Czekając na pierwsze dziecko w 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
To u mnie naprawde luksus bo maz bierze 3-4 tyg urlopu...
mi88 lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Mi88 urlop przepada dopiero po 3 latach, tylko pracodawcy grozi kara jak pracownik nie zacznie wykorzystywać zaległego urlopu do końca września roku następnego czyli do 30.09.2018 trzeba zacząć wykorzystywać urlop nabyty za 2017 rok. A przypadnie dopiero 30.09.2020. Jak Twój mąż ma 40 tzn że ma tylko 14 dni zaległego. To nie jest dużo gdyby tak przepadal szybko to po macierzyńskim mielibyśmy tylko urlop bieżący a nie zaległy też.
Okolicznościowy niech bierze (2dni) i opiekę Art. 188 też 2 dni, w przyszłym roku Ty już je weźmiesz
Ojcowski te 2 tygodnie może podzielić na 2 po 1 tygodniu więc może tak jak nie chce ciągiem pracy opuszczać i ma czas aż do ukończenia 24 miesiąca życia dziecka
Co do zwolnienia l4 to chyba tylko po cc mężowie dostają i to też nie każdy lekarz daje. I z tego bym nie korzystała jak nie jest potrzebne.mi88 lubi tę wiadomość
6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
Mój mąż miał brać urlop plus 2 tyg tacierz, ale plany się trochę pozmieniały i chyba od jutra zakłada działalność, ale 2 tyg "urlopu na gębę" będzie ponoć miał od dnia porodu. więc i tak spoko. potem moja mama ma brać ..... miesiąc urlopu, co już mniej mnie cieszy haha :p Moja mama jest przecudowna, pomocna, ale baardzo narzucająca swoje zdanie , także zapowiada się "wesoło"
W ten weekend mam wesele przyjaciół, a po weekendzie już 37 tydzień będzie, szczerze chciałabym urodzić tak w 38 tygodniu, mam wiele obaw ale coraz bardziej nie mogę się doczekać no i upały trochę męczą .
Dziś moja przyjaciółka rodzi ( wywoływany ) chodziłyśmy praktycznie razem całą ciążę, ależ przeżżżżżżywam dziś jej poród
wrzesień 2018 - córcia 6cs
listopad 2021 - corcia 10 cs -
Ja w ten weekend miałam iść na wesele kuzyna. Zastanawiałam jakoś w maju bo wtedy dali zaproszenie. Jak dobrze że jednak nie idę. Nie dosyć że tak gorąco jest, to nie wiem jakie buty w ogóle zalozylabym bo mam strasznie opuchniete. Nawet balerinki odpadają. Musiałabym iść w trampkach. A już nie mówię o tym że poce się strasznie. Płakałabym szykując się na ten ślub.
-
Marta, dzięki za te wszystkie informacje! Pokażę mężowi.
Właśnie jestem po ktg, ale przed lekarzem - nie wiem jeszcze, jak wyszło.
To chyba standard w szpitalach, bo w innym szpitalu tydzień temu też położna nic mi po ktg nie powiedziała i czekałam dopiero na lekarza.
Jestem w szpitalu, w którym mam rodzić, jest tu remont i zamieszanie Co prawda remont tylko na ginekologii, bo położnictwo już od paru lat nowe, ale i tak podobno jest problem z miejscami. I ogólnie wszędzie przepełnione szpitale...
Już jestem zmęczona tym czekaniem na poród, który nie chce nadejść, wywoływanie też mi się nie uśmiecha, jeszcze te upały. Meh. Chyba wchodzę w etap marudzenia
Dziewczynka Dwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo -
Właśnie fajnie by było, jakby chociaż rzuciła, że ktg wygląda w porządku, a nie tak bez słowa - a czekam już ponad godzinę na lekarza. Ale tydzień temu czekałam na ktg 3h, więc w sumie tu i tak spoko
A jestem z Krakowa, chcę rodzić w szpitalu Żeromskiego. Ale kto wie, w którym skończę i w jaki sposób
Czasami brak wiadomości to dobra wiadomość Zwłaszcza po narodzinach dziecka i po tych pierwszych badaniach krwi. Jak do 5 tygodni nie przyjdzie list z wynikami to znaczy, że wszystko ok
Aha, myślałam, że z Wwa bo tu też szpitale się remontują.. Ale widzę, że nie tylko
-
Też czekam na ktg ale prywatnie. Sama możesz podejrzeć jedno to tętno młodego skacze jak się rusza najczęściej. Jak nie skacze powyżej 170 to ok.
Drugie poniżej to Twoje skurcze jeżeli są regularne i wysokie to może rodzisz jak nic się nie dzieje no to jeszcze nie wasz czas. Zapis powinnaś widzieć jak wychodzi z tej maszynki na bieżąco skurcze do porodu to tak po 100 powinny skakać chyba.mi88 lubi tę wiadomość
-
Wyszłam ze szpitala godzinę temu. Właśnie na tym ktg dziś, ani tydzień temu nie widziałam monitorka, bo był odwrócony bokiem. Wydruku też nie bardzo - tzn. jakieś zygzaki widziałam, ale bez skali i nawet nie wiem, które to skurcze, a które dzidziuś.
Weszłam do lekarki (taka wielka kobieta z makijażem smoky eye ), a ona do położnej, że trzeba mi powtórzyć ktg, bo raz jest takie, a raz inne i ona z takim zapisem mnie nie puści do domu, tylko kładzie na patologię. W trakcie badania położna faktycznie przyszła i powiedziała, żebym się przekręciła na skos, bo zapis był najpierw dobry a teraz się spłaszczył. Zaklaskała mi nad brzuchem, a mała się od połowy badania faktycznie słabo ruszała, więc stwierdziłam, że sobie przysnęła.
Przed powtórką ktg miła lekarz rezydent zabrała mnie na usg.
Jak czekałam na to usg na korytarzu, ledwie się powstrzymywałam, żeby się nie rozpłakać, bo miałam już w głowie, że zostaję w szpitalu, a myśl o tym, że moje samopoczucie jeszcze pogorszy zapis ktg, nie pomagała.
Na szczęście na usg wszystko było dobrze. I warunki badania, jak w prywatnym gabinecie - sprzęt super, pani wszystko opisywała w trakcie usg i była przemiła Chyba fajnie trafić na rezydenta w szpitalu, bo się starają, a i wiedzę mają na świeżo.
Potem wróciłam na ktg, mała już się mocno wierciła i wszystko wyszło dobrze
Więc ostatecznie wszystko się udało, poszłam potem na zasłużonego loda Następne ktg w terminie porodu, w poniedziałek
Daj spokój to się zestresowalas tylko.. tam gdzie chodziłam to miały jeszcze monitor że wszystkimi zapisami u siebie i jak jakiś dzieć przysnął to od razu przychodziła i rozbudzała. U mnie praktycznie co zapis tak było, a ze ja cukrzycowa to nie mogłam podjesc batona na rozruszanie
No i ja po jednym takim KTG zostałam na patologii..mi88 lubi tę wiadomość
-
A ktg dobrze czyli brak skurczy? jak coś to ten wyżej to on to niżej to Ty
Ja raz trafiłam na młodą lekarkę.. wyszło na to, że źle pomierzyła szyjkę i niepotrzebnie tam leżałam tydzień.
U mnie dwa piękne skurcze wyszły, z przerwą mniej więcej 20min. Czekamy może weekend będzie nasz muszę jakoś męża do nich zachęcić. Czuję, że je mam jak jestem w domu, tylko czułam też jak skakało tylko do 30, więc brak skurczu.. i teraz nie wiem czy rozpoznam że to te sa już na tyle często
edit. jak powiedziałam położnej to stwierdziła, że poród raczej boli więc będę wiedziała ze to jużWiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2018, 15:10
mi88 lubi tę wiadomość
-
No właśnie tu ta położna robiła też jako rejestratorka i naprawdę caly czas była zajeta i przyszła dopiero po dłuższej drzemce malucha.
A ja się boję kręcić czy ruszać brzuchem, bo to chyba zaburza zapis - wiecie, jak jest? Mogę np. poszturchać małą albo unieść się, żeby napić się wody? Bo dziś tylko oddychałam do brzucha, jak przysnęła, ale jej to nie ruszyło. Ale nie wiedziałam, że to takie ważne, żeby dzidziuś nie spał Tętno mu wtedy spada, czy o co chodzi?
A ta lekarka miałam wrażenie, że o to ktg miała pretensje do położnej. Zresztą dziewczynie przede mna i ze mną też nie wyszło - jedną nawet zostawili na patologii bez powtarzania zapisu, a dwie inne ustawiali na powtórkę... coś kiepski dzień chyba.
W ogóle myślałam, że kiepskie ktg to rzadkość i tylko w sytuacji, gdy coś złego się dzieje z dzieckiem - a wychodzi na to, że nie i dużo zależy od warunków badania i samopoczucia
Marta - ktg dobrze, czyli dobre tętno dzidziusia Skurcze z radością bym przywitała. Lekarka powiedziała, że są pojedyncze i że szyjka skrócona i miękka. Tydzień temu inna mówiła o rozwarciu na opuszek - ale różnie jest, czasem rusza dopiero podczas porodu, czasem kilka tygodni się rozwiera. Więc wystarczy mi, że wiem, że coś tam rusza, chociaż bez szału Marzył mi się poród na 2 tygodnie przed terminem
A no i ta lekarka stwierdziła, że jak u mnie cukrzyca bez insuliny, to mnie nie kładzie w przyszłym tygodniu do szpitala, tylko czekam na tydzień po terminie, skoro z dzidziusiem w porządku.
Zobaczymy, jak wyjdzie to ktg w poniedziałek
Mi88 to sie zestresowalas...
Ja mam u mojego lekarza ktg co dwa tygodnie i tam mam raz samo ktg a raz ktg plus wizyta i jak nie ide do lekarza to zawsze polozna mowi czy ok czy nie...
Co jakis czas przychodzi i sprawdza jak sytuacja wyglada (sa 3 miejsca w tym pokoju) i jak maluszek za malo sie rusza to zawsze poja woda i faktycznie jak mi mala przysnie to 2-3 szklanki wody i szaleje dalej... takze ja leze zawsze delikatnie na prawo przechylona i zazwyczaj biore juz sama na ktg bitelke z dziubkiem i popijam w trakcie ktg...
Teraz mam we wtorek razem z wizyta u lekarza...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Nie powinnaś zmieniać pozycji, położna powinna tak co 10min podejść i np. kazać Ci usiąść ale wtedy zaznaczają to na ktg. Powinno być tak z 10 ruchów żeby zobaczyć czy za bardzo mu nie skacze tętno przynajmniej tak mi w szpitalu mówiły zawsze. Ja leżałam lekko ja lewym dzisiaj bo plecki miał z prawej więc. Na pewno nie na wznak
Trzymam za Ciebie kciuki bo u mnie też szyjka gotowa i czekamy na regularne skurcze, a we wtorek była już rozmiekczona ale długa a dzisiaj lekarz jak mnie na fotelu badal to aż się zaskoczył że taka krótkami88 lubi tę wiadomość
-
Doczytałam o tym, czemu to niedobrze, jak dzidziuś śpi podczas KTG Podobno jak śpi, to zapis robi się płaski, a tętno powinno skakać, nie utrzymywać się na jednym i tym samym poziomie.
I u mnie to chyba właśnie było to, że mała się zdrzemnęła na dłużej w połowie badania. Muszę się na poniedziałek zaopatrzyć w butelkę z dziubkiem
Marta, trzymam kciuki
A z szyjką to ja właśnie nie mam porównania, bo badają mnie różni lekarze i nie mówią rozmiarami, tylko właśnie "skrócona", "zmiękczona" - więc nie wiem, czy "skrócona" sprzed tygodnia to tak samo "skrócona", jak dziś A jestem głupia, bo się stresuję i nie dopytuję.
Ostatnio eksperymentuję w kuchni
W ogóle mam straszny apetyt na słodkie, a przy tej głupiej cukrzycy to trochę wyzwanie, bo muszę pilnować albo ilościowo, albo jakościowo.
Wczoraj zostało mi w lodówce kilka białek, wpisałam w google "omlet z białek", a google podpowiedziało "na słodko". Zaświeciły mi się oczy I strzał w dziesiątkę, bo zrobiłam omlet z samych białek, na łyżce mąki (a łyżka się nie liczy ), do tego trochę dżemu i dużo bitej śmietany (ubita kremówka bez cukru) i był idealny. A szukałam właśnie czegoś na zastępstwo dla naleśników.
A dziś robię zupę z cukinii i pomidorów - zobaczymy, co z tego będzie. Też tam nawalę na koniec kremówki do zabielenia, a co
A, i jeszcze mam ochotę na ptasie mleczko z tego artykułu (tylko z ksylitolem zamiast cukru i bez białka jajka) - http://mumandthecity.pl/zaskakujace-fakty-ktore-odkrylam-w-ciazy/ - jest tam mascarpone i kremówka, więc nie może być niedobreAnnaIzabela lubi tę wiadomość
MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo