X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamusie 2016
Odpowiedz

Czerwcowe mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Pati_89 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2015, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fairy_tale wrote:
    Pati, gratuluję synka!

Nie martw się, czytałam w necie wiele historii takich jak Twoja, tzn. niewidoczna kość nosowa w 12-13 tc. Chyba żadna nie skończyła się źle. Zwłaszcza, że przezierność i przepływy są w porządku.

Może spróbuj jeszcze tak na szybko wybrać się do innego lekarza na usg?
    Postanowiłam poczekać na wyniki a i 16 mam wizytę u mojego lekarza. Niestety mieszkam na wsi a w mieście obok jest paru lekarzy z czego tych świetnych policzysz na palcach jednej ręki. Gdybym tej kości teraz też nie zobaczyła to bym się mocno stresowała a tak wierzę że będzie dobrze.

f2w3dqk3ob7fxh99.png
  • fairy_tale Ekspertka

Wysłany: 4 grudnia 2015, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati_89 wrote:
    Postanowiłam poczekać na wyniki a i 16 mam wizytę u mojego lekarza. Niestety mieszkam na wsi a w mieście obok jest paru lekarzy z czego tych świetnych policzysz na palcach jednej ręki. Gdybym tej kości teraz też nie zobaczyła to bym się mocno stresowała a tak wierzę że będzie dobrze.

Bądźcie dobrej myśli, trzymam mocno kciuki za Was.
    Widzę, że macie już imię dla maluszka :)

9ewns65gxjq3gces.png
  • beatas Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2015, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati_89 wrote:
    Pati, no i super podejście! Musi być dobrze! :)

w57vpc0zwhxsxpfc.png
  • Pati_89 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2015, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    beatas wrote:
    mmm.. piękne to były chwile.. aż zazdroszczę Ci, że masz to jeszcze przed sobą! pokażę Wam nasz krótki filmik z sesji: https://vimeo.com/137787528
    Piękna Młoda Para :) byłam raz z mężem w Wiedniu akurat trwał Jarmark Świąteczny. Piękne miasto jak w bajce co też widać na waszym filmiku :) a pałac Sisi sprawia że chcesz ubrać ogromniastą suknie z gorsetem i mieszkać na dworze królewskim :D

beatas, Helenucha Klucha, Madzik84 lubią tę wiadomość

f2w3dqk3ob7fxh99.png
  • Pati_89 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2015, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fairy_tale wrote:
    Bądźcie dobrej myśli, trzymam mocno kciuki za Was.
    Widzę, że macie już imię dla maluszka :)
    Imię było jeszcze przed staraniami i tak zostało. Nie powtarza się w naszych rodzinach i wolę też te tradycyjne :) sama nie chciałabym się nazywać Ludwik Olaf czy Hiacynta :)

f2w3dqk3ob7fxh99.png
  • beatas Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2015, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati_89 wrote:
    Imię było jeszcze przed staraniami i tak zostało. Nie powtarza się w naszych rodzinach i wolę też te tradycyjne :) sama nie chciałabym się nazywać Ludwik Olaf czy Hiacynta :)
    Patka, widzę, że już nie ma gender :D

ja mam problem z imieniem dla chłopca.. podoba mi się Tymek, ale mój mąż protestuje.. żadne inne jakoś mi nie podchodzą (ach te skojarzenia z ludzmi:D) za to dla dziewuszki mam kilka!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2015, 09:58

w57vpc0zwhxsxpfc.png
  • wisnia11 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2015, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena1991 bardzo mi przykro ;(

Pati89 nie denerwuj się na zapas. czasami kość nosową ciężko znaleźć. u mojej kuzynki też lekarz powiedział że nie ma kości nosowej i w ogóle ma się szykować na poronienie. urodziła zdrowego, ślicznego synka który teraz ma 5 lat :) u koleżanki też lekarka nie mogła znaleźć kości nosowej i ta się tak zestresowała że nie zdążyła dojechać do domu i się do niej wróciła żeby jeszcze raz sprawdziła... i kość się znalazła :) córka zdrowa, ma 2,5 roku :)

co do wózków to ja kupie używany. zwracałabym uwagę na to czy gondola jest dość duża w środku! czasami jest tak że się kupuje fajny dizajnerski wózek i okazuje się że dziecko ma 4 miesiące i się w gondolę nie mieści (a powinno co najmniej do 6 m-ca jeździć). albo jak w tym wózeczku co pokazałaś Kourtney w tzw spacerówce różowej, nie mogę oceniać bo nie miałam takiego wózka ale widziałam jak maluchy w nim jeźdżą. nie wygląda na wygodny. jest poprostu maluśka. dziecko ma kolanka czasami pod brodą, nóżki zgięte bo nie można wyprostować.
    Zwracajcie uwagę na takie detale żeby dziecku było wygodnie a nie żeby wózek ładnie się prezentował.

na wczorajszej wizycie:
    nie miałam prenatalnych bo dzieciątko za małe. ma 3,7 cm czyli idealnie jak na 10t4d. ma główkę, 2 rączki, 2 nóżki, serduszko bije 167/min.na prenatalne moja cudowna lekarka umówiła mnie za 2 tygodnie czyli 17 grudnia i UWAGA na NFZ do siebie do szpitala. wystawiła mi skierowanie na wade serca u 1 dziecka (wada darka polegała na tym że mały się urodził taki malutki że stwierdzili pośrodkowe położenie serca i z tym chodziliśmy do kardiologa. jak trochę podrósł okazało się że serce jest w dobrym miejscu i młody jest zdrowy ale do poradni jest zapisany) i tak mamy w kieszeni 415 zł
    zdjęcia będzie później bo nie mam kabla w pracy.

kirys, ansad lubią tę wiadomość

u79ep1.png
    k3xSp2.png
  • fairy_tale Ekspertka

Wysłany: 4 grudnia 2015, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati_89 wrote:

Mnie też się Michał podoba :) Zresztą znam kilku Michałów i to są fajne chłopaki :)

My myślimy nad imionami, które będą "międzynarodowe", brzmiące podobnie w każdym języku. Np. dla chłopca Aleksander, Filip, Sebastian, Adam, a dla dziewczynki Zuzanna, Hanna, Aleksandra. Pracuję w środowisku międzynarodowym i jestem na tym punkcie trochę wyczulona, bo wiem, jaki problem sprawiają obcokrajowcom Przemysławy, Grzegorze i Małgorzaty :)

beatas, Madzik84 lubią tę wiadomość

9ewns65gxjq3gces.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2015, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2016, 12:30

fairy_tale, beatas lubią tę wiadomość

• beatas Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2015, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wisnia, swietnie, że badania wyszły dobrze ! lekarka zachowała się naprawdę w porządku ! :)

co do wózków, mój siostrzeniec używał gondoli może dwa razy.. w ogóle nie chciał w niej leżeć, a spacery były gehenną.. spodobało mu się za to w foteliku i do 6 miesiąca tylko w ten sposób podróżował :) taki ciekawski był od małego, że wszystko musiał widzieć! teraz ma 4 latka i żadnych problemów przez to, że dużo czasu spędzał w foteliku (wiem, że jest to dość mocno krytykowane)

w57vpc0zwhxsxpfc.png
  • JajkoNiespodzianka Ekspertka

Wysłany: 4 grudnia 2015, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    beatas - ślicznie wyglądaliście, film bardzo profesjonalny i bajkowa sceneria :)
    Kourtney - zmywasz hybrydy zmywaczem? Tak się da?:) Trzymam mocno kciuki za jutro, pamiętaj, że najważniejsze się wyspać! Ja dzień przed ślubem wyszłam z domu o 5:30, a wróciłam po 20:00, zanim się pozbierałam to zasnęłam o 2 w nocy. Punkt 5:00 moja babcia stwierdziła, że będzie odkurzać dom, więc nie był mowy już o spaniu :D
    Ale pocieszę Cię, że adrenalina trzymała mnie na nogach do 8:30 następnego dnia i bawiliśmy się rewelacyjnie :) To było 11.05.2013 r. :)

beatas lubi tę wiadomość

• Helenucha Klucha Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2015, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jakie badania zaliczacie do prenatalnych? czy to nie jest każde standardowe usg?

7u229jcgxbetpq3n.png

Mały Ryś <3
  • beatas Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2015, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helenucha Klucha wrote:
    Dziewczyny jakie badania zaliczacie do prenatalnych? czy to nie jest każde standardowe usg?
    są to 3 badania USG ("pierwszego trymestru" między 11t. a 13t.5d., "połówkowe" między 18 a 22t. i ostatnbie między 28 a 32t.

http://www.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-sie/badania/kalendarz-badan-usg-w-ciazy--usg-polowkowe-18-22-tydzien-ciazy_36313.htmli , ale dużo dokładniejsze niż zwykłe, ponadto test PAPP-A, test NIFTY oraz badania diagnostyczne, inwazyjne (jest możliwość poronienia) amniopunkcja czy biopsja kosmówki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2015, 10:31

w57vpc0zwhxsxpfc.png
  • Pati_89 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2015, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny :-* tu na forum zawsze się znajdzie pocieszenie :D

Mieszkając na wsi nie możemy też dać jakiegoś zagranicznego imienia typu Kevin Justin czy Jessika mi się takie nie podobają i to takie pokazywanie na siłę :) Mieszkam blisko czeskiej i niemieckiej granicy więc te imiona to czasami z kosmosu wzięte :)
    Za to kuzyn męża mieszka za granicą ma żonę z Kazachstanu (świetna dziewczyna) i córeczka ma imiona po babć Eliza Valentina. Mi się bardzo podobają ale nie na moje realia :)

beatas, mmarzenak lubią tę wiadomość

f2w3dqk3ob7fxh99.png
  • Pati_89 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2015, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helenucha Klucha wrote:
    Te badanie na ktorym byliśmy wczoraj było dużo dokładniejsze trwało pół godz sprzęt jak z jakiegoś dokumentu naukowego. :) no i dodatkowo gdy coś jest nie tak to od razu robią PAPPA i ewentualnie kierują dalej.

Helenucha Klucha lubi tę wiadomość

f2w3dqk3ob7fxh99.png
  • beatas Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2015, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, muszę wreszcie wstać z łóżka i wziąć się za pranie i sprzątanie! ta ciąża zrobiła ze mnie lenia..

Pati_89, Lila2703 lubią tę wiadomość

w57vpc0zwhxsxpfc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2015, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też już rok po ślubie :)
    Pamiętam to do dziś :) welon, biała suknia, różowe dodatki i wesele w białym pałacu - chciałabym jeszcze raz to powtórzyć :)

3969d0246d829b5emed.jpg
    8fa458d4955abce2med.jpg
    1bd261b9a4caa131med.jpg
    57966bb6acae8ee7med.jpg

W niedziele mam sesje ciążową i narzeczeńską - chyba się tam rozpłynę albo zacznę płakać jak zobaczę ten śliczny wielki brzusio <3

Madzik84, beatas, Pati_89, Kourtney lubią tę wiadomość

• Madzik84 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2015, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wisnia11 wrote:
    co do wózków to ja kupie używany. zwracałabym uwagę na to czy gondola jest dość duża w środku! czasami jest tak że się kupuje fajny dizajnerski wózek i okazuje się że dziecko ma 4 miesiące i się w gondolę nie mieści (a powinno co najmniej do 6 m-ca jeździć). albo jak w tym wózeczku co pokazałaś Kourtney w tzw spacerówce różowej, nie mogę oceniać bo nie miałam takiego wózka ale widziałam jak maluchy w nim jeźdżą. nie wygląda na wygodny. jest poprostu maluśka. dziecko ma kolanka czasami pod brodą, nóżki zgięte bo nie można wyprostować.
    Zwracajcie uwagę na takie detale żeby dziecku było wygodnie a nie żeby wózek ładnie się prezentował.

Fajnie, że poruszyłaś ten temat :) Nasze czerwcowe maleństwa powinny mieć chyba nieco większą gondolkę, bo pod koniec tego okresu, kiedy jeszcze będą chciały leżeć, będą już trochę wyrośnięte i na przełomie jesieni/zimy ubranka grubsze. Tylko co to jest duża gondola? Jestem zielona w temacie...

[*] 18.10.2014 (8tc), 18.08.2015 (7tc)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2015, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja pokażę zdjęcie jak mała wyglądała w spacerówce :)
    Z gondoli odeszliśmy jak mała skończyła 5,5 miesiąca :)

1e0e5f4fcfedc2famed.jpg

Paula222, Madzik84, Kourtney lubią tę wiadomość

• beatas Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2015, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnieLov wrote:
    To ja pokażę zdjęcie jak mała wyglądała w spacerówce :)
    Z gondoli odeszliśmy jak mała skończyła 5,5 miesiąca :)

1e0e5f4fcfedc2famed.jpg
    Annie, przesłodka ! <3

AnnieLov lubi tę wiadomość

w57vpc0zwhxsxpfc.png
‹‹ 434 435 436 437 438 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ