Czerwcowe mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
U nas, tez był skok, płacz i krzyk wieczorem jakos od piątku, dzisiaj w końcu spokój i radość .
Byliśmy u lekarza i wzorowo sie rozwija, powoli wyrasta nam księżniczka z rozmiaru 68.
Dzisiaj sie uparła na siadanie, cały dzien ćwiczyła. Niestety mamy problem z wożeniem w wózeczku, dzisiaj posłużyłam kocyk w wózku aby było wyżej i juz spokojnie jeździła, widziała więcej , chodź jak najpóźniej chciałabym ja przerzucić do spacerówki.
-
Moli mi tez trochę wypadło włosów, ale juz ustało. Jak stosowałam laktator to mnie to bardzo wyczerpywało, inaczej niż po naturalnym karmieniu sie czułam...moze to kwestia tego ze jak odciągacz laktatorem to jest to szybki proces, a karmienie trwa dłużej naturalnie piersią, ale pamietam ze opalałam po tym z sił. Co do zmecZenia to patrz aby dużo pic ja wypijam dwie butelki wody 1,5 l, to jest minimum. Ważna jest kwestia ile jesz w ciagu dnia, wiadomo ze trzeba patrzeć na kalorie ale ja jak nie domem tylu posiłków ile powinnam to jest masakrycznie wyczerpujące dla organizmu...wiec moze zwróć na to uwagę. Ja biorę rownież suplementy ze swansona: b complex stres kwas foliowy wit. C i multiwitamine.
-
Macie może jakiś pomysl co poradzić gdy moja zasypia tylko ze smokiem bo się przyzwyczaiła ale jak tylko smok wypadnie to budzi się i cala procedura usypiania od nowa.. ? I na to miejsce tylko w dzień bo wieczorem to jak wypadnieto już śpi dalej. Strasznie mnie to wkurza bo sama wybudza się ze snu. Zaczęłam jej zabierać smoka jak przysnie ale budzi się po chwili i znów go szukaKornelia ur. 27.06.2016 r. g.21.20 cc 3700g 57 cm
[/url]
Wiara i nadzieja dziala cuda! -
Niuniusia mam ten sam problem ze smoczkiem. Na noc śpi bez, ostatnio protestuje coś ale dam cyca i zaśnie.
W dzień jak nie dam smoczka to rączka do buzi, nie wiem jak tego oduczyć, wolę jej już dać smoka. Też na drzemki zaśnie ze smoczkiem, jak wyciągnę to się wybudza i od nowa zabawa.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2016, 12:34
mmarzenak lubi tę wiadomość
Blanka -
Niuniusia u mnie to samo. Staram sie smoczka tylko do spania dawac, ale za to opracowywyuje ssanie palcow:/ sama nie wiem co lepsze. Chociaz ostatnio jak drzemie w ciagu dnia to nie zawsze sie budzi jak straci smoczka. Nie wiem od czego to zalezy
-
Spokojnie dziewczyny
Potrzeba ssania słabnie po 4 msc więc już niebawem, a to że dziecko bierze rączki do buzi to jest normalne
Edukuje się niebawem wszystko będzie pchać do buzi tylko musi najpierw rączki obczaić.
Jednak ten kciuk to mnie też by martwił.
Może lepiej daj dzidzi smoka i z czasem stopniowo go zastępuj.
Podobno sprawdza się pieluszka albo gryzaki. Ale na to potrzebuje czasu aby te rzeczy utrzymać w lapkachmloda1995 lubi tę wiadomość
-
Moja tez raczki wklada i ssie piastki jak nie ma smoka. Cieszyłam się jak zastosowaliśmy smoczka bo mnie odciążyl od ciągłego ssania cyca a teraz już zaluje bo drzemki się kończą jak pisałam.
Ale pocieszacie mnie ze nie tylko ja z tym walczęWiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2016, 12:49
mloda1995 lubi tę wiadomość
Kornelia ur. 27.06.2016 r. g.21.20 cc 3700g 57 cm
[/url]
Wiara i nadzieja dziala cuda! -
Moja tez ssa piastki i kciuka przed zasnieciem ale tez w ciagu dnia.
Ja staram sie nie dawac smoka do dziennych drzemek, chyba ze juz widze ze nie moze usnac z przemeczenia to troche dam do possania ale jak zasypia to jej wyciagam z buzi.
Jak zostawialam smoka to mialam tak samo jak piszecie-drzemki po 30min i wybudzanie z placzem bo smoczka nie ma.
Niestety dziecko traktuje smoczek jak rekwizyt do spania i jak go baraknie to nie potrafi samo przejsc z jednej fazy snu do drugiej bo brakuje elementu z ktorym dziecko zasypialo
Na szczescie z czasem to samo mija i dziecko sie uczy laczyc samo fazy snu (trwa to od 6-16tyg)albo trzeba mu w tym pomoc...niestety
Ja dlatego unikam smoka, zreszta nie wierze w jakies tam wady zgryzu od ssania palca bo ja ssalam do 6roku zycia i mam zeby prosteWiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2016, 14:06
-
Bo to naturalna kolej rzeczy
Najważniejsze aby ten moment umiejętnie wykorzystać czy wprowadzając blw, czy tez odzwyczajajac od smoka.
Smok to nic złego jeśli jest używany z głową.
Uważam że dziecko ma prawo na stopniowe bezstresowe wejście w nowy świat.
Nasze dzieci mają zaledwie 2-3 msc mają prawo się bać tego nadmiaru bodźcówWiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2016, 15:49
-
nick nieaktualny
-
Manabu kazde dziecko rozwija sie w swoim tempie;) bedzie wszystko dobrze. Mnie strasza, ze moja mala jest za silna i bedzie miala problem z kregoslupem, bo za szybko sie na raczkach dzwigala, bo za szybko sie dzwiga do siadania. A ja jestem zdania, ze kazde dziecko jest inne i jezeli juz chce probowac siadac to jiech SAMA probuje. Ja jej nie sadzam;) przeciez dziecko czuje na co jest gotowe
-
Moja Lilka je tak:
o godz. 3-4 je 120ml
o godz. 7-8 je 90ml
o godz. 10-11 je 90ml
o godz. 13-14 je 90ml
o godz. 16-17 je 90ml
o godz. 19 je 90ml
potem daje jej jeśc przeważnie na śpiocha po 21 i zje 120ml
wiec karmie ją 7 razy czasem 6 jak zje po 20 zamiast po godz. 19.