X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czekając na pierwsze dziecko w 2018
Odpowiedz

Czekając na pierwsze dziecko w 2018

Oceń ten wątek:
  • summer86 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2018, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    C mozesz polozyc w rozne strony, nie tylko tak zeby wymuszalo lewy bok ;p Ja na lewym spac nie umiem, najwygodniej mi na plasko lub na prawym.

Edwarda, domyśliłam się że poduszkę można obracać ;) nie to miałam na myśli.. Chodzi mi o to, że bez niej nie udaje mi się utrzymywac pozycji na lewym boku, szybko ląduję na prawym lub na plecach.. a na lewym boku jest podobno najzdrowsza jeśli chodzi o ukrwienie.

edwarda20 lubi tę wiadomość

3i49mg7yu2aqel15.png
    starania od 03.2016, 2IUI, CP, 18 cs szczęśliwy <3
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2018, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale to dobrze bo jeszcze się w pracy ukrywam. ;-)

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • summer86 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2018, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eilleen wrote:
    Ale to dobrze bo jeszcze się w pracy ukrywam. ;-)

Eilleen, ja dziś musiałam powiedzieć, bo idę już na zwolnienie.. nikt się nie domyślał, bo w luźniejszych rzeczach nie widać. Aktualnie mam 3,5-4 na plusie, ale brzuch się ogólnie powiększa a nie jak piłeczka.

3i49mg7yu2aqel15.png
    starania od 03.2016, 2IUI, CP, 18 cs szczęśliwy <3
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • Alphelia Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2018, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do ryb to łosoś jest ok, tylko chodzi o pochodzenie. Jeśli jest z zamkniętych hodowli, to raczej odpada, bo wtedy może być karmiony rzeczami niezdrowymi dla nas. A łosoś z oceanu to inna sprawa i jest w porządku. Poza tym mnóstwo jest przepisów dla ciężarnych z łososiem ;)

mi88, Andziula_1988 lubią tę wiadomość

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
    11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
    01.06.2019 [*] Aniołek 7tc.
  • mi88 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2018, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda - lekarz powiedział, że łożysko jest nisko - i że to na tym etapie normalne. I właśnie byłam ciekawa, czy to znaczy, że mam zrezygnować z ćwiczeń (bo na seks to i tak nie mam co liczyć ze względu na obawy męża :D ).
    Dodatkowo mam je na przedniej ścianie, ale różnicę między przodującym, a na przedniej ścianie rozumiem - to chyba tylko będzie kwestia czucia ruchów dziecka później - albo i nie, skoro Pilik już czuje :)
    Welonka, dzięki :) Zastanawiam się, czy w takim razie basen ograniczyć tylko do zajęć dla kobiet w ciąży, czy na taki zwykły fitness w wodzie też mogę chodzić. Bo nie chcę przesadzać i panikować, ale też nie chcę mieć w głowie ciągle pytania, czy na pewno nie szkodzę maluchowi.

Cccierpliwa, a to aż dziwne, że nie słyszałaś :) Tu całkiem fajny rozsądny artykuł - bez straszenia, ale z konkretami http://www.naturalnie.pro/cala-prawda-o-lososiu/
    A tu taki typowy 'panikujący' artykuł - http://sekrety-zdrowia.org/unikaj-lososia-hodowlanego-jak-ognia/
    Na końcu film, który był bardzo popularny kilka lat temu - wspomniano o nim też w tym pierwszym artykule.

qb3c2n0a4q2qbkcb.png
    Dziewczynka <3 Dwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
    MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2018, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co by nie było jesteś 10 tygodni dalej ode mnie :-) więc u ciebie może być widoczny brzuch. Ja powiem po prenatalnych, już postanowiłam szczególnie że nie wiem jak długo będę chciała pracować. Dam szefowej czas na znalezienie kogoś na moje miejsce.

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • mi88 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2018, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GOSIA12 wrote:
    Rozstępy przy smarowaniu tez mogą wyjść, ale zawsze trochę mniejsze niż bez. Ja przynajmniej w to wierzę, chociaż mam problem ze smarowaniem. Ciągle zapominam.

4cee14c3a628492e5c2fece33b9ad1ab.png
    Gosia, żeby ustawić suwaczek w podpisie, musisz wejść Ustawienia (prawy górny róg), potem w 'Społeczność' i tam wkleić ten link z img

Tu przykładowo mój suwaczek:
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/eb15bbf3cabb.png

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2018, 20:07

qb3c2n0a4q2qbkcb.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2018, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi88 wrote:
    Edwarda - lekarz powiedział, że łożysko jest nisko - i że to na tym etapie normalne. I właśnie byłam ciekawa, czy to znaczy, że mam zrezygnować z ćwiczeń (bo na seks to i tak nie mam co liczyć ze względu na obawy męża :D ).
    Dodatkowo mam je na przedniej ścianie, ale różnicę między przodującym, a na przedniej ścianie rozumiem - to chyba tylko będzie kwestia czucia ruchów dziecka później - albo i nie, skoro Pilik już czuje :)
    Welonka, dzięki :) Zastanawiam się, czy w takim razie basen ograniczyć tylko do zajęć dla kobiet w ciąży, czy na taki zwykły fitness w wodzie też mogę chodzić. Bo nie chcę przesadzać i panikować, ale też nie chcę mieć w głowie ciągle pytania, czy na pewno nie szkodzę maluchowi.

Cccierpliwa, a to aż dziwne, że nie słyszałaś :) Tu całkiem fajny rozsądny artykuł - bez straszenia, ale z konkretami http://www.naturalnie.pro/cala-prawda-o-lososiu/
    A tu taki typowy 'panikujący' artykuł - http://sekrety-zdrowia.org/unikaj-lososia-hodowlanego-jak-ognia/
    Na końcu film, który był bardzo popularny kilka lat temu - wspomniano o nim też w tym pierwszym artykule.

Wklejam w razie czego, choc pewnie to mialas na mysli ;p
    https://mamaginekolog.pl/lozysko-przodujace-a-lozysko-przedniej-scianie/

dqprqps6kaqxmc83.png
  • mi88 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2018, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Wklejam w razie czego, choc pewnie to mialas na mysli ;p
    https://mamaginekolog.pl/lozysko-przodujace-a-lozysko-przedniej-scianie/
    Tak tak, już nawet przed ciążą wpadł mi ten artykuł w oko :) A dziś go jeszcze doczytywałam w poszukiwaniu informacji o tym, co można :)

edwarda20 lubi tę wiadomość

qb3c2n0a4q2qbkcb.png
  • GOSIA12 Koleżanka

Wysłany: 29 stycznia 2018, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym suwaczkiem już kiedyś się zastanawiałam gdzie mam go wkleić.
    W ciąży zrobiłam się mało kumata i coś pamięć mi szwankuje. :)

• GOSIA12 Koleżanka

Wysłany: 29 stycznia 2018, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i się udało :)

Flowwer, Andziula_1988 lubią tę wiadomość

• welonka Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2018, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi88 mysle ze najlepiej bedzie jak w tej kwestii zapytasz swojego lekarza ,u mnie dochodził jeszcze krwiak plamienia odklejającą się kosmowka wiec ten oszczędny tryb byl bardziej rygorystyczny. Pocieszające jest to ze większości przypadkach szybko podnosi sie.

mi88 lubi tę wiadomość

age.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2018, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi88 wiem ze sa hodowle lososia nawet teraz w pl dlatego ryby trzeba swiadomie tez wybierac... u nas mozna spokojnie kupic lososia "norweskiego" i lososia norwwskiego dzikiego ;)

Kurczaki sklepowe sa tez naszprycowane hormonami jak jedna wielka bomba i jest najmniej zdrowym miesem a raczej malo kto wybiera sie specjalnie na sprawdzone zaufane fermy po kurczaka...

Tunczyk zas ma olbrzymie stężenie rteci (mam na mysli swiwzego nie w puszce) a rowniez jest dosc popularna ryba...

Ze juz nie wapomne o pandze ktora kupuja chetnie a jest duzo gorsza jak tona lososia...

Jakby tak na wszystko.patrzec to dzis trzebaby bylo sobie wszystko samemu hodowac samemu robic sery robic wedliny itp bo nic w sklepie nie jest zdrowe

Alphelia lubi tę wiadomość

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • mi88 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2018, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A, to jak da się bez problemu kupić dzikiego, to super :) Ja w Polsce ciągle w sklepach widzę tylko tego hodowlanego i już się poddałam.

qb3c2n0a4q2qbkcb.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2018, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mii88 tutaj na szczescie i mrozony dziki jeat i swiezego tez często w jednym sklepie mozna dostac... jest tez spory kawalek dzikiego posypanego ziolami prowasanlskimi lub jakas czerwona mieszanke no i jest tez pyszny dziki w cieacie francuskim ze szinakiem ale te raczej kupuje jak juz mega szybki obiad a tak to czy mrozony czy swiezy taki czysty do roboty samemu

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • pilik Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2018, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi w lidlu często się pojawia dziki :) trzeba patrzeć.
    Ja mam łożysko na przedniej ściankę do tego nisko. Do tej pory to było ok, bo to jest normalne więc nic się nie stresuj, aktywność jak do tej pory. Moja gin teraz zaleciła oszczędniejszy tryb bo już łożysko powinno ruszyć, a nadal nisko. Za dwa tygodnie (już za półtora ;)) mam kontrole żeby zobaczyć czy ruszyło. Ale Ty masz jeszcze na to kilka tygodni na spokojnie :). Ja od kilku dni czuje ruchy, ale tylko jak leżę i jeszcze baaardzo delikatnie. Ale już nie mam wątpliwości że to Ninka daje znaki :)

mi88 lubi tę wiadomość

ds022el.png

u4uGp2.png
  • AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2018, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z perspektywy czasu te ruchy, na które tak czekamy to najlepsze są między 20-30tc potem to totalna męka i udręka :D Ja to czasami ze łzami w oczach proszę moją Jagodę żeby już się uspokoiła, bo to już nie są słodkie kopniaki tylko masakryczne wypychanie skóry i wszystkiego w środku XD

XKamaCX lubi tę wiadomość

iv096iyenbdfaarq.png
  • Alphelia Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2018, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś rano dotarł do mnie fotelik samochodowy <3 Dobrze, że kurier był taki miły i wyniósł mi na piętro tą pakę, bo była ogromna i ciężka :P Jak mąż wróci z pracy to wypróbujemy przypinanie fotelika w samochodzie :) Już nie mogę się doczekać jak nasz mały szkrab będzie z nami podróżować.

ckaiyx8dc6hukqvp.png
    iv099vvjy5dzvqw0.png
    11.07.2017 [*] Aniołek 8tc.
    01.06.2019 [*] Aniołek 7tc.
  • Andziula_1988 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2018, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej;)
    Ja mam poduszkę C i mi osobiście nie podeszła. Tak jak pisałam kilka stron wcześniej, niska mnie wydaje się za płaska między nogami i fakt z tym przekręcaniem to udręka. Teraz wybrałabym U. Chyba, że nie umiem na tym dziadostwie spac ;P wiele osób mi polecało i się zachwycało, a mi lepiej śpi się z grubym jaśkiem. Może jeszcze docenię, bo od czasu do czasu do niej wracam, żeby na nowo spróbować ;)

Ja przed ciążą lubiłam ryby, krewetki i takie tam, a teraz kompletnie nie mam ochoty. Od czasu do czasu jestem w stanie przełknąć paluszki rybne i to wszystko.

U mnie z łożyskiem podobnie. Aż wątpiłam gdzie ono jest;p raz tak mówili raz tak. Na prenatalnych doktorek mówił, że wysoko na przedniej ścianie, a na wizycie w styczniu mój gin, że nisko. Ale nie przodujące. Ma się podobno podnieśc. Tryb normalny. Nie mam się oszczędzać. Ale i tak to robię ;p zobaczymy dziś na wizycie. Trzymajcie kciuki ;)

Calza jak tam, trzymasz się jeszcze czy Malenswti zdecydowało się wyskoczyć ;) co do masażu czemu bys się nie odważyła? Ja oytalam lekarza i mówił, że można. I ogólnie czytałam, że nawet lepiej się wtedy wszystko przechodzi. Ale jak wiesz czego ja nie wiem to pisz szybciutko, bo już mam stresa ;p tak mnie wczoraj wymasowała, że dziś przy dodatku kręgosłupa czuje go i nie wiem czy nie za mocno było.

dqpri09kh0x52aib.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2018, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andziula_1988 wrote:
    Hej;)
    Ja mam poduszkę C i mi osobiście nie podeszła. Tak jak pisałam kilka stron wcześniej, niska mnie wydaje się za płaska między nogami i fakt z tym przekręcaniem to udręka. Teraz wybrałabym U. Chyba, że nie umiem na tym dziadostwie spac ;P wiele osób mi polecało i się zachwycało, a mi lepiej śpi się z grubym jaśkiem. Może jeszcze docenię, bo od czasu do czasu do niej wracam, żeby na nowo spróbować ;)

Ja przed ciążą lubiłam ryby, krewetki i takie tam, a teraz kompletnie nie mam ochoty. Od czasu do czasu jestem w stanie przełknąć paluszki rybne i to wszystko.

U mnie z łożyskiem podobnie. Aż wątpiłam gdzie ono jest;p raz tak mówili raz tak. Na prenatalnych doktorek mówił, że wysoko na przedniej ścianie, a na wizycie w styczniu mój gin, że nisko. Ale nie przodujące. Ma się podobno podnieśc. Tryb normalny. Nie mam się oszczędzać. Ale i tak to robię ;p zobaczymy dziś na wizycie. Trzymajcie kciuki ;)

Calza jak tam, trzymasz się jeszcze czy Malenswti zdecydowało się wyskoczyć ;) co do masażu czemu bys się nie odważyła? Ja oytalam lekarza i mówił, że można. I ogólnie czytałam, że nawet lepiej się wtedy wszystko przechodzi. Ale jak wiesz czego ja nie wiem to pisz szybciutko, bo już mam stresa ;p tak mnie wczoraj wymasowała, że dziś przy dodatku kręgosłupa czuje go i nie wiem czy nie za mocno było.

Co do masazu... na pewno musi to byc ktos kto wie co robi, ma doswiadczenie z ciezarnymi, bo mozna zrobic krzywde. Zle zrobiony masaz moze nawet podobno spowodowac odklejenie sie lozyska. Bardzo niedobrze, ze Cie boli. Nie powinno absolutnie bolec...
    Moja rehabilitantka jak przychodzi, to robi to tak delikatnie, ale jakos tak ze potem nic mnie nie boli przez kilka dni. Ostatnie dni tfu tfu, jest naprawde dobrze.

dqprqps6kaqxmc83.png
‹‹ 86 87 88 89 90 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ