X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamusie 2016
Odpowiedz

Czerwcowe mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Dorjana Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2016, 07:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas Aleksa też już się rozpędza :-)
    Choć na chwilę obecną to raczej żółwie tempo :-P
    No i sporo w dzień spika :-)
    Zalicza 2-3 krótkie drzemki (ok 45min)
    Oraz 1 długa 2-3h.
    Przez te ciągle ćwiczenia szybką się męczy :-/
    Około 1h na macie a później 1h marudzenia :-/

Już się nie mogę doczekać aż więcej będzie wytrzymywac. Oby tylko szybko to szybko nastąpiło.

• choinka Koleżanka

Wysłany: 3 listopada 2016, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas drzemek raczej długich nie ma, takie do 1h to maks, ale za to ma ich 4-5. W nocy dalej się nie przestawiła i wstaje przed 6tą.

Zaczęłam ją wybudzać w nocy raz na karmienie - tak o 2-3. Nawet sporo je. Potem biorę ją do siebie do sypialni, ale to nie spanie jest do tej 5tej, tylko czuwanie. No sapie, ćmoka kciuka, kręci się, wali nogami w łóżeczko - mała aktywistka mi chyba rośnie :)

Wasze dzieci też takie ruchliwe przez sen?

l22ne6ydg586qjl9.png
  • choinka Koleżanka

Wysłany: 3 listopada 2016, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Młoda, Dorjana, no niezłe są Wasze córeczki :)

Marysia nie pełza. Przekręca się na brzuszek przez jedno ramię, przez drugie próbuje, no i łapie się za stópki. Choć, jak na moje dzieci, to ona i tak najszybciej wszystko robi :)

Ciekawe jak będzie z chodzeniem, bo bardzo późno moi chłopcy chodzili - starszy miał 15 miesięcy, a młodszy 17, ale za to teraz nadrabiają jak małe motorki :)

l22ne6ydg586qjl9.png
  • choinka Koleżanka

Wysłany: 3 listopada 2016, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, przyglądacie się dzieciom, na czym się opierają, jak są na brzuszku? Jakoś przy chłopcach nie zwracałam na take rzeczy uwagi, a teraz mnie to strasznie fascynuje...

Mania jeszcze niedawno miała wyprostowana rączki, teraz je ładnie zgina na brzuszku i opiera się na przedramionkach. I z dnia na dzień widzę, jak coraz bardziej ten środek ciężkości przesuwa się w kierunku dłoni - rewelacyjne :D

l22ne6ydg586qjl9.png
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2016, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dupa.
    Na noc dałam malemu 1.5miarki kleiku do mleka.
    A przed 3 byl juz u nas w lozku bo zaczęły sie stekania i przebudzanie. Zrobilam 30ml mm. 30min wypił niecala polowe. Kilka intensywnych ruchow ssania i spi.
    No nie wiem co z nim.
    Nie chciałam uczyc smoczka ale nie ma wyjscia. Nak jest u nas w lozku dostanie. Possie chwile i spi. Wypluje go zaraz a po jakims czasie znów sie wierci wiec daje i spi. I tak w kolko.

Dziewczyny czy u ktoregos z waszych dzieciaczkow pojawily sie zabki? Jak wygladaly poczatki?
    U nas tydzien temu pediatra mowila ze nie zanosi sie. Wczoraj na dole zauwazylam u malego malutka czerwona kropeczke na dziasle.
    I zastanawiam sie co to. Zaczatek zabka czy ranka która moze mu przypadkowo paznokciem zrobilam? Plamka jest. Wokół niej lekko czerwone a reszta dziaselek twarda i blada.

Aaaaa i zaczelo sie ;)
    Reklamy świąteczne juz są ;)
    Dobrze ze wytrzymali chociaż do 1 listopada ;)

3i49o7esw7obg123.png
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2016, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmmm moj tez jeszcze nie pelza ani sie nawet za stopy nie chwyta :| Powinien juz?

Na brzuszek przekreca sie w jedną stronę. Czasem kladzie sie na boku drugiej Ale o przekrecaniu na nia jeszcze nie myśli. Za to lezac na brzuszku powoli zmienia miejsce wokol wlasnej osi. O 180° sie przekreca.
    Choinka tez widze roznice jak leży :) U nas wogole ogromna zmiana jest to ze lezy na brzuchu bo nienawidzil tego ;) Ile sie umordowalam zeby polezal 5min to masakra ;)
    Nie zaciska juz piastek, podnosi nozki do gory, wygina sie i ciągle bawi zie mata. Ale środek ciezkosci musze przyuwazyc gdzie ma ;)

3i49o7esw7obg123.png
  • mloda1995 Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2016, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj zauwazylam ze mala powoli pozycje foki robi ;) smiesznie to wyglada

dxomzbmhjk9kajsy.png
  • nesone Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2016, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka to moze to inna kwestia a nie glod? Tylko jakby to byly zeby to dziwne ze zawsze i tej samej porze sie dziecko budzi.

Jane-moja tez ma teraz taki okres ze w dzien 30min drzemki, jak pispi 45-50min to max

bl9cuay3h7qefzok.png
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2016, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nesone no ja juz nie mam pomyslu.
    Dalam ten kleik to powinien choc troche dłużej wytrzymać a on wstal jeszcze wczesniej :|
    Myślałam ze moze za duzo spi w dzien wiec wybudzalam go z dluzszych drzemek, nie daje mu spać po godzinie 17.
    Nawet na spacerach go budze ale czy spi dlugo w dzien czy nie to nie ma roznicy.
    Nie widziałbym w tym problemu gdyby on sie z tym dobrze czul ale one wstaje ok 6-7 niedospany. W dzien nie umie sobie dłużej usnac procz spaceru wiec jest marudny.
    Zastanawiam sie czy noe spróbować zrobić mu samego mleka wiecej na noc ale wolalabym tego uniknac bo 180ml to wydaje mi sie ze juz jest sporo a nie chcialabym mu rozciagac zoladka.

3i49o7esw7obg123.png
  • Iwa2016 Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2016, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olaf juz na dłoniach coraz częściej się opiera i mu tak lepiej bo więcej widzi ale popsuło się z odwracanie na brzuszek bo chyba mu się zapomnialo, jak się wkurza na plecach to mu pomogę na brzuszek się gibnąć to się cieszy. Dupka w górę i tez się przesuwa ale żeby Grześ dopełzać to nie bo się wycfanil tak ze sobie mate ciągnie żeby dostać jakąś zabawkę. Z odwracaniem na plecy to tylko kilka razy mu się udało ale chyba się boi bo te kilka razy to główka się uderzył i juz się nie przewraca. ZE stopami to tez odkrył, że je ma ale jeszcze długo zanim będzie wkładał paluszki stóp do buzi.
    Nie ma co się martwić i porównywać dzieci, z czasem wszystkie będą to wszystko robić. Tak samo jest z chodzeniem :) najstarsza córka stanęła sama na nóżkach jak miala 7 miesięcy i tydzień a biegała na 11 miesięcy, młodsza chodziła na 14 miesięcy ;)

82do3e5eecjvddbc.png
    ex2bdf9hvxxmhn57.png
    iv09vcqgnaew80lf.png[/u
  • Iwa2016 Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2016, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka, zrób mu tego mleka więcej na noc żeby sprawdzić. Jak mu raz dasz więcej to mu żołądka nie rozciagniesz a może tego właśnie potrzebuje? mój ze 3 piersi je na noc a nawet przed 23 się budzi i dalej je.

82do3e5eecjvddbc.png
    ex2bdf9hvxxmhn57.png
    iv09vcqgnaew80lf.png[/u
  • Iwa2016 Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2016, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ech na raty pisze.
    Byliśmy dziś na szczepieniu. bardzo gładko poszło, mało płaczu a potem długie spanko na spacerze :)

Waga 8500g i 73cm długości ;)

82do3e5eecjvddbc.png
    ex2bdf9hvxxmhn57.png
    iv09vcqgnaew80lf.png[/u
  • mloda1995 Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2016, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka ten okres minie. Ja tak dwa tygodnie mialam, ale od niedzieli jest o nie o lepiej;)

dxomzbmhjk9kajsy.png
  • mamawojtka Ekspertka

Wysłany: 3 listopada 2016, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Troche nas nie było znów ale teraz mielismy spore zamieszanie . Kłotnie z tesciowa przenieslismy sie na swoja polowe domu wiec szykowanie naszego pokoju kuchni i pokoju po dziadku ktory na wiosne zacznie byc remontowany i bedzie z niego kuchnia z pokojem goscinnym robilismy malemy chrzest w sobote a jeszcze organizuje nasze wesele ktore bedzie co prawda za dwa lata ale np kamerzysta juz nie ma terminu i tzreba to teraz zalatwiac .... Moja klusi juz ma kolo 8 kg bo na szczepieniu miesiac temu bylo 7300 nie wiem czy zaczyna sie okres zabkowania bo robi sie momentami nie do wytrzymania

Moje szczęście od 10 lipca jest już z nami :-)

• nesone Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2016, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka to tak jak Iwa pisze, zrob mu wiecej mleka, moze tak da rade

bl9cuay3h7qefzok.png
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2016, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny :)
    Spróbuję zrobić wiecej i zobacze. Wsumie to pamietam jam mu zwiekszalam na 150 i później na 180 to na poczatku zdarzalo mu się nie dopic. A teraz i w dzien i w nocy wypija co do kropelki.

3i49o7esw7obg123.png
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2016, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehe moj maly mnie wykończy i pusci mnie z torbami ;)
    Zjadl 210ml mm i spi. Zobaczymy ile wytrzyma. Jeny gdzie mu się to zmieściło? :O
    Wasze dzieciaczki tez takie przepadliste jak moj? Ile by nie dostał tyle zje ;)
    W takich chwilach wyjatkowo żałuję ze nie kp bo 4.5 miesiąca juz ma a nadal nie wiem jak mam go karmic jak on ma taki apetyt.

3i49o7esw7obg123.png
  • Iwa2016 Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2016, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak się obudzę na spacerku i mi się nudzi a leżeć mi się nie chce a do domku daleko to tak jadę w wózku :)

3c4494.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2016, 22:28

Dorjana, Dorinka, mmarzenak, mloda1995, Karola1988 lubią tę wiadomość

82do3e5eecjvddbc.png
    ex2bdf9hvxxmhn57.png
    iv09vcqgnaew80lf.png[/u
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2016, 06:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwa Olaf sam siedzi :O
    Ja swojmu tez juz oparcie od dawna podnosze bo tak dlugo to nie polezy :)

A wiec ja zrobilam swojemu 210ml na noc. I g.....to dalo bo zaczal mi stekac i przebudzac sie już ok 2 czyli jeszcze wczesniej. Wkurzylam sie obudzilam meza. Rozbudzalismy malego przez 1h i takim sposobem zjadl 120ml.
    I co?
    Zadnej poprawy!
    Do samego rana przebudzanie sie co chwila.
    Ostatecznie wstal po 6 mega marudny bo jest okropnie niedospany.
    Zjadł i w bujaczku nie, n a macie nie, na rekach nie, spac nie ale bawic sie tez nie.
    A ja juz zaczynam chodzic jak zombie i zaczyna mnie to powoli wykanczac :(
    Juz lepiej sie czulam jak maly wstawal wczesniej 2-3x w nocy na karmienie bo przynajmniej mialam pozniej 2-3h glebokiego snu a nie takie czuwanie od 2 :/
    Wczoraj w dzień tez spal malo:
    8.40- ok 1h
    12- 30min
    15-10min
    18 - 10min

Dzis w ciagu dnia przez 4 posilki bede mu dawac wieksze porcje i moze to pomoze bo ostatnio zaczal przesypiac nocki jak zwiększyłam mu porcje do 150ml.
    Trudno. Najwyzej bedzie gruby jak swinka bo przy takich ilościach mleka to jak on ma zwolnic z przybieraniem.
    W 4miesiące wskoczyl z pon. 10centyla na 50.

3i49o7esw7obg123.png
  • Iwa2016 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2016, 07:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka, nie siedzi ;)

9039e5.jpg

Dorinka, munequita, mmarzenak lubią tę wiadomość

82do3e5eecjvddbc.png
    ex2bdf9hvxxmhn57.png
    iv09vcqgnaew80lf.png[/u
‹‹ 1310 1311 1312 1313 1314 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ