X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamusie 2016
Odpowiedz

Czerwcowe mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 września 2015, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kawy nie pije bo nie lubie wiec ten problem mnie omija.

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 września 2015, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polecam koktajl szpinakowo bananowy. Jest pszepyszny. Tylko troche szpinaku zeby zabarwilo pieknie na zielono. Nie czuc wcale szpinaku tylko bananem :)

Wiaterek, krysiak, flawless lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 września 2015, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helen wrote:
    hmm...ale pysznie :) dużo owoców i zielenini :) ja uwielbiam buraczki :)
    koktajlami możesz się bawić, fajne są z dodatkiem selera, jest tego od groma.
    Tak, koktajle w tym jadłospisie są rożne. Jest w czym wybierać :) no i samemu wymyślać różności tez można

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2015, 18:24

Kourtney lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 września 2015, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kourtney wrote:
    Ja kawy nie pije bo nie lubie wiec ten problem mnie omija.
    Ja kawę pijam właściwie tylko do towarzystwa i jesli już to cappuccino. W pracy miałam zwyczaj z koleżanka na dzień dobry sobie jedna wypić ale teraz wymieniłam to na herbatę owocowa. Bo czytałam ze jesli sie nie musi, to lepiej nie pic kawy

• Wiaterek Autorytet

Wysłany: 29 września 2015, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli mi kawa wchodzi to piję. Dziś nie podeszła i wylałam, wczoraj wypiłam ze smakiem. Na zbożową się nie przerzucę bo nie lubię, a zrezygnować nie da rady :] Myślę, ze przede wszystkim z rozsądkiem. Ja się trochę zmuszam do jogurtów bo nie lubię, za to bardzo chętnie bym kapustę kiszoną szamała cały czas. Ciągnie mnie do fast foodów i trochę przegrywam tą walkę, ale jestem na dobrej drodze :]

madziak2202, krysiak lubią tę wiadomość

Wojtuś ur. 12.11.2016 r. Cc
    Kornelia ur. 21.07.2019 r. Sn
    Moje największe szczęścia <3
    4 Aniołki
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 września 2015, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flawless a ty skad jestes? ;)
    Pytam bo jestem ciekawa czy znajde tu jeszcze jakies mamusie z Warszawy

flawless lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 września 2015, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj meczy mnie ta zgaga. :/ boli mnie zoladek caly. Mam nadzieje ze to nie jakies wrzody?

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 września 2015, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jem migdaly. Mam nadzieje ze mi pomoga :)

krysiak lubi tę wiadomość

• Wiaterek Autorytet

Wysłany: 29 września 2015, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kourtney zgaga to coś normalnego. Mnie wcześniej paliło, teraz trochę jakby mniej. Oby Ci przeszło :-)

Wojtuś ur. 12.11.2016 r. Cc
    Kornelia ur. 21.07.2019 r. Sn
    Moje największe szczęścia <3
    4 Aniołki
  • Helen Autorytet

Wysłany: 29 września 2015, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do objawów, dziś mam brzuch jak balon i zatrzymałam dość mocno wodę, aż się sobie nie podobam. Do kwitnących też nie należę...cała w pryszczach...ech:/ no ale mam nadzieję, że to już ustąpi, chociaż pryszcze, bo wiadomo ze brzuch maleć nie będzie :P.

feegu6l.png
  • stardust87 Autorytet

Wysłany: 29 września 2015, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kourtney na 10 mam, a Ty?

Co do jedzenia to tak jak pisalyscie - nie wolno surowych ryb i mięsa surowego, a także surowego mleka (tzn niepasteryzowanego). Sery pleśniowe można jeśli są właśnie z pasteryzowanego mleka zrobione bo ta pleśń w nich nie jest szkodliwa. Jeśli chodzi o obawy przed listeriozą to musiałybyśmy jeść ten ser tą częścią ciała którą wychodzi dziecko, żeby się nią zarazić. Kawę można do 2 filiżanek dziennie (ok 200mg kofeiny o ile dobrze pamiętam) - lepiej sypana niż rozpuszczalna, najgorzej kawy typu 3w1. Oczywiście 0 alkoholu, nawet redds odpada :P i piwa niskoalkoholowe. Jedynym ratunkiem są te 0% ale one nie mają za grosz smaku piwa. Ponadto należy bardzo ograniczyć jedzenie wątróbki, pasztetow (mają dużo wątróbki) i soku z marchwi z powodu dużej zawartości Wit A która w pierwszym trymestrze jest mocno szkodliwa w nadmiarze. Czarna herbata tak jak kawa - 2 filiżanki, zielonej lepiej nie pić bo wyplukuje kwas foliowy który teraz jest na wagę zlota. Herbaty najlepiej owocowe lub Roibos (czy jak to się tam pisze, z ziołowym ostrożnie bo wiele ziół jest szkodliwych w ciąży (np dziurawiec. To chyba tyle - jak coś mi się przypomni to dam znać

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2015, 23:08

flawless, Helen, Zołzi lubią tę wiadomość

Moje maleństwo [*] 30.07.13 (5tc) |
    Drugie maleństwo [*]7.10.2015 (7tc)
    f2wljw4zsezkkurs.pngmhsv9vvjv50e03h0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 września 2015, 06:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry. O jedzeniu juz było a teraz spytam o sport? Robicie cos? Ja zawsze byłam zdania, ze ciąża to nie choroba a teraz gdy samą mnie to dotyczy to zaczynam chyba za ostrożna byc. W dniu kiedy dowiedziałam sie o ciazy przejechałam 18km rowerem a od tego czasu nie usiadłam na niego ani raz. Ze względu na problemy z kolanem nie mam zbyt wielkiego wyboru ale do tej pory chodziłam na Pilates i tak mysle, by to kontynuować jak długo dam rade.... No i ten rower.

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 września 2015, 06:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stardust ja na 12godz mam :)

Ja raczej nie uprawiam wyczynowo jakis sportow :P

Milego dnia :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 września 2015, 06:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj zaczynam 6 tydzien :)

flawless, krysiak, Helen lubią tę wiadomość

• sylwiak Ekspertka

Wysłany: 30 września 2015, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrze wiedzieć o sokach z marchwi... czyli Kubusie odpadają? :(

ja sportów też nie... wystarczą mi spacery które i tak mnie męczą..
    to dopiero początek 2 miesiąca, ale czuję takie kłucie w brzuchu
    po chodzeniu po schodach czy długim spacerze... :/

jak kłucia nie ustąpią i pęcherz który czasem przesadza z produkcją siku
    to może zamiast 9 już w piątek pójdę do lekarza...

a dziś mam zamiar spróbować w GP(rodzinny) bo w sumie czas już i tak zgłosić
    się powoli żeby umówić termin na wizytę u położnej.

Kruszynko rośnij zdrowo... <3 Kochamy Cię...
    1 cykl udany <3
    relgvcqghi9hgve4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 września 2015, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kourtney wrote:
    Dzisiaj zaczynam 6 tydzien :)
    Fajnie :-)

• mmarzenak Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czy mogę dołączyć się do wątku? jestem w 5 tygodniu- termin według kalendarza mam na 6 czerwiec, ale jeszcze dokładnie dowiem się na wizycie u gina -9 października:)

krysiak, flawless, Kourtney, stardust87 lubią tę wiadomość

lprkuay3dehqwb0g.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 września 2015, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmarzenak wrote:
    czy mogę dołączyć się do wątku? jestem w 5 tygodniu- termin według kalendarza mam na 6 czerwiec, ale jeszcze dokładnie dowiem się na wizycie u gina -9 października:)
    Witaj w gronie :-) Mnie belly wyliczylo termin na 7 czerwiec, wiec po sasiedzku :-)

mmarzenak lubi tę wiadomość

• mmarzenak Autorytet

Wysłany: 30 września 2015, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no to bardzo mi miło:) pierwsza ciąża?

lprkuay3dehqwb0g.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 września 2015, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmarzenak wrote:
    no to bardzo mi miło:) pierwsza ciąża?
    tak, choc bardzo dlugo o nia walczylismy. Po dwoch latach sie udalo :-) a w poniedzialek mam wizyte u gina, mam nadzieje, ze tylko dobre informacje przyniose :-)
    A u Ciebie? Tez pierwsza?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 września 2015, 09:29

‹‹ 21 22 23 24 25 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ