X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamusie 2016
Odpowiedz

Czerwcowe mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Joana33 Ekspertka

Wysłany: 9 grudnia 2015, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DZiewczyny wróciłam z usg prenatalnego. Pani doktor powiedziała, że widzi, że wszystko jest ok. Na bieżąco w czasie badania mówiła co i jak, ale zdawkowo, ogólnie.Bardzo się cieszymy z mężem, że wszystko dobrze.
    Dzidzia ma 6,5 cm, ale płci jeszcze nie było widać dokładnie.
    Z wyników to mam tylko podane NT 1,90mm i Ductus Venosus PI 1,02, kość nosowa obecna.
    Oprócz tego już żadnych cyfr z wyj tętna płodu. Nie mam pojęcia co oznacza ten drugi wynik czyli ten Ductus Venosus.
    Muszę powiedzieć, że bardzo się cieszę, że dzidzia rozwija się dobrze. Jednak trochę byłam zawiedziona, pani doktor tak się śpieszyła, widziałam, że ma za mną 4 pacjentki -takie opóźnienie. ALe wiecie....mało tłumaczyła co i jak, jakby nie to forum to nie wiedziałabym co to NT. Już nie mówiąc o filmiku, w połowie badanie się zorientowałam, że chciałam mieć płytkę. Nie przełączyła na 3D czy 4D a aparat ma mega wypasiony. Jestem mocno zaskoczona, bo inaczej to sobie wyobrażałam. Nawet mój mąż zauważył pośpiech i taką atmosferę...jakby to opisać, niespokojną.
    Miałam też pobraną krew na badanie biochemiczne, czyli ocenienie jak rozumiem ryzyka wad. Aha, zapomniałam dodać, że badanie miałam robione z nfz, więc zaoszczędziłam tym samym.
    MOja koleżanka miała m-c temu prenatalne w innym miejscu niż ja, była ponad 20 min w środku, miała wyjaśniony wynik od A do Z. WYszła mega zadowolona. No nie wiem, może przesadzam, ale naprawdę, szybkie badanie i na tym koniec. Chciałam zapytać jeszcze o to i owo, ale nie zdążyłam, bo widziałam, że już chciały wołać kolejną pacjentkę.

Magda34, jakka, Misia15, Lila2703 lubią tę wiadomość

m3sxdqk36px9niv0.png
  • Helenucha Klucha Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmarzenak wrote:
    ale fajna ta poducha:)

Super prawda :) do kąpieli wiaderko tummy tub, polecam przurocze filmiki na youtube.
    Magda34 wrote:
    Rzućcie jakis pomysł na obiad, na jutro szukam pomysłu, bo na dziś mam. Coś z mięsem :) Schabowe i mięso w sosie odpadają, bo dziś mam a wczoraj były schabowe

Może polędwiczki z jabłkiem? Pół godziny i gotowe i mega pyszne.

7u229jcgxbetpq3n.png

Mały Ryś <3
  • Magda34 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helenucha Klucha wrote:
    Może polędwiczki z jabłkiem? Pół godziny i gotowe i mega pyszne.

Jak z jabłkiem się robi? Robiłam zawsze w sosie takim śmietanowo-pomidorowym :)

Magda34
    piu3dqk36aa6ip8k.png
    f2w3dqk3g1xvvoi6.png

• Kawokado Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana współczuje tego badania, ale to co najważniejsze wiesz - z maluchem wszytko w porządku!
    Dlatego właśnie nie chodzę na NFZ, bo oni ciągle się spieszą :/

mhsvpiqvcq4vs5qz.png

dw1LBL5.jpgdw1Lp2.png

• JajkoNiespodzianka Ekspertka

Wysłany: 9 grudnia 2015, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spodobała mi się ta kurka :) Cudo! Właśnie nieco mnie przeraża fakt zwijania tej długiej poduchy przed karmieniem. Już wiem o co chodzi z tymi kulkami we wkładzie - są ponoć bez sensu i poduszka się rozwarstwia.
    Jak się te polędwiczki robi?:) Ja też nie wiem co zrobić na obiad a mąż za godzinę wróci z pracy :)

• Joana33 Ekspertka

Wysłany: 9 grudnia 2015, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kawokado, ja chodzę do mojej pani dr prywatnie, więc wszystko płatne, łącznie z badaniami krwi. Ale ona tez robi badania z nfz prenatalne i dała mi właśnie skierowanie do siebie na takie badanie. Hmm ciekawe czy jakby to było w gabinecie prywatnie czy poświęciłaby mi więcej czasu.

m3sxdqk36px9niv0.png
  • Karolina_karolina Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Proponuje żeberka w coli wg Magdy Gessler. Za mną chodzą od kilku dni. Ale będę robila dopiero w piątek.

Magda34 lubi tę wiadomość

hchygox1kst10j9v.png
  • mmarzenak Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ej robię się głodna!;) przez Was:P

Magda34, kamenkaa lubią tę wiadomość

lprkuay3dehqwb0g.png

Wysłany: 9 grudnia 2015, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda34 wrote:
    Jak z jabłkiem się robi? Robiłam zawsze w sosie takim śmietanowo-pomidorowym :)

Ja kroje polędwiczkę w plastry ok. 1,5cm i rozbijam pięścią. Opruszam solą i pieprzem z dwóch stron i odkładam na czas obierania i krojenia jabłek w ósemki. Smażę na klarowanym maśle po 1,5min z każdej strony od razu z jabłkami. Potem dolewam szklankę wytrawnego białego wina i duszę jeszcze 3min. Opcjonalnie można dodać szalotkę :) wychodzi naprawdę ekstra! Alkoholu się nie bójcie bo cały wyparowuje.

Magda34, mmarzenak, jakka, Misia15 lubią tę wiadomość

7u229jcgxbetpq3n.png

Mały Ryś <3
  • Magda34 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helenucha Klucha czyli takie słodkawe bedą? A z czym podajesz? Z ryżem?

Magda34
    piu3dqk36aa6ip8k.png
    f2w3dqk3g1xvvoi6.png

• Magda34 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana33 wrote:
    DZiewczyny wróciłam z usg prenatalnego. Pani doktor powiedziała, że widzi, że wszystko jest ok. Na bieżąco w czasie badania mówiła co i jak, ale zdawkowo, ogólnie.Bardzo się cieszymy z mężem, że wszystko dobrze.
    Dzidzia ma 6,5 cm, ale płci jeszcze nie było widać dokładnie.
    Z wyników to mam tylko podane NT 1,90mm i Ductus Venosus PI 1,02, kość nosowa obecna.
    Oprócz tego już żadnych cyfr z wyj tętna płodu. Nie mam pojęcia co oznacza ten drugi wynik czyli ten Ductus Venosus.
    Muszę powiedzieć, że bardzo się cieszę, że dzidzia rozwija się dobrze. Jednak trochę byłam zawiedziona, pani doktor tak się śpieszyła, widziałam, że ma za mną 4 pacjentki -takie opóźnienie. ALe wiecie....mało tłumaczyła co i jak, jakby nie to forum to nie wiedziałabym co to NT. Już nie mówiąc o filmiku, w połowie badanie się zorientowałam, że chciałam mieć płytkę. Nie przełączyła na 3D czy 4D a aparat ma mega wypasiony. Jestem mocno zaskoczona, bo inaczej to sobie wyobrażałam. Nawet mój mąż zauważył pośpiech i taką atmosferę...jakby to opisać, niespokojną.
    Miałam też pobraną krew na badanie biochemiczne, czyli ocenienie jak rozumiem ryzyka wad. Aha, zapomniałam dodać, że badanie miałam robione z nfz, więc zaoszczędziłam tym samym.
    MOja koleżanka miała m-c temu prenatalne w innym miejscu niż ja, była ponad 20 min w środku, miała wyjaśniony wynik od A do Z. WYszła mega zadowolona. No nie wiem, może przesadzam, ale naprawdę, szybkie badanie i na tym koniec. Chciałam zapytać jeszcze o to i owo, ale nie zdążyłam, bo widziałam, że już chciały wołać kolejną pacjentkę.

To fajna i nie fajna ta wizyta była:/ Ale najważniejsze, że dziszia zdrowa i się rozwija prawidłowo :)

Magda34
    piu3dqk36aa6ip8k.png
    f2w3dqk3g1xvvoi6.png

• Magda34 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina_karolina wrote:
    Proponuje żeberka w coli wg Magdy Gessler. Za mną chodzą od kilku dni. Ale będę robila dopiero w piątek.

Szczerze to nie jadłam nigdy:) To się robi te żeberka takie extra mięsne czy te "chudsze" ?

Magda34
    piu3dqk36aa6ip8k.png
    f2w3dqk3g1xvvoi6.png

• Magda34 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    beatas wrote:
    Magda, ją robię penne że szpinakiem i kurczakiem :)

Penne lubie, kurczaka też tylko ten szpinak ...hehe chyba jestem w tej grupie nielicznych co nie lubią szpinaku ;)

Magda34
    piu3dqk36aa6ip8k.png
    f2w3dqk3g1xvvoi6.png

Wysłany: 9 grudnia 2015, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda34 wrote:
    Helenucha Klucha czyli takie słodkawe bedą? A z czym podajesz? Z ryżem?

Zależy od jabłek :) ja wolę kwaśne. Z ryżem np. dzikim. Tylko on się gotuje pół godziny więc trzeba wstawić na samym początku.

7u229jcgxbetpq3n.png

Mały Ryś <3
  • Kawokado Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana33 wrote:
    Kawokado, ja chodzę do mojej pani dr prywatnie, więc wszystko płatne, łącznie z badaniami krwi. Ale ona tez robi badania z nfz prenatalne i dała mi właśnie skierowanie do siebie na takie badanie. Hmm ciekawe czy jakby to było w gabinecie prywatnie czy poświęciłaby mi więcej czasu.

o kurcze! no to ciekawe czemu tak to wyglądało... a wcześniej, rozumiem, byłaś zadowolona? Może babeczka miała gorsz dzień, albo martwiła się tą kolejką... albo może na następnej wizycie prywatnej po prostu wszystko na spokojnie ci wyjaśni :)

Joana33 lubi tę wiadomość

mhsvpiqvcq4vs5qz.png

dw1LBL5.jpgdw1Lp2.png

• Quatriona Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Quote:
    =Kawokado
    Wczoraj dostałam prezent gwiazdkowy :) mąż nie wytrzymał do świąt :D
    kojec_3137.jpg
    Taką poduchę :) dziś wreszcie wstałam z łóżka bez bólu bioder! Choć powiem Wam, że strasznie się męcze na tym lewym boku :P jak wstaje to czuje się tak jakby ktoś mi go kijami obił :P to chyba zasługa naszego cudownego materaca...
    Mam identyczna nawet taki sam wzor. Koncowki ciazt bym bez niej chyba nie przetrwala

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2015, 16:07

Kawokado lubi tę wiadomość

4eWXp1.png
    rYcQp1.png
  • Misia15 Ekspertka

Wysłany: 9 grudnia 2015, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ją dziś na obiad zrobiłam kotleciki z piersi kurczaka z ryżem jaśminowym i z warzywkami na patelni :-) pierwszy raz od 4 miesięcy zajadalam się obiadem... Wow... Ale było pyszne :-)

Misia15
    Naszą Księżniczka - Oliwka <3 <3 <3 xnw4pc0zxvwfzggh.png
  • Quatriona Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kawokado wrote:
    Lila polecam, za mną dopiero pierwsza noc, ale nie oddam jej już nikomu ;)

Generalnie włączyło mi się wicie gniazda ;) dużo czytam i zbieram, ostatnio na tapecie mam laktatory i chyba zdecyduje się na ręczny philips avent.
    Jeslu chodzi o laktator to ja w pierwszej ciazy tak sobie myslalam ze mi niepotrzebny. Jak bylam po porodzie to chcialam kupic reczny ale w koncu kupilam elektryczny easy start. Bardzo sie ciesze ze zrezygnowalam z recznego bo reka od pompowania napewno by mi odpadła bo zanim to mleko wycieklo to chwile musial sie nameczyc ten laktator. To takie moje przemyslenie na temat laktatorow

4eWXp1.png
    rYcQp1.png
  • Karolina_karolina Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda34 wrote:
    Szczerze to nie jadłam nigdy:) To się robi te żeberka takie extra mięsne czy te "chudsze" ?

Ja wole te chudsze. Ale to chyba jak kto woli ;).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2015, 16:15

hchygox1kst10j9v.png
  • kuleczka777 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2015, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej

To może ja nie będę się cofać bo widzę że mowa o jedzeniu hehe ;)
    Dziś ubrałam spodnie jakoś mi dziwnie tak powiem Wam i miałam kontrolę z Zusu a dopiero co 13 dni minęło no ale może mi dadzą już spokój później

f2w3skjoxrbw67ni.png

Widzimy się 29.02 :)
‹‹ 464 465 466 467 468 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ