X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czekając na pierwsze dziecko w 2018
Odpowiedz

Czekając na pierwsze dziecko w 2018

Oceń ten wątek:
  • welonka Autorytet

Wysłany: 6 września 2018, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi śliczną masz córeczkę; *:moja też takbwedrowala teraz jej przeszło .

Oliwia skonczyla 3miesiace i wozku po 30minutach jest marudzenie sytuacje ratuje leżenie na brzuszku tak spacerujemy ,do tej pory zawsze w kapieli smiala się chlapala woda teraz zamoczymy tylko tyłek i jest okropny placz , i zaczyna pokazywać jaki nerwus z niej nie moze czymś trafic do buzi to od razu jest zlosc

age.png
  • AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 6 września 2018, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi88 moja też zasypia na cycku, więc spróbuj jej dać tylko tylko, żeby zaspokoić pierwszy głód :)

Moje dziecko znalazło sobie dzis nową zabawe

I co by się robiło, nie da się żeby nie stawała.
    Dziś za to zobaczyła, że można oderwać ręce od poduszki i się wyprostować. Na szczęście jeszcze nie ma tyle siły i klapie pupą na łóżko, ale obawiam się, że to długo nie potrwa.
    W niedzielę skończyła pół roku O_o

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2018, 21:42

edwarda20, Katy lubią tę wiadomość

iv096iyenbdfaarq.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 07:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaIzabela wrote:
    Mi88 moja też zasypia na cycku, więc spróbuj jej dać tylko tylko, żeby zaspokoić pierwszy głód :)

Moje dziecko znalazło sobie dzis nową zabawę. Od jakiegoś czasu ma tak :
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/73012bad3559.jpg

I co by się robiło, nie da się żeby nie stawała.
    Dziś za to zobaczyła, że można oderwać ręce od poduszki i się wyprostować. Na szczęście jeszcze nie ma tyle siły i klapie pupą na łóżko, ale obawiam się, że to długo nie potrwa.
    W niedzielę skończyła pół roku O_o
    Super :)

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaIzabela, ale masz zdolne dziecko ;)

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katy wrote:
    AnnaIzabela, ale masz zdolne dziecko ;)
    Dokładnie :)

Moj niby miesiac mlodszy ale nawet nie jest blisko zeby usiasc ;p Dalleeekkkaaa droga przed nim :)

dqprqps6kaqxmc83.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda, moj tez jest mam wrazenie w tyle pod tym wzgledem, nawet sie na boki nie obraca ani z brzuszka na plecy...

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.S wrote:
    Edwarda, moj tez jest mam wrazenie w tyle pod tym wzgledem, nawet sie na boki nie obraca ani z brzuszka na plecy...
    Jak u dziewczyn maluszki sie obracaly w wieku 2 - 2,5 mca na brzuch / plecy a moj nawet na boki nie, to jak maly mial 3 mce i 3tyg to poszlam z nim do neurologa ;p Okazalo sie ze moj umie wszstko co powinien umiec na swoj wiek, to niektore maluszki ida szybciej, a niektore wolniej, co nie znaczy ze jest cos nie tak ;p

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj sie obracal na boki przez jakis czas, a teraz juz nawet tego nie robi :p Ostatnio widzialam filmik, w ktorym babka pokazywala jak mozna pomagac dziecku w obrotach, sprobowalam i byl placz wiec wole go nie pospieszac :p

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozwoju nie da się ani przyspieszyć ani zwolnić :)

Dlatego ja, mimo iż przerażona, że ona wszystko tak wcześnie, wiem, że to natura tak zadziałała i tak ma być.
    Mała usiadła sama jak miała 5,5 miesiąca, dzień później zaczęła raczkować (w porketny sposób, ale na 4 i do przodu :D) a dwa dni później zaczęła tak stawać jak na zdjęciu.

iv096iyenbdfaarq.png
  • Paulinaaa Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Nie nadrobiłam jeszcze co pisałyście, a od piątku mnie tu nie było. Nie wchodziłam na forum.
    W piątek poszłam sobie tak o na ktg na izbę, dla swojego spokoju, no i ktg było średnie. W sobotę zaczęli wywoływać poród o 12 ( balonikiem ) - byłam już kilka dni po terminie. Po baloniku bardzo szybko dostałam skurczy, no i o 23.30 urodziła się Agatka - 3600, 60 cm :) ! Poród cięęęęęężki, ale z każdym dniem coraz bardziej doceniam że mam takie szczęście obok siebie :) Rodziłam bez żadnego znieczulenia, mało pękłam, ale straciłam bardzo dużo krwi i przez 3 h po porodzie nie kontaktowałam wcale, nie dochodziły do mnie żadne informacje. Dzieckiem zajął się mąż, a na noc położne. Od następnego dnia z każdą godziną było co raz lepiej, a dziś 6 dzień po porodzie, a ja nie czuję że rodziłam, oprócz tego że szybciej się męczę i że leci krew jak na okres. Tak to nic nie boli, jest super !! Krocze elegancko, tylko 3 szwy, nie czuję ich wcale.

Kasiulka90, Loczek2018 lubią tę wiadomość

f2w3yx8d4t3m5xdt.png

wrzesień 2018 - córcia <3 6cs

listopad 2021 - corcia 10 cs <3
  • Paulinaaa Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do dzidzi : pierwsze 2 dni to straszny krzykacz, a teraz z każdym dniem jest grzeczniejsza i coraz więcej spi, mniej płacze :) Od 2 dni aniołek :) :)
    Mam od wczoraj nawał pokarmu, masakra, cycki jak sylikony, leci z nich mleko samo, całe łóżko dziś poplamiłam mlekiem. Cycki bolą mnie tragicznie, w sensie brodawki ! Krwawią, masakra. To jest jedyne co mnie męczy i boli, jak już się ładnie przystawi to ssie pięknie, książkowo. Ale na 10 karmień są 3 takie co jest nerwusem i nie mogę jej przystawić i męczymy się 30 min żeby dobrze złapała. Czy u was też były takie początki?? Ja wtedy cała spocona, zestresowana, ona też spocona, rozkrzyczana... Mogłabym już spokojnie zapraszać znajoomych, ale boje się że wyjdzie akurat pora karmienia i akurat tego trudnego i będzie ryk i stres przy nich ... ;/ No i pytanie do was, doświadczonych : wiem że trzeba odciągać, przystawiać ... do uczucia ulgi odciągać. Ale co to jest to uczucie ulgi ? Mnie bolą brodkawki piekielnie, ale cycki nie. Czy to chodzi o to, że stają się mniej napięte i to ta ulga ? bo nie wiem do kiedy odciągać ? Ona mi przy jednej piersi zasypia, więc wtedy muszę z drugiej odciągnąć, tylko ILE ? Prooooooszę o pomoc hehe

I druga sprawa: charczenie, czy to normalne u noworodków ? Jest pare takich chwil w ciągu dnia gdzie podczas spania, albo jedzenia charczy, jakby chrapie jak dziad ;p;p Kicha czasem, ze 3 razy może na dzień, ze 3-4 razy gluty jej wyciągnelismy, to wydaje mi się normalne. Ale ten ciężki oddech ? Macie jakieś doswiadczenia ?

Nasza pediatra ma urlop i I wizytę mam dopiero za 3 tyg ;/ i nie wiem czy iść z tym pytaniem prywatnie do lekarza, czy też to norma i nie ma co się przejmowac ?

Będę wdzięczna za te odpowiedzi, a jak dzidzia się nie obudzi to zaczynam zaraz nadrabianie Was :)

Co do snu, to pierwsze 3 doby spanie po 3 h łącznie na noc, a od 2 dób 5 h ( 2+2+1 h ) to chyba spoko co , jak na pierwszy tydzien ?

f2w3yx8d4t3m5xdt.png

• Paulinaaa Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadrobiłam :)
    U nas były do tej pory 2 kąpiele i obie to ryk :p Spróbuję sposobu z pieluszką :) :)

mi88 - śliczne foto <3, no te dzieci teraz to jakoś szybko się rozwijają, podnoszą główki, przekręcają się...

A do dziewczyn które są przed porodem jeszcze, proszę was, dbajcie o to żeby nie przenosić ciąży za długo ! Moja była przenoszona kilka dni i dzidzia owinięta pępowiną, wody płodowe zielone, strasznie stresujące chwile ....... gdbybym nie poszła sama z siebie na ktg i gdybym NIE PROSIŁA o wywołanie porodu to bym rodziła dopiero w tą środę ( bo tak miałam skierowanie ), także zaufajcie swojej intuicji i nie czekać za długo ...

f2w3yx8d4t3m5xdt.png

• Kasiulka90 Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina, serdeczne gratulacje! <3 Dzielna jesteś :) I cieszę się, że tak dobrze znosisz połóg. Z tego, co piszesz, Agatka jest grzecznym dzieckiem :) Jak tylko zdecydujesz, że masz wystarczająco dużo sił, wybierzcie się na sesję noworodkową, to jest cudowna pamiątka :) Teraz życzę Ci dużo miłości, cierpliwości i powodzenia w wychowywaniu :* Najpiękniejszy czas w życiu <3

mhsvcbxmf17updrl.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina gratulacje! 60cm wow! :)

Ja mialam cc w 38t2d (rozpoczal mi sie porod) i tez mialam zielone wody, a maly raz owiniety pepowina. Takze to chyba nie wina przenoszenia... Ale masz racje, zeby ufac swojej intuicji bo ona juz w ciazy jest wyczulona jesli chodzi o dziecko. Jak juz bobas jest na swiecie to intuicja matki czesto pomaga i trzeba jej ufac.

Co do kichania to maluchy kichaja duzo bo sie oczyszczaja. Moj tez charczal i wydawal dziwne dzwieki. Podobno to normalne ;p Ale wiadomo, jesli cie to niepokoi to zapytaj pediatre lub poloznej na wizycie.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina gratulacje!!! I ty sie doczekalas!
    A porod wow szybki!

Co do odciagania to to uczucie ulgi to wlasnie koment jak piersi nie sa takie napiete i ociezale a bardziej tozluznione ;)

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeszcze do kąpieli mam pytanie, jak nakryliliśmy Filipa mokrą i ciepłą pieluszką to był spokojny, ale co z pępkiem?

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • Paulinaaa Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poród 11 godzin ? szybki ? haha , dla mnie to była wieczność, od 12 do 18 do wytrzymania, ale od 18 do 23.30 ... to już walka o życie :p

Tak połóg świetnie znoszę, mówie zupełnie nie czuję żebym rodziła.
    Agatka od 2 dni aniołek, ale pierwsze 2 dni diabełek, także jeszcze nie wiadomo na czym się skończy, teraz śpi od 11.30 cały czas :p a ja odciagnelam pokarm bo już leciało mi na brzuch mleko samo z siebie, to chyba ten nawał co nie ;p

No 60 cm ! Mąż ma 2 metry haha, chyba po nim :p ciuszki na 56 są idealne, 62 w sumie nie probowalam bo chce chociaz te wynosic

f2w3yx8d4t3m5xdt.png

• Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina no przy moim porodzie 26h to twoj dla mnie szybki ;)
    U mnie zaczelo sie w piatek przed poludniem a urodzilam w sobote popoludniu...

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulinaaa gratulacje! Długaśna dziewczyna z Agatki :) trzymajcie się zdrowo! :)

iv096iyenbdfaarq.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje Paulina ;) No faktycznie dluga ta Twoja coreczka :p Moj teraz ma 63cm xd

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
‹‹ 276 277 278 279 280 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ