X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamusie 2016
Odpowiedz

Czerwcowe mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • beatas Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    munequita, nie zamartwiaj sie! Po prostu musisz się teraz oszczędzać,!

Helen, wstaw fotke, bo też jestem mega ciekawa jak wygląda taka duża dzidzia:D mi jeszcze duuuuzo do Ciebie brakuje:D

Zostało niecałe 7 godzin do zobaczenia maleństwa!!! Muszę jeszcze jechać na miasto i zatankować samochodów, bo przed lekarzem nie zdazymy, a tak mi się nieeee chce:/

Magda34, a masz swoja dzialalnosc?

w57vpc0zwhxsxpfc.png
  • kirys Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Holter to urządzenie do monitorowania akcji serca, zakładają mi go na 24 godziny.

Magda34 stanowczo za długo czekasz na zasiłek z ZUS. Oni mają 30 dni na wypłatę, ale od otrzymania kompletu prawidłowych dokumentów, więc lepiej idź do ZUS i zapytaj co jest grane. Możesz też założyć sobie konto na EPUAP i mieć podgląd przez internet. Ja tak zrobiłam i widzę datę decyzji przyznania zasiłku, kwotę i datę wypłaty. Mi wypłacili narazie za 6 i 7 grudnia, a za kolejny okres mam mieć przelew jutro.

Helenka <3 Rośnij zdrowo córeczko!
    km5smg7ygfmqp0h0.png
  • ma_rka Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda34 ja do tej pory dostawałam w miare szybko i sprawnie. W grudniu dostałam na poczatku za listopad. A teraz właśnie zerknęłam i jest przelew ;) ta jak mówiłam, nie znamy dnia ani godziny :P

mhsvi09kjtw94wk5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 stycznia 2016, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od jutra przechodzę na ZUS dziś otatni dzień za.który płaci pracodawca jak myslicie kiedy 1 wypłata z zusu ? Koło połowy lutego ?

W piątek polowkowe nareszcie ! Czuję malucha codziennie :) Ale nie widziałam go już dawno i tęsknię hehe na l4 tak się wlecze że szok :O

Helen ciekawe ile.mój będzie miał bo będę mieć w tym samym czasie co Ty polowkowe :)

• kuleczka777 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda to strasznie długoooooo czekasz. Nawet mając swoja działalność to jest przegięcie.

Dziewczyny załóżcie sobie konto na zusie internetowe i tam macie podgląd do wszystkiego kiedy Wam wypłacą ile itd... Tylko trzeba mieć podpis elektroniczny lub profil zaufany a to trzeba załatwić w zusie chyba ze nie macie Zus w swoim mieście to możecie załatwić to w swoim mieście w jakimś urzędzie. Macie linka do tego http://epuap.gov.pl/wps/portal
    a tu macie opisane co możecie załatwić przez internet bez wychodzenia z domu i stania w kolejach https://obywatel.gov.pl/czym-jest-epuap. Np możecie dziecko zgłosić że się urodziło :)

kirys, xpaulinax lubią tę wiadomość

f2w3skjoxrbw67ni.png

Widzimy się 29.02 :)
  • kuleczka777 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie sobie sprawdziłam i mam dostać 15 kasę z zus

f2w3skjoxrbw67ni.png

• cass Ekspertka

Wysłany: 12 stycznia 2016, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kirys, to trzymaj się tam z tym holterem, mam nadzieję, że wszystko będzie ok. Tez ostatnio sobie myślałam o swoim sercu - w sumie to nie wiadomo, czy ma się jakąś dolegliwość, a poród to jakby nie było wysiłek.

Magda34 połówkowe to pomiar dzieciątka - wszystko jest już rozwinięte, więc lekarz może dokładnie zmierzyć i sprawdzić - organy, obwody główki, brzuszka, etc., kręgosłup, no wszystko co zobaczy. I na podstawie tych badań może wykluczyć wady lub coś wyłapać i skierować na dokładniejsze badania. Tu więcej: http://www.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-sie/badania/kalendarz-badan-usg-w-ciazy--usg-polowkowe-18-22-tydzien-ciazy_36313.html

Magda34 lubi tę wiadomość

izo5d03.png

See you soon baby girl! :)
  • kirys Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi założenie konta na EPUAP ZUS zajęło chwilę podczas wizyty w Zus. Nie mam podpisu elektronicznego, więc musiałam stawić się tam osobiście z dowodem tożsamości i tyle. Tylko czasem system im się zawiesza...

km5smg7ygfmqp0h0.png
  • wisnia11 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    heh za dwa dni mam wizytę. ale dopiero na 18.40 żeby mąż mógł być z nami. już się doczekać nie mogę. w piątek jedziemy kupić wózek z olx. jak będzie ok to bierzemy bo mi się podoba kolor a wózek ma ogólnie bardzo dobre opinie. (xlander zielony a raczej seledynowy). ostatnio kupiliśmy na olx fotelik samochodowy peg perego z bazą za 50 zł w stanie idealnym, kolor czerwony.

u79ep1.png
    k3xSp2.png
  • beatas Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wisnia, zakupy pełną parą:)

Magda, też bym poszła sie skontaktować z zus, bo moze z jakiegos powodu wstrzymali Ci świadczenie.. Lepiej sie upewnic nim będzie za późno..

w57vpc0zwhxsxpfc.png
  • Pati_89 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula1991 wrote:
    Dzień dobry :)

Pati my do fioletu bierzemy jasne mebelki i jasne odcienie zieleni :)
    Zawsze mi się podobało to połączenie.
    Zielony będzie pasować do Michasia :)
    Miłego dnia
    No ja właśnie za zielonym nie przepadam, ale myślałam pół nocy i wymyśliłam : )
    Znalazłam zimne odcienie fioletu i będzie lekko przemalowane. Kobiecie w ciąży się nie odmawia więc mogę szaleć hehe 
    Mamy tylko kącik w sypialni do zagospodarowania więc chce go jakoś odznaczyć że to Michałka miejsce.
    4ebfe4e90b2d8440med.jpg
    02ddf644ba677ff6med.jpg
    munequita wrote:
    Byłam z moimi lekkimi plamieniami na brązowo u mojego gine prowadzącego. No i jest powód- łożysko przodujące. Mamy obserwować bo bardzo często do 30 tygodnia się przemieszcza.
    To teraz musisz podwójnie się oszczędzać i czekać bo na pewno się podniesie : )
    Helen wrote:
    cześć,
    jestem po badaniach połówkowych. Nasza malutka rośnie zdrowo, wszystkie narządy ok i cała reszta, waży już 402 gramy :) i ma się dobrze. Z usg wychodzi mi termin na 27maja, ale porody nie są w terminie, mogą być tydzien wczesniej tydzien pozniej jak to lekarz nam wytłumaczył.
    Padam bo z rana o 7ej była pobudka. Idę spać.
    Jaka duża już jest jejku : ) Ja małego nie widziałam miesiąc i mam lekkiego stresa przed jutrzejszą wizytą : ) Też obstawiam że 11 czerwca nie urodzę najlepiej by było tak na Dzień Dziecka : D
    miluszka wrote:
    Pati Mój ma urodziny fak jak Ty, 7 lutego :-) fajna data :-)
    Bardzo fajna bo szczęsliwa siódemka hehe

Dais pochwal się koniecznie zakupami.
    Magda34 ile czekasz? Coś przesadzają z tego ZUSu a Ty spróbuj się spóźnić z wpłata to od razu kary mają . BANDA!
    Pytałam się koleżanki to powiedziała że ma wypłatę z Zus tak jak miała u pracodawcy czyli zawsze 10 każdego miesiąca. A oni wypłacają za miesiąc licząc od 28 do 28 następnego miesiąca. Ja właśnie od stycznia jestem na chorobowym z ZUS i też jestem ciekawa jak to będzie w praktyce. A jutro idę do księgowej to podpytam.

I mój nabytek z OLX za całę 20 zł : )
    94b1c6b01186ab26med.jpg

cass, munequita lubią tę wiadomość

f2w3dqk3ob7fxh99.png
  • cass Ekspertka

Wysłany: 12 stycznia 2016, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a nie boicie się kupować fotelików używanych? Bo z tego co słyszałam, to fotelik, który brał udział w stłuczce / wypadku jest do wyrzucenia. A w sumie nie wiadomo, czy brał, bo kto się przyzna... Czy jednak można to sprawdzić, np. widać po foteliku? (może to głupie pytanie, ale zielona jestem w tej kwestii).

izo5d03.png

See you soon baby girl! :)
  • evus Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cass, podbijam pytanie :) tez czytalam o tych fotelikach, ze juz sie podobno nie nadaje

6qw2egz26qa1sdxe.png
    dqpr2n0a1z7kn1y4.png
  • wisnia11 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    beatas jak jest okazja to czemu nie skorzystać :) wózek komplet za 400 zł gdzie inne w poznaniu i okolicy 15km są w granicach 600-900 zł (w sklepie 1700-2000). za fotelik który kupiliśmy, w sklepie byśmy zapłacili ok 530-800 zależy w jakim sklepie. także warto sprawdzać takie strony. :)

magda musisz się skontaktować z ZUS bo to zdecydowanie za długo...

u79ep1.png
    k3xSp2.png
  • Paula222 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Współczuję tych problemów z Zusem, mi na szczęście wypłaty daje zakład pracy i mam pieniążki normalnie w terminie wypłat.

kuleczka hehe to sen miałaś ;)

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • kuleczka777 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda a może ty masz pierwsze 33 dni chorobowego, bo jeżeli tak to pracodawca Ci wypłaca normalnie te pierwsze 33 dni, a później dopiero ZUS.

Pati śliczny pokoik :) co do wypłaty do 10 to się nie zgadzam bo różnie wypłacają. Ja teraz co miałam ze szpitala zwolnienie od 24.12 do 28.12 to wypłacą mi 15.01 czyli w ten piątek, a 10 był w niedzielę.

Nie powinno się kupować z nieznanego źródła fotelika właśnie bo nigdy nie wiesz czy nie brało udziału w wypadku jakimś, a jak to sprawdzić to nie wiem.

f2w3skjoxrbw67ni.png

• wisnia11 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jeśli chodzi o fotelik używany to ja się nie boję bo my bardzo rzadko jeździmy samochodem. fotelik oczywiście można sprawdzić tylko wizualnie czy nie jest pęknięty, odrapany itd. ten co my kupiliśmy wygląda na praktycznie nieużywany, (nie był prany bo są paproszki pod pasami) mąż dokładnie go sprawdził.

ale prawda jest taka że jak ktoś dużo jeździ to lepiej kupić nowy. wtedy masz pewność.

Repose lubi tę wiadomość

u79ep1.png
    k3xSp2.png
  • SShape Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kirys wrote:
    Cass u nas wczoraj było tak ślisko, że zrezygnowałam z dalszego spaceru. Też strasznie uważam, żeby się nie przewrócić.

A ja dzisiaj idę na założenie holtera. Jeszcze przed ciążą byłam na kontrolnym echo serca i kardiolog zlecił holter, a tyle się na niego czeka na NFZ, że termin mam dopiero teraz. No i zapomniałam zapytać gina, czy są jakieś przeciwskazania w ciąży. Czytałam, że nie ma i można nosić, zobaczymy co powiedzą w przychodni.
    Ja dzisiaj odbieralam wynik holtera na wizycie u kardio. Nie ma przeciwskazan w ciaxy do ekg czy holtera. Echo serca tez juz jedno robilam.

klz9cwa198k5jqr7.png
  • Pati_89 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kuleczka777 wrote:
    Magda a może ty masz pierwsze 33 dni chorobowego, bo jeżeli tak to pracodawca Ci wypłaca normalnie te pierwsze 33 dni, a później dopiero ZUS.

Pati śliczny pokoik :) co do wypłaty do 10 to się nie zgadzam bo różnie wypłacają. Ja teraz co miałam ze szpitala zwolnienie od 24.12 do 28.12 to wypłacą mi 15.01 czyli w ten piątek, a 10 był w niedzielę.

Nie powinno się kupować z nieznanego źródła fotelika właśnie bo nigdy nie wiesz czy nie brało udziału w wypadku jakimś, a jak to sprawdzić to nie wiem.
    Tak mi powiedziała że ma tak jak wypłatę z pracy czyli 10. to wtedy ja powinnam miec każdego 5. Pożyjemy zobaczymy :)

f2w3dqk3ob7fxh99.png
  • kirys Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2016, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i założyli mi tego holtera. Prosili żeby jak najmniej używać telefonu i komputera, a zwłaszcza z WiFi, czy bluetooth, więc odmeldowuję się do jutra.
    Cass przed ciążą poszłam sprawdzić co tam z moim serduchem, bo w okresie dorastania zdiagnozowano u mnie niedomykalność zastawki mitralnej. Po ostatnim echo serca okazało się że jest minimalna, więc normalnie z tym żyję, nie mam dolegliwości i nie muszę leczyć.

km5smg7ygfmqp0h0.png
‹‹ 623 624 625 626 627 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ