X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamusie 2016
Odpowiedz

Czerwcowe mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Olafasola Ekspertka

Wysłany: 27 sierpnia 2016, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka wrote:
    Olafasola
    http://chomikuj.pl/monika1011x/Dla+matek/Poradniki+o+dzieciach/zaklinaczka+dzieci,169735326.pdf

Dziewczyny a moglybyście w skrócie napisac co tam ciekawego w tej książce pisze. Mam cala serię ale nie mam kompletnie czasu i siły tego czytac. Wstep narazie to zadne konkrety. Czy sa jakies rozdzialy ktore warto przeczytac a reszte mozna ominąć czy pasuje przeczytać cala ksiazke zeby byla pomocna w zyciu?
    Dorjanka ja miałam problem z małym bo kapalam go o 18 i do 21 niby czuwał, po czym straszne plakal. Często zanim zasnal wpadał w histerię a ja próbowałam go na siłę uspokoić. W wielkim skrocie: koncepcja Tracy Hogg to stworzenie łatwego planu i nauka różnicowania płaczu dziecka, przedstawiła mi w głowie że to nie z powodu żalu złości tylko komunikaty, a ja próbując go zabawiać w płaczu zamiast odpowiednio reagować tylko go potegowalam. Łatwy plan to ułożenie dziecka: jedzenie-zabawa-sen i w odpowiednim czasie reagować na komunikaty. Mały już się dostosował, je, późnej zmiana pieluchy, zabawa, zaczyna okazywać niezadowolenie to do łóżeczka i zasypia. Wcześniej były drzemki urywane w łóżku w ciągu dnia po 15 min. Można Dzieciątko nauczyć spać dłużej w nocy, jeśli "zatankujecsie je do pełna" czyli im bliżej wieczoru tym karmić nie co 3 a co 2 h, później na spiocha o 11 dać mu pierś - mój spi po tym conajmniej 6 h. Ważne też karmienie i czas z jednej piersi, mleko w danym czasie ma inne wartości odżywcze, okazuje się że to końcowe jest bardzo wazne, tłuste jak śmietana i po tym dziecko jest syte. A teorie że nie da się przekarmiac dziecka mlekiem matki to dla mnie już nieporozumienie. Karmilam na żądanie na każde kwilenie, mały waży 7 kg a ma 2 miesiące. Teraz je co 3 h i jest mega szczęśliwy. Takze takie tam moje odczucia i wywody :)

• Kaja Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2016, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hey

Olafasola plan to podstawa my również takowy mamy przy dwójce nawet trzeba :-) mój je co 3h cyc + butla w dzień zje pogadamy pocwiczymy polezymy na brzuszku ,a Starszy brat potrzyma na raczkach razem się bawimy ,spacery i tak wkolko ,a jak mają oboje drzemki to ja odpalam mietle plus mopa i sprzątanie ,pranie plus obiad:-)

Olafasola lubi tę wiadomość

mhsvanlih0qhtdnx.png

https://www.maluchy.pl/li-67859.png

• mmarzenak Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2016, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madziak2202 wrote:
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/edb8f97b5536.jpg

a ja już wcinam co popadnie :) mniam mniam
    pozdrawiamy
    Madziak śliczny Kubuś:)

My już po wakacjach:) Lila podróże zniosła znakomicie:)

Agabtm, kamenkaa, Andzia SM lubią tę wiadomość

lprkuay3dehqwb0g.png
  • Iwa2016 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2016, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przyjechaliśmy do teściów, powrót planowany na wtorek. Zobaczymy jak Nocka będzie wyglądała z Olafem :)

mmarzenak lubi tę wiadomość

82do3e5eecjvddbc.png
    ex2bdf9hvxxmhn57.png
    iv09vcqgnaew80lf.png[/u
  • Agabtm Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2016, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tracy hogg to plan Proste p jak posiłek ro jako rozrywka s jak sen te jak czas dla ciebie. Generalnie plan dnia jedzenie co 3 godziny po każdym posiłku rozrywka potem sen.
    Po karmieniu wieczorem pomiędzy 22- 23 karmienie do pełna tzn przez sen wyciągamy dziecko dajemy mu pić tyle ile wypije bez odbijania i zmiany pieluchy kładziemy spać powinno spać do rana. U nas mały wstaje około 2 na smoka i przytulanie staramy się to wyeliminować jest ciężko od jutra będziemy starać się go przebudzic około 1 i spowrotem uspac żeby spał głębokim snem żeby oduczyć go wstawania nawykowego. Ogólnie metoda polega na tym aby dziecko miało stały plan dnia by wiedziało co następuje po sobie. Nasz maluch akurat niedokonca stosuje się do wszystkiego ale nie poddaje się wiadomo to tylko metoda różnie się dzieje ale warto spróbować ;);) dla nas okazała się dość skuteczna dużo pomogła ;);) widzimy kiedy jest zmęczony kiedy głodny etc. Napisz co chciałabyś wiedzieć to wrzucę zdjęcia z książki

Syn Filip 28 czerwiec ;);)
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2016, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja generalnie najwiekszy mam problem z czasem dla siebie w ciagu dnia. Moj maly właściwie tylko 5 dni w szpitalu sypial w dzien. Teraz senny dzien zdarza mu sie rzadko a nawet jezeli spi w dzien to krotko. I w nocy ok 21.15jest kąpiel, potem mleczko i ok 22 usypia, miedzy 3-5 mleczko i spi do 6.30-8. Takze w nocy nie jest najgorzej choć moglby chodzis spac wczesniej. Ale po 1 sam sobie wsumie taki rytm ustalił a po 2 próbowałam nieraz kapac i usypiac wczesniej to konczylo sie to tak ze poprostu wstalal o ten czas wczesniej.
    I 2 sprawa ktora u niego spedza mi sen z powiek to jedzenie. Od 4tyg zycia jest wylacznie na mm. Daje wedlug zalecen na opakowaniu. Staram sie trzymać przerwy min 3h w dzien ale maly jest wiecznie glodny. Raz zrobilam mu 150ml z mysla ze doje kilka lykow i skończy a on zjadl wszystko i jeszcze mu bylo malo! Je zalecane porcje a strasznie duzo wedlug mnie przybiera na wadze. Strach pomyslec ile by przybral na wadze jakby jadl ile chce. Narazie staram sie go zabawiac zeby mi te 3h wytrzymywal.
    Mysle ze popelnilam blad w szpitalu sluchajac poloznych i wybudzajac malego ze snu co 2h max tak jak zalecaly a nie karmiac go jak sam zażąda.

No i z tych powodow wstaje rano i albo zabawiam malego, albo usypiam (tylko w nocy usypia sam) a jak nie robie nic z ww to jesteśmy na spacerze. W stojacym wozku nie bardzo chce spac wiec nawet nie mam kiedy siąść i ksiazki przeczytac a maluje się i jem sniadanie zazwyczaj jak maz z nim przed praca siedzi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2016, 22:40

3i49o7esw7obg123.png
  • nesone Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2016, 03:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka a Twoj maly nie jest marudny z tego powodu ze tak malo spi?
    Moja jak w dzien malo spi to nie wiem co mam z nia robic bo taka marudna i nic jej nie pasuje.
    A skoro syn polozony wczesniej spac budzi sie tez wczesniej to poprostu nakarm 2 razy, widocznie tego jeszcze potrzebuje. Moja tez nieraz jeszcze 2 razy sie obudzi, to sa jeszcze malutkie dzieci. A pamietaj ze dzieci nadrabiaja stracony nocny sen wczesniej polozone spac

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2016, 03:28

bl9cuay3h7qefzok.png
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2016, 07:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nesone ale on właśnie nie ch e w nocy jesc wcześniej poprostu budzi sie zamiast o 4 to o 2 i pozn8ej zamiast po 7 to po 5. Problem z jedzeniem jest w dzien. Bo zje 120ml i marudzi bo chciałby jeszcze.
    Z marudzeniem to od kilku dni nest roznie ale całe pierwsze 2 miesiące wogole mu brak sju nie przeszkadzal. W ciągu dnia spal ok 1.5h łącznie (w tym dluzszy sen na spacerze) a tak to drzemki po 1O min.

3i49o7esw7obg123.png
  • Kasssia Przyjaciółka

Wysłany: 29 sierpnia 2016, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,czytam Wasze posty i uśmiecham się bo powiem Wam, że mama już przy pierwszym dziecku radziła mi stosować metody o których piszecie a wątpię żeby czytala T.Hogg

qb3ce6ydqb83v7ev.png

klz9e6yd2ch8vuav.png
  • nesone Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2016, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moze metody Tracy dzialaja ale ja sie zastanawiam i jeszcze nikt mi nie udzielil odpowiedzi na to pytanie ;) co jezeli a.dziecko ma drzemke 3godzinna
    b. Dziecko ma drzemke 15min? Przeciez nie bede czekac prawie kolejnych 3h zeby polozyc spac
    c. dziecko je np co 4h?
    Przy takich sytuacjach troche plan nam sie rozwala ?

bl9cuay3h7qefzok.png
  • Niuniusia Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2016, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do spania w dzień u mnie to samo czyli brak snu. Śpi tylko na spacerze w jadącym wózku. W dzień ostatnio to już prawie nie spi. Wieczorem marudzi jak cholera. W nocy śpi zasypia ok 23 wstaje o 3 i potem o 6 i do 9 jeszcze pośpimy nieraz. W dzień spalaby tylko na rękach. Ja nie mam czasu dla siebie nic. Jestem zdesperowana i zamowilam książkę Tracy zobaczymy.

Kornelia ur. 27.06.2016 r. g.21.20 cc <3 3700g 57 cm <3
    iv09roeqwleydr1q.png[/url]
    Wiara i nadzieja dziala cuda!
  • mloda1995 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2016, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja tez od prawie 3 tygodni nie sypia w dzien;) najdluzsza drzemka to godzina, nieraz o 15 nieraz przed 13. a tak to dwa razy po 15 minut. Mi to nie przeszkadza, bo godzina 18 mala jest w lozeczku, zasypia o 19 jeszcze je i potem sobie lezy z pol godziny i zasypia. Je okolo 22 potem przed 2 i przed 5 i chrapie. Nieraz doje jeszcze o 6 pobawo sie z pol godzinki i spi do 9. chcialam ja klasc po 19 spac, ale sie nie da bo od wpol 18 jest juz lega marudna ze zmeczenia.

dxomzbmhjk9kajsy.png
  • Olafasola Ekspertka

Wysłany: 29 sierpnia 2016, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mały też miał drzemki 15 min , ale jak wdrożyliśmy plan i spi w jednym miejscu ( łóżeczku, bo wcześniej łóżko w dzień a w nocy łóżeczko) i jest coraz lepiej, w ciągu dnia ma jedną drzemkę 1,5 h reszta to pół h. Nie jest to dużo ale widzę że każdym dniem spi coraz dłużej i wie jakie są koleje, że po zabawie zostanie odlozony, już przestał walczyć i płakać i protestowac, zasypia w 10 min. W nocy spi 12 h czyli ostatni sen od 5-7 już jest liczony jako drzemka 2 godzinna dzienna :)

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://mobini.pl/upload/files/129/545/081/694/728/830_jnth.pdf&ved=0ahUKEwi_uvrA9ebOAhULyWMKHRLMB20QFggbMAA&usg=AFQjCNELd1rKiXbqllcnuEyDmEWXfqM5FQ&sig2=0NVw1d6ydSwI6iU8L9md8Q

Tutaj link do darmowej wersji pdf ksiazki

mloda1995 lubi tę wiadomość

• Niuniusia Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2016, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś opracowalam plan na caly dzień i karnie co 3 godziny i po posilku przewijanie zabawa potem sen. I nie wiem czy to tego zasluga ale pierwszy raz corka od 3 tygodni nie plakala wieczorem. Zwykle nosiny ja po rekaach bo tylko to pomaga nawet do cyca nie dawala się przystawić. I pierwszy raz od porodu leze o takiej porze już w lozku. Dziecko oczywiście już śpi. Zobaczymy inne dni i dalej wdrazam plan trący bo u nas byl straszny chaos nie dalo się już tak funkcjonować nieraz kapalismy o 12 w nocy wrrrr...ale robiliśmy wszystko pod mala

Olafasola lubi tę wiadomość

Kornelia ur. 27.06.2016 r. g.21.20 cc <3 3700g 57 cm <3
    iv09roeqwleydr1q.png[/url]
    Wiara i nadzieja dziala cuda!
  • Olafasola Ekspertka

Wysłany: 29 sierpnia 2016, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I nagle z drzemki 1,5 h zrobiła się 2,5 h :) bez płaczu, zrelaksowany mały książę śpi dluzej. A ja meczylam go powijanie , żeby zasnal jak miał histerie , ehhh człowiek się uczy cale życie :) kazda bliska mi znajoma, jeśli będzie spodziewać sie dziecka dostanie ode mnie te książkę :)

Swoją drogą czy Wy jesteście też takie suche??? Tracy przy okazji wspomina o piciu 16 szklanek wody dzienne, ja piję dużo ale niecbez przesady, rano wstaje jak na wielkim kacu, a o buzi i skórze nie wspomnę, pergamin.

• nesone Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2016, 02:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olafasola to jak maly spi 2.5h to teoretycznie po obudzeniu powinnas go w ciagu nastepnych 30min polozyc spac zeby sobie nie zaburzyc cyklu 3h?

bl9cuay3h7qefzok.png
  • Olafasola Ekspertka

Wysłany: 30 sierpnia 2016, 03:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesone wrote:
    Olafasola to jak maly spi 2.5h to teoretycznie po obudzeniu powinnas go w ciagu nastepnych 30min polozyc spac zeby sobie nie zaburzyc cyklu 3h?

Ja bardziej trzymam się, żeby jedzonko było co 3 h, a reszta zabawa i sen tylko trzymam kolejności ;) bo tu ciężko przewidzieć kiedy młody się zmęczy i ziewnie ;)

• mloda1995 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2016, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zafascynowana waszymi opowiesciam o metodzie Tracy sama wlasnie studiuje ksiazke ;) mala chrapie od 45 minut w lozeczku. Zobaczymy jak dlugo jeszcze mam czas dla siebie ;) dzis Lilly pierwszy raz przekrecila sie z brzuszka na plecy:)

nesone lubi tę wiadomość

dxomzbmhjk9kajsy.png
  • mmarzenak Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2016, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czy Wasze dzieciaki mają poduszeczkę pod głową jak śpią?

lprkuay3dehqwb0g.png
  • Magda81 Ekspertka

Wysłany: 30 sierpnia 2016, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesone wrote:
    Moze metody Tracy dzialaja ale ja sie zastanawiam i jeszcze nikt mi nie udzielil odpowiedzi na to pytanie ;) co jezeli a.dziecko ma drzemke 3godzinna
    b. Dziecko ma drzemke 15min? Przeciez nie bede czekac prawie kolejnych 3h zeby polozyc spac
    c. dziecko je np co 4h?
    Przy takich sytuacjach troche plan nam sie rozwala ?
    Z tego co kojarzy to w książce nie ma mowy robieniu wszystkiego z zegarkiem w ręku... chodzi o zachowanie pewnych zasad:sen, karmienie,zabawa, sen itd. wszystko ma być przewidywalne dla dziecka

Dorjana lubi tę wiadomość

iv09e6ydepibuaxd.png
‹‹ 1272 1273 1274 1275 1276 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ