Czekając na pierwsze dziecko w 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Mi88, nawet jeśli Mała by się ruszała w trakcie porodu to nie byłam w stanie o tym myśleć ale raczej się nie ruszała.. gdy skurcze stały się regularne, jeszcze przed pojechaniem do szpitala, uspokoiła się z ruchami. Przy nieregularnych co kilkanaście minut, szalała w brzuchu.
mi88 lubi tę wiadomość
-
Dzieki dziewczyny:* cale szczescie bo wizja pranua go w rekach mnie przerazala
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Dzięki zmotywowaniu przez Edwardę wstawiłam dziś dwa pierwsze prania Chociaż wiadomo, że pranie to bajka i najgorsze jest prasowanie, które mnie pewnie jutro czeka
Powoli też sprzątam nasz dodatkowy pokój, który od czasu przeprowadzki był i jest straszną graciarnią - do tego stopnia, że wolnego miejsca na podłodze zostało tam tyle, że dało się jedynie wstawić suszarkę z praniem Odkąd zaczęłam sprzątać, to nawet i na suszarkę nie ma ani miejsca, ani warunków - nie chcę, żeby mi się dzidziusiowe ubranka zakurzyły, więc dostąpiły zaszczytu suszenia się w sypialni.
Wyszły Wam kiedyś liczne leukocyty i nabłonki płaskie w badaniu czystości pochwy? Reszta w porządku - złych bakterii i grzybów nie ma. Przegrzebałam internet, znalazłam kogoś z identycznymi wynikami i komentarzem lekarza: "W wymazie jest prawidłowa flora bakteryjna, ale są liczne leukocyty i to wymaga wyjaśnienia. Obecność leukocytów może być spowodowana stanem zapalnym wywołanym innym czynnikiem etiologicznym niż wykrywalny w wymazie lub niewielkim plamieniem."
Zakładam więc, że mogę mieć jakiś stan zapalny, ale w sumie nie wiadomo, jaki. Lekarza mam w poniedziałek, więc skonsultuję wtedy - ale wiecie, co się robi w takim wypadku?
edwarda20 lubi tę wiadomość
Dziewczynka Dwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo -
Welonka, skąd takie podejrzenie? Często słyszę o tym ostatnio, to coś poważnego? Powodzenia na kontroli!
Piszesz, że mała była spokojna na tydzień przed porodem - ale czułaś ruchy? Ostatnio przeczytałam historię o braku ruchów dziecka i teraz jestem strasznie przeczulona na tym punkcie - jak zauważam, że mała od jakiegoś czasu się nie ruszyła, albo tak do 10 minut rano po wstaniu, to ją wybudzam, żeby coś poczuć. Póki co dzidziuś jest grzeczny i kopie po jakimś czasie, ale jak mi się uspokoi pod koniec, to się pewnie trochę postresuję.
Dziewczynka Dwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo -
Mi czułam ale sporadycznie oczywiście panikowalam że nie czuję ruchów bo czeto nie było tych 10ruchow ale na wizycie uspokoilam się bo z mała było wszystko ok , również robiłam wszystko żeby poruszyła się jak poczułam 3 ruchy pod rząd to już byłam spokojna i na pewno było delikatniejsze.
A co do napięcia to tak jak Edwarda pisze zdarzają się bardzo często , zazwyczaj dziecko przybiera postawę jaką miało w brzuszku moja układa się w literke c i na lewą stronę i ta stronę preferuje najbardziej w ciąży też ruchy czulam z lewej strony przewaznie. Niby napięcie może utrzymywać się do 4miesiaca ale dużo lekarzy uważa że wtedy już jest dużo trudniej i wiecej czasu potrzeba ,często wystarczają ćwiczenia w domu . We wtorek mamy kontrolę jeśli nie będzie poprawy to dostaniemy skierowanie do neurologa. Ja na ten temat dostałam dużo notatek od mojej położnej.
Moja Oliwia już ma 1.5kg na plusie a dispiero skończyła miesiąc -
Cześć dziewczyny! Baaardzo dawno mnie tu nie było Gratuluję wszystkim z Maluchami po tej stronie brzuszka i trzymam kciuki za wszystkie, które jeszcze na Maluchy czekają
Nasza Kruszyna (dosłownie - 5540 i 60cm teraz) skończyła 4 miesiące. I tak naprawdę dopiero jak skończyła 3 to dopiero zaczęłam w 100% cieszyć się macierzyństwem. Skończyły się kolki, zaczęły interakcje z Malutka no i się stała takim kochanym smieszkiem oczywiście swoje humory ma, ale kto nie I do tej pory nie zdawałam sobie sprawy, że można kogoś aż tak kochać!
A propos wzmożonego napięcia - nas to dotknęło, przy tym asymetria ułożeniowa i rehabilitujemy się odkąd Mała skończyła 6 tygodni. Jeździmy raz na dwa tygodnie do fizjoterapeuty i ćwiczenia w domu. Jest meega poprawa
Welonka jeżeli u Ciebie też to wystąpi to popros o orzeczenie tego od neurologa i na tej podstawie będziesz miała szczepienie 5w1 z NFZ.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2018, 19:28
edwarda20, Loczek2018, Paulinaaa lubią tę wiadomość
-
Co tu taka cisza drugi dzień? Ktoś się rozpakował może?
Ja dziś idę na wizytę, trzymać kciuki!
38t kończymy, ja 13kg na plusie, ciekawe ile waży Klusek
Od wczoraj dokuczają mi bóle podbrzusza jak na miesiączkę, nic ich nie wycisza, ani meliska, ani kąpiel, ani zmiana pozycji, leżakowanie, ale w sumie też nie nasilają się więc chyba raczej nie rodzę -
Loczek2018 wrote:Co tu taka cisza drugi dzień? Ktoś się rozpakował może?
Ja dziś idę na wizytę, trzymać kciuki!
38t kończymy, ja 13kg na plusie, ciekawe ile waży Klusek
Od wczoraj dokuczają mi bóle podbrzusza jak na miesiączkę, nic ich nie wycisza, ani meliska, ani kąpiel, ani zmiana pozycji, leżakowanie, ale w sumie też nie nasilają się więc chyba raczej nie rodzę
U mnie zaczelo sie od lekkiego cmienia jak na okres ;pLoczek2018 lubi tę wiadomość
-
Po wizycie! waga 3 100g +/- 450g, przepływ krwi w pępowinie 0,65, serduszko pika 137/min, położenie główkowe postawa II , wody płodowe ok. Szyjka miękka zamknięta. Mamy spacerować, sprzatac, seksowac, masować krocze i sutki .. Tylko kurde co mi po tym jak sil mi brak .
Niestety GBS z odbytu wyszedł nam dodatni wiec bd musieli podać nam leki przy porodzie.Paulinaaa lubi tę wiadomość
-
Hejka, chyba już kiedyś temat był ale nie pamiętam na czym stanęło : żeby odświeżyć ubranka ( te od kogoś które się dostało, czy ta ze sklepu ) to na jakie parametry ustawić pranie ? 40 stopni, wirowanie ? czyli tak jak mam codzienne ?
Bo dziecięcy program pokazuje mi wirowanie i 60 stopni i dłuuugo się pierze 2,5 h, to chyba dziecięcy ale jak są już plamy ;p a tak żeby przygotować na pierwsze ubranie i odświeżyć to jak robiłyście ?
Zabieram sie za to w tym tyg
wrzesień 2018 - córcia 6cs
listopad 2021 - corcia 10 cs -
A no i nie udało mi się znaleźć żadnej fajnej niedrogiej torby do noszenia rzeczy maluszka, tzn mam tą z wózka no i domowe podróżne , a chciałam coś takiego pomiędzy, małego ale z kieszeniami/przegrodami
A no i dziś dopięłam zakupy i mam już wszyyyyyyyyystko raczej teraz tylko poprać, poprasować , poukładać, powyciągać wsio z kartonów i czekać te 6 tyg :p za jakieś 2 tyg spakuje torbe ;p
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lipca 2018, 14:59
Paulinaaa wrote:A no i dziś dopięłam zakupy i mam już wszyyyyyyyyystko raczej teraz tylko poprać, poprasować , poukładać, powyciągać wsio z kartonów i czekać te 6 tyg :p za jakieś 2 tyg spakuje torbe ;p
Ja bym tam spakowalam zaraz ;p
Nie mialam ubranek z drugiej ręki, ale jesli dostalas wyprane to ja dalabym na 40 stopni i normalne wirowanie.Paulinaaa lubi tę wiadomość
-
O mnie dziś ZUS sobie przypomniał tak więc spacery będą po centrach handlowych!
Jeszcze mam kilka dodatkowych rzeczy z "zapasowej listy" o których myślałam ale się wstrzymałam jak przestały mi wpływać pieniążki na konto eh.
Już nic nie mówcie o praniu, mam dość! nawet oddałam mężowi żelazko i niech on prasuje.
Ja dokupiłam sobie zwykłą torbę z babyono, taka mniej wózkowa, a w środku ma jakieś bobasowe bajerki
-
A na co wam dodatkowa torba? Wydaje mi się, że ta wózkowa na spacery czy w gości wystarczy, a jak gdzieś pojedziemy nocować to przecież dopakuje się młodego do nas
Co jeszcze chcecie wozić?
6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
o a inna strona : Zwykle ciuszki niemowlęce są delikatne, często uszyte z bawełny, dlatego pierze się je w temperaturze 30, maksymalnie 40ºC. Wbrew temu, co możesz przeczytać w internecie, nie nastawiaj pralki na 60ºC i więcej. Pranie w zbyt gorącej wodzie może sprawić, że ciuszki nie będą nadawały się do użytku: skurczą się albo rozciągną.
listopad 2021 - corcia 10 cs