Czerwcowe mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Witaj Iluzja:)zapraszamy do nas na dłużej:)
też już mam brzuchol nisko ale objawów porodu żadnych, mleka z piersi nie zarejestrowałam...powiem Wam że nawet piersi mi się nic nie zmieniły, cały czas ten sam rozmiar, tylko sutki bolą, boję się że znowu nie będę miała pokarmu jak przy synku i dlatego tak nad tym mlekiem się zastanawiam
Andzia - ja też kupiłam octenisept, ale położna mi namieszała w głowie bo stwierdziła że on ma też właściwości nawilżające...czego nie chcemy bo chodzi o to żeby jak najszybciej wysuszyć ten pępek żeby odpadł, przy synku używałam spirytusu i szybko odpadło, a teraz to już sama nie wiem...
Nasza córeczka -
Tylko nie spirytus od tego juz się odeszło. Octanisept i spokojnie czekać aż odpadnie i nie bać się oczyszczać pepuszka
ANECZKA GRATULACJE!!! Cóż za niespodzianka!!! Ale Wam mamusia juz dobrze mam nadzieje, ze te które jeszcze są w szpitalu wyjdą z maluszkami z okazji jutrzejszego święta taki prezent
Teraz to już będzie się rodziło co najmniej jedno dziecko forumowe na tydzień hihihi
Mmarzenak super, że karmisz piersią oby wychodziło Ci jak najlepiejIwa2016, mmarzenak lubią tę wiadomość
Syn Filip 28 czerwiec -
Ja na pępek chciałam kupić octanisept ale farmaceutka poleciła mi to samo, ale za dużo mniej, ASEPT w sprayu, zapłaciłam 8zł ->
https://www.doz.pl/apteka/p49406-Asept_spray_plyn_dezynfekcyjny_100_ml
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/0a68cd664a42.jpg
Będę go też używać do zagojenia się rany i nawet już próbowałam na krostce, powiem że fajnie wysusza i szybko.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2016, 21:53
Blanka -
nick nieaktualny
-
Hej!
Gratuluję nowym Mamusiom i życzę zdrowia dla bobasów!
Ja miałam dziś ostatnie USG i jestem w szoku, bo "Maluszek" ma prawie 4 kg, a oznak zbliżania się porodu brak, więc jak jeszcze podrośnie, to duże ryzyko cesarki, której za wszelką cenę chciałam uniknąć. Mam jeszcze raz zrobić test obciążenia glukozą, mimo że poprzedni wyszedł idealnie, aby sprawdzić czy nie nabawiłam się cukrzycy i stąd taka waga. Poza tym wszystko ok.
Teraz co tydzień wizyty żeby sprawdzać przepływy i oceniać czy dziecko ma w brzuchu dobrostan (tak dokładnie dr określi ).
U mnie w szkole rodzenia i nie tylko wszyscy stawiają na octanisept w razie problemów przy pępuszku, a poza tym pielęgnacja na sucho, więc ja tak planuję robić.
A pamiętam czasy pioktaniny - mój brat był nią "obsługiwany" i wszystko w koło fioletoweZanim zostałaś poczęta - pragnęłam Cię,
Zanim się urodziłaś - kochałam Cię,
Zanim minęła pierwsza minuta Twojego życia - byłam gotowa za Ciebie umrzeć... -
Moni15382 wrote:Mam jeszcze pytanko do Was?? Pewnie większość chce karmić, lub już karmi piersią, ale jak coś nie pójdzie dobrze, to jakie mleko macie na oku???
Z synkiem nie miałam pokarmu i musiałam go dokarmiać, teraz położna polecała nam mleko Enfamil - wiecie coś na jego temat?? Ma ponoć bardzo dobre opinie.
I do pępka - tradycyjnie spirytus czy octenisept???
Co do Mleka to emfamil ma dużo żelaza wiec jesli dziecko toleruje to mm to mus dopajaj wodą bo bedzie problem z kupą a jeśli nie wybrałaś polecam Bebilon lub Bebiko to ta sama firma i unikaj Nan bo jesli ktoś alergik w domy ty lub mąż to Nan jest zltm mm tak bylo u nas my przeszliśmy dużo rodzaji mm gechenna na maksa ......
Pepek u nas spirytus bo ocsanisept cienko dawal radę ,a na ciemieniuche polecam przed kompiela natrzeć oliwka główkę i pozostawić na chwile i wykopać obywatela u nas pomoglo szybko i tanio -
Agabtm wrote:Tylko nie spirytus od tego juz się odeszło. Octanisept i spokojnie czekać aż odpadnie i nie bać się oczyszczać pepuszka
ANECZKA GRATULACJE!!! Cóż za niespodzianka!!! Ale Wam mamusia juz dobrze mam nadzieje, ze te które jeszcze są w szpitalu wyjdą z maluszkami z okazji jutrzejszego święta taki prezent
Teraz to już będzie się rodziło co najmniej jedno dziecko forumowe na tydzień hihihi
Mmarzenak super, że karmisz piersią oby wychodziło Ci jak najlepiej
U nas spirytus pomógł i położna tez mi mówiła ze szybciej i racja to była! ! -
Gratulacje wszystkim nowym mamusiom!
-
Aneczka gratuluje.
Do pepuszka tak jak przy starszaku octanisept lub tutejsza wersje tego. Co do mleka to po pierwsze napisze ze to ze jeszcze nie masz nie znaczy ze nie bedziesz miala, a duzo z karmienia piersia niestety lezy w psychice. Dlatego staraj sie myslec pozytywnie i nie zalamuj pierwsza porazka. Nie wiem co moge polecic z MM bo nasz maluch mial od poczatku alergie na bialko mleczne i jak zaczelismy go dokarmiac mieszanie to dostawalismy specjalny preparat mlekozastepnczy w aptece. Wczesniej dostawal Hipp i mysle ze bylo bardzo dobre gdyby nie alergia. Enfamil nie sprawdzalam
Witam nowe mamusie
-
aneczka gratulacje,
repose powodzenia, trzymaj się dzielnie
jakby były ubranka za duze, to mozesz zawsze rekawki podwinąć.
manequita ja tez jeszcze poczekam, poki co zadnego rozwarcia nie mam.
nie napisałam jak wizyta,a wiec mała wazy juz ok.3600. Wszystko z nią ok,
mi sie poprawiła morfologia, ale za to bakterie w moczu, coś za coś.
cierpliwie czekamy na termin, w poniedziałek mam przyjsc na ktg, a potem co
2dni, o kurcze to juz tuz tuz.
mmarzenak to super ze juz w domku
Moni my dzisiaj tez pojechalismy na szkołe rodzenia, mielismy 1pomoc
my do pepka mamy octanisept, chociaz jest tez szkoła, ze nie trzeba go
przemywac, poki nic sie złego nie dzieje, bo i tak sam odpadnie.
iluzja witaj, obnizenie brzucha nie swiadczy o szybszym porodzie, mi opadł
ponad 2tygodnie temu i nic się nie dzieje..w ktorym jestes tygodniu?
wrzuc suwaczek.
Moni octanisept jest na alkoholu a kazdy preparat, kosmetyk go zawierający
nie bedzie nawilzał, tyczy sie to samo kremów do twarzy tych lepszych.
widze co połozna to ma swoje jakies widzi misie
Manabu my tez nigdzie daleko sie nie ruszamy, a co jesli bedziesz musiała
skorzystac z wizyty u swojego lekarza?nie ma co kusić losu.
Zawsze mozna gdzies blizej spedzic weekend i równie ciekawie.
mmarzenak lubi tę wiadomość
-
Helen ja jestem w 36 tygodniu, jutro zajme sie suwaczkiem, o ile bede potrafila kiepski ze mnie informatyk ☺ obys miala racje z tym brzuszkiem, mam nadzieje ze malemu nie spieszy sie az tak szybko na swiat, we wtorek mam wizyte to cos wiecej sie dowiem.iluzja
-
Witam nowe mamy na forum.
Co do pepka to polozna wspominala o octanisepcie ale z drugiej strony powiedziala ze preferuje stary sprawdzony sposob czyli roztwor ze spirytusu bo tak najszybciej sie goi.
Mleko - nie znam sie na tym ale kilka kolezanek polecalo mi Bebilon 1 wiec w razie czego na takie sie zdecyduje choc mam nadzieje na kp -
Kochane jako stara farmaceutka radzę wam kupić w monopolowym "szczeniaczki" czyli malutki spirytus rektyfikowany roZrobic w stosunku 2:1 (np 2 kieliszki spirytusu+jeden wody przegotowanej) i uzyskamy 70% etanol gdyż w takim stężeniu jest bakteriobójczy. Octenisept jest wygodny bo spryskiwacz, ale zawiera również octenidyne, bardzo modny aczkolwiek babcine metody też nie są zle. Ja również dziękuję szykuje się do porodu sn, maluszek mam nadzieje, że na ost prostej nie przyybieze już sporo. Ogladnelam wszystkie filmy z porodów na Youtube
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 maja 2016, 05:36
Kaja lubi tę wiadomość