X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamusie 2016
Odpowiedz

Czerwcowe mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 26 września 2016, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata karmie mm. Wlasnie ze skokiem nie mialam jeszcze doczynienia.
    Choroba -nie drapie tylko w gardle i to id wczoraj a on ma tak os srody wiec mam nadzieje ze to nie to.
    Nastrój tez mam podly od soboty a dzis juz bylo ok wiec nie wiem. Moze z podświadomości cos wylapuje.
    Mozliwe ze rzeczywiście to glod bo faktycznie od kilku dni zaczelo sie mu poplakiwanie po jedzeniu i dopychalam go smoczkiem. Ale dzis zrobilan mu na kolację 180ml i zasnal na ramieniu bez odbicia a ostatni raz zdarzylo mu sie to ze 2-3 tyg temu jak wprowadziłam mu porcje 150ml. To bedzie masakra jak bedzie chcial tyle jesc. Gdzie on tyle mleka zmiesci :) A dopiero sie cieszyłam ze zwolnil z przybieraniem. Niepokoi mnie tylko ze pielęgniarka i lekarka radziły mu narazie nie zwiekszac porcji bo podobno 150ml to juz duzo.

3i49o7esw7obg123.png
  • ma_rka Autorytet

Wysłany: 26 września 2016, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka wrote:
    Marka z checia obejrzala bym kilka filmikow:)
    Najbardziej zalezy mi na rozluznieniu karku i cwiczeniach zeby nie zaciskal piastek.

dziś u Nas Ryczadło się uaktywniło, więc może jutro będzie lepszy dzień, jak nagram to wrzucę link. Co do marudzenia to raczej nie od ćwiczeń.

mhsvi09kjtw94wk5.png
  • ma_rka Autorytet

Wysłany: 26 września 2016, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka mój jakiś miesiąc temu miał etap glodomora. Pobił rekord kolacjowy i wypił 240 ml. Masakra jakaś. Teraz w dzień zjada 120 ml, w nocy 150 ml. Dziś dorabiałam na kolację i zjadł 180 ml. Waga też duża, bo 3 tyg. temu było 7590g.

A co do ćwiczeń to na piąstki są super ćwiczenia, Starszak miał zaciśnięte piąstki bardzo długo, aż zaczeliśmy ćwiczyć. Jakoś 4miesiące miał to rączki puściły. Jutro postaram się nagrać filmik.

mhsvi09kjtw94wk5.png
  • nesone Autorytet

Wysłany: 27 września 2016, 03:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez z mala rehabilituje sie Bobath i powiem Wam ze jak rehabilitantka przychodzi do nas do domu to dziecko ladnie cwiczy i sie nawet czasem usmiechnie! A jak ide z nia na ta rehabilitacje do osrodka na nfz to drze sie tam w niebiglosy pomimo ze ta sama osoba i cwiczenia, tylko miejsce inne. Chyba wlasnie jej to miejsce nie pasuje.

Dorinka, moze za pare dniu mu przejdzie - nie wiem czy to Cie pocieszy ale istatnio jakis chyba ciezki klimat czy co,,jesien idzie..;) moje kolezanki dzieciate wlasnie w ostatnich dniach wszystkie narzekaja ze cos sie dzieciom porobilo, jesc nie, na rekach nie, spac nie, mata nie, nic nie pasuje..Moja tez ostatnie dni jakas marudna a to nie etap skoku jeszcze.
    A pzed snem odstawia cyrki niezle od 4dni..
    Licze ze za kilka dni minie

bl9cuay3h7qefzok.png
  • Iwa2016 Autorytet

Wysłany: 27 września 2016, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zniose wszystkie marudny, będę nosić pół dnia i a nocy mogę go karmić co 2 godziny tylko żeby mi nie chorował :(
    Kilka dni gdzieś tam zalegał Olafowi katar ale mało co schodzilo. Wczoraj pokaszliwal wiec na wieczór inhalacje z soli mu zrobiliśmy. W nocy go zatykało a od rana kaszle. Na 10:30 idę z nim do lekarza może się nie rozwinie infekcja.

82do3e5eecjvddbc.png
    ex2bdf9hvxxmhn57.png
    iv09vcqgnaew80lf.png[/u
  • ma_rka Autorytet

Wysłany: 27 września 2016, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwa my tez mamy za soba pierwszy katar :/ inhalacje 5 razy dziennie, wit. C i nasivin. Przeszlo jakos po 4 dniach. Ale meczarnia byla okropna. Tym bardziej, ze Starszak tez chorowal, a ja i maz antybiotyk :/ zdrowka Wam :)

Dorinka prosze filmik : https://youtu.be/iZZgAUG4HTg to sa cwiczenia na te piąstki i na kark jedno. Poprawke wez na moj pizamowy wyglad ;) jeszcze kilka cwiczen jest na pilce takiej do fitness, ale ja jej nie mam. No i duzo zapomnialam przez te kilka lat :(

Dorinka lubi tę wiadomość

mhsvi09kjtw94wk5.png
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 27 września 2016, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marka wielkie dzięki :D
    Napewno sobie pozniej poćwiczymy :D

Iwa my 1 katar zaliczylismy po miesiącu choc 2 pediatra uznal ze to sapka niemowlęca a nie katar.
    My mielismy zalecany areozol Solik. Zapsikac i polozyc na brzuszku zeby katar splynal.

3i49o7esw7obg123.png
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 27 września 2016, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i jak mierzycie temp dzieciom? Bo ja nie wiem juz.
    Mierze w pupie elelektrycznym i zazwyczaj - 37.5-37,7 czyli nawet po odjeciu 5 kresek troche wysoko!
    Pod pacha elektrycznym 36.4-36.6. No i zglupialam juz. Zepsuty elektryczny? No bo takie rozbieżności. I tak codziennie.
    Aaaa i jak ubieracie teraz dzieci po domu i na dwor?
    Bo moj ma kark zawsze ciepły ale np rece potrafi miec jak lody i zimne stopy. A mamy ok 21-22 stopni w domu i byl w bodziaku z dlugim i spodenkach bawełnianych. I nie wiem sugerować sie tylko karkiem?

3i49o7esw7obg123.png
  • Iwa2016 Autorytet

Wysłany: 27 września 2016, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olaf nie ma kataru, osluchowo czysto, gardło ok. Chrząka czasami i w nosku tak jakby coś było. Pielęgnacja noska tylko zalecona i jakby trochę kaszlal to inhalacje z soli żeby pomogło mu odkaszlec. Jestem spokojniejsza.

Temperature mierze tylko na czole termometrem elektrycznym.

W domu ubieram go w długie body i spodnie cieniutkie. Na spacery na body z dl rękawem ubieram dres, do tego czapkę ale zawsze mam kocyk cienki polarowe. Wychodzimy około 10 także już trochę cieplej niż no o 7,8. Jak będzie chłodniej to mam dla Małego misiowaty kombinezon, taki jesienny i juz mam przygotowany w razie chłodniejsze ch dni.
    A o zimne stopy i dłonie pytałam dziś lekarke. Mówię jej, że ubieram mu na spacer i ciepłe i cienkie skarpety i koc i bez i zawsze ma chłodne. To samo w nocy, dłonie zimne a i tak przykryty spał nie będzie. Powiedziała, że taka jego uroda ;)

82do3e5eecjvddbc.png
    ex2bdf9hvxxmhn57.png
    iv09vcqgnaew80lf.png[/u
  • Iwa2016 Autorytet

Wysłany: 27 września 2016, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś jedziemy zamawiać restauracje na chrzciny. Wybierzemy od razu menu. Datę mamy na 23 października ustaloną tylko, że jeszcze u księdza nie byliśmy. U nas chrzty są o 16:15 dupiato strasznie ale poproszę go żeby po mszy na 12 go ochrzcil. Mam nadzieje, ze się zgodzi

82do3e5eecjvddbc.png
    ex2bdf9hvxxmhn57.png
    iv09vcqgnaew80lf.png[/u
  • mloda1995 Autorytet

Wysłany: 27 września 2016, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mierze w uszku temperature

dxomzbmhjk9kajsy.png
  • Dorjana Autorytet

Wysłany: 27 września 2016, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O rany...to wy się tak rehabilitujecie :-)
    A na co to macie??? Bo może my też powinni??

Ależ te wasze misie jedzą :-o
    Moja Aleksa to szprycha :-P
    60 ml jej styknie ale to może foch na butle bo głównie z cyca ciagnie ale też krótko, 2 min i basta :-/ .

Obecnie też u nas jakieś nasilone marudzenie dlatego korzystamy z pogody i na spacerki uciekamy, a tam cisza i luzzz

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 września 2016, 15:28

• Iwa2016 Autorytet

Wysłany: 27 września 2016, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marka, chciałam zerknąć na Twój filmik ale się nie da ;)

Dorjana, jak nie ma potrzeby to nie trzeba rehabilitowac. Lekarz przy każdym szczepieniu sprawdza przecież jak dziecko się rozwija.

Pewnie mu się udało jakims cudem i jakiś czas się nie powtorzy ale dziś pierwszy raz Olaf przewrócił się z pleców na brzuszek :)

82do3e5eecjvddbc.png
    ex2bdf9hvxxmhn57.png
    iv09vcqgnaew80lf.png[/u
  • Kasssia Przyjaciółka

Wysłany: 27 września 2016, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobitki a jak się takiemu malenstwu robi inhalacje?Starszak zasmarkany a mala chyba cos podlapala od niego.Chcesz zapobiec rozwojowi infekcji.I czym inhalujecie?

qb3ce6ydqb83v7ev.png

klz9e6yd2ch8vuav.png
  • Iwa2016 Autorytet

Wysłany: 27 września 2016, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasssia, masz nebulizator? Ja wczoraj zrobiłam mu z soli samej. Bez maseczki bo mam duża dla córek. A w sumie taka mniejsza tez gdzieś mam.

82do3e5eecjvddbc.png
    ex2bdf9hvxxmhn57.png
    iv09vcqgnaew80lf.png[/u
  • ma_rka Autorytet

Wysłany: 27 września 2016, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorjana u Nas ani wzmożonego napięcia ani obniżonego nie ma, ale ćwiczenia pokazywałam dziewczynom, bo starszak miał wzmożone napięcie mięśniowe. Na pewno nie stanie się nic jak sobie poćwiczycie, ale jak jest ok to nie trzeba. Ja młodemu czasem jak marudzi to coś porobię, żeby go zająć ;)

Iwa2016 kopiowałam link i jest ok, może jakaś literkę zjadłaś? :P u nas też jednorazowo na razie przewrotka była, ale coś tam kombinuje z brzuszka na plecy. Chociaż tyłek ma za ciężki i kiepsko idzie :P

Kasssia musisz mieć nebulizator. Wtedy wlewasz sól fizjologiczna/rumianek bądź sól na receptę czy nawet mucosolvan jest do inhalacji i parą inhalujesz malucha. Ważne jest, żeby oklepać plecki po inhalacji. No i ściagasz gile na koniec. Jak nie masz nebulizatora to możesz wpuścić wodę morską do noska, polożyć sobie na nogi glową w dół, oklepać plecki i ściągnąć. Też dużo pomoże.

mhsvi09kjtw94wk5.png
  • Agabtm Autorytet

Wysłany: 27 września 2016, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajne te ćwiczenia czasem bawię się z młodym.podobnie ;) Dziś taki placzliwy jest, że już włosy siwieja chyba kolejny skok albo problemy brzuszkowe oby to tylko zwykły dzień marudzenia

Syn Filip 28 czerwiec ;);)
  • Iwa2016 Autorytet

Wysłany: 27 września 2016, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marka, już mam ;) Super to ze skarpetkami, może i mój polubi taka zabawę, jutro próba.

82do3e5eecjvddbc.png
    ex2bdf9hvxxmhn57.png
    iv09vcqgnaew80lf.png[/u
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny maly ma na rowku przy pupci taka czerwonabi troche chropowata skore.
    To odparzenie?
    Co u was najlepiej sie sprawdzalo?
    Ja od wczoraj stosuje Bephanten i Sudocrem na zmianę ale nie widze poprawy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2016, 09:08

3i49o7esw7obg123.png
  • mloda1995 Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie na czerwona pupke u malej pomogl hipp!! A przed nim probowalam wszystkiego. Teraz uzywamy penatenu i poki co pupka ok;)

Dorinka lubi tę wiadomość

dxomzbmhjk9kajsy.png
‹‹ 1286 1287 1288 1289 1290 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ