WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamusie 2016
Odpowiedz

Czerwcowe mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Magda81 Ekspertka

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ansad jakbyś pisała o szkole na którą ja chodziłam... Tylko ostatnie zajęcia wniosły coś nowego i ciekawego.

iv09e6ydepibuaxd.png
  • Karola1988 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje dla mamusi bliźniaków :) Dużo zdrówka dla Waszej trójki :)
    ansad ile płaciłaś za szkołę rodzenia? ta, na którą ja chodzę jest darmowa i jestem (póki co) zadowolona. Na ćwiczenia staram się uczęszczać regularnie, a z wykładów wybieram te, które mnie interesują. Najbardziej czekam na oprowadzanie po szpitalu :D
    Dziewczyny strasznie boli mnie pośladek. Ból promieniuje do nogi, aż mnie ciągnie w dół i nie mogę tego powstrzymać. Czy któraś tak miała? pewnie mój maluch się tak nieofrtunnie ułożył ale ciężko mi z rwącym bólem.

Mamatrojeczki lubi tę wiadomość

65vqxzdvrtfyk8q0.png
    dqpri09kyaedckhg.png
    3jgx3e3kp7hq37ho.png
  • maria85 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ansad wrote:
    Takanijaka gratuluję maluchów. Jak dasz radę to napisz coś więcej.
    Fajnie, że jesteście zadowoleni ze szkoły rodzenia. Ja właśnie skończyłam swoją i jestem z niej niezadowolona, jak dla mnie szkoda było pieniędzy i czasu . Nie za dużo się dowiedziałam. To co ważne było szybko odbębnione, a to co nieważne rozwlekane, a już najbardziej denerwowalo mnie reklamowanie niektórych produktów. No cóż wybrałam zła szkołę rodzenia.
    Dzisiaj mam usg trzymajcie kciuki, bo się boję o szyjkę, czy się nie skrocila za bardzo. A skurcze to ja mam już koło 8-9 tygodni i to więcej niż 10 na dobę. Niestety w szpitalu nie chcieli mnie położyć.
    Ja też biorę clexane ale nie na żylaki. Podaję w brzuch, ale tak całkiem z boku,vtam gdzie jestem w stanie jeszcze scisnac falde skóry
    Bardzo masz bolesne skurcze bo ja czasem mam wrażenie że to już

kjmnkrhmj1juxiss.png
  • beatas Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takanijaka, gratuluję maluszków! <3 pochwal się wagą i tym, jak sobie radzą!

Munequita, super, że wyszłyscie do domku!;)

Jane, ale super promocję ustrzeliłaś!

w57vpc0zwhxsxpfc.png
  • dais Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola to brzmi jak rwa kulszowa. Dziecko mozliwe ze naciska na jakis nerw, lepiej sie przejdz to skonsultuj z lekarzem jak nie bedzie mijalo i bedzie utrudnialo funkcjonowanie, bo wiem ze czasem jest to nawet wskazanie do CC jak jest zbyt duzy nacisk.
    Mnie dzis zaskoczyl poranek, bo mialam juz spokoj od tulenia porcelany przez 3 tygodnie a tu znow powtorka z rozrywki i to do kwadratu. Nie dosc ze bylo to gwaltowne to jeszcze przez kilka godzin bolal mnie brzuch. Maz stwierdzil, ze to jakas sciema z tymi objawami 1 trymestru bo u mnie to juz koncowka i nadal.

3jgx9jcgxyxh5h7c.png
    8p3o6iyel4i7v3gl.png
    9f7jj44jbtngkz09.png

• ansad Ekspertka

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za szkołę zapłaciłam 210zł, ale miałam zniżkę, normalnie kosztowała 350zł.
    Skurcze mam bezbolesne, takie stawianie się/ twardnienie macicy, nie czuję bólu, tylko napięcie i czasem mi wtedy ciężko złapać oddech.

Helen lubi tę wiadomość

Adaś ur. 07.05.2016
  • nesone Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny piszace ze macie skurcze, macie na mysli skurcze juz takie bolace czy twardnienie brzucha?
    Bo twardnienia tez mam dosc czesto ale mam nadzieje ze to nie skonczy sie jakims szybszym porodem.
    W ogole nie wiem czy tez tak macie ale ja jak chodze gdzies dluzej to czuje ten caly ciezar bardzo nisko brzucha, jakby mi tam maxymalnie na dole wszystko wisialo.

Taka ciekawostka, nie wiem czy skyszalyscie taka opinie ale brzmi sensownie. Dzis na szkole rodzenia polozna mowila ze wszystkie te spiworki i otulacze nie sa dobre dla malucha bo raczki w otulaczu ma scisniete a nozki w pozycji wymuszonej wyprostowanej co jest bardzo zle dla ich rozwoju.
    Nie wiedzialam o tym.

bl9cuay3h7qefzok.png
  • Anna26 Przyjaciółka

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam czerwcowe mamusie:-) mam również pytanie odnośnie skurczów ja od 2 tygodni mam bóle jak na okres,od 4dni częstsze głównie wieczorem i w nocy. Lekarz mówił że jak boli żeby brać nospe,ale żeby nie przesadzać, nie za często. Całą ciążę obyłam się bez nospy,ale teraz od tych 4 dni codziennie wieczorem biorę jedna nospe ze wzgledu na te skurcze, zastanawiam się czy to dużo czy może zaszkodzić dzidzi. Byłam u lekarza i jakoś tak się zagadałam że nie spytałam o tą nospe co oznacza "nie za często". Pytałam tylko o te bóle to mówił że w tym tygodniu jak najbardziej mogą występować że organizm się przygotowuje do porodu. Czy któraś z was zażywa nospe? Z góry dziękuję za odp i pozdrawiam:)

w57vs65gx51rsw3w.png
  • ma_rka Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna26 ja bym brała nospę rano, jak jesteś aktywna. W nocy i tak odpoczywasz i lezysz, wiec i skurczy powinni być mniej. Co do ilości jej zażywania to bez obaw możesz brać i 2 albo 3 dziennie. Ja w pierwszej ciąży brałam nospe 2 tabletki 3 razy dziennie. Urodziłam zdrowego faceta.

nesone ja tego uczucia ciężkości na dole nie mam, a brzuch jak się stawia to raczej nie boli, ale jest dyskomfort i najważniejsze to nauczyć się i w czasie takiego twardnienia oddychać przeponą, bo mnie czuć te skurcze i nie są tak niekomfortowe.

dais podobno w III trymestrz może być nawrót dolegliwości z I, więc widocznie jesteś jedną z niewielu kobiet, które tak mają... Współczuje, ale może przez to waga nie będzie tak szybko rosła :P

Moja waga dziś wskazała 54,9kg. Jakoś mniej niż ostatnio. Ale jestem przeziębiona i apetyt jest do du... Swoją drogą to juz chyba 5 przeziębienie w tej ciąży. Masakra :/

Anna26 lubi tę wiadomość

mhsvi09kjtw94wk5.png
  • maria85 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesone wrote:
    Dziewczyny piszace ze macie skurcze, macie na mysli skurcze juz takie bolace czy twardnienie brzucha?
    Bo twardnienia tez mam dosc czesto ale mam nadzieje ze to nie skonczy sie jakims szybszym porodem.
    W ogole nie wiem czy tez tak macie ale ja jak chodze gdzies dluzej to czuje ten caly ciezar bardzo nisko brzucha, jakby mi tam maxymalnie na dole wszystko wisialo.

Taka ciekawostka, nie wiem czy skyszalyscie taka opinie ale brzmi sensownie. Dzis na szkole rodzenia polozna mowila ze wszystkie te spiworki i otulacze nie sa dobre dla malucha bo raczki w otulaczu ma scisniete a nozki w pozycji wymuszonej wyprostowanej co jest bardzo zle dla ich rozwoju.
    Nie wiedzialam o tym.
    Ja mam bolace takie napierajace na szyjke i dlatego nie wychodzę z domu boje się, jeszcze chociaz tydzień

kjmnkrhmj1juxiss.png
  • Anna26 Przyjaciółka

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ma_rka wrote:
    Anna26 ja bym brała nospę rano, jak jesteś aktywna. W nocy i tak odpoczywasz i lezysz, wiec i skurczy powinni być mniej. Co do ilości jej zażywania to bez obaw możesz brać i 2 albo 3 dziennie. Ja w pierwszej ciąży brałam nospe 2 tabletki 3 razy dziennie. Urodziłam zdrowego faceta.
    Dziękuję naczytałam się o tych skutkach ubocznych, i przestraszyła się trochę. Ja właśnie z rana i po południu dobrze się czuję dopiero pod wieczór ok 18/19 się zaczyna i później w nocy, czasem jak uda mi się zasnąć bez tabletki to o 1.00 w nocy budzi mnie ból i piję tą nospe:-\ ech ciekawe czy tak już będzie do końca...

w57vs65gx51rsw3w.png
  • Kawokado Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesone wrote:

Nie wiedzialam o tym.

to nie wiem o jakich otulaczach ona mówiła ;) bo ani w woombiem ani w tuliku dziecko nie jest "ściśnięte" może normalnie podkurczać nóżki, czy ruszać rączkami w środku, otulacz ma przecież imitować warunki jakie dzidziuś miał w macicy :)

w każdym razie trzeba pamiętać, że nie każde dziecko lubi być otulane :) my planujemy zakup tulika i zobaczmy jak Kuba będzie reagował :)

mhsvpiqvcq4vs5qz.png

dw1LBL5.jpgdw1Lp2.png

• ansad Ekspertka

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po wizycie. Mały waży już 2480g. Szyjka całe szczęście mi się nie skrocila i jest zamknięta, pomimo skurczy.

Andzia SM, Helen, beatas, dais, Hania222, Justyś11, evus, Moni15382 lubią tę wiadomość

Adaś ur. 07.05.2016
  • Andzia SM Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję kolejnej Mamusi:) dużo sił dla Ciebie i zdrówka dla dzieciaczkow;)
    Gratuluję udanych wizyt:)
    Nie było mnie ale wczoraj mieliśmy mieliśmy Mężem rocznicę ślubu pierwsza i ciągle cos:)

Mi brzuszek się stawia m dole nie wiem czy to skorcze czy poprostu dzidziuś się tak układ ale nic nie biore:) ale też nie boli. Choć kilka razy miałam już takie chwilę ze bolał jak N okres. Ale pewnie się organzim przyzwyczaja:)

My za weekendowa szkole rodzenia czyli sobota i niedziela po 4 h w sb i 4.5 h w nd. Oprocz tego jedno spotkanie z położna i jedno z ratownikiem medycznym będziemy miec. Ratownik w piątek a położna za 2 tygodnie w czwartek:) placilisny wto zł i nie żałuję tego;)

dais, evus lubią tę wiadomość

l22nzbmhf5ftteff.png
  • ansad Ekspertka

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak jak pisałam mam skurcze bezbolesne i to jest twardnienie macicy
    Zaczęły się w 26 tygodniu, mam ich nawet koło 20 dziennie, ale nie skracaja mi szyjki. Szyjkę mam obecnie na 29mm, czyli nie tak źle jak na 35 tydzień.

Helen lubi tę wiadomość

Adaś ur. 07.05.2016
  • Andzia SM Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I relacja z niedzieli z zajęć :)
    My po kolejnym dniu zajęć:) mowa była o masowaniu krocza (wbrew różnym opiniom nie zaszkodzi kasować i przygotować delikatne tkanki na rozciaganie). Byliśmy N porodowce w sali rodzinnej. Sala jak w domu. Pomarańczowe ściany, odtwarzacz, świece, wanna narożna, piłki, worki sako:) łóżeczko do ważenia, mierzenia dzieciątka faktycznie blisko łóżka. Także wszystko się widzi. Nie śmierdzi szpitalem i ogólnie pozytywne wrażenia. Nie zrazilo mnie to.miejsce mimo że się tego bałam trochę. Później sala noworodkow były 2 maluszki akurat slodziaczki:) najlepesze było ze prowadząc pokazała drogą jaka mamy się udać jak poród się zacznie hehe i mówi ze to jest droga w jedną stronę wychodzimy już w dwojke:) później o.połogu rozmawialiśmy, o karmieniu, przewijanie, kapaniu i higienie:) wracając do.główki to dziecko trzymie samo widziałam nawłasne oczy ale żeby tak było.trzeba stosować odpowiednie metody podnoszenia. Bo jak dziecko weźmiemy pod pachy to wiadomo ze główka poleci do tyłu jak i plecy się wygra, ale jak dzieciątko lekko.na boczek damy ręce odpowiednio ułożony to główka będzie bardzo stabilna. Ale wiadomo każdy będzie robił po swojemu jedno trzymać beda inni nie i nie.ma co polemizowac:) co.do.kąpieli to mowila dziś ze dziecku wystaczrczy normalna kąpiel 2 razy w tygodniu. Wiadomo że o higienę dba się codziennie. Ale warto codziennie robić podobne czynności właśnie żeby wywołać nawyk jest np 19 jest kąpiel, jedzienie i do spania. I mówi ze wystarczy rozebrać dziecko trochę pomoczyc i tyle. Dziecko koduje :) co do środków do kapieli i balsamow to mówiła ze przez 1 miesiąc żeby nic mi stosować a dopiero po miesiącu testować bo wtedy mogą wyjść uczulenie. Chyba ze dziecko od urodzenia ma przesuszona sługę to balsam można stosować. My kupiliśmy ten oilatum i prawdopodobnie będziemy go używać od poczatku wiec to.też kwestia własnego wyboru i obserwacji dziecka :) pozniej Mezowie masowali krzyza super;) z położna mamy spotkanie jednak 12 mają tą ze szkoły rodzenia. A w piątek spotkanie z ratownikiem medycznym. To.mnie bardzo ciekawi bo chce wiedzieć jak postępować teoretycznie i oby nie przydało się w życiu :) ogólnie ja szkole rodzenia w której byliśmy bardzo polecać będę :)

dais, evus lubią tę wiadomość

l22nzbmhf5ftteff.png
  • ansad Ekspertka

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do bóli brzucha to kilka razy miałam coś podobnego jak na okres, pytałam dzisiaj ginekolożki i mówiła, że teraz takie bóle już mogę mieć i to nic groźnego.

Adaś ur. 07.05.2016
  • Patrycjusz Przyjaciółka

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 04:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczynki! Ja tylko na chwilke.Chciałam was zawiadomić ze moja córunia juz jest na świecie! :D
    Waży 2350g i mierzy 47cm. W piatek trafilam z plamieniem lekkim a w poniedziałek zaczęły mi się skurcze które chcieli mi zatrzymać ale się nie udało i we wtorek zawiezli mnie karetka do szpitala,do Gorzowa.
    Urodziłam siłami natury i niestety malutka choć dostała dawno sterydy na płucka to miała leciutki problem z oddychaniem i leży Bidulka w inkubatorze. Czekamy na wyniki czy nie ma jakiegoś zakażenia bo miałam wysoki crp. Modlę się żeby nic jej nie było. Bardzo się martwię. Nie mogę spać bo krocze mega boli :(
    Madzia a jak twój Robaczek? Dalej leży na neonatologii. Kto wie może się spotkamy :)

Dorjana, beatas, mmarzenak, nesone, munequita, mamaNika, Susana, Andzia SM, Magda81, jane, moli5, Hania222, cudak, Karola1988, MerlinMo, Joana33, Misia15, evus, Moni15382, miluszka, fairy_tale, Lila2703 lubią tę wiadomość

Pati
  • beatas Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 06:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycjusz wrote:
    Hej Dziewczynki! Ja tylko na chwilke.Chciałam was zawiadomić ze moja córunia juz jest na świecie! :D
    Waży 2350g i mierzy 47cm. W piatek trafilam z plamieniem lekkim a w poniedziałek zaczęły mi się skurcze które chcieli mi zatrzymać ale się nie udało i we wtorek zawiezli mnie karetka do szpitala,do Gorzowa.
    Urodziłam siłami natury i niestety malutka choć dostała dawno sterydy na płucka to miała leciutki problem z oddychaniem i leży Bidulka w inkubatorze. Czekamy na wyniki czy nie ma jakiegoś zakażenia bo miałam wysoki crp. Modlę się żeby nic jej nie było. Bardzo się martwię. Nie mogę spać bo krocze mega boli :(
    Madzia a jak twój Robaczek? Dalej leży na neonatologii. Kto wie może się spotkamy :)
    Patrycjusz, gratuluję! Zazdroszczę, że masz już córeczkę przy sobie, ale moja niech lepiej jeszcze siedzi:D obyście obie jak najszybciej wróciły do siebie <3

Dorjana, jakoś wytrzymasz w tym szpitalu! Dzidzia najważniejsza!:)

Marka, jak Ty to robisz, że tak mało ważysz? Stosujesz głodówkę?;P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2016, 06:21

w57vpc0zwhxsxpfc.png
  • nesone Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycjusz gratulacje! Trzymam kciuki za malenstwo i Ciebie, bedzie dobrze :)

Dorjana wytzymasz, dla dobra dziecka. To teraz najwazniejsze.

bl9cuay3h7qefzok.png
‹‹ 1088 1089 1090 1091 1092 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ