X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czekając na pierwsze dziecko w 2018
Odpowiedz

Czekając na pierwsze dziecko w 2018

Oceń ten wątek:
  • J.S Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi88, powodzenia dzisiaj na wizycie!

A ja mialam ciezka noc, klulo mnie cos w podbrzuszu i promieniowalo az do odbytu, do tego doszedl bol kregoslupa i w sumie troche spanikowalam. Myslalam ze dzis bede jechac na wizyte, bo w zasadzie mialam taki zamiar gdyby bol nie przeszedl, ale na razie minelo. Masakra :/ Z dnia na dzien coraz gorzej zamiast lepiej

mi88 lubi tę wiadomość

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Britty Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moze maluch jakis nerw uciskal? Cale szczęście ze juz jest lepiej ;)

02.09.2020 Gabryś <3
    dqprj48a0vyap3wu.png
    22.07.2018 Zuzanka <3
    gg64t5odwuht857b.png
  • Britty Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cccierpliwa wrote:
    Hej
    Ja wczoraj bylam na wizycie i bija dwa serduszka <3 ale poki co nadal czekamy jak to ostatecznie bedzie bo jeden maluch jest naprawde duzo mniejszy od drugiego i mimo ze bije serduszko lekarze podchodza jeszcze ostroznie do jego osoby...
    Drugi natomiast piekny spory kawal czlowieka :) wczoraj pozegnalam klinike dostalam wyniki wszystkich poczatkowych badan ciazowych zalozyli mi karte ciazy i kolejna wizyte moge juz u mojego gina prowadzacego odbyc...
    kochana mam nadzieje ze maluch bedzie dobrze się rozwijal, życzę ci sily w oczekiwaniu <3

Cccierpliwa lubi tę wiadomość

02.09.2020 Gabryś <3
    dqprj48a0vyap3wu.png
    22.07.2018 Zuzanka <3
    gg64t5odwuht857b.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Britty wrote:
    Moze maluch jakis nerw uciskal? Cale szczęście ze juz jest lepiej ;)

Bardzo mozliwe, nie pomyslalam o tym, tym bardziej ze wczesniej czulam go po prawej, a bol promieniowal z lewej wiec musial sie obrocic, bo boksowal mnie po lewej stronie. Tylko ze teraz wydaje mi sie to faktycznie normalne, a w nocy bylam sama bo moj narzeczony pracuje na nocki, wiec wszystko wydalo mi sie takie przerazajace, wiadomo jak to jest ;)

Ccierpliwa, rowniez ci gratuluje, mam nadzieje ze drugi maluszek podgoni :) swietna wiadomosc

Cccierpliwa lubi tę wiadomość

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Britty Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.S wrote:
    Bardzo mozliwe, nie pomyslalam o tym, tym bardziej ze wczesniej czulam go po prawej, a bol promieniowal z lewej wiec musial sie obrocic, bo boksowal mnie po lewej stronie. Tylko ze teraz wydaje mi sie to faktycznie normalne, a w nocy bylam sama bo moj narzeczony pracuje na nocki, wiec wszystko wydalo mi sie takie przerazajace, wiadomo jak to jest ;)

Nie dziwie się, tez bym byla przerażona, mysle ze dopiero przy kolejnej ciąży będziemy bardziej spokojne :)

02.09.2020 Gabryś <3
    dqprj48a0vyap3wu.png
    22.07.2018 Zuzanka <3
    gg64t5odwuht857b.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I przede wszystkim bedzie nam szybciej czas lecial, chociaz pamietam jak zrobilam test, a teraz juz polowa minela ;) Jakos leci, chociaz na poczatku jak poszlam na l4 to nie wiedzialam co mam ze soba zrobic, teraz juz zdecydowanie lepiej :D

Zafarbowalam wlosy, w koncu wygladam jak czlowiek

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Britty Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazdroszczę wam ze jesteście juz na polowce, juz bym chciała miec duży brzuszek i byc spokojniejsza, ze małe na 100% jest zdrowe bo wszystkie badania genetyczne dopiero przede mną.

wlasnie super J.S za poruszenie tematu! Moj maż się upiera,ze nie pozwoli mi ppfarbowac włosów bo chemia szkodzi maluchowi. Czy faktycznie tak jest? Uważam ze przesadza ale jest tak stanowczy, ze od kilku mies nie odwazylam sie pofarbować włosów.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2017, 11:11

02.09.2020 Gabryś <3
    dqprj48a0vyap3wu.png
    22.07.2018 Zuzanka <3
    gg64t5odwuht857b.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Britty wrote:
    Zazdroszczę wam ze jesteście juz na polowce, juz bym chciała miec duży brzuszek i byc spokojniejsza, ze małe na 100% jest zdrowe bo wszystkie badania genetyczne dopiero przede mną.

wlasnie super J.S za poruszenie tematu! Moj maż się upiera,ze nie pozwoli mi ppfarbowac włosów bo chemia szkodzi maluchowi. Czy faktycznie tak jest? Uważam ze przesadza ale jest tak stanowczy, ze od kilku mies nie odwazylam sie pofarbować włosów.

Moja gin pozwolila farbowac od druguego trymestru i tak tez robie. Mysle, ze nie ma co przesadzac, krzywda sie nie stanie :)

Britty lubi tę wiadomość

• Britty Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acygan dzieki za info. To troche jeszcze poczekam, :)

02.09.2020 Gabryś <3
    dqprj48a0vyap3wu.png
    22.07.2018 Zuzanka <3
    gg64t5odwuht857b.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ufarbowalam w 13 tc, farbą bez amoniaku. Zrobiłabym to wczesniej, ale lezalam i rzygałam ;p Poza tym, są farby dla kobiet w ciązy. Poszukaj w necie.

Britty ale ze tak sie sluchasz męza... jestem zszokowana ;p ;p ;p

dqprqps6kaqxmc83.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Britty, polowkowe jeszcze przede mna, a ty kiedy masz prenatalne?

Nie wiem czy czytasz mameginekolog, ale ona obala mit dotyczacy farbowania, jednakze zaleca aby uzywac farby bez amoniaku i ja takze takiej uzywam. Farbuje caly czas, bylam bodajze w 6 tygodniu i farbowalam, to juz moj chyba 3 albo 4 raz ;) Uwazam ze nie ma zadnych podstaw do tego, aby nie fabowac, moze kiedys gdy te farby byly rzeczywiscie mocne i nasaczone amoniakiem, ale gdy teraz mozemy wybierac takie bez, to jak najbardziej. Ja farbuje wlosy, robie paznokcie, z rzes zrezygnowalam z powodu alergii na klej, przechodzila dopiero po posmarowaniu mascia sterydowa, wiec zrezygnowalam calkowicie :)

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez słyszałam ,że można malować włosy w ciazy i tak samo można robic hybrydy.

Brity zobaczysz szybko Ci zleci :)

Britty lubi tę wiadomość

age.png
  • Lena21 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.S wrote:
    Britty, polowkowe jeszcze przede mna, a ty kiedy masz prenatalne?

Nie wiem czy czytasz mameginekolog, ale ona obala mit dotyczacy farbowania, jednakze zaleca aby uzywac farby bez amoniaku i ja takze takiej uzywam. Farbuje caly czas, bylam bodajze w 6 tygodniu i farbowalam, to juz moj chyba 3 albo 4 raz ;) Uwazam ze nie ma zadnych podstaw do tego, aby nie fabowac, moze kiedys gdy te farby byly rzeczywiscie mocne i nasaczone amoniakiem, ale gdy teraz mozemy wybierac takie bez, to jak najbardziej. Ja farbuje wlosy, robie paznokcie, z rzes zrezygnowalam z powodu alergii na klej, przechodzila dopiero po posmarowaniu mascia sterydowa, wiec zrezygnowalam calkowicie :)

Hej co do farbowania to tez czekam do 2 trymestru, ale ostatnio w drogerii trafiłam na bardzo fajna dziewczynę, która naprawdę się zainteresowała rym ze jestem w ciąży i opowiedziała mi mnóstwo info o farbach, oczywiście nie potrafię powtórzyć, ale mówiła żeby szczególnie uważać na te z napisem „bez amoniaku”, bo często zawierają w składzie jego pochodne, które da dużo gorsze niż sam amoniak. Ostatecznie wzięłam chyba z serii Olia, bo mówiła ze są w miarę delikatne i ten skład jest ok

• Lena21 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pochwalę się Wam jeszcze naszymi wczorajszymi badaniami, czytałam że niektóre mają wątpliwości co do robienia usg genetycznego - ja zrobiłam, bo moje ubezpieczenie w Enelu je obejmuje, ale w ogóle nie żałuje. To był najpiękniejszy widok w moim życiu, ogromne przeżycie dla mnie i mojego męża ( który jest ze mną na wszystkich wizytach, przy usg dowcipnym tez), bo to zupełnie inna jakość, mój mąż był zachwycony, w końcu rozumiał i widział wszystko. Na pappe i resztę badań prenatalnych się nie decydujemy, jesteśmy w niskiej grupie ryzyka i po przeanalizowaniu wszystkiego to była moja decyzja :) usg było w 12t4d w całości tylko przez brzuch, bo było ładnie widać.

Co do refundacji, to wiem, że każdej która poroniła przysługuje to badanie darmowo na NFZ.

A oto nasze szczęście:

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/54f556047b8d.jpg

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/8e5f520f0dcc.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2017, 12:28

Britty, Marta..a, welonka, SanKwt, pumka1990, pilik, Andziula_1988 lubią tę wiadomość

• edwarda20 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bez przesady, jakbysmy sie farbowaly co tydzien to moze cos na malucha mogloby wplynac. Ale co 30-45 dni? Ja sie farbuje mniej wiecej co 1,5 mca. Teraz bedzie 3 raz. Wlosy mi sie w ogole nie przetluszczaja, a co za tym idzie rzadziej myje i mniej wyplukuje farbe.

Bardziej od farby uwazam za niebezpieczne wszelkie leki, od nospy, przez apap po wszelkie antybiotyki. Wiadomo, ze jak trzeba to sie bierze.

PS. moja kolezanka mnie totalnie rozwalila: jest to dziewczyna, ktora ogolnie nie przyklada wiekszej uwagi do swojego wygladu, nie farbuje wlosow, nie maluje sie, nie maluje paznokci itp itp. Ona jest po 2 ciazach, w jednej zachorowala na zapalenie pluc, lezala w szpitalu przez miesiac, w tym czasie wybrala 3 rodzaje antybiotykow, bo nie bylo poprawy. Dziecko ma zdrowe i piekne. Jak jej powiedzialam, ze ide po farbe bo juz mi siwe wychodza to mnie opieprzyla ze zaszkodze dziecku hahhahaa. No tak smiechłam :D To juz lepiej brac przez miesiac 3 rozne antybiotyki niz co 1,5 mca ufarbowac wlosy :D Logika! ;p

dqprqps6kaqxmc83.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena21 wrote:
    Pochwalę się Wam jeszcze naszymi wczorajszymi badaniami, czytałam że niektóre mają wątpliwości co do robienia usg genetycznego - ja zrobiłam, bo moje ubezpieczenie w Enelu je obejmuje, ale w ogóle nie żałuje. To był najpiękniejszy widok w moim życiu, ogromne przeżycie dla mnie i mojego męża ( który jest ze mną na wszystkich wizytach, przy usg dowcipnym tez), bo to zupełnie inna jakość, mój mąż był zachwycony, w końcu rozumiał i widział wszystko. Na pappe i resztę badań prenatalnych się nie decydujemy, jesteśmy w niskiej grupie ryzyka i po przeanalizowaniu wszystkiego to była moja decyzja :) usg było w 12t4d w całości tylko przez brzuch, bo było ładnie widać.

Co do refundacji, to wiem, że każdej która poroniła przysługuje to badanie darmowo na NFZ.

A oto nasze szczęście:

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/54f556047b8d.jpg

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/8e5f520f0dcc.jpg

Tez mam enelmed, tez mi przyslugiwalo za darmo, ale niestety zaden lekarz nie mial uprawnien do wykonywania tego usg. Poszlam prywatnie i wiem ze na pewno jest wszystko dobrze.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Britty Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda20 hehe troche musza męża słuchać zeby nie myślał ze jest calkiem pod pantoflem :P

Co do farby to są jeszcze naturalne na biosklepie ale nigdy nie próbowałam ich i jestem ciekawa czy wgl są trwałe bo to cos na bazie henny ale boje sie eksperymentować zawsze fryzjerka dobierala mi kolor

J.S w drugim tyg stycznia mam jakies badanie krwi i usg.

02.09.2020 Gabryś <3
    dqprj48a0vyap3wu.png
    22.07.2018 Zuzanka <3
    gg64t5odwuht857b.png
  • Britty Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Bez przesady, jakbysmy sie farbowaly co tydzien to moze cos na malucha mogloby wplynac. Ale co 30-45 dni? Ja sie farbuje mniej wiecej co 1,5 mca. Teraz bedzie 3 raz. Wlosy mi sie w ogole nie przetluszczaja, a co za tym idzie rzadziej myje i mniej wyplukuje farbe.

Bardziej od farby uwazam za niebezpieczne wszelkie leki, od nospy, przez apap po wszelkie antybiotyki. Wiadomo, ze jak trzeba to sie bierze.

PS. moja kolezanka mnie totalnie rozwalila: jest to dziewczyna, ktora ogolnie nie przyklada wiekszej uwagi do swojego wygladu, nie farbuje wlosow, nie maluje sie, nie maluje paznokci itp itp. Ona jest po 2 ciazach, w jednej zachorowala na zapalenie pluc, lezala w szpitalu przez miesiac, w tym czasie wybrala 3 rodzaje antybiotykow, bo nie bylo poprawy. Dziecko ma zdrowe i piekne. Jak jej powiedzialam, ze ide po farbe bo juz mi siwe wychodza to mnie opieprzyla ze zaszkodze dziecku hahhahaa. No tak smiechłam :D To juz lepiej brac przez miesiac 3 rozne antybiotyki niz co 1,5 mca ufarbowac wlosy :D Logika! ;p

Wlasnie słyszałam ze leki na bazie paracetamolu są bezpieczne w ciąży? Sama bralam apap na silne bole glowy

02.09.2020 Gabryś <3
    dqprj48a0vyap3wu.png
    22.07.2018 Zuzanka <3
    gg64t5odwuht857b.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Britty wrote:
    Wlasnie słyszałam ze leki na bazie paracetamolu są bezpieczne w ciąży? Sama bralam apap na silne bole glowy

Bo teoretycznie są, nospa tez, ale jednak sa to leki. Ja unikam jak tylko moge.

Britty lubi tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Alphelia Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Britty wrote:

Tak, paracetamol jest bezpieczny w ciąży. To, że coś jest lekiem, nie oznacza przecież że jest niebezpieczne dla dziecka ;) są leki, które będą wpływać na dziecko i te które nie będą. Ja mam np. astmę oskrzelową i muszę zażywać leki w ciąży, ale jest to pod kontrolą pulmunologa i bezpieczne dla dziecka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2017, 12:46

Britty lubi tę wiadomość

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
    11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
    01.06.2019 [*] Aniołek 7tc.
‹‹ 9 10 11 12 13 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ