X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Aga37/ Ekspertka

Wysłany: 2 kwietnia 2024, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zupy już od dawna naprawiamy jogurtem i teściowa też zaczęła tak robić ze względu na mnie, kiszone ogórki właśnie też jem do obiadu i wypijam jeszcze wodę z nich 😁 chyba jednak nie zrezygnuje z ziemniaków które w sumie Kubie ale będę jadła w mniejszej ilości 🤔 popadam że skrajności w skrajność niestety 😞😞

• Katarzyna439 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2024, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga37/ wrote:
    Zupy już od dawna naprawiamy jogurtem i teściowa też zaczęła tak robić ze względu na mnie, kiszone ogórki właśnie też jem do obiadu i wypijam jeszcze wodę z nich 😁 chyba jednak nie zrezygnuje z ziemniaków które w sumie Kubie ale będę jadła w mniejszej ilości 🤔 popadam że skrajności w skrajność niestety 😞😞
    Ja jem normalnie ziemniaki tylko zamiast połowy talerza to jem tak ze 2-2,5 i zazwyczaj z masłem odrobinka, no i moim zdaniem nie mogą być rozgotowane, a najlepiej w mundurkach. Wiesz co ja myślę że ogólnie takie rygorystyczne ograniczenie wszystkiego nie jest dobre, ja mąki pszennej też nie jem, ale ogólnie węgle jem i nie ograniczam ich całkiem, bo to niezbyt dobrze też jest. Jem też owoce normalnie tylko do posiłków.

Po za tym ja po niektórych posiłkach czasem np zupach z soczewicą mam też np 98 po posiłku, ale nie czuję się źle więc to chyba ok 🤷‍♀️ a tak zazwyczaj mam 120-130.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2024, 20:23

preg.png

Na razie mama wesołego czworonoga ❤️🐾
    Niedługo mama słodkiej kuleczki 😊

Nifty -> niskie ryzyka 🥳 dziewczynka 🌺🥰
  • Aga37/ Ekspertka

Wysłany: 2 kwietnia 2024, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś po raz pierwszy miałam taką sytuację i w sumie doszłam do wniosku, że może faktycznie za mocno ograniczyłam te wszystkie produkty. Jeszcze opieprz od męża dostałam, że tak dziecku nie pomogę jak będę się głodzić a już mam w sumie anemię i biorę żelazo dwa razy dziennie.

• Katarzyna439 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2024, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga37/ wrote:
    Ja dziś po raz pierwszy miałam taką sytuację i w sumie doszłam do wniosku, że może faktycznie za mocno ograniczyłam te wszystkie produkty. Jeszcze opieprz od męża dostałam, że tak dziecku nie pomogę jak będę się głodzić a już mam w sumie anemię i biorę żelazo dwa razy dziennie.
    Wiesz co akurat anemia to pewnie nie z eliminacji tych węgli, bo to się często zdarza w ciąży nie martw się :) ale ja bym tak nie ograniczała ich faktycznie bo to musisz jakieś węgle jeść, wiadomo nie za dużo ale być muszą :)

preg.png

Na razie mama wesołego czworonoga ❤️🐾
    Niedługo mama słodkiej kuleczki 😊

Nifty -> niskie ryzyka 🥳 dziewczynka 🌺🥰
  • Bożena Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2024, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga37/ wrote:
    Na spokojnie:) mi diabetolog tłumaczył, że cukrzyca ciążowa to dziwny twór, bo jeden np może jest gotowana marchewkę, pomimo że ma wysoki indeks i będzie miał cukier super a drugi tej marchewki jeść nie może bo cukier wybija. Ja długo tak miałam np z papryką.... Teraz mogę ją jeść i cukru mi nie wybija. Strasznie wszystko się zmienia. Musisz stopniowo próbować, no i jedź bo cukier kochana to i z głodu może Ci wybijać :(

• Aga37/ Ekspertka

Wysłany: 3 kwietnia 2024, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zmądrzałam już właśnie i wróciłam do jedzenia jak przed świętami 😁 staram się jeść co 3 godziny i jem też skromnie po północy żeby do 7 rano wyniki były w normie. Ciężko właśnie zapanować nad tym cukrem, raz jem i jest ok a za chwilę cuda w jedną bądź drugą stronę 😩

• Bożena Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2024, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga37/ wrote:
    Zmądrzałam już właśnie i wróciłam do jedzenia jak przed świętami 😁 staram się jeść co 3 godziny i jem też skromnie po północy żeby do 7 rano wyniki były w normie. Ciężko właśnie zapanować nad tym cukrem, raz jem i jest ok a za chwilę cuda w jedną bądź drugą stronę 😩
    Wiem:( też tak mam, ale jak raz na jakiś czas przekroczysz to na prawdę nie ma tragedii. Mi lekarz mówił, że często dziewczyny do samego końca ciąży nie mogą ustabilizować cukrów i wszystko jest wporzadku z dziećmi i im po porodzie wszystko mija jak ręką odjął.

• Aga37/ Ekspertka

Wysłany: 4 kwietnia 2024, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie pociesza mnie fakt, że jeszcze troszkę i znów będę mogła jeść wszystko jak wcześniej. Dzidzia coraz mocniej kopie mimo łożyska na przedniej ścianie więc to też uspokaja, że wszystko jest w porządku 😊

• Bożena Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2024, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga37/ wrote:
    Właśnie pociesza mnie fakt, że jeszcze troszkę i znów będę mogła jeść wszystko jak wcześniej. Dzidzia coraz mocniej kopie mimo łożyska na przedniej ścianie więc to też uspokaja, że wszystko jest w porządku 😊
    Będzie dobrze:) a na kiedy masz termin?

• Aga37/ Ekspertka

Wysłany: 4 kwietnia 2024, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Termin mam na 20 lipca 😊

• Bożena Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2024, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga37/ wrote:
    Termin mam na 20 lipca 😊
    To jeszcze trochę:) jejuś ja 15 maja.... Już coraz bliżej. 😁

• Aga37/ Ekspertka

Wysłany: 4 kwietnia 2024, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To rzeczywiście niedługo 😀 torbę już masz pewnie spakowaną? 😁

• Bożena Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2024, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga37/ wrote:
    To rzeczywiście niedługo 😀 torbę już masz pewnie spakowaną? 😁
    Jeszcze nie:( dopiero wybrałam koleją turę ubranek. Coś tym razem wolno mi to idzie wszystko:/

• Aga37/ Ekspertka

Wysłany: 5 kwietnia 2024, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w pierwszej ciąży jakoś wcześniej zaczynałam kompletować wszystko a teraz ubranka mam po starszej córce i wystarczy odświeżyć więc jeszcze się nie spieszę😀 tylko pieluszki już kupiłam na początek 😊

• Anuska94 Ekspertka

Wysłany: 5 kwietnia 2024, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy cukier 64 po drugim śniadaniu jest ok?Miałyście podobnie?

• Bożena Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2024, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuska94 wrote:
    Trochę niski ten cukier po posiłku 🤔 ale może dla pewności zapytaj lekarza?? Ja tak najniżej miałam 90 to kazał mi więcej jeść ....

• Bożena Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2024, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga37/ wrote:
    Ja w pierwszej ciąży jakoś wcześniej zaczynałam kompletować wszystko a teraz ubranka mam po starszej córce i wystarczy odświeżyć więc jeszcze się nie spieszę😀 tylko pieluszki już kupiłam na początek 😊
    Też mam właśnie wyprawkę po synku teraz też chłopak będzie to tak wszystko idzie wolno że głowa mała... A czasu coraz mniej 🙈

• Aga37/ Ekspertka

Wysłany: 5 kwietnia 2024, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuska94 wrote:

Ja raz miałam podobny to diabetolog mówił, żeby nie panikować tylko coś dodatkowego zjeść.

Bożena lubi tę wiadomość

• Aga37/ Ekspertka

Wysłany: 5 kwietnia 2024, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożena wrote:
    Też mam właśnie wyprawkę po synku teraz też chłopak będzie to tak wszystko idzie wolno że głowa mała... A czasu coraz mniej 🙈

To chyba dlatego, że kolejne dziecko a nie pierwsze bio mam wrażenie, że przy pierwszej córce jakoś bardziej przeżywałam to wszystko a teraz już wiem mniej więcej co muszę mieć 😀 Jestem na etapie szukania podpasek poporodowych i majtek🤦 i może szlafrok bo w ten który mam ledwie mogłam się zmieścić😂

• Bożena Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2024, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga37/ wrote:
    To chyba dlatego, że kolejne dziecko a nie pierwsze bio mam wrażenie, że przy pierwszej córce jakoś bardziej przeżywałam to wszystko a teraz już wiem mniej więcej co muszę mieć 😀 Jestem na etapie szukania podpasek poporodowych i majtek🤦 i może szlafrok bo w ten który mam ledwie mogłam się zmieścić😂
    Jeju ja też muszę szlafrok kupić bo to cieplutko będzie a mój jest taki puchaty bardzo że się ugotuje 😂 i ciągle jest jeszcze to jeszcze tamto 🙈 mnie to panika ogarnia trochę:( że nie zdążę tego wszystkiego zrobić.... A człowiek jakby nie patrzeć coraz bardziej okreglejszy. 🙈

‹‹ 37 38 39 40 41 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ