Czerwcowe/Lipcowe testerki :)
-
WIADOMOŚĆ
-
jeszcze raz powtórzę prośbę.. Daisy jak tylko zajrzysz to proszę podaj mi nazwę badania jakoś na A się zaczynało... bo mama coś mi często choruje.. na wirusówki i chciałabym zrobić te badanie a pamiętam że mi je kiedyś podawałaś na Czerwcowych albo na Majowych testerkach i zapisałam sobie, ale niestety kalendarz stary gdzieś mi się zapodział a bardzo by mi się te info przydało też
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyU mnie tez leniwie!
Deszcz także pada!
Kuchnia już ogarnieta!
Ogólnie mam taki przypływ energii, ze góry mogę przenosić!!
Zoya tez nie potrafi sie zrelaksować i pierwszy raz czuje takie intensywne ruchy jej główki w moim kroku dziwnie to brzmi wiemdiamonds lubi tę wiadomość
-
dostałam od siostry męża opis jak dbac o dziecko po wypisie ze szpitala
(co nie brak to może odrzućcie, bo może nie bd potrzebne, albo uznacie za dziwne:D bo opowiadala mi jedna z nich że polozna do niej chodziła i wyznawała niemiecką zasadę tzn pielegnacje że raz na tydzien myje sie dziecko i zaraz trzeba hartować dziecko )
1 Kąpiel i Pielęgnacja
-zalecana jest kąpiel dziecka co drugi-trzeci dzie. Do wody do kąpieli dodajemy płyn do kąpieli dla niemowląt oraz odrobinę kalii tak aby woda była różowa.
- przy suchej skórze do wody można dodać 5 ml oliwki lub płynu do kąpieli np Oliatum. Jest on korzystniejszy od mydła - nie wysusza skóry dziecka.
-kikut pępowiny po kąpieli osuszamy i dezynfekujemy Octeniseptem
- nie przykrywamy nie zagojonego pępka pieluszką
- jeżeli skóra noworodka jest sucha smarujemy ją oliwką lub kremem nawilżającym
- pośladki smarujemy maścią ochroną przy każdej zmianie pieluszki
-twarz dziecka przemywamy rumiankiem
2 Karmienie
-dziecko nalezy karmic piersia czesto, zgodnie z jego potrzebami a także potrzebami matki(przepelnienie piersi)
- przystawiamy dziecko do piersi a nie piers do dziecka, tak aby:
'jego bruszek przylegał do ciała matki (ucho, bark, biodro dziecka w jednej linii)
'brodawka z dużą częścią otoczki była schowana w buzi dziecka
'usta dziecka były wywynięte (rybi pyszczek)
'nos dziecka był wtulony w pierś matki (nie obawiaj się, że dziecko się udusi, jego nos jest specjalnie przystosowany do ssania)
-karm wyłącznie piersią przez pierwsze 6 miesiecy zycia, nie dopajaj dziecka, nie podawaj smoczka do uspakajania dziecka (u siostry męża połóżna zabroniła używać smoczka do 4 tygodnia chociaż życia żeby dziecko nie było oszukiwane sztucznym cyckiem i na darmo pracowało)
-Pij dużo płynów(2-3 litry)
3 Witaminy
- Vit D3- dziecka od jutra przez cały pierwszy rok, a takze okresowo w 2 i 3 roku zycia dziecka
- Vit K od 8 dnia zycia do ukonczenia 3 miesiaca (1x dziennie) - u dzieci karmionych piersią
Preparat połączony Vit K+ D kapsułki - 1 x dziennie od 8 dnia zycia do ukonczenia 3 miesiecy u dzieci karmionych piersią
4 Szczepienia i Testy
-po urodzeniu dziecko szczepione jest przeciw gruzlicy i WZW-typ B. Kolejne szczepienie nalezy wykonac w poradni D kiedy dziecko skonczy 6 tygodni
- Na oddziale w 3 dniu zycia pobieramy krew na badanie w kierunku fenyloketonurii i niedoczynnosci tarczycy, ktorą wysylamy do instytutu matki i dziecka w wawie. prawidlowy wynik nie jest przesylany.słoneczna 85 lubi tę wiadomość
-
ej dopiero odkryłam że mogę wypełnić w moim szpitalu ankietę dotyczącą planu porodu:D ale jazda
Zakład Opieki Zdrowotnej
W ****
Plan porodu
Wybieram ten szpital, wybieram ten oddział, ponieważ mam pełne zaufanie do zatrudnionego tam personelu medycznego.
1 Oczekiwania wobec miejsca/warunków porodu;
• chciałabym rodzić w sali pojedynczej
• zależy mi, aby w sali był prysznic lub wanna
• chciałabym, aby w sali była toaleta
• chciałabym rodzić w swoim ubraniu
• chciałabym mieć możliwość posłuchania swojej muzyki
2 Osoba towarzysząca / obecna podczas porodu
• będę rodzić sama
• chciałabym rodzić z mężem / partnerem
• wyrażam zgodę na obecność studentów/tek położnictwa i medycyny
3 Przygotowanie do porodu
• zależy mi, aby nie wykonywano żadnych zabiegów przygotowujących do porodu ( lewatywa, golenie krocza ), chyba, że o nie poproszę
• sama ogolę krocze w domu
• proszę, aby przy przyjęciu do porodu wykonano mi lewatywę
• wyrażam/nie wyrażam zgody na założenie wenflonu przy przyjęciu do
szpitala, chyba, że będzie konieczność podania mi leków dożylnych
4 Poród
• zależy mi na pełnej i bieżącej informacji o postępie porodu
• zależy mi, aby poród był naturalny
• chciałabym pić podczas porodu
• chciałabym jeść podczas porodu
• zgadzam się na podanie oxytocyny, przebicie pęcherza płodowego i stałe monitorowanie KTG, gdy moja sytuacja będzie tego wymagała, po uprzednim wyjaśnieniu powodów zastosowania tych interwencji
• chcę mieć swobodę poruszania się w I okresie porodu
• chcę mieć możliwość korzystania z worka sako, drabinki
• proszę o instruowanie mnie w trakcie parcia
• zależy mi, aby w trakcie rodzenia się dziecka obecny był tylko niezbędny personel
takich jak prysznic, immersja wodna
• jeśli poproszę o ulżenie mi bólu, prosiłabym o zaproponowanie mi w pierwszej kolejności naturalnych metod łagodzenia bólu porodowego
6 Nacięcie krocza / ochrona krocza
• zależy mi na uniknięciu nacięcia krocza
• wolałabym mieć nacięte krocze
• chciałabym, aby położna starała się ochronić moje krocze i poinstruowała mnie w czasie parcia
• proszę o miejscowe znieczulenie przy zszywaniu krocza
7 Wywołanie / stymulacja porodu
• jeśli nie będzie wyraźnych względów medycznych chciałabym uniknąć wywoływania porodu
• jeśli wywołanie porodu będzie konieczne, chciałabym, aby najpierw został użyty żel z prostaglandyną, zanim zostanie podana oxytocyną
8 Cięcie cesarskie
• chciałabym uniknąć cięcia cesarskiego, ale jeśli będzie ono konieczne chciałabym zostać o wszystkim poinformowana
• zależy mi, by mieć możliwość jak najszybszego kontaktu z dzieckiem „ skóra do skóry”
• chciałabym, aby osoba towarzysząca mogła być obecna podczas operacji
9 Po porodzie
• zależy mi, aby osoba towarzysząca mogła przeciąć pępowinę
• chciałabym, aby moje dziecko było u mnie na brzuchu w kontakcie „ skóra do skóry”
• zależy mi, aby moje dziecko po porodzie zostało osuszone i okryte pieluszkami
• proszę o przeprowadzenie pełnego badania lekarskiego w późniejszym czasie, po zakończeniu pierwszego kontaktu, jeśli nie będzie p/wskazań medycznych
• chciałabym mieć możliwość przystawienia dziecka do piersi zanim urodzę łożysko
10 Na oddziale położniczym
• chciałabym, aby moje dziecko było cały czas ze mną w pokoju
• w momencie, gdy odzyskam sły, chciałabym, aby moje dziecko było ze mną w pokoju
• chciałabym, aby dziecko było ze mną w pokoju w ciągu dnia, a w nocy na sali noworodkowej
• chciałabym zostać dokładnie poinstruowana, jak mam przewijać i kąpać dziecko
• jestem doświadczoną mamą, będę sama przewijać i kąpać dziecko
11 Szczepienia
• nie wyrażam zgody na szczepienie dziecka w pierwszej dobie
• zgadzam się na szczepienie mojego dziecka
Oczekuję jak najbardziej naturalnego porodu i postępowania w miarę możliwości zgodnie z moim planem porodu związanym z narodzinami mojego dziecka. Jestem w pełni świadoma i zgadzam się, że jeżeli pojawi się taka sytuacja położnicza, w której mój plan porodu nie może i nie powinien być zastosowany to zdaję się na decyzję personelu.
__________________.
Podpis pacjentki
Gosiak, diamonds lubią tę wiadomość
-
Ja po tradycyjnym noworocznym spacerze.
Zaczynam mieć "problemy" z biodrami. Bardzo często bolą mnie biodra, najpierw myślałam że to przez częste leżenie. Ale kilka dni temu poczułam bardzo mocno moja miednice przygotowujaca się do porodu. Masakra jak to rozpiera i to powoduje ból bioder i trudności z chodzeniem.Natalka 03.2015
-
nick nieaktualnyMizzelko
Napiszę tak. Każda położna ma swoje zdanie a my jesteśmy mamami i swój rozum też mamy
W szpitalu mała była kąpana codziennie przed obchodem lekarskim.
W domu też kąpałam co dzień.
Siebie myję i dziecko też.
Kąpiel pomagała na kolki
Pępek po użyciu octaniseptu położne ze szpitala kazały zaklejać (zakrywać) lekko plasterkiem.
Poza piersią dopajały często glukozą niejadki- te które bardzo traciły na wadze w szpitalu- więcej niż te 10 %
Smoka same mówiły żeby dawać- ja dałam. Cała sala dawała-6 kobietek. Problemu z piersią nie było.
Myłam od początku w emolientach.
Także moim zdaniem należy liczyć przede wszystkim na swój matczyny instynkt i rozum.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia 2015, 21:36
Krokodylica, Tygrysek, mizzelka, Sue lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyTygrysek wrote:Ja po tradycyjnym noworocznym spacerze.
Zaczynam mieć "problemy" z biodrami. Bardzo często bolą mnie biodra, najpierw myślałam że to przez częste leżenie. Ale kilka dni temu poczułam bardzo mocno moja miednice przygotowujaca się do porodu. Masakra jak to rozpiera i to powoduje ból bioder i trudności z chodzeniem.
Wszystko musi się rozejsc żeby łatwiej się rodziło.
Tylko niestety jest dyskomfort w codziennym funkcjonowaniu.
Ale już niedługo Maleństwa nam wszystko wynagradzą.
Pamiętam że brzuszek po porodzie prawie od razu spadł ale właśnie te biodra jeszcze jakiś czas się schodziły więc na wyjście ze szpitala były najlepsze spodnie ciążowe.
Choć na pierwszy rzut oka, wydawało się, że w normalne powinnam się zmieścić.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyJedna panna szaleje w brzuchu.
ale na nią na razie nie mam jeszcze wpływu
druga pomimo usilnych próśb nie poddaje się i dalej nie śpi.
Ja ją jutro obudzę i nie dam spać w dzień.
To w końcu zaśnie i prześpi noc bez pobudek.
merida17 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyTo faktycznie nici ze snu! A moze liczenie owieczek do miliona
Pociesze Cie, ze moja odkryła już sile swoich lokci i kolan i z duma mi to prezentuje od kilku godzin
Wypychanki to już standard! Nowością jest ich synchronizacja z główka, a to boleśnie już naciska na pecherz!
Z nowym rokiem nowe doznania ha!Gosiak, diamonds lubią tę wiadomość
-
Daisy piękna Dzidzia A jaka już duża
My dziś w końcu odbieramy ościeżnice i będzie można wstawić drzwi w mieszkaniu i położyć panele kolejny krok do przodu. Póki co odpoczywam bo Mąż pojechał sobie oddać krew. A wczoraj Mężuś zabrał mnie niespodziewanie do kina na "Hobbita" fajnie spędziliśmy wieczór
Kochane już coraz bliżej Waszych rozwiązań - mam nadzieję, że będą szybkie i bezproblemowe a może i kompletnie bezbolesne
Buziakimizzelka, diamonds, słoneczna 85 lubią tę wiadomość
-
Daisy piękny ten Twój dzidziuś!!! Jeszcze chwila i będzie II tr a potem do 100-dniówka to rzucić kamieniem, a potem to leciii....
sama mam już tylko 58 dni do porodu! O Matko! Kiedy to zleciało!
Rozmawiałam z szefem. Oczywiście, że pier**** ZUS namieszał! Ta kasa co dostałam to tyle od pracodawcy, teraz na resztę czekam od ZUSu. Oni liczą te 30, czy tam 33 dni po których oni płacą za cały okres L-4 roczny. Chyba w kwietniu byłam tydzień na chorobowym i teraz mi to dołożyli i ta kasa co dostałam to ostatki od pracodawcy, teraz oni mi resztę (nikt nie wie ile i kiedy) zapłacą. Paranoja.
W ogóle nie dziwi mnie że ludzie nie chcą mieć dzieci, a jak już to jedno. Skoro nie wiedzą kiedy będą mogli im kupić jedzenie i za ile, bo nikt nigdzie nie wie czy dostanie pieniądze i ile. ŻAL.PLdiamonds, słoneczna 85, Daisy lubią tę wiadomość
Natalka 03.2015