X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czekając na pierwsze dziecko w 2018
Odpowiedz

Czekając na pierwsze dziecko w 2018

Oceń ten wątek:
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2018, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi88 :) nie rodzilam Sn wiec nie wiem ale mówisz szczerze wątpię. Bo to dla dziecka szok co sie z nim dzieje, jest sciskany, wypychany. Ale może niech powiedzą dziewczyny po Sn :) ciekawe pytanie:)

dqprqps6kaqxmc83.png
  • summer86 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2018, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi88, nawet jeśli Mała by się ruszała w trakcie porodu to nie byłam w stanie o tym myśleć ;) ale raczej się nie ruszała.. gdy skurcze stały się regularne, jeszcze przed pojechaniem do szpitala, uspokoiła się z ruchami. Przy nieregularnych co kilkanaście minut, szalała w brzuchu.

mi88 lubi tę wiadomość

3i49mg7yu2aqel15.png
    starania od 03.2016, 2IUI, CP, 18 cs szczęśliwy <3
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2018, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny:* cale szczescie bo wizja pranua go w rekach mnie przerazala

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • mi88 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki zmotywowaniu przez Edwardę wstawiłam dziś dwa pierwsze prania :D Chociaż wiadomo, że pranie to bajka i najgorsze jest prasowanie, które mnie pewnie jutro czeka :P
    Powoli też sprzątam nasz dodatkowy pokój, który od czasu przeprowadzki był i jest straszną graciarnią - do tego stopnia, że wolnego miejsca na podłodze zostało tam tyle, że dało się jedynie wstawić suszarkę z praniem ;) Odkąd zaczęłam sprzątać, to nawet i na suszarkę nie ma ani miejsca, ani warunków - nie chcę, żeby mi się dzidziusiowe ubranka zakurzyły, więc dostąpiły zaszczytu suszenia się w sypialni.

Wyszły Wam kiedyś liczne leukocyty i nabłonki płaskie w badaniu czystości pochwy? Reszta w porządku - złych bakterii i grzybów nie ma. Przegrzebałam internet, znalazłam kogoś z identycznymi wynikami i komentarzem lekarza: "W wymazie jest prawidłowa flora bakteryjna, ale są liczne leukocyty i to wymaga wyjaśnienia. Obecność leukocytów może być spowodowana stanem zapalnym wywołanym innym czynnikiem etiologicznym niż wykrywalny w wymazie lub niewielkim plamieniem."

Zakładam więc, że mogę mieć jakiś stan zapalny, ale w sumie nie wiadomo, jaki. Lekarza mam w poniedziałek, więc skonsultuję wtedy - ale wiecie, co się robi w takim wypadku?

edwarda20 lubi tę wiadomość

qb3c2n0a4q2qbkcb.png
    Dziewczynka <3 Dwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
    MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo
  • welonka Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi u mnie ruchy wyciszyly się jakoś tydzień przed porodem Mala była bardzo spokojna a jak zaczęły się skurcze to już w ogóle nie czułam ruchów.

U nas mała ma podejrzenie napięcie mięśni we wtorek idziemy jeszcze na kontrolę

age.png
  • mi88 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2018, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Welonka, skąd takie podejrzenie? Często słyszę o tym ostatnio, to coś poważnego? Powodzenia na kontroli! :)

Piszesz, że mała była spokojna na tydzień przed porodem - ale czułaś ruchy? Ostatnio przeczytałam historię o braku ruchów dziecka i teraz jestem strasznie przeczulona na tym punkcie - jak zauważam, że mała od jakiegoś czasu się nie ruszyła, albo tak do 10 minut rano po wstaniu, to ją wybudzam, żeby coś poczuć. Póki co dzidziuś jest grzeczny i kopie po jakimś czasie, ale jak mi się uspokoi pod koniec, to się pewnie trochę postresuję.

qb3c2n0a4q2qbkcb.png
    Dziewczynka <3 Dwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
    MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2018, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi88 problemy z napięciem mięśniowym wzmożonym lub obniżonym sa częste ale szybko wykryte szybko się też korygują. Takze nie można zaniedbać bo wtedy staje sie to poważne.

mi88 lubi tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2018, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi czułam ale sporadycznie oczywiście panikowalam że nie czuję ruchów bo czeto nie było tych 10ruchow ale na wizycie uspokoilam się bo z mała było wszystko ok , również robiłam wszystko żeby poruszyła się jak poczułam 3 ruchy pod rząd to już byłam spokojna i na pewno było delikatniejsze.

A co do napięcia to tak jak Edwarda pisze zdarzają się bardzo często , zazwyczaj dziecko przybiera postawę jaką miało w brzuszku moja układa się w literke c i na lewą stronę i ta stronę preferuje najbardziej w ciąży też ruchy czulam z lewej strony przewaznie. Niby napięcie może utrzymywać się do 4miesiaca ale dużo lekarzy uważa że wtedy już jest dużo trudniej i wiecej czasu potrzeba ,często wystarczają ćwiczenia w domu . We wtorek mamy kontrolę jeśli nie będzie poprawy to dostaniemy skierowanie do neurologa. Ja na ten temat dostałam dużo notatek od mojej położnej.
    Moja Oliwia już ma 1.5kg na plusie a dispiero skończyła miesiąc

age.png
  • AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2018, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! Baaardzo dawno mnie tu nie było :) Gratuluję wszystkim z Maluchami po tej stronie brzuszka i trzymam kciuki za wszystkie, które jeszcze na Maluchy czekają :)
    Nasza Kruszyna (dosłownie - 5540 i 60cm teraz) skończyła 4 miesiące. I tak naprawdę dopiero jak skończyła 3 to dopiero zaczęłam w 100% cieszyć się macierzyństwem. Skończyły się kolki, zaczęły interakcje z Malutka no i się stała takim kochanym smieszkiem :) oczywiście swoje humory ma, ale kto nie ;) I do tej pory nie zdawałam sobie sprawy, że można kogoś aż tak kochać!

A propos wzmożonego napięcia - nas to dotknęło, przy tym asymetria ułożeniowa i rehabilitujemy się odkąd Mała skończyła 6 tygodni. Jeździmy raz na dwa tygodnie do fizjoterapeuty i ćwiczenia w domu. Jest meega poprawa :)
    Welonka jeżeli u Ciebie też to wystąpi to popros o orzeczenie tego od neurologa i na tej podstawie będziesz miała szczepienie 5w1 z NFZ.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2018, 19:28

edwarda20, Loczek2018, Paulinaaa lubią tę wiadomość

iv096iyenbdfaarq.png
  • Loczek2018 Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2018, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co tu taka cisza drugi dzień? Ktoś się rozpakował może? :)

Ja dziś idę na wizytę, trzymać kciuki!
    38t kończymy, ja 13kg na plusie, ciekawe ile waży Klusek :)
    Od wczoraj dokuczają mi bóle podbrzusza jak na miesiączkę, nic ich nie wycisza, ani meliska, ani kąpiel, ani zmiana pozycji, leżakowanie, ale w sumie też nie nasilają się więc chyba raczej nie rodzę ;)

qb3cp07w5ku95ses.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2018, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Loczek2018 wrote:
    Co tu taka cisza drugi dzień? Ktoś się rozpakował może? :)

Ja dziś idę na wizytę, trzymać kciuki!
    38t kończymy, ja 13kg na plusie, ciekawe ile waży Klusek :)
    Od wczoraj dokuczają mi bóle podbrzusza jak na miesiączkę, nic ich nie wycisza, ani meliska, ani kąpiel, ani zmiana pozycji, leżakowanie, ale w sumie też nie nasilają się więc chyba raczej nie rodzę ;)

U mnie zaczelo sie od lekkiego cmienia jak na okres ;p

Loczek2018 lubi tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Loczek2018 Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2018, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po wizycie! :) waga 3 100g +/- 450g, przepływ krwi w pępowinie 0,65, serduszko pika 137/min, położenie główkowe postawa II :), wody płodowe ok. Szyjka miękka zamknięta. Mamy spacerować, sprzatac, seksowac, masować krocze i sutki :D.. Tylko kurde co mi po tym jak sil mi brak :).

Niestety GBS z odbytu wyszedł nam dodatni wiec bd musieli podać nam leki przy porodzie.

Paulinaaa lubi tę wiadomość

qb3cp07w5ku95ses.png
  • Paulinaaa Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2018, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka, chyba już kiedyś temat był ale nie pamiętam na czym stanęło : żeby odświeżyć ubranka ( te od kogoś które się dostało, czy ta ze sklepu ) to na jakie parametry ustawić pranie ? 40 stopni, wirowanie ? czyli tak jak mam codzienne ?
    Bo dziecięcy program pokazuje mi wirowanie i 60 stopni i dłuuugo się pierze 2,5 h, to chyba dziecięcy ale jak są już plamy ;p a tak żeby przygotować na pierwsze ubranie i odświeżyć to jak robiłyście ? :) :)
    Zabieram sie za to w tym tyg :D

f2w3yx8d4t3m5xdt.png

wrzesień 2018 - córcia <3 6cs

listopad 2021 - corcia 10 cs <3
  • Paulinaaa Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2018, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A no i nie udało mi się znaleźć żadnej fajnej niedrogiej torby do noszenia rzeczy maluszka, tzn mam tą z wózka no i domowe podróżne , a chciałam coś takiego pomiędzy, małego ale z kieszeniami/przegrodami

f2w3yx8d4t3m5xdt.png

• Paulinaaa Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2018, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A no i dziś dopięłam zakupy i mam już wszyyyyyyyyystko raczej :D teraz tylko poprać, poprasować , poukładać, powyciągać wsio z kartonów i czekać te 6 tyg :p za jakieś 2 tyg spakuje torbe ;p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lipca 2018, 14:59

f2w3yx8d4t3m5xdt.png

• edwarda20 Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2018, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulinaaa wrote:
    A no i dziś dopięłam zakupy i mam już wszyyyyyyyyystko raczej :D teraz tylko poprać, poprasować , poukładać, powyciągać wsio z kartonów i czekać te 6 tyg :p za jakieś 2 tyg spakuje torbe ;p

Ja bym tam spakowalam zaraz ;p

Nie mialam ubranek z drugiej ręki, ale jesli dostalas wyprane to ja dalabym na 40 stopni i normalne wirowanie.

Paulinaaa lubi tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Paulinaaa Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2018, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    na necie własnie czytam i " Zwykle ubrania noworodka pierze się temperaturze 60 st. C. Taka temperatura wody zabija roztocza, grzyby i najniebezpieczniejsze bakterie. " hmm ...

f2w3yx8d4t3m5xdt.png

• Loczek2018 Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2018, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O mnie dziś ZUS sobie przypomniał tak więc spacery będą po centrach handlowych! :D
    Jeszcze mam kilka dodatkowych rzeczy z "zapasowej listy" o których myślałam ale się wstrzymałam jak przestały mi wpływać pieniążki na konto eh.

Już nic nie mówcie o praniu, mam dość! :) nawet oddałam mężowi żelazko i niech on prasuje.

Ja dokupiłam sobie zwykłą torbę z babyono, taka mniej wózkowa, a w środku ma jakieś bobasowe bajerki :)

qb3cp07w5ku95ses.png
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2018, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A na co wam dodatkowa torba? Wydaje mi się, że ta wózkowa na spacery czy w gości wystarczy, a jak gdzieś pojedziemy nocować to przecież dopakuje się młodego do nas :)
    Co jeszcze chcecie wozić?

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • Paulinaaa Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2018, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o a inna strona : Zwykle ciuszki niemowlęce są delikatne, często uszyte z bawełny, dlatego pierze się je w temperaturze 30, maksymalnie 40ºC. Wbrew temu, co możesz przeczytać w internecie, nie nastawiaj pralki na 60ºC i więcej. Pranie w zbyt gorącej wodzie może sprawić, że ciuszki nie będą nadawały się do użytku: skurczą się albo rozciągną.

f2w3yx8d4t3m5xdt.png

‹‹ 252 253 254 255 256 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ