Czerwcowe mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Nelus, bardzo się cieszę, że jest lepiej. Wspaniała wiadomość!
Lila co do maści rozgrzewających nie stosowałabym w ciąży. Od 4 lat cierpię na bóle lędźwi ze względu na przepuklinę l5 S1 i lekarze mówili często: "niech pani pamięta w ciąży żadnych zastrzyków, maści, tabletek" - bo w ciągu roku to zaswsze około 20 zastrzyków i spore dawki innych specyfików by funkcjonować. Ale teraz w ciąży jak się oszczędzam to nie ma źle póki co. Jak boli, to się położę na płaskim i w miarę twardym. I leżę jak najdłużej. To nawet pomaga.
Ja też planuję kupić monitor oddechu. Wczoraj nawet prawie kliknęłam kup teraz na allegro detektor tętna, ale póki co, to jeszcze myślę.
Denerwuje mnie to, że ruchów jeszcze nie czuję, a mam teraz przerwę między wizytami ponad miesiąc i już wariuję czy dzidzia się ma dobrze. Ale muszę wytrzymać do tego 22.01.
Lila2703 lubi tę wiadomość
-
Nelus cudowna wiadomość ! Teraz już musi być dobrze kochana ! :-*
Co do detektorów i monitora oddechu ją nic takiego nie kupuje. Niepotrzebnie bym się dodatkowo stresowala...maluch będzie spał u nas w sypialni więc będę miała go blisko.
Mnie też często bolą ledzwie...wcześniej pomagało jak zwijalam sobie poduszkę i wkladalam pod nie leżąc na plecach ale teraz z brzuszkiem to nie wygodne.
Dziewczyny a macie czasem takie dziwne spinanie brzucha ? I twardnienia ? Od kilku dni tak mam popołudniu i wieczorem głównie jak leże na plecach...
W piątek wizyta więc o to zapytam ale to nie są te skurcze BH ? -
Neluś cudownie
Tak szybko jest widoczna poprawa, więc teraz już musi być tylko lepiej
Beatas powodzenia na jutrzejszej wizycie, będzie dobrze! A dzisiaj ktoś wizytuje?
Ja mam wizytę w piątek, od ostatniej mijają 4 długie tygodnie i już nie mogę się doczekać! Tak samo jak nie mogę się doczekać ruchów, czasami wieczorem siedzę albo leżę spokojnie i wsłuchuję się w podbrzusze, próbuję coś wyczuć hihi. A mąż się mnie pyta, kiedy brzuszek zacznie być już tak bardzo widoczny
Współczuję Wam takich silnych bóli. Mnie na szczęście nic tak bardzo nie boli, czasem zakłuje po bokach, zwłaszcza przy kichnięciuczasem mam wrażenie jakby napinania brzucha, ale wtedy kładę się i mija. Gdybym pracowała, to na pewno napieprzałby mnie kręgosłup, przez prawie 10 lat pracy za biurkiem dorobiłam się skrzywień, więc od czasu do czasu kręgosłup się odzywa, nieraz przy stresie nawet. A tak, będąc na zwolnieniu mam ten komfort, że jak tylko jest mi niewygodnie, to zmieniam pozycję, robię coś innego i udaje się uniknąć bóli pleców, oby tak dalej!
Fairy_tale ja nawet nie czytam takich historii, żeby sobie nie dobierać do głowy! Jak mi lekarz powiedział o nieprawidłowym położeniu łożyska to przeleciałam internet w parę minut i dałam spokój coby się nie nakręcaćLila2703, fairy_tale, beatas lubią tę wiadomość
HelenkaRośnij zdrowo córeczko!
-
eidth wrote:
Dziewczyny a macie czasem takie dziwne spinanie brzucha ? I twardnienia ? Od kilku dni tak mam popołudniu i wieczorem głównie jak leże na plecach...
W piątek wizyta więc o to zapytam ale to nie są te skurcze BH ? -
kirys wrote:
Fairy_tale ja nawet nie czytam takich historii, żeby sobie nie dobierać do głowy! Jak mi lekarz powiedział o nieprawidłowym położeniu łożyska to przeleciałam internet w parę minut i dałam spokój coby się nie nakręcaćJa chyba też odpuszczę. Zapytam o ten ból na najbliższej wizycie, zwłaszcza, że wygląda to na pojedynczy epizod, a nie żadne regularne, silne bóle.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2016, 10:06
kirys lubi tę wiadomość
-
Lila mi fizjoterapeutka powiedziala, ze w ciazy nie ma zadnych masci ktore mozna stosowac. Ja ma od niej zestaw cwiczen na odcinek ledzwiowy i przede wszystkim miednice. Dodatkowo mozesz poprosic partnera a bardzo delikatny masaz, od drugiego trymestru mozna tez uzywac TENS jesli bol bardzo Ci doskwiera. Mi chwilowo pomaga tez rozgrzewajaca poduszka na plecy lub cieplejsza kapiel, ale sa to chwilowe dorazne sposoby.
Zapisalam sie na joge na ciezarnych i zaczynam 24 styczniamam nadzieje, ze poradze sobie bez znajomosci szwedzkiego na niej
Cwiczenia polecone przez moja fizjoterapeutke, 10-20 powtorzen dziennie:
Kolejne lezysz na plecach ze zgietymi kolanami i dociskasz miednice do ziemi, przytrzymujesz przez jakis czas i rozluzniasz sie przez czas 2 razy dluzszy (ja robie 5 sekund docisku, 10 relaksu)
Ostatnie jest wg niej najwazniejsze i powinnysmy je wykonywac tak czesto jak to mozliwe. Stoisz i starasz sie delikatnie wypiac miednice i rozluznic i tak w kolko. Tak aby odciazyc na chwile odcinek ledzwiowy i przeniesc ciezar na miednice.
Chodze tez na basen i przynosci spora ulge, ale jak mocno boli to ciezko sie plywa.Helen lubi tę wiadomość
-
Mnie bardzo bolał kręgosłup, aż płakałam z bólu.. I najlepsze jest to, że był to sam początek ciąży! Aż się balam, co będzie jak zaczne mieć wielki brzuch! Ale na szczescie, odkad kupilam poduche i z nią spie - bóle zniknęły!!! Ostatnio nocowalismy u rodziców i nie zabralam poduchy, to ból był straszny..
Eidth, ja tez mam ostatnio takie spinanie brzucha:\ jutro zapytam gina na wizycie, czy to normalne..
Moja infekcja mija, ale pozostał mi suchy kaszel... Za każdym razem, kiedy kaszlę mam skurcz:/ mam nadzieję, że nie zaszkodzę dzidzi..
Muszę jechać odebrać wyniki badań, a mam takiego lenia, że nie chce mi się wstać!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2016, 10:13
-
Ten bol to moze byc rwa kulszowa, jesli promienuje w dol do nogi. A jesli boli w srodku posladka to miesien gruszkowaty. Trzeba delikatnie,ale systematycznie rozcwiczyc/rozciagnac,bo na dluzsza mete daje niezle popalic.
Lila2703, Paula1991, Kawokado lubią tę wiadomość
-
dais wrote:Lila mi fizjoterapeutka powiedziala, ze w ciazy nie ma zadnych masci ktore mozna stosowac. Ja ma od niej zestaw cwiczen na odcinek ledzwiowy i przede wszystkim miednice. Dodatkowo mozesz poprosic partnera a bardzo delikatny masaz, od drugiego trymestru mozna tez uzywac TENS jesli bol bardzo Ci doskwiera. Mi chwilowo pomaga tez rozgrzewajaca poduszka na plecy lub cieplejsza kapiel, ale sa to chwilowe dorazne sposoby.
Zapisalam sie na joge na ciezarnych i zaczynam 24 styczniamam nadzieje, ze poradze sobie bez znajomosci szwedzkiego na niej
Cwiczenia polecone przez moja fizjoterapeutke, 10-20 powtorzen dziennie:
Kolejne lezysz na plecach ze zgietymi kolanami i dociskasz miednice do ziemi, przytrzymujesz przez jakis czas i rozluzniasz sie przez czas 2 razy dluzszy (ja robie 5 sekund docisku, 10 relaksu)
Ostatnie jest wg niej najwazniejsze i powinnysmy je wykonywac tak czesto jak to mozliwe. Stoisz i starasz sie delikatnie wypiac miednice i rozluznic i tak w kolko. Tak aby odciazyc na chwile odcinek ledzwiowy i przeniesc ciezar na miednice.
Chodze tez na basen i przynosci spora ulge, ale jak mocno boli to ciezko sie plywa.
Jej dzięki za te ćwiczenia zastosuję
-
Ale mi się chce spać masakra jakaś tylko ziewam co chwilę.
Co do bólu przechodzącego do pośladka to miałam ostatnio i jeszcze do tego skurcz w łydce przez 4 dni, nijak nie dało się tego rozchodzić, ale na szczęscie przestałoWiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2016, 10:47
-
Hej! Ja na bóle pleców / lędźwi nic nie poradzę, bo się mnie na szczęście nie trzymają (ale ćwiczenia polecam, właśnie takie jak Dais wpisała - mam je w jodze prenatalnej i jej przypisuję zasługi).
Eidith, podzielam zdanie nt. monitorów / detektorów.
A wieczorne spinanie brzucha nie jest mi obce. Nie wiem, czy to jakieś skurcze. Chyba bardziej myślę, że to przejedzenie - i wcale się nie śmieję. Od początku ciąży mam bardzo wysoko żołądek i nie mogę za dużo zjeść, a jak już zjem, to mam wrażenie jakby mi ktoś powietrza napompował do brzucha, bardzo to nieprzyjemne. I nie są to też gazy, bo akurat te rozpoznaję bez problemuWięc u mnie taka sytuacja - jak wieczorem nie zjem za wiele, to nie mam żadnego problemu. Jak zjem już więcej, bo np. obiad był później - masakra, twardy brzuch calutki.
Łóżeczko next to me jest fantastyczne - wypatrzyłam je z miesiąc temu i szukam naiwnego, co mi kupiNo bo to tylko na pół roku, więc trochę kasy mi żal. Ale jakby mi wstawanie do małej dawało w kość, to i w tydzień po porodzie kupię
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2016, 10:56
-
Cass też zauważyłam, że jak zjem więcej na wieczór, to bardziej spina mi się brzuch. Najlepiej się czuję jak jem niewielkie porcje co ok. 3 godziny
Jak gdzieś wychodzę na co najmniej kilka godzin, to zabieram ze sobą kanapkę i/lub banana
Łóżeczko next2me rzeczywiście jest świetne:-) Widziałam używane na OLX, nawet po tylko pół roku używania, za 400 zł.HelenkaRośnij zdrowo córeczko!
-
fairy_tale wrote:Z tymi bólami to można zwariować. Mnie też lekko pobolewa kręgosłup, czasami pośladki, czasami biodro, niekiedy coś zakłuje w pochwie... Dziś w nocy wstałam na standardową wizytę w toalecie i poczułam dość silny ból w podbrzuszu, zaczął się po bokach i tam był najsilniejszy. Wzięłam No-Spe, położyłam się i po chwili przeszlo. Mam nadzieję, że to tylko rozciągająca się macica, chociaż chyba za dużo naczytałam się o skracających się szyjkach i odklejaniu lozyska, no i mam lekkiego stresa
Poczytaj sobie na necie i na pewno będziesz spokojna, tak czy siak wszystkie objawy trzeba zgłaszać na wizycie.
Witam się w 21tygodniuczyli u mnie 20tydzien 1d.c. jutro badanie połówkowe prenatalne
Co do niani jest b.przydatna, lecz warto zainwestowac w 2maty, bo jak dziecko urosnie i nam sie przekreci na inną czesc łóżka gdzie nie ma maty, to zacznie nam pykac alarm i wystraszy nas i dziecko obudzi, wiec zabawa nie warta świeczki z oszczedzaniem.
Koleżance kupiliśmy rok temu na becikowe nianię elektroniczną firmy Angelcare z dwoma matami AC401. Warto pobuszować w necie i poszukać jakie są ceny u konkurencji bo różnica może być kolosalna. Jak szukałam tego modelu to udało nam się zaoszczedzic ponad 100zł.
http://www.angelcare.pl/ac401-opis.htm
mmarzenak, fairy_tale lubią tę wiadomość
-
Nelus świetne wieści !!! Strasznie się cieszę, kamień z serca
Teraz już będzie tylko dobrze !
eidth ja miałam, gin kazał zacząć mi brać magnez i więcej odpoczywać...
Repose skąd ja znam te napady chęci na coś do jedzenia... Ale ostatnio zaczęłam się hamować ... Oby na dłuzej ...
Ja dziś pospałam do 10Synek wstał o 10:45 normalnie żyć nie umierać
Helen, Repose lubią tę wiadomość
-
Widzialam takie opcje jak zwykle lozeczko przylozone do lozka rodzicow, ale wszystko zalezy od wysokosci wlasnie. My bedziemy miec po prostu obok lozka i mysle, ze da rade.
http://www.bliskodziecka.com.pl/dostawka-do-lozka-rodzicow-czyli-spanie-z-dzieckiem-prawie-w-jednym-lozku
Potrzebuje kolejnego weekendu po ostatnim, czuje sie bardziej przemeczona niz w piatek. Oby do macierzynskiego
-
Czyli nie jestem sama z tymi skurczami brzucha. Trochę mi ulzylo.
Kilka dni mało co czulam ruchy małego ale dzisiaj od rana szaleje i jestem spokojna
Myślę że to że nie czulam ruchów to po czesci wina zaparć które mi doskwieraly kilka dni a dziś wszystko puscilo.
Dziewczyny co myslicie o tym wózku ? Bo bardzo mi się podoba ale nie widziałam go jeszcze na żywo...
http://www.babyland.pl/pl/product/44409,tako-exist-wozek-wielofunkcyjny -
eidth wrote:Czyli nie jestem sama z tymi skurczami brzucha. Trochę mi ulzylo.
Kilka dni mało co czulam ruchy małego ale dzisiaj od rana szaleje i jestem spokojna
Myślę że to że nie czulam ruchów to po czesci wina zaparć które mi doskwieraly kilka dni a dziś wszystko puscilo.
Dziewczyny co myslicie o tym wózku ? Bo bardzo mi się podoba ale nie widziałam go jeszcze na żywo...
http://www.babyland.pl/pl/product/44409,tako-exist-wozek-wielofunkcyjny
tez patrzyłam na ten wózek i jest na liście do sprawdzenia. Najlepiej popatrzec na zywo, ma wiele przydatnych funckji, no ale musisz go poczuć, to jak z autem jest wiele dobrych ale nie kazdy będzie pasował.