X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamusie 2016
Odpowiedz

Czerwcowe mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • iw78 Przyjaciółka

Wysłany: 9 maja 2016, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana dasz radę! Dużo już nie zostało.
    W pierwszej ciąży miałam tak samo. Przez równe 3 tygodnie miałam prawie codziennie takie skurcze, że szykowałam się do szpitala. Lekarz mnie uspokoił, że dopóki nie są regularne to to jest normalne. Mi ulgę przynosiła kąpiel.

Joana33 lubi tę wiadomość

48fa40daa0.png
    927520fafb.png

Marysia <3
  • mmarzenak Autorytet

Wysłany: 9 maja 2016, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nesone super! bardzo sie ciesze ze wyniki masz ok:)

Joanna trzymaj sie,juz niewiele nam zostalo;)

nesone lubi tę wiadomość

lprkuay3dehqwb0g.png
  • Iwa2016 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2016, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja Wam nie napisze ile przytyłam bo spadniecie z tego na czym siedzicie ;)

Super, że wyniki macie dobre, ja od początku ciąży łykam żelazo bo anemię mam i potas bo mi wszystko mały zabiera :)
    Może w tym tygodniu jeszcze zrobię podstawowe z krwi, próby wątrobowe i ta nieszczęsna cytomegalie. A jutro idę do dentysty bo mam dwa malutkie ubytki i chce mieć je z głowy.

82do3e5eecjvddbc.png
    ex2bdf9hvxxmhn57.png
    iv09vcqgnaew80lf.png[/u
  • Karola1988 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2016, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po wizycie. Mój Olek waży 2050 g, wód dużo, szyjka długa i zamknięta. Jedyne co to muszę łykać żelazo dwa razy dziennie, bo wyniki krwi się nieco pogorszyły. Byłam dzisiaj też na szkole rodzenia. Dzisiaj temat o aktywnym porodzie. Mam nadzieję, że jak przyjdzie co do czego to faktycznie będę mogła być aktywna podczas porodu :) Im więcej wiem, tym jestem jakoś spokojniejsza.

beatas, evus, dais, Andzia SM, Helen lubią tę wiadomość

65vqxzdvrtfyk8q0.png
    dqpri09kyaedckhg.png
    3jgx3e3kp7hq37ho.png
  • beatas Autorytet

Wysłany: 10 maja 2016, 07:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chciałam Was wczoraj nadrobić, ale belly mi nie działało;/
    Helen, ciąża donoszona! Jak to brzmi: D to już chyba zaczynasz powoli wypędzać mała? Nie zdążyłam zobaczyć zdjęć:(
    Ja do noska mam katarek plus:)
    Iwa2016, ja jestem z Małopolski:) i też lepiej nie będę pisać ile przytyłam:P moj lekarz twierdzi, że cesarkę można robić dopiero w 39tc, najlepiej przy rozpoczętej akcji porodowej.. zobaczymy jak mi ustala, bo jadę 16.05 na kwalifikacje..
    Problem z puchnącymi nogami też niestety mam.. ale da się przeżyć!
    Joana, też mialam wczoraj skurcze i juz się zastanawialiśmy czy nie jechać do szpitala.. dzisiaj brzuch jak kamień i jeszcze Blanka się nie ruszała.. aż się pobeczałam! Ale już dokazuje, cola z rana pomogła!
    Ta końcówka nas wykończy:D pranie leży nieruszone, dziś się nie ruszam z łóżka.. może jutro się w końcu za to wezmę..
    Karola, dobre wieści:)
    Mamawojtka, nie uderzyła się w brzuch przy tym upadku?
    Powodzenia na wizytach!

w57vpc0zwhxsxpfc.png
  • mamawojtka Ekspertka

Wysłany: 10 maja 2016, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    beatas wrote:
    Chciałam Was wczoraj nadrobić, ale belly mi nie działało;/
    Helen, ciąża donoszona! Jak to brzmi: D to już chyba zaczynasz powoli wypędzać mała? Nie zdążyłam zobaczyć zdjęć:(
    Ja do noska mam katarek plus:)
    Iwa2016, ja jestem z Małopolski:) i też lepiej nie będę pisać ile przytyłam:P moj lekarz twierdzi, że cesarkę można robić dopiero w 39tc, najlepiej przy rozpoczętej akcji porodowej.. zobaczymy jak mi ustala, bo jadę 16.05 na kwalifikacje..
    Problem z puchnącymi nogami też niestety mam.. ale da się przeżyć!
    Joana, też mialam wczoraj skurcze i juz się zastanawialiśmy czy nie jechać do szpitala.. dzisiaj brzuch jak kamień i jeszcze Blanka się nie ruszała.. aż się pobeczałam! Ale już dokazuje, cola z rana pomogła!
    Ta końcówka nas wykończy:D pranie leży nieruszone, dziś się nie ruszam z łóżka.. może jutro się w końcu za to wezmę..
    Karola, dobre wieści:)
    Mamawojtka, nie uderzyła się w brzuch przy tym upadku?
    Powodzenia na wizytach!

To wszystko sie tak szybko stalo ze reki sobie nie dam uciac ze sie nie uderzylam ale raczej nie bo polecialam na 4 lapy jak kot :D A maly dalej taki wariat jak wczesniej i ciagle w ruchu jest a momentami jak kopa mi zasadzi to nie wiem co mnie bardziej zaboli jego kop czy moja skrecona noga.

beatas lubi tę wiadomość

Moje szczęście od 10 lipca jest już z nami :-)

• Karola1988 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2016, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, nie martwcie się tak wagą. Wszystko zależy od tego z iloma kg startowałyście. Te szczuplejsze kobietki zwykle więcej przybierają. Ja przytyłam 10 kg do tej pory ale zaczynałam z małą nadwagą. Zobaczymy jak dalej pójdzie moja waga :) Organizm wie co robi. Jak nie obżeracie się non stop Mcdonaldem, czekoladą i innymi tego typu rzeczami to na pewno szybko po porodzie wrócicie do swojej wagi :)

65vqxzdvrtfyk8q0.png
    dqpri09kyaedckhg.png
    3jgx3e3kp7hq37ho.png
  • Andzia SM Autorytet

Wysłany: 10 maja 2016, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola ja też mam takie przemyslenia ze im więcej wiem tym jestem spokojniejsza:)
    Mi Bella tez nie działała. Musieli mieć albo awarie albo coś robić. Bo kilka koleżanek z OF mi pisało że nie dziala:)
    My pomału szykujemy się do wizyty:) ps. Dziś Dziś z Mężem wzielismy sie trochę za pokój Małej. I tak naklejki drzewo z sowkami już naklejane. Od razu ładniejszy pokoik:)

dais lubi tę wiadomość

l22nzbmhf5ftteff.png
  • Magda81 Ekspertka

Wysłany: 10 maja 2016, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Belly ostatnio coś szwankuje.
    Dziś byłam na wizycie i ciśnienie zawysokie, muszę brać leki, jutro próby wątrobowe

iv09e6ydepibuaxd.png
  • Magda81 Ekspertka

Wysłany: 10 maja 2016, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i jeszcze wiadomości ucina....

iv09e6ydepibuaxd.png
  • myszaaaa Znajoma

Wysłany: 10 maja 2016, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas ktg ok :) żadnych skurczy ;p wizyta za tydzień a teraz w sobotę ciąża donoszona! nie wierzę że to już tak blisko! :D

mmarzenak, smerfetkaa, Helen, beatas lubią tę wiadomość

201606047252.png
  • smerfetkaa Autorytet

Wysłany: 10 maja 2016, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już po wizycie. Ciśnienie w normie, waga 12 na plusie, serduszko pięknie bilo, szyjka jeszcze twarda. Usg niestety mi nie zrobił. Mam przyjść dopiero na usg za dwa tyg i wtedy położną też ktg zrobi.
    Myślałam ze dowiem się dziś ile Szymek już waży :-/ i znowu muszę czekać.Ale na pocieszenie zaszlam do lupmeksu i jeszcze kilka rzeczy znalazłam.
    A do domu wróciłam z mega spuchnuetymi kostkami. Na te opuchlizny lekarz kazał jak najwięcej z nogami na poduszkach w gorze leżeć i jak najmniej soli i konserwantów bo to głównie dieta ma na to wpływ i oczywiście dużo pić wody.

Kaja, beatas, jusella lubią tę wiadomość

SZYMON <3 <3 <3 <3 ur. 17.06.2016
    f2w3x1hpzzfy4izs.png
  • Helen Autorytet

Wysłany: 10 maja 2016, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, ja wczoraj tez miałam problem. Jak wracaliśmy z sesji to tak zaczęło mnie kłuć z przodu i z tylu, aż sie wystraszyłam ze to już. Na szczęście przeszło po pół godziny, włączyłam podgrzewane siedzenia i jakoś ciepło to wszystko rozbiło.
    Joanna to normalne ze czujesz parcie na pęcherz i w tym miejscu ból, nie przejmuj sie tak.
    Słuchajcie a wiecie co sie dzieje jak wynik gbs jest dodatni ?

Joana33 lubi tę wiadomość

feegu6l.png
  • Magda81 Ekspertka

Wysłany: 10 maja 2016, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorjana wrote:
    Magda a jakie ciśnienie ci wyszło ??
    Bo mi też ostatnio skacze do 165 ale to wszystko przez ten szpital. JAkoś mi się do niego nie śpieszy :/
    Czy lekarz zdiagnozował nadciśnienie indukowane ciążą ??
    140/90 znów więc przepisała dopegyt, zawsze miałam raczej dobre a ostatnie 2 wizyty wyższe. Mam mierzyć 2 razy dziennie, notować, brać leki i 18-go na kontroli. Oj to Ty masz wyższe, dostałaś jakieś zalecenia?

iv09e6ydepibuaxd.png
  • Iwa2016 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2016, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, byłam dziś u dentystki i wszystko juz zrobione z zabkami. Odebrałam wynik wymazu i tylko mnie nastraszyli tym długim czekaniem bo jest negatywny.
    Jeśli byłby dodatni to miałabym przyjść wcześniej na wizytę i antybiotyk bym dostała na paciorkowca ale ja to przed cięciem jestem bo przed naturalnym porodem jakoś bierze się go przed samym porodem ale to nie od lekarza wiem tylko gdzieś czytałam na necie, także wiadomość do sprawdzenia ;)

Dziś była u mnie moja mama i robilysmy pierogi ruskie, najadłam się okropnie, ah! jak mi dobrze. A teraz zadzwoniłam do męża żeby wracał z pracy bo zasypiam na siedząco i zaraz przyjedzie do dziewczynek a ja się drzemne :)

Ja z ciśnieniem nigdy nie miałam problemów, moje przeważnie to do 110/65, za to puls wysoki około 80, 90.

Szkoda, że nie można tak co kilka dni podejść sobie na usg, prawda? Ja byłabym chętna :))

Helen lubi tę wiadomość

82do3e5eecjvddbc.png
    ex2bdf9hvxxmhn57.png
    iv09vcqgnaew80lf.png[/u
  • kamenkaa Autorytet

Wysłany: 10 maja 2016, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hejka
    Widzę że tu dużo z Was ma problem z ciśnieniem
    Ja sie lecze od jakos 14tc na cisnienie jestem na dopegycie
    obecnie na 5tabletkach dziennie
    cienienie do 140max na 75
    lekarz mowił ze trzeba bardziej zwracac uwage na te drugie jesli bedę miec powyzej 90 to mam jechac na Ip..
    Także nie bagatelizujcie ciśnienia ponieważ to szkodzi dziecku -moz ebyc nie dotlenione i inne takie tam zapewne wiecie o tym...

• Andzia SM Autorytet

Wysłany: 10 maja 2016, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też po wizycie :) Zuzia waży 2300 także już kawał Kobietki:) cały czas główka główka dół wiec cieszy mnie to bardzo. Wymiary wszystkie prawidłowe. Tak.mi też patyczek do badania na T paciorkowce mogę zrobić sama mówił że to żadna filozofia:) albo iść do poradni;)
    Nastepna wizyta za 3 tygodnie. 31 maja:)

kamenkaa, Magda81, dais, Karola1988, jane, Iwa2016, Helen, beatas, nesone, Repose lubią tę wiadomość

l22nzbmhf5ftteff.png
  • Agabtm Autorytet

Wysłany: 10 maja 2016, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję udanych ktg i wizyt a ciśnieniem się nie stresujemy tylko lykamy tabletki i wszystko będzie good.
    Nooooo a ja po wizycie u księgowej niestety przed pójściem na l4 ciążowe w styczniu i w październiku byłam na 2 dni na l4 w związku z tym do stawki nie wliczaja mi się moje wypłaty od września po zwiększonej stawce liczą się te dużo wcześniej, które były dużo niższe niestety nikt o tym nie wspominał jak szłam na l4, że pensja będzie liczona z tych niskich kwot i abym nie brała nawet jednego dnia l4 ;(;( także moje zapiepszanie przez pół roku z nadgodzinami do niczego mi się nie przydało ;( na domiar złego macierzyński tez liczony będzie z tej niskiej kwoty. Także ZUS ma takie kruczki że głowa boli. Strasznie się zdenerwowalam z tego powodu bo najgorzej jest zejść z wyższej pensji na niższą ;( niesprawiedliwe....

Syn Filip 28 czerwiec ;);)
  • jane Autorytet

Wysłany: 10 maja 2016, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agabtm, ja mam niestety taką samą sytuację z wyliczeniem l4 i macierzyńskiego co Ty :( i dowiedziałam się o tym przed paroma dniami jak zaczęłam drążyć ten temat. W czerwcu ubiegłego roku byłam pierwszy raz w tej firmie 4 dni na zwolnieniu, i właśnie sprzed tego zwolnienia liczą mi średnią do zasiłku chorobowego i macierzyńskiego. Dla mnie to masakra, bo od lipca dostałam sporą podwyżkę, ale te wyższe pensje do niczego się mi się nie liczą bo między kolejnymi zwolnieniami nie było przerwy 3 miesięcy :( gdybym wiedziała o tym zusowskim przepisie, to brałabym urlop a nie zwolnienie, tym bardziej że raz chodziło o 4 dni, a drugi raz o 2 dni! Wiem, że takie są przepisy, ale mimo wszystko czuję się w jakiś sposób oszukana przez ZUS :(

kochana córeczka 16.06.2016 :)
  • aneczka2015 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2016, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam sie dziewczyny i ja. Ja tez mam problem z ciśnieniem. Mam za wysokie. Teraz mierzylam sobie w domu 136/88 ale u lekarza miala. 144/90 , po chwili 150/100. Chciał mnie do szpitala położyc ale mam w domu kontrolować woli w piątek mam sie stawić na wizycie. Ehhhhh... Oby sie ustabilizowalo. ...

5djy9n73ymelpgus.png
    Czekamy na Mikołaja ❤
‹‹ 1110 1111 1112 1113 1114 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ