X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamusie 2016
Odpowiedz

Czerwcowe mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Andzia SM Autorytet

Wysłany: 25 maja 2016, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iluzja witaj :) co do mleka z piersi to chyba nie objaw zbliżającego się porodu i bo ja już mam od dawna plamki na biustonoszy :)

l22nzbmhf5ftteff.png
  • Moni15382 Ekspertka

Wysłany: 25 maja 2016, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Iluzja:)zapraszamy do nas na dłużej:)
    też już mam brzuchol nisko ale objawów porodu żadnych, mleka z piersi nie zarejestrowałam...powiem Wam że nawet piersi mi się nic nie zmieniły, cały czas ten sam rozmiar, tylko sutki bolą, boję się że znowu nie będę miała pokarmu jak przy synku i dlatego tak nad tym mlekiem się zastanawiam

Andzia - ja też kupiłam octenisept, ale położna mi namieszała w głowie bo stwierdziła że on ma też właściwości nawilżające...czego nie chcemy bo chodzi o to żeby jak najszybciej wysuszyć ten pępek żeby odpadł, przy synku używałam spirytusu i szybko odpadło, a teraz to już sama nie wiem...

f2wlx1hp5he3saaa.png

Nasza córeczka km5szbmh4y78x3jb.png
  • Agabtm Autorytet

Wysłany: 25 maja 2016, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko nie spirytus od tego juz się odeszło. Octanisept i spokojnie czekać aż odpadnie i nie bać się oczyszczać pepuszka ;)
    ANECZKA GRATULACJE!!! Cóż za niespodzianka!!! Ale Wam mamusia juz dobrze mam nadzieje, ze te które jeszcze są w szpitalu wyjdą z maluszkami z okazji jutrzejszego święta taki prezent ;);)
    Teraz to już będzie się rodziło co najmniej jedno dziecko forumowe na tydzień hihihi ;);)
    Mmarzenak super, że karmisz piersią oby wychodziło Ci jak najlepiej ;)

Iwa2016, mmarzenak lubią tę wiadomość

Syn Filip 28 czerwiec ;);)
  • Kasia2406 Debiutantka

Wysłany: 25 maja 2016, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :)

Czytam Was od bardzo dawna, ja mam termin wg. miesiączki na 24 czerwca:) ale czeka mnie cc. Wszystkim mamą, które już są po gratuluję, a pozostałym życzę powodzenia :)

Kasia:)
  • munequita Ekspertka

Wysłany: 25 maja 2016, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na pępek chciałam kupić octanisept ale farmaceutka poleciła mi to samo, ale za dużo mniej, ASEPT w sprayu, zapłaciłam 8zł ->

https://www.doz.pl/apteka/p49406-Asept_spray_plyn_dezynfekcyjny_100_ml

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/0a68cd664a42.jpg

Będę go też używać do zagojenia się rany i nawet już próbowałam na krostce, powiem że fajnie wysusza i szybko.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2016, 21:53

3i49krhmcw514vrd.png

Blanka <3
  • Andzia SM Autorytet

Wysłany: 25 maja 2016, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja myślę ze ten octanisept wystarczy. Też słyszałem że od spirytusu się odchodzi. Wiadomo ze pewnie ile osób tyle opini. Ale ja skupię sie na 1 bo pewnie na wszystko jakieś negatywny się znajda:)

Iwa2016 lubi tę wiadomość

l22nzbmhf5ftteff.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 maja 2016, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam octanisept.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2018, 08:48

• Abra Autorytet

Wysłany: 25 maja 2016, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej!
    Gratuluję nowym Mamusiom i życzę zdrowia dla bobasów!

Ja miałam dziś ostatnie USG i jestem w szoku, bo "Maluszek" ma prawie 4 kg, a oznak zbliżania się porodu brak, więc jak jeszcze podrośnie, to duże ryzyko cesarki, której za wszelką cenę chciałam uniknąć. Mam jeszcze raz zrobić test obciążenia glukozą, mimo że poprzedni wyszedł idealnie, aby sprawdzić czy nie nabawiłam się cukrzycy i stąd taka waga. Poza tym wszystko ok.
    Teraz co tydzień wizyty żeby sprawdzać przepływy i oceniać czy dziecko ma w brzuchu dobrostan (tak dokładnie dr określi ;D ).

U mnie w szkole rodzenia i nie tylko wszyscy stawiają na octanisept w razie problemów przy pępuszku, a poza tym pielęgnacja na sucho, więc ja tak planuję robić.
    A pamiętam czasy pioktaniny - mój brat był nią "obsługiwany" i wszystko w koło fioletowe ;D

Zanim zostałaś poczęta - pragnęłam Cię,
    Zanim się urodziłaś - kochałam Cię,
    Zanim minęła pierwsza minuta Twojego życia - byłam gotowa za Ciebie umrzeć...
  • Andzia SM Autorytet

Wysłany: 25 maja 2016, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Manabu widzę będziemy wizytowaly tego samego dnia:)

l22nzbmhf5ftteff.png
  • Kaja Autorytet

Wysłany: 25 maja 2016, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni15382 wrote:
    Mam jeszcze pytanko do Was?? Pewnie większość chce karmić, lub już karmi piersią, ale jak coś nie pójdzie dobrze, to jakie mleko macie na oku???

Z synkiem nie miałam pokarmu i musiałam go dokarmiać, teraz położna polecała nam mleko Enfamil - wiecie coś na jego temat?? Ma ponoć bardzo dobre opinie.

I do pępka - tradycyjnie spirytus czy octenisept???

Co do Mleka to emfamil ma dużo żelaza wiec jesli dziecko toleruje to mm to mus dopajaj wodą bo bedzie problem z kupą a jeśli nie wybrałaś polecam Bebilon lub Bebiko to ta sama firma i unikaj Nan bo jesli ktoś alergik w domy ty lub mąż to Nan jest zltm mm tak bylo u nas my przeszliśmy dużo rodzaji mm gechenna na maksa ......

Pepek u nas spirytus bo ocsanisept cienko dawal radę ,a na ciemieniuche polecam przed kompiela natrzeć oliwka główkę i pozostawić na chwile i wykopać obywatela :-) u nas pomoglo szybko i tanio

mhsvanlih0qhtdnx.png

https://www.maluchy.pl/li-67859.png

• Kaja Autorytet

Wysłany: 25 maja 2016, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas spirytus szybko pempek zasuszyl bo ocsenosept powoli dawal radę :-/

mhsvanlih0qhtdnx.png

• Kaja Autorytet

Wysłany: 25 maja 2016, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agabtm wrote:
    Tylko nie spirytus od tego juz się odeszło. Octanisept i spokojnie czekać aż odpadnie i nie bać się oczyszczać pepuszka ;)
    ANECZKA GRATULACJE!!! Cóż za niespodzianka!!! Ale Wam mamusia juz dobrze mam nadzieje, ze te które jeszcze są w szpitalu wyjdą z maluszkami z okazji jutrzejszego święta taki prezent ;);)
    Teraz to już będzie się rodziło co najmniej jedno dziecko forumowe na tydzień hihihi ;);)
    Mmarzenak super, że karmisz piersią oby wychodziło Ci jak najlepiej ;)

U nas spirytus pomógł i położna tez mi mówiła ze szybciej i racja to była! !

mhsvanlih0qhtdnx.png

• maczka32 Koleżanka

Wysłany: 25 maja 2016, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje wszystkim nowym mamusiom! ;)

1ed43c20c0ac72a613f930d07ca73df9.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • Agabtm Autorytet

Wysłany: 25 maja 2016, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Każda z nas zrobi jak uważa z tym pepuszkiem ja np nie wyobrażam sobie czyszczenie rany spirytusem u kogokolwiek ale ja ogólnie miękka jestem z ranami skaleczeniami także porodu boje się jak diabli.

Syn Filip 28 czerwiec ;);)
  • dais Autorytet

Wysłany: 25 maja 2016, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneczka gratuluje.
    Do pepuszka tak jak przy starszaku octanisept lub tutejsza wersje tego. Co do mleka to po pierwsze napisze ze to ze jeszcze nie masz nie znaczy ze nie bedziesz miala, a duzo z karmienia piersia niestety lezy w psychice. Dlatego staraj sie myslec pozytywnie i nie zalamuj pierwsza porazka. Nie wiem co moge polecic z MM bo nasz maluch mial od poczatku alergie na bialko mleczne i jak zaczelismy go dokarmiac mieszanie to dostawalismy specjalny preparat mlekozastepnczy w aptece. Wczesniej dostawal Hipp i mysle ze bylo bardzo dobre gdyby nie alergia. Enfamil nie sprawdzalam ;)
    Witam nowe mamusie ;)

3jgx9jcgxyxh5h7c.png
    8p3o6iyel4i7v3gl.png
    9f7jj44jbtngkz09.png

• Helen Autorytet

Wysłany: 25 maja 2016, 23:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aneczka gratulacje,
    repose powodzenia, trzymaj się dzielnie :)
    jakby były ubranka za duze, to mozesz zawsze rekawki podwinąć.
    manequita ja tez jeszcze poczekam, poki co zadnego rozwarcia nie mam.
    nie napisałam jak wizyta,a wiec mała wazy juz ok.3600. Wszystko z nią ok,
    mi sie poprawiła morfologia, ale za to bakterie w moczu, coś za coś.
    cierpliwie czekamy na termin, w poniedziałek mam przyjsc na ktg, a potem co
    2dni, o kurcze to juz tuz tuz.

mmarzenak to super ze juz w domku
    Moni my dzisiaj tez pojechalismy na szkołe rodzenia, mielismy 1pomoc :)

my do pepka mamy octanisept, chociaz jest tez szkoła, ze nie trzeba go
    przemywac, poki nic sie złego nie dzieje, bo i tak sam odpadnie.

iluzja witaj, obnizenie brzucha nie swiadczy o szybszym porodzie, mi opadł
    ponad 2tygodnie temu i nic się nie dzieje..w ktorym jestes tygodniu?
    wrzuc suwaczek.

Moni octanisept jest na alkoholu a kazdy preparat, kosmetyk go zawierający
    nie bedzie nawilzał, tyczy sie to samo kremów do twarzy tych lepszych.
    widze co połozna to ma swoje jakies widzi misie :/

Manabu my tez nigdzie daleko sie nie ruszamy, a co jesli bedziesz musiała
    skorzystac z wizyty u swojego lekarza?nie ma co kusić losu.
    Zawsze mozna gdzies blizej spedzic weekend i równie ciekawie.

mmarzenak lubi tę wiadomość

feegu6l.png
  • iluzja Koleżanka

Wysłany: 25 maja 2016, 23:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agabtm ja tez strasznie sie boje porodu.. wlasnie bylam zdziwiona ze tyle tutaj jest zaplanowanych cesarek, moj dr nawet nie chcial o tym slyszec.. wiec czeka mnie porod sn nie wiem czy ja to przezyje ☺

Agabtm lubi tę wiadomość

iluzja
  • iluzja Koleżanka

Wysłany: 25 maja 2016, 23:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helen ja jestem w 36 tygodniu, jutro zajme sie suwaczkiem, o ile bede potrafila kiepski ze mnie informatyk ☺ obys miala racje z tym brzuszkiem, mam nadzieje ze malemu nie spieszy sie az tak szybko na swiat, we wtorek mam wizyte to cos wiecej sie dowiem.

iluzja
  • nesone Autorytet

Wysłany: 26 maja 2016, 04:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam nowe mamy na forum.

Co do pepka to polozna wspominala o octanisepcie ale z drugiej strony powiedziala ze preferuje stary sprawdzony sposob czyli roztwor ze spirytusu bo tak najszybciej sie goi.

Mleko - nie znam sie na tym ale kilka kolezanek polecalo mi Bebilon 1 wiec w razie czego na takie sie zdecyduje choc mam nadzieje na kp

bl9cuay3h7qefzok.png
  • Olafasola Ekspertka

Wysłany: 26 maja 2016, 05:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane jako stara farmaceutka radzę wam kupić w monopolowym "szczeniaczki" czyli malutki spirytus rektyfikowany roZrobic w stosunku 2:1 (np 2 kieliszki spirytusu+jeden wody przegotowanej) i uzyskamy 70% etanol gdyż w takim stężeniu jest bakteriobójczy. Octenisept jest wygodny bo spryskiwacz, ale zawiera również octenidyne, bardzo modny aczkolwiek babcine metody też nie są zle. Ja również dziękuję szykuje się do porodu sn, maluszek mam nadzieje, że na ost prostej nie przyybieze już sporo. Ogladnelam wszystkie filmy z porodów na Youtube :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 maja 2016, 05:36

Kaja lubi tę wiadomość

‹‹ 1144 1145 1146 1147 1148 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ