X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamusie 2016
Odpowiedz

Czerwcowe mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • malacytrynka Przyjaciółka

Wysłany: 2 lutego 2016, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Kobietki :) mam do WAS PYTANKO . Lekarz Mi zalecił mierzenie cisnienia .W związku z Tym musiałam zakupić ciśnieniomierz kupiłam taki z wykrywaniem arytmii ponieważ miałam leczoną tachyarytmię w MAJU ubiegłego roku . ale nie wiem jak to się wyczytuje z urządzenia. Moje ciśnienie dziś Rano 113-71 a puls 100 teraz ciśnienie 130-77 i puls 101 . a ogólnie puls mam albo 64 , 81 , 78 , 86, 103 ,60,99,62 tak od paru dni . Czy mam wybrać się do lekarza ? Mój gin tylko mi zalecił mierzenie .

Cytrynka
  • miluszka Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Kochane za linki, będę oglądać :-)
    Paula222 kciuki zaciśnięte z całych sił żeby wszystko było dobrze!
    Cinnilla za Ciebie też trzymam kciuki, zobacz sama jak było z Naszą Pati, wszystko okazało się w porządku, u Ciebie też tak będzie!

Cytrynka ja bym mierzyła przez około tygodnia co najmniej i dopiero z wynikami poszła do lekarza żeby zobaczył co i jak!

Dziewczyny głupia jestem, popłakałam się ze wzruszenia haha, pierwsza marcówka urodziła zdrowego Synka :-)

Helen, evus, Cinnilla lubią tę wiadomość

Ignaś 03.06.2016 r . ❤

3jgxhqvkjjzt497d.png
  • SShape Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malacytrynka wrote:
    Cześć Kobietki :) mam do WAS PYTANKO . Lekarz Mi zalecił mierzenie cisnienia .W związku z Tym musiałam zakupić ciśnieniomierz kupiłam taki z wykrywaniem arytmii ponieważ miałam leczoną tachyarytmię w MAJU ubiegłego roku . ale nie wiem jak to się wyczytuje z urządzenia. Moje ciśnienie dziś Rano 113-71 a puls 100 teraz ciśnienie 130-77 i puls 101 . a ogólnie puls mam albo 64 , 81 , 78 , 86, 103 ,60,99,62 tak od paru dni . Czy mam wybrać się do lekarza ? Mój gin tylko mi zalecił mierzenie .

Jeśli ciśnieniomierz ma funkcje wykrywania arytmii to ma na wyświetlaczu specjalnie miejsce gdzie pokazuje, jeśli arytmia występuje. O ile się orientuje to nie chodzi o zmiany pulsu w ciągu dnia, bo to normalne.
    Ja arytmie odczuwam jako "skakanie" serca lub jakby zatrzymanie pulsu na sekundę. Nie wiem jak lepiej CI to wytłumaczyć. Wtedy u mnie na ciśnieniomierzu pojawia się taki symbol kilku serc:

cbe13b0257fec913med.jpg

Wiem, ze arytmia może być tez niewyczuwalna aż tak bardzo jak u mnie, ale aparat powinien to pokazać.

klz9cwa198k5jqr7.png
  • dais Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malacytrynka wrote:
    U mnie jak pojawia sie ryzyko arytmi pokazuje sie taki jakby znaczek fali (cos jak pik serca, w srodku tego obrazka). Zmiany pulsu w ciazy w ciagu dnia nie sa czyms niepokojacym ale cisnienie 130 jest troche podwyzszone (nie jest jeszcze za wysokie), jesli bedzie Ci sie czesto pojawialo ok 130 lub wyzej 135 to lepiej poinformuj lekarza. Moja cisnienie w ciagu dnia trzyma sie podobnie miedzy 102 do 112 na cos ok 70, puls miedzy 69-80.

3jgx9jcgxyxh5h7c.png
    8p3o6iyel4i7v3gl.png
    9f7jj44jbtngkz09.png

• Melissa84 Ekspertka

Wysłany: 2 lutego 2016, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :)

Paula222- słuchaj lekarza i głowa do góry. I staraj się jak najwięcej odpoczywać. Najważniejsze, że jesteś pod dobrą opieką i wiesz na co musisz uważać.

Cinilla- trzymam kciuki i wierzę, że wszystko będzie ok :)

Co do pieluch- ja z pierwszą córą używałam pampersów i w sumie najlepiej mi się sprawdziły, ze wszystkich wypróbowanych pieluch. Natomiast Huggisy- tragedia, dla mnie były jakieś sztywne, mało chłonne chociaż może teraz się zmieniły. Natomiast jak już była starsza to stosowaliśmy pieluchy z Lidla i sprawdzały się super :) Tylko jak Maja się urodziła oni mieli tylko rozmiary dla starszych dzieci, a teraz widziałam, że mają już dla maluszków także też pewnie wypróbuje z Tymkiem :)

Cinnilla, miluszka lubią tę wiadomość

xrotj6yxw9i27cok.png
    er3miei3xce51qrp.png

• Melissa84 Ekspertka

Wysłany: 2 lutego 2016, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny właśnie oglądam te wózki- Deltim Amelis Pro i z wyglądu jest cudny i cena jest ok :) Ten moro bardzo mi się podoba :) A miałyście go okazję wypróbować w sklepie??

W ogóle sobie właśnie uświadomiłam, że z wyprawką jestem (przepraszam za wyrażenie) w czarnej dupie :) Tzn ciuszki już kompletuje, ale nie mam nic z pozostałych rzeczy tj. smoczków, pieluszek flanelowych, tetrowych, wózka, łóżeczka, wanienki itd itd. Muszę zmobilizować mojego Ł. żebyśmy w końcu poszli do sklepów i wypróbowali wózki i wzięli się za pozostałe rzeczy, bo w końcowych miesiącach ciąży pewnie będzie ciężej już biegać po sklepach.

Ps. Ostatnio przypomniało mi się określenie na wózek Agnieszki Chylińskiej- bachorowóz :)

Helen, Helenucha Klucha, evus, kirys lubią tę wiadomość

xrotj6yxw9i27cok.png
    er3miei3xce51qrp.png

• Einin Przyjaciółka

Wysłany: 2 lutego 2016, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cass wrote:
    Einin świetny ten otulacz! Ja planuję póki co owijać w pieluszkę bambusową, ale to oh tully jest wygodniejsze...
    A przy okazji mam do Ciebie pytanie - jak się wczoraj okazało znalazłam w szafce olej kokosowy (zimnotłoczony; mózg gąbka - zapomniałam, że dwa kupiłam). Niestety, właśnie 27 stycznia skończyła się przydatność. W kuchni już nie użyję, ale myślisz, że zaszkodziłby do smarowania, np. rąk? Wyrzucać? Bo kurde żal mi jak cholera.

I pytanie - czy któraś z Was stosowała w ciąży Neosine? Lub Clemastinum? Dziś byłam u lekarza i się okazało, że mam jakąś wirusówkę - na szczęście jedyny objaw to obrzęk gardła, tragedii nie ma, ale dostałam właśnie te leki. I nakaz siedzenia w domu - nie wiem co gorsze :>
    Próbuje się dodzwonić do gina, ale przyjmuje pacjentki, więc ciężko trochę. Wezmę tę neosine chociaż, bo ich aż 4 dziennie mam brać, żeby się jakieś inne dziadostwo nie przyplątało - byłam u pediatry, więc chyba wie, co można dać ciężarnej... No i poczekam, aż mój lekarz odbierze.

Terminy ważności są moim zdaniem przesadzone i ja bym się nie przejmowała w ogóle, zjadłabym go nawet. :) Fajnie olejem smarować się na mokrą skórę, wtedy zamyka się wilgoć w środku i potem leciutko tylko oklepać ręcznikiem :)

Ja byłam u internisty, który zapisał mi amoksycylinę, którą niby można w ciąży stosować, a moja gin. powiedziała mi w piątek, że wg. najnowszych badań ten lek może powodować zapalenie pęcherza - tendencję taką u noworodka, także sprawdziłabym 10 razy.:)

3jgxvfxmrbxbfqqa.png

Wysłany: 2 lutego 2016, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    miluszka mierzę już od 21 stycznia także myślę że mogę iść z wynikami do lekarza i zrobię to jeszcze dziś może lekarz pierwszego kontaktu mnie przyjmię .

SShape dokładnie mam z takiej firmy ciśnieniomierz i właśnie pokazuje Mi te Serduszka cały czas przy każdym mierzeniu. Dokładnie mam to samo takie skakanie aż w klatce piersiowej.

dais ja mam różne ciśnienie raz wysokie raz niskie raz powyżej 130/135 a raz dużo mniej poniżej 90/80

Cytrynka
  • dais Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malacytrynka wrote:
    miluszka mierzę już od 21 stycznia także myślę że mogę iść z wynikami do lekarza i zrobię to jeszcze dziś może lekarz pierwszego kontaktu mnie przyjmię .

SShape dokładnie mam z takiej firmy ciśnieniomierz i właśnie pokazuje Mi te Serduszka cały czas przy każdym mierzeniu. Dokładnie mam to samo takie skakanie aż w klatce piersiowej.

dais ja mam różne ciśnienie raz wysokie raz niskie raz powyżej 130/135 a raz dużo mniej poniżej 90/80
    To duze zmiany, lepiej podejdz do lekarza. Jest jeszcze inny powod- cisnieniomierz wiem ze niektore pokazuja szalone wyniki i nieprawdziwe. Mozesz sprobowac pozyczyc od kogos na jeden dzien jesli masz mozliwosc. Moj raz pokazal mi, tam tadam: 230 na 185 i puls 158, wylaczylam wlaczylam i juz bylo normalne 110 na 70, od tego czasu na szczescie nigdy mu tak juz nie odbilo :)
    Melissa co do wyprawki ja mam juz rzeczy potrzebne na pozniej jak chustawko-bujak, a nie mam tetry ani pieluch, kosmetykow i wielu bardziej potrzebnych rzeczy :P Mysle sobie jeszcze tyllle czasu i zarazem az tyle czasu, chcialabym juz maj!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2016, 14:53

Melissa84 lubi tę wiadomość

3jgx9jcgxyxh5h7c.png
    8p3o6iyel4i7v3gl.png
    9f7jj44jbtngkz09.png

• Melissa84 Ekspertka

Wysłany: 2 lutego 2016, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dais- ja się maja troszkę boję bo wtedy moja córa ma komunię, a ja już będę z wielkim brzuchem i troszkę się martwię jak ogarnę całą imprezę ;) W ogóle się zastanawiam w co ja się wtedy ubiorę, a raczej w co się zmieszczę ;)

beatas lubi tę wiadomość

xrotj6yxw9i27cok.png
    er3miei3xce51qrp.png

• dais Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melissa znajdziesz jakas bawelniana sukienke ze stretchem, jestem pewna. Cos w miare eleganckiego a na to rozpiety zakiet i bedzie dobrze :) Wierze ze stres bedzie wiekszy i impreza bedzie dosyc meczaca w tym stanie, ale czego sie nie robi dla dzieci :)
    Ja bym celowala w sukienke tego typu 300_300_productGfx_15534cdecd6da0106a374d1165fbd383.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2016, 15:04

Melissa84, kuleczka777, Helenucha Klucha lubią tę wiadomość

3jgx9jcgxyxh5h7c.png
    8p3o6iyel4i7v3gl.png
    9f7jj44jbtngkz09.png

Wysłany: 2 lutego 2016, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dais i właśnie dlatego powtarzam pomiar. ale jest nowy ciśnieniomierz myślę że nie oszukiwało by w takich stopniach . Mam nadzieję że będzie wszystko ok bo tak się martwię o maleństwo :(

Cytrynka
  • fairy_tale Ekspertka

Wysłany: 2 lutego 2016, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się w ten ciemny, ponury dzień ;) Mnie niestety mąż zaraził na całego, już mam katar i bol gardła. Wczoraj dodatkowo miałam gorączkę ok. 38 st., którą na szczęście udało się zbić Paracetamolem. Dziś internistka przepisała mi antybiotyk Duomox, czyli właśnie amoksycykline. Cały czas się waham, czy go brać, bo nie nam silnych objawów zakażenia bakteryjnego. Z drugiej strony to ponoć najbezpieczniejszy antybiotyk w ciąży...

Paula, odpoczywaj i staraj się nie przemęczać! Będzie dobrze!

9ewns65gxjq3gces.png
  • Melissa84 Ekspertka

Wysłany: 2 lutego 2016, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fairy_tale- ciężko cokolwiek doradzić, ale jeżeli domowe sposoby nie działają,a antybiotyk w miarę bezpieczny to może lepiej go brać żebyś nam się bardziej nie rozłożyła. Albo skonsultuj się jeszcze ze swoim ginekologiem.

xrotj6yxw9i27cok.png
    er3miei3xce51qrp.png

• fairy_tale Ekspertka

Wysłany: 2 lutego 2016, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melissa, właśnie chyba tak zrobię, że jeszcze się skonsultuję telefonicznie z moją ginekolog. Wolałabym uniknąć antybiotyku, ale lepsze to, niż rozwój choroby...

Melissa84, Einin lubią tę wiadomość

9ewns65gxjq3gces.png
  • dais Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fairy_tale wrote:
    Melissa, właśnie chyba tak zrobię, że jeszcze się skonsultuję telefonicznie z moją ginekolog. Wolałabym uniknąć antybiotyku, ale lepsze to, niż rozwój choroby...
    Jesli masz gdzies laboratorium mikrobiologiczne (powinno byc blisko szpitala) mozesz zawsze zaplacic im za zrobienie wymazu z gardla (nie powinno byc zbyt drogie) i sprawdzic czy to na pewni bakterie. Wyniki zazwyczaj sa w ciagu 3 dni. W Polsce lekarze czesto przepisuja antybiotyk troche na zapas. Z drugiej strony wysoka goraczka tez jest niebezpieczna dla malenstwa. Dodatkowa opcja (sprawdza sie w 80% wiec calkiem sporo) to szybki test na paciorkowca cena czegos takiego to ok 30 zl i wynik masz w ciagu 20 minut czy to bakteria czy wirus. Czasem te testy mozna nawet kupic w aptece, ale nie jestem pewna czy w Polsce apteki je maja, ja moge kupic u siebie w kazdej aptece rozne testy (chociaz tyle w porownaniu do lekow :P ).
    Znalazlam taki test w aptekach, ale sprzedaja az 20 w srodku http://www.medycyna.medmess.pl/sklep/test-strep-diaquick-kasetowy20-przeznaczony-personelu-medycznego-p-62.html Jesli masz watpliwosci podskocz do mikrobiologicznego powinni tez miec mozliwosc zrobienia takiego testu i szybko dostaniesz odpowiedz na ile warto truc sie antybiotykiem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2016, 15:26

Helen lubi tę wiadomość

3jgx9jcgxyxh5h7c.png
    8p3o6iyel4i7v3gl.png
    9f7jj44jbtngkz09.png

• Melissa84 Ekspertka

Wysłany: 2 lutego 2016, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fairy_ tale- no pewnie. Trzymam kciuki żeby było wszystko ok!!!!

xrotj6yxw9i27cok.png
    er3miei3xce51qrp.png

• SShape Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malacytrynka wrote:

W takim razie lepiej udaj się do lekarza. Ja nie w każdym pomiarze mam te serduszka. Wtedy kiedy mnie serce szarpie się pojawiają, kiedy czuje się ok ich nie ma. Dlatego uważam, ze ciśnieniomierz jest ok. Wiadomo, ze to sprzęt do użytku domowego, ale ja mu ufam.
    Robiłam w grudniu badanie holterem i potwierdził moje uczycie skakania serca. Mam receptę na Isoptin 40, który mam brać w razie czego. Jest to lek bezpieczny w ciąży. Póki co nie brałam, ostatnio odpukać jest trochę jakby lepiej.

malacytrynka lubi tę wiadomość

klz9cwa198k5jqr7.png
  • fairy_tale Ekspertka

Wysłany: 2 lutego 2016, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dais, dzięki za info. Nie mam pojęcia, czy takie testy są dostępne w naszych aptekach, ale aż sprawdzę z ciekawości.

9ewns65gxjq3gces.png
  • madziak2202 Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wczoraj w nocy nie mogłam znów zasnąć więc zrobiłam małe zakupy na allegro :P
    AKUKU PODKŁAD PODKŁADY DO PRZEWIJANIA PIANKA PEVA
    AKUKU MAJTKI POPORODOWE JEDNORAZOWE 6szt
    BabyOno PŁYWAJĄCY TERMOMETR DO KĄPIELI WANNY
    BABYONO BEZPIECZNE CĄŻKI DO OBCINANIA PAZNOKCI
    BabyOno ULEPSZONE WKŁADKI LAKTACYJNE 24szt
    BABYONO ASPIRATOR NOSA GRUSZKA MIĘKKA KOŃCÓWKA )
    CLEANIC Dzidziuś Chusteczki Skin Balance 72szt
    CANPOL WYSOKOCHŁONNE PODKŁADY POPORODOWE
    SENI PODKŁADY PRZEWIJANIA ŁÓŻKA SZPITALA 40x60 x5

TOMMEE TIPPEEE SZCZOTKA Z MIĘKKIM WŁOSIEM GRZEBIEŃ
    TOMMEE TIPPEE SMOCZEK USPOKAJAJĄCY PURE 0-3M 1szt
    TOMMEE TIPPEE BUTELKA ANTYKOLKOWA 150+ 260 CZUJNIK
    TOMMEE TIPPEE SMOCZEK ANTYKOLKOWY ŚREDNI 3m+ nr2
    TOMMEE TIPPEE OSŁONKI NA SUTKI x2 PIERSI 2szt ETUI

KOLOROWE PIELUCHY PIELUSZKI TETROWE TETRA 60x80
    PIELUCHA TETROWA 60x80 TETRA PIELUCHY TETROWE HIT!

SENSILLO OKRYCIE KĄPIELOWE RĘCZNIK Z APLIKACJĄ 3D

CEBA TERMOOPAKOWANIE JUMBO NA POJEDYŃCZĄ BUTELKĘ
    GAZIKI nasączone ALKOHOLEM do mycia PĘPUSZKA 10szt
    SUDOCREM SUDOKREM ODPARZENIA ODPIELUSZKOWE 125g

Paula222 trzymam za Was kciuki, żeby wszystko było dobrze :*

Melissa84, dais, evus, Helen, Helenucha Klucha, kasju, Kaja, ansad, Andzia SM lubią tę wiadomość

dqpri09kir2ck4nc.png
‹‹ 820 821 822 823 824 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ