X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamusie 2016
Odpowiedz

Czerwcowe mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Repose Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2016, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moja tesciowa panicznie boi sie kotow krzyczy placze ucieka pierwszy raz w zyciu cos takiego zobaczylam jak ja poznalam

jejciu ja kocham wszystko co futrzate mieciutkie i daje sie przytulac dlatego jestem z moim mezem ^^

Madzik84, kirys, Paula1991, Lila2703 lubią tę wiadomość

Aniolek 15 tydz ciazy... 15.07.15 r
    Synek David 25.04.2013r
    72a8ecb302.png
  • Madzik84 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2016, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dais wrote:
    Niestety mi leki srednio pomagaja. Mialam testowane juz sporo roznych i na kurz daja w miare rade a na koty niestety nie pomagaja. Mialam w zyciu kilka kociakow jako dziecko i bylo okay, potem na studiach wzielismy do mieszkania studenckiego jednego i sie zaczelo. Na testach wyszla alergia na koty na koncu skali niestety. A bardzo lubie te stworzenia.

Oj, to ciężka sprawa :( A miałaś może styczność z "kotami hipoalergicznymi"? Może to jest jakieś rozwiązanie? :)

[*] 18.10.2014 (8tc), 18.08.2015 (7tc)
  • kirys Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2016, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzik84 wrote:
    Repose, dzięki :D Kot Borys ma parcie na szkło i ciężko zrobić fotę bez jego udziału ;)

Hehe :-) Kot Borys wie co robi, jest bardzo fotogeniczny ;-)
    Jak go widzę, to chętnie bym potarmosiła, choć też mam alergię. A co to są te koty hipoalergiczne? Tylko nie mów, że takie bez sierści, ostatnio pokazywali takiego w TV i mąż mnie zawołał i mówi "patrz jaki paskudny", a ja na to "ale ma śliczne oczy!" miał ogromne zielone :-P

Madzik84 lubi tę wiadomość

Helenka <3 Rośnij zdrowo córeczko!
    km5smg7ygfmqp0h0.png
  • dais Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2016, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Slyszalam o nich, wiem, ze niektore mniej uczulaja, bo maja mniej bialka alergennego w slinie. Kolezanka twierdzila ze jej syberyjski nie uczula. Nie mialam stycznosci z nimi, wiec nie moge potwierdzic. Wiem tez ze sa koty specjalnie hodowane na zamowienie, ktore wlasnie nie sa alergenne, ale z tego co czytalam to sposob hodowli powoduje, ze bym takiego nie kupila. Update: ta firma Allerca ktora te koty 'produkowala' juz tego nie robi, bo cala akcja spelzla na niczym i nie udalo im sie stworzyc kotow nie alergennych.
    Pogodzilam sie z tym, mielismy szczurki i byly cudowne, niestey krotko zyja. Wiekszosz zmarla po 2 latach na nowortwory, przykre. Teraz mamy poki co rybki, bo czesto jezdzimy miedzy Polska a Szwecja. Moze jak gdzies sie osiedlimy bardziej na stale to zdecydujemy sie na jakiegos psa, ktory nie uczula.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2016, 19:45

Madzik84 lubi tę wiadomość

3jgx9jcgxyxh5h7c.png
    8p3o6iyel4i7v3gl.png
    9f7jj44jbtngkz09.png

• maria85 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2016, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kirys

Kupilam w mothercare były przeceny godne uwagi i jeszcze wtedy nie wiedziałam że będę miała córkę więc kupowałam i dla chłopca i dziewczynki

kjmnkrhmj1juxiss.png
  • Einin Przyjaciółka

Wysłany: 10 stycznia 2016, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dais wrote:
    Slyszalam o nich, wiem, ze niektore mniej uczulaja, bo maja mniej bialka alergennego w slinie. Kolezanka twierdzila ze jej syberyjski nie uczula. Nie mialam stycznosci z nimi, wiec nie moge potwierdzic. Wiem tez ze sa koty specjalnie hodowane na zamowienie, ktore wlasnie nie sa alergenne, ale z tego co czytalam to sposob hodowli powoduje, ze bym takiego nie kupila. Update: ta firma Allerca ktora te koty 'produkowala' juz tego nie robi, bo cala akcja spelzla na niczym i nie udalo im sie stworzyc kotow nie alergennych.
    Pogodzilam sie z tym, mielismy szczurki i byly cudowne, niestey krotko zyja. Wiekszosz zmarla po 2 latach na nowortwory, przykre. Teraz mamy poki co rybki, bo czesto jezdzimy miedzy Polska a Szwecja. Moze jak gdzies sie osiedlimy bardziej na stale to zdecydujemy sie na jakiegos psa, ktory nie uczula.

Dais, jako alergik i była właścicielka syberyjczyka (odmiana neva masqarade) powiem tak. Jest tak, że syberyjczyki mają mniej agresywne białko w ślinie (to ono uczula a nie sierść), ale absolutnie nie jest tak, że nie uczulają, lub uczulają mniej. To chodzi o autonomiczne cechy właściciela.
    Mnie kot przez pierwszą godzinę nie uczulił wcale, ale po jednym dniu miałam przez 2 tygodnie gile do pasa, oczy czerwone i ciężki oddech. Potem przeszło, ale po kilkudniowej rozłące z kotem, wszystko wracało, ale dla mnie to było ok. Ale to działa tak, że np. kot mojej kuzynki mnie nie uczula i tak naprawdę trzeba sprawdzić na którego dokładnie kota się nie reaguje, z założeniem, że to jednak bardzo rzadki przypadek, że przyzwyczaja się do alergenu, ryzykuje się raczej nabyciem astmy, ale ja miałam 20 lat i nie patrzyłam długofalowo. Dodatkowo mając alergię na kota, mamy dużą szansę przekazania tendencji dzieciom, a alergia może ujawnić się po pół roku czy roku (tak moi rodzice dowiedzieli się o strasznej alergii, żadne leki im już nie pomagają).
    Moim zdaniem nie warto ryzykować, bo można się naprawdę porządnie załatwić...

P.S. Moich rodziców mój syberyjczyk uczulał tak czy siak i tylko mi udało się do neigo przyzwyczaić. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2016, 20:13

3jgxvfxmrbxbfqqa.png
  • Madzik84 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2016, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kirys wrote:
    Hehe :-) Kot Borys wie co robi, jest bardzo fotogeniczny ;-)
    Jak go widzę, to chętnie bym potarmosiła, choć też mam alergię. A co to są te koty hipoalergiczne? Tylko nie mów, że takie bez sierści, ostatnio pokazywali takiego w TV i mąż mnie zawołał i mówi "patrz jaki paskudny", a ja na to "ale ma śliczne oczy!" miał ogromne zielone :-P

Kot Borys lubi się tarmosić, zwłaszcza o 4 nad ranem ;)
    Tak, jak pisze Dais, koty, które nie mają konkretnego białka w ślinie lub mają go znacznie mniej. Oprócz łysego sfinksa, jeszcze syberyjski, devon rex i kot balijski. Te łyse faktycznie z urodą trochę na bakier, ale mają swoich zwolenników ;)

Uhh, ja od słowa "hodowla" dostaję uczulenia :(

• Madzik84 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2016, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Einin wrote:
    Dodatkowo mając alergię na kota, mamy dużą szansę przekazania tendencji dzieciom, a alergia może ujawnić się po pół roku czy roku (tak moi rodzice dowiedzieli się o strasznej alergii, żadne leki im już nie pomagają).

No popatrz, a niby mówi się, że dziecko wychowywane razem ze zwierzętami jest zdrowsze i nie ma alergii...

• Einin Przyjaciółka

Wysłany: 10 stycznia 2016, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzik84 wrote:
    No popatrz, a niby mówi się, że dziecko wychowywane razem ze zwierzętami jest zdrowsze i nie ma alergii...

I tak pewnie jest, ale pod warunkiem,że nie ma się alergii. Kontakt dziecka z alergenem, na który jest uczulony to duże ryzyko astmy.
    Ale jeśli dziecku nic nie dolega, to na pewno nie ma nic lepszego. :)

Sama kocham wszystkie sierściuchy. :)

Zamawiam właśnie książkę Pierwszy rok życia dziecka, zobaczymy co ciekawego piszą dla zupełnie zielonej przyszłej mamy. ;)

Madzik84, cass lubią tę wiadomość

3jgxvfxmrbxbfqqa.png
  • Einin Przyjaciółka

Wysłany: 10 stycznia 2016, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i jeszcze co do książki "Mamo, Tato co Ty na to" to zastanawiam się nad poradami autora, który jest fizjoterapeutą z wykształcenia.

Znalazłam o nim taki artykuł: http://www.ratowniczy.net/zadlawienie-u-dziecka-tak-nie-udzielaj-pomocy/

Na razie przeczytałam: "Ciężarówką przez 9 miesięcy" i trawię "W oczekiwaniu na dziecko", ale mam wrażenie, że pierwsza książka jest rozrywkowa (za mało konkretów), a druga jak ze średniowiecza. :P

Helenucha Klucha lubi tę wiadomość

3jgxvfxmrbxbfqqa.png
  • dais Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2016, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja wlasnie jako dziecko zawsze mialam jakies zwierze, psy, koty, swinki morskie, papugi. Minimum dwa zwierzaki, a jednak alergii dostalam. Niestety w dzisiejszym srodowisku jest wiecej alergikow i niewiele mozna na to poradzic :(
    Licze na to, ze nie przekazalam alegii dziecku, ale patrzac na to ze urodzil sie z alergia na bialko krowie, ktora minela, jest szansa, ze jednak bedzie alergikiem, oby nie.
    Wszystko mnie boli po dzisiejszym dniu, wzielam sie ostro za wicie gniazda i od rana segregowalam wszystkie ciuszki po synku, zanosilam do nowych szaf, wycielam materacyk aby pasowal do lozeczka, sprzatalam i teraz padam na twarz.

Einin lubi tę wiadomość

3jgx9jcgxyxh5h7c.png
    8p3o6iyel4i7v3gl.png
    9f7jj44jbtngkz09.png

• cass Ekspertka

Wysłany: 10 stycznia 2016, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja W oczekiwaniu... mam w pdf. I pobieżnie ją przeczytałam, ale wiem, że kilka osób znalazło tam odpowiedzi na swoje wątpliwości. Poza tym mam też Księgę ciąży. Z tymi książkami jest tak, że nie powiedzą chyba niczego czego by się w necie nie znalazło.
    Ten Pierwszy rok... jest tych samych autorów, ale mi ten styl pasował, dlatego zamówiliśmy :)

Einin lubi tę wiadomość

izo5d03.png

See you soon baby girl! :)
  • Einin Przyjaciółka

Wysłany: 10 stycznia 2016, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dais wrote:
    No ja wlasnie jako dziecko zawsze mialam jakies zwierze, psy, koty, swinki morskie, papugi. Minimum dwa zwierzaki, a jednak alergii dostalam. Niestety w dzisiejszym srodowisku jest wiecej alergikow i niewiele mozna na to poradzic :(
    Licze na to, ze nie przekazalam alegii dziecku, ale patrzac na to ze urodzil sie z alergia na bialko krowie, ktora minela, jest szansa, ze jednak bedzie alergikiem, oby nie.

Niestety zanieczyszczenie powietrza i jakość jedzenia nie pomaga. Dzisiaj we Wrocławiu było takie stężenie substancji toksycznych, że nie wyszłam na spacer. :)
    cass wrote:
    Ten Pierwszy rok... jest tych samych autorów, ale mi ten styl pasował, dlatego zamówiliśmy :)

Też zamówiłam, będę czytać. Nie wiem nic, naprawdę, trochę przerażające, także na pewno coś wyłapię. ;)

3jgxvfxmrbxbfqqa.png
  • Andzia SM Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2016, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja "Aniolka" czyli to urządzenie sygnalizujące brak oddechu u dziecka będę mieć od Bratowej która dziś zaproponowała że mi pozyczy :) Sama używa od listopada i mówi że do konca czerwca spokojnie przestanie z niego korzystać więc żebym nie kupowała :) Ona jest bardzo zadowolona:) Mówi że spokojniej śpi. Gdyby mi nie pożyczyła to sama bym pewnie też kupiła.

Fotelik też ma i bardzo sobie chwali też funkcja leżenia jest, wibracji też, mówi że Mała się jej uspoja w nim i moze leżeć nie płacząc czy denerwując się :) Także nad tym myślę i My pomyślimy :)

Ubranka piękne kupujecie już się swoich zakupów nie mogę doczekać :)
    A co do książek, to ja na razie opieram się na artykułach w necie, zapiszemy się też do szkzoly rodzenia więc liczę że tam się czegoś dowiem:) Aczkolwiek moze popatrze na ksiażki które Wy polecacie :)

l22nzbmhf5ftteff.png
  • Andzia SM Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2016, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i dodam, ze ruchów jeszcze nie czuję aczkolwiek ich wyczekuję :) Jeszcze trochę :) Mój Mąż za to dopytuje kiedy On poczuje :)

l22nzbmhf5ftteff.png
  • oldżi Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2016, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupię monitor oddechu tylko raczej jeżeli będziemy mieć wcześniaka. Mam porównanie koleżanki i powiedziała, że bardziej stresowało ją to czy napewno to działa, czy się nie odpiął, czy dziecko się nie zapląta i włączanie i wyłączanie za każdym razem kiedy wyciągała małego z łóżeczka a i tak budziła się w nocy zobaczyć czy Bobo oddycha ... Jej siostra miała przypadek kiedy włączył się alarm jak się dziecko przekręciło wiec prawie dostała zawału! Także ja nie jestem do tego przekonana ...

Leżaczek tiny love tez jest moim faworytem!

3jgx3e3k4gsb554h.png
  • Pati_89 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2016, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny potrzebuje całego dnia żeby was nadrobić :) to teraz tylko tak w skrócie :)
    Niektóre książki znajdziecie na OLX za grosze ja właśnie zakupiłam dwie :)
    Monitor oddechu baby sense 5 jest montowany pod materacem więc się dziecko w niego nie zaplacze posiada certyfikat bezpieczeństwa :)

A dziś byliśmy odwiedzić 6 tygodniowego Bartusia i już nie mogę doczekać się mojego smerfa :)

Postaram się jutro doczytać szczegółowo wasze wpisy :)

Kawokado, Helenucha Klucha, kirys, madziak2202, xpaulinax lubią tę wiadomość

f2w3dqk3ob7fxh99.png
  • Nelus Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2016, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W końcu jakaś dobra wiadomość. W kilka dni. moja szyjka wydłużyla się z 2.2cm do 3cm i jest zamknieta ☺ na usg znowu widziałam mojego robaczka, kopał mnie bezlitośnie hihi a kręgosłup jednak sprawdza lepiej specjalisci jak pojedziemy do vancouver zrobić badania gebtyczne. Czuje se o wiele lepiej wiedząc że ta szyjka się poprawiła czyli mniejsze szanse na poronienie i większe szanse ze przestanę zupełnie krwawic!!!

Repose, Kawokado, Helenucha Klucha, kamenkaa, Misia15, dais, Magda34, Dorjana, Lila2703, Paula1991, kuleczka777, beatas, fairy_tale, kirys, Joana33, eidth, oleandra, SShape, mmarzenak, Madzik84, madziak2202, cass, Helen, Paula222, Kawa z mlekiem, xpaulinax, jakka, Andzia SM lubią tę wiadomość

201703012752.png
  • Repose Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2016, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje Nelus wiedzialam ze bedzie lepiej :)
    Ja mam wyrzuty sumienia bo 10 min temu pochlonelam 5 nalesnikow z czekolada :/

Lila2703, xpaulinax lubią tę wiadomość

Aniolek 15 tydz ciazy... 15.07.15 r
    Synek David 25.04.2013r
    72a8ecb302.png
  • Nelus Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2016, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do monitora oddechu to ja ogólnie polecam szczególnie tym wrażliwym mamom które w nocy sprawdzają co 5 min czy dziecko oddycha. Ja używałam przez jakiś czas potem się nie przydał bo livia miała straszne kolki i spala całą noc na nas na brzuszku- tylko to jej pomagało! Mialam monitor taki płytowy który kładzie się pod materac wiec nic się nie odpinalo

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2016, 22:59

201703012752.png
‹‹ 614 615 616 617 618 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ