X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwcowe mamusie 2016
Odpowiedz

Czerwcowe mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Lila2703 Ekspertka

Wysłany: 23 lutego 2016, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cass wrote:
    Lila, a wiesz, jak ostatnio byłam na wizycie, to rozmawiałam o tym z lekarzem - no i on powiedział, że jak macica rośnie, to uciska co nieco spowalniając przepływ krwi. Przez to mogą robić się żylaki na nogach, czy hemoroidy (niezależnie od zaparć). Zapytałam, czy włosy też wolniej mogą rosnąć przez to. MOGĄ :D

WOW super hehe :D przynajmniej nie muszę tak często wykonywać akrobacji, zęby ogolić nogi bo zaczyna być trudno. Póki co żylaki i hemoroidy mnie nie dotyczą...odpukać.

cass lubi tę wiadomość

• evus Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a my sie dzis zapisalismy do szkoly rodzenia :) zaczynamy 14 marca :) nie moge sie doczekac :D

a dzis wizytuje o 16. dostane wyniki morfologii i slodkiego soczku- mam nadzieje ze wszystko ok.

milego dnia :)

Helen, cass, beatas lubią tę wiadomość

6qw2egz26qa1sdxe.png
    dqpr2n0a1z7kn1y4.png
  • dais Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Repose na brudzenie nie pomozesz. Mozesz co najwyzej mu stworzyc centrum zabaw w domu poki jest zima aby sie wyszalam. Prosty sposob tylko bedziesz musiala go pilnowac. W lazience jesli masz wanne nalej wody i bawcie sie roznymi rzeczami, topcie, chlapcie niech sie wyszaleje. Sa tez farbki do wanny. Mowilas kiedys ze macie basen z pilkami, sprobuj z nim do niego wejsc. Najwazniejsze to dobrze spozytkowac energie dziecka, zmeczone dziecko - szczesliwy rodzic. My tez czasem ubieramy Olafowi kombinezon przeciwdeszczowy, kalosze i idziemy skakac po kaluzach.
    Mam tez latwiej bo Olaf lubi pomagac :) Jak byl w podobnym wieku jak Twoj to kupilismy mu tablice z ikei z mazakami i kreda i robila furore, oraz farbki i papier. Im bardziej kreatywna bedziesz tym wieksza szansa, ze jego agresja zostanie wykorzystana do zabawy. Fajna rozrywka jak dziecko lubi niszczyc jest pekanie balonow, zgniatanie kartek. Robilismy tez konkurs na wrzaski, Olaf i ja krzyczelismy i zabawa polegala kto bedzie krzyczal glosniej. Sasiedzi pewnie nie byli zadowoleni, ale dziecko wykrzyczalo sie i byl spokoj :)

Repose lubi tę wiadomość

3jgx9jcgxyxh5h7c.png
    8p3o6iyel4i7v3gl.png
    9f7jj44jbtngkz09.png

• Repose Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dais tez mamy taka tablice ^^ tez ja maly uwielbia . Jak zrobie obiad to sie z nim pobawie moze padnie po prostu :)

Aniolek 15 tydz ciazy... 15.07.15 r
    Synek David 25.04.2013r
    72a8ecb302.png
  • Agabtm Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pazur ja zdecydowałam się na Swietochlowice dodatkowo dzisiaj zapisałam się na szkole rodzenia zaczynam w przyszłym tygodniu we wtorek Jupiter ;) podobno najpierw jest godzina ćwiczeń relaksacyjnych mam sobie przygotować wygodne ubranie ;):) nie mogę się doczekać ;);)
    A mnie coś właśnie zakulo w kręgosłupie pomiędzy prawym pośladkiem a plecami i musiałam zakończyć prasowanie może dlatego, że stałam przy tym od 2 godzin niestety mam takie zaległości w prasowaniu, że chyba tydzień mi zajmie dojście do ładu.
    Aaaaaa i zawiozlam dzisiaj l4 do pracy i dodatkowo byłam jeszcze u krawcowej bo nie pisałam wam ale Zamówiłam na allegro płaszcz z flauszu taki na cieplejsze dni jak był np 10 stopni na plusie rozmiar był oversize i myślałam, że będzie git. A tu dupa wyglądałam w nim jakby się kocem owinela ale tak mi się podobał kolor, że postanowiłam go przerobić ;)

evus, Repose, Helen lubią tę wiadomość

Syn Filip 28 czerwiec ;);)
  • Repose Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agabtm jak cie boli to dawaj i cwicz z nami ^^
    Ja juz po cwiczeniach z YouTube zupa ugotowana jeszcze drugie musze zrobic i dokonczyc sprzatanie.
    Co do prasowania to na mnie tez czeka ale chyba polezy do jutra bo mi sie nie chce :p

I Evus powodzenia na wizycie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2016, 14:24

Agabtm, evus lubią tę wiadomość

Aniolek 15 tydz ciazy... 15.07.15 r
    Synek David 25.04.2013r
    72a8ecb302.png
  • madziak2202 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helen, śliczna ta lampa. poszukaj w internecie i zrób taką sama :)
    moja psiapsióła ma w domu kilka własnej produkcji i wszyscy się zachwycają! jak będę u niej to zrobię zdjęcia i Wam pokażę. furorę robi abażur z plastikowych łyżeczek :)

Helen lubi tę wiadomość

dqpri09kir2ck4nc.png
  • Helen Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madziak2202 wrote:
    Helen, śliczna ta lampa. poszukaj w internecie i zrób taką sama :)
    moja psiapsióła ma w domu kilka własnej produkcji i wszyscy się zachwycają! jak będę u niej to zrobię zdjęcia i Wam pokażę. furorę robi abażur z plastikowych łyżeczek :)
    kojarzę ten abażur.
    No lampa ekstra, ale cena jest za duża za papier.

feegu6l.png
  • cass Ekspertka

Wysłany: 23 lutego 2016, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni Poszukaj ćwiczeń, które są dedykowane ciężarnym - część z zestawu ćwiczeń dla nie-ciężarnych nie powinny być wykonywane w ciąży, np. plank (deska), czy ćwiczenia wymagające leżenia na plecach bez stabilnego podparcia (podwyższenia). Warto przeszukać youtube i ćwiczyć z prowadzącymi, które same są w ciąży :) Niezmiennie polecam jogę z Larą Dutta (https://www.youtube.com/watch?v=MCSFobwvQTg), są tam też ćwiczenia, które wrzuciła Dais.

Lila ja już hemoroidy raz w przerabiałam, teraz na szczęście luz. I też mnie cieszą nierosnące włosy - o matko, golenie to masakra...

evus my zaczynamy szkołę już 3 marca! Jestem bardzo, bardzo ciekawa :) Powodzenia na wizycie!

Moni15382, evus lubią tę wiadomość

izo5d03.png

See you soon baby girl! :)
  • Agabtm Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evus daj znać jak po wizycie! ;)
    Ja przygotowuje obiadek i muffiny bo mamy dzisiaj gości niach niach i niestety koniec ograniczeń Hehehe wiedziałam, że wytrzymam jeden dzień bez słodyczy może jutro znowu spróbuję ;)

Syn Filip 28 czerwiec ;);)
  • Helenucha Klucha Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iw78 wrote:
    Helenucha w którym szpitalu będziesz rodzić? Ja już rodziłam na Lutyckiej i w Św. Rodzinie. Zdecydowanie lepsza opieka w tym drugim. Mam nadzieję, że to się nie zmieniło.

Ja raczej na Polnej, w razie potrzeby mają najlepszy oddział neonatologii. Oczywiście mam nadzieję że nic się nie stanie i nie będziemy musieli z niego korzystać.

Muszę się Wam pochwalić, że u nas prasuje mąż :) nawet dziecięce ciuszki on ogarnie!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2016, 17:41

smerfetkaa, iw78, dais, Agabtm, evus, cass, beatas, madziak2202 lubią tę wiadomość

7u229jcgxbetpq3n.png

Mały Ryś <3
  • smerfetkaa Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ma_rka wypiłam jednym tchem bo bałam się, że jak będę robić przerwy to nie dam rady tego wypić, chociaż pod koniec było już baaaaaaaaaardzo słodkie :-)

przez 2h czułam się dobrze, ale jak juz wróciłam do domu to strasznie mnie sen męczył i musiałam 1,5h się przespać. Myślałam, że będzie gorzej z tą glukozą :-)

Chyba trzymałyście mocno kciuki bo wyniki są wporządku :)nie mogłam się doczekać aż je odbiorę :-)

także cukrzycy ciążowej nie muszę się już chyba obawiać :-) :-) :-)

na czczo 96
    po 1h 143
    po 2h 121
    Pani w laboratorium powiedziała, że na czczo mogłoby być trochę niższe. ale to może przez to, że jadłam jeszcze kolo 22 przed snem (bo z głodu bym nie usnęła :)) a krew oddałam po 7 i przerwa była za krótka ;/

w piątek mam wizytę u gin zobaczymy co on powie na moje wyniki.

Repose, SShape, evus, Helen lubią tę wiadomość

SZYMON <3 <3 <3 <3 ur. 17.06.2016
    f2w3x1hpzzfy4izs.png
  • iw78 Przyjaciółka

Wysłany: 23 lutego 2016, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie Polna jest alternatywą, gdyby coś się działo jeszcze w ciąży, oby nie.
    Mój mąż też czasem prasuje, ale robi to bardzo powoli (aczkolwiek dokładnie), więc wolę sama to zrobić.:)

Helenucha Klucha lubi tę wiadomość

48fa40daa0.png
    927520fafb.png

Marysia <3
  • SShape Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SShape wrote:
    Właśnie dostałam wynik krzywej cukrowej. Proszę o komentarz do wartości po 2h. Na czczo (71mg/dl)i po godzinie(97mg/dl) jest chyba ok, ale to po 2 h (32mg/dl)jest jakieś dziwne...

Odebrałam wynik hemoglobiny glikowanej, który na szczęście jest w normie.

Mój wynik 4,5% (26,00mol/dl)
    a norma 4,3-6,1% (23,5-43,2mol/dl)

Jutro mam umówioną wizytę u diabetologa, ale chyba tylko potwierdzi, że jest ok. Najadłam się strachu przez tą niską glukozę po 2h. A to pewnie jakiś błąd laboratorium.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2016, 17:11

klz9cwa198k5jqr7.png
  • Patrycjusz Przyjaciółka

Wysłany: 23 lutego 2016, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo ładna ta lampa!! Tylko faktycznie szkoda ze z papieru.

Na tej Polnej to chyba mega dużo ludzi się przewija co? Miałam okazję tam parę razy być i byłam przerażona ilością kobiet :) No ale słyszałam że opieka ok.

Ja u siebie w mieście mam szpital,ale taki badziew ze szkoda słów. Leżałam tam 5 dni na początku ciąży i nigdy więcej,mimo tego że w tym szpitalu pracuje moja mama to i ona mi odradza tam rodzic hihi. Jadę do innego małego miasteczka,gdzie warunki są super i pracuje w nim mój kochany gin :)

Co do męża to mi się tez trafił skarb! Sprzata,gotuje,prasuje,naprawia i w dodatku kocha hihi ;) Właśnie robi ciasto na pizze bo będzie robił na kolacje. Ja nie nawidze gotować Wrrr wiec dla mnie to skarb ;)

Macie już wszytskie wybrane wózki? Czy jeszcze się zastanawiacie? Ja ostatnio natrafiłam na Roan bass i chyba ten pozostanie. Fajny jest bo można sobie wybrać wzór na gondol i jaki chce się kolor ramy. Słyszałaście coś moze o nim?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2016, 17:28

iw78, dais, Helen, madziak2202 lubią tę wiadomość

Pati
  • fairy_tale Ekspertka

Wysłany: 23 lutego 2016, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ma_rka wrote:
    A mnie przeraziło jak czytałam na majówkach, że z takim spokojem i radością ta majówecza to przyjęła. Ja jak trafiłam w 29 tyg ze skurczami po 85% to ryczałam do męża, byłam załamana i modliłam się, żeby nie rodzić. Takie wcześniaczki mają na pewno cięższy start, a ja się bałam, że przez tak wczesny poród dzidziuś będzie opóźniony. Na szczęście wtedy wyhamowali te skurcze, ale potem raczej leżący tryb życia.

Współczuję Ci tej akcji ze skurczami w 29 tc.

W ogóle z tymi wcześniakami to jest ciężka sprawa. Często ratuje się dzieci już od 23-24 tc, ale wiadomo, że nie jest to dobry moment na poród...
    Moja ginekolog mówi, że taką granicą, która rzeczywiście daje dziecku realne szanse na życie i zdrowie, jest skończony 28 tc. A to przecież też bardzo wcześnie.
    Ja poczuję się chyba jako tako pewnie w skończonym 32 tc. W sytuacji przedwczesnego porodu maluszek nie byłby już skrajnym wcześniakiem, na pewno ryzyko zagrożenia dla zdrowia i życia byłoby mniejsze.

9ewns65gxjq3gces.png
  • SShape Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2016, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fairy_tale Chyba masz rację, z tym w miarę bezpiecznym 32 tyg. Moja koleżanka urodziła bliźniaczki właśnie w 32 tyg. Tez był strach, że może wcześnie. Poszły do domu po niespełna 2 tyg. Mają już prawie 1,5 roku i świetnie się rozwijają:)

Z drugiej strony pamiętam z poprzedniej ciąży, że niby lepiej w 7 m-cu a nie w 8mym jeśli już w ogóle przed terminem. Niestety nie pamiętam czemu, tak mi ktoś chyba mówił.

klz9cwa198k5jqr7.png
  • iw78 Przyjaciółka

Wysłany: 23 lutego 2016, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycjusz widzę, że mamy podobnych mężów i gust :). Mój zawsze robi wszelkiego rodzaju ciasta "gniecione" (na pizzę, pierogi, kruche) czego ja bardzo nie lubię. Też wybraliśmy Roan Bass! Poprzednio już mieliśmy Roana, ale to było dawno i był tylko jeden model, po prostu Roan. Byliśmy z niego zadowoleni, więc teraz też chcieliśmy taki wózek. Byliśmy już obejrzeć, świetnie się prowadzi, łatwo ściąga gondolę, spacerówka montowana tyłem i przodem, ogólnie jest super. Najbardziej podoba nam się silver z białą ramą i gondolka w owieczki.;)

48fa40daa0.png
    927520fafb.png

Marysia <3
  • fairy_tale Ekspertka

Wysłany: 23 lutego 2016, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SShape, też się gdzieś spotkałam z taką opinią, że lepiej jest urodzić w 7. miesiącu niż w 8. Ale prawdę mówiąc jakoś to do mnie nie przemówiło, bo tak na logikę każdy tydzień, a nawet dzień ciąży jest ważny dla rozwoju dziecka i lepiej, żeby było tych tygodni więcej niż mniej. Nie mam pojęcia, jakie mogłoby być sensowne uzasadnienie wyższości siódmego miesiąca nad ósmym ;)

9ewns65gxjq3gces.png
  • iw78 Przyjaciółka

Wysłany: 23 lutego 2016, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobno chodzi o to, że w 7 miesiącu jest równowaga między układami (są na tym samym etapie rozwoju). Natomiast w 8 następuje gwałtowny wzrost układu kostnego i mięśniowego za to krwionośny zostaje w tyle i stąd mogą wynikać problemy. Mimo wszystko lepiej chyba później niż wcześniej.

48fa40daa0.png
    927520fafb.png

Marysia <3
‹‹ 947 948 949 950 951 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ