zarobić. Dobrze ze mam dyspozycyjnych rodziców to będą mieli domowy żłobek :P

Ja słyszałam ze skierowanie na bezpłatne badania prenatalne musi wystawić lekarz mający umowę na nfz ale nie wiem ile w tym prawdy.
    Ja jutro idę na badania, mąż mnie zawiezie bo jak mam zrobić na czczo to mogę nie podołać, ostatnio oszukałam i zjadłam przed badaniem ale teraz mam glukozę do powtórki wiec wole nie oszukiwać.

ex2bmg7yxswzkwmo.png
  • miszkaaa Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kwiatuszek link dla ciebie http://www.fixoni.pl/product/card/id/930

Ten akurat nie miał rękawiczek ale można takie znaleźć

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2015, 21:27

ex2bmg7yxswzkwmo.png
  • monika_89 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorotko ja się jeszcze za kombinezonami nie rozglądałam

Ada coś w tym jest bo moj lekarz przyjmuje też w ośrodku na nfz. Tyle że ja korzystam prywatnie. Ja Ci powiem że my jak stare baby jesteśmy, zmęczone jak trochę sie porszamy, kto by pomyślał że ciąża tak wykańcza :P

21.01.2016 - P. <3
    24.04.2017 - M. <3
‹‹ 75 76 77 78 79 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ